每個星期六,老豆一定要我地出去搵食!唔係放題就自助餐,一家人就來變金🐷。有次老豆唔知講咩金屋,以為佢做咩出口成詩,原來佢話想試下荃新天地二期對面馬路有間叫金屋既泰國野,咁上星期六就走左去試食。雖然而家話無咩人出街,咁都係打去book位穩陣,點知聽電話姐姐話唔使book來到會有位😧咁食飯時間730就入座,入到去眼見都有8成人幫襯,仲以為真係無咩生意所以心諗唔通好好食🙏點左野食如下,10分為滿分🤤,餸名唔係好記得大約咁上下呀~1)大蝦柚子沙律-好味10分,有好多柚子,又夠香甜,其他配料夠香又辣,蝦夠爽。2)沙嗲串燒,雞豬,得兩款沒有牛,不過兩個味道都唔錯,有8分!3)蒜蓉包一份6件-8分,我地有encore多次!好食!4)炒椰菜苗-6分,有扣分,其實味道ok,第一次出時生左少少未煮熟透,所以叫廚房再炒多次出來就剛剛好。5)明爐烏頭魚-6分,本身唔太好魚,所以6分係老豆俾,佢話條魚有些"梅",佢專家信佢6)咖哩牛腩-5分,咖哩汁底ok,薯仔煮法好食,但混左d煮耐定唔靚既薯仔落去,牛腩乾身同瘦,整體麻麻!7) 薄餅-5分,叫來試下,因為咖哩汁多左,但失望因為有陣油味同唔夠鬆化。。8) 海南雞半
每個星期六,老豆一定要我地出去搵食!唔係放題自助餐,一家人就來變金🐷。

所以心諗唔通好好食🙏

點左野食如下,10分為滿分🤤,餸名唔係好記得大約咁上下呀~

3)蒜蓉包一份6件-8分,我地有encore多次!好食!

8) 海南雞半隻-8分,雖然雞味唔算太濃,但夠滑身肉多,口感都豐富。

9) 兩個椰青同一杯芒果汁-8分,不錯🙂

我地4條友食左8百幾蚊有加一服務費,每碟size都適中,味道都啱口味,食完味精都唔算太重

食物方面整體上都有80分,服務方面都幾好呀!我諗都會再encore試叫下其他餸😎。。thanks!

2020-02-22
2019-12-18 1087 浏览
老婆同我講今晚好想食泰國野⋯⋯其實荃灣好食既都冇咩邊幾間咁岩之前經過尼間又冇試過、所以今晚就試下。先講講門口位 有個買糕點counter, 泰式糕點,同埋有蝦片(但係冇試到,應該下次試)7點半鐘入去都叫坐左8成滿。坐既位都舒適呀。望下menu 都叫多選擇,價錢比起路德圍個D都平同抵食。咁就叫左個蒜容包、咸魚炒芥蘭、海南雞半隻、炒金邊粉,同一杯清檸梳打。首先講蒜容包!好食,個包好脆口,中心軟熟。如果個蒜容味再重dd就更好。不過整體黎講,質地係完美。唔乾!先講杯野飲清檸梳打,唔太推介啦。如果係原支梳打水上,會更加好。宜家一杯溝好晒,28蚊唔抵飲。味道似清熱酷咁!所以唔推介飲!海南雞,份量都好多!雞好滑,仲有黃油!雞肉都叫有雞味!如果有海南雞飯,應該更加好!醬汁唔差,係薑蓉較淡味! 整體黎講 驚喜!另外咸魚炒芥蘭,好香咸魚味!成碟都多咸魚,唔似其他得幾粒。所以成碟都好香好惹味。(好想食白飯)泰式金邊粉,炒得好,夠獲氣!酸味剛好,唔會蓋過食物本身原有味。冇燶味,同埋乾身。豆干加皮加大蝦,好食!好滿意尼一餐!應該會再黎試其他野!希望尼間泰國茶 繼續做落去,支持下!PS: 食完唔口渴 最驚係味精重
老婆同我講今晚好想食泰國野⋯⋯
其實荃灣好食既都冇咩邊幾間

咁岩之前經過尼間又冇試過、所以今晚就試下。

7點半鐘入去都叫坐左8成滿。
坐既位都舒適呀。
望下menu 都叫多選擇,價錢比起路德圍個D都平同抵食。

首先講蒜容包!

醬汁唔差,係薑蓉較淡味! 整體黎講 驚喜!

好滿意尼一餐!應該會再黎試其他野!
希望尼間泰國茶 繼續做落去,支持下!

PS: 食完唔口渴 最驚係味精重。價錢連加一 $319 蚊,我覺得叫抵食!
2019-12-18
  • 泰式炒金邊粉
  • 海南雞
  • 蒜蓉包
2019-11-03 869 浏览
呢間新開既泰國菜想試左好耐,今次趁星期六中午黎試下先。呢度裝修都幾華麗,而且位置都好闊落午餐大概50蚊一份,價錢都ok!不過要留意就係午餐都要加一服務費,圍起來其實要55-60蚊一份架啦。午餐係包檸茶檸水既,但唔知點解奶茶要加8蚊🙈🤔我地叫左香葉辣椒肉碎煎蛋飯同炒金邊粉,兩個都唔錯,幾好食,但未到超級好食,如果平平地都可以再黎幫襯。就係凍檸茶有d失望,完全冇茶味,飲落好淡呢....!🙈🙈🙈🙈

2019-10-05 647 浏览
大班人行山後隨意的決策,走進店裡感覺以曾相識的裝修😆午市套餐價錢合理,4個人點了4個餐再加點小食甜品。天氣熱,大家先來個椰青,冰涼清甜炒貴叼賣相不錯,個人口味覺得稍偏甜、肉碎飯,肉炒出來香也不太乾好下飯、生菜包,個人最愛,肉炒得很香,辣度容易接受,生菜小小的,方面進食也很新鮮、雜錦撈檬,這個有點失色,配料是可以的,但檬粉有點乾不夠柔軟、泰式鳳爪,汁的味道也ok,配菜非常新鮮、炒通菜,這個也是可以的。👍🏻👍🏻最後也點了些甜品,紅豆糕品道好的,但豆有點硬、桂花糕不太突出、椰汁糕很香,覺得椰汁份量很足的。👍🏻另外買了一包蝦片回家吃,過了一天也非常脆而且味道很好,這個食到停不了口😂
大班人行山後隨意的決策,走進店裡感覺以曾相識的裝修😆

午市套餐價錢合理,4個人點了4個餐再加點小食甜品
天氣熱,大家先來個椰青,冰涼清甜

生菜包😋😋
  • 生菜包
2019-09-11 721 浏览
喺荃灣食晏想食泰式食物又價錢合理嘅真係可試「金屋」。午市套餐有成23 款可以選擇,緊有一款適合你。套餐仲包埋飲品,凍飲仲唔使加錢,真係化算。今日午餐當然食招牌泰式海南雞飯,包埋湯。湯粉及撈檬共有12款。飯及炒野類都有11款。冬瓜湯夠味,仲送埋雞腳泰式海南雞,除雞翼外,全走骨,夠細心。另油飯夠香,加上雞下有菜,夠晒健康。開業至今,定期都會幫襯午市套餐,水準一直保,值得一讚係伙記好有禮貌,落單後又多謝,離座後又多謝,當然結賬時又再多謝
喺荃灣食晏想食泰式食物又價錢合理嘅真係可試「金屋」。
今日午餐當然食招牌泰式海南雞飯,包埋湯。

湯粉及撈檬共有12款。

飯及炒野類都有11款。

冬瓜湯夠味,仲送埋雞腳

開業至今,定期都會幫襯午市套餐,水準一直保
2019-09-11
  • 泰式海南雞飯,喀比鹵水豬手飯
2019-07-07 988 浏览
晚飯時間,本來想去附近的西餐廳,但普通一個海鮮炒飯也要兩舊水,咁就太貴了。所以臨時轉到此泰國餐廳,其實係見人多,就入左去。是次二人進餐,點了三個餸一個湯,其實三個餸都好夠了。後加的冬蔭公湯每人只有兩小碗,大蝦有一隻,總覺得蝕左,雖然味道是正常的。軟殼蟹紙米卷是足料的,脆脆的軟殻蟹有清新的生菜做配料,不會有油浸浸的感覺。點了三串雞、三串牛,味道也很不錯,充滿燒烤的味道,點一點個沙嗲醬,更是錦上天花。馬拉盞鮮魷通菜好似不是馬拉盞,唔知係咪落錯單,差點野味。

馬拉盞鮮魷通菜好似不是馬拉盞,唔知係咪落錯單,差點野味。

2019-06-25 715 浏览
今日中午同同事去試食新餐廳。係一間泰國餐廳黎。咁一入到去,我已經嚇親,因為佢裝修得好靚,好有泰國既感覺。佢既裝修令有有一種好金碧輝煌既感覺,因為佢用黃色同米白色做主要的色調。我同同事叫左兩個飯SHARE黎食,叫左一個金屋特色炒飯,同埋一個豬頸肉撈檬。個特色炒飯,我覺得都食落都唔錯,佢唔會太油,但個味道有d淡,所以如果鍾意重口味既話,就應該唔太岩你口味,但想清清地既話都ok既。另外豬頸肉撈檬,我覺得都唔錯,佢既配菜都新鮮,而豬頸肉撈檬燒得好脆好香。但佢既汁係偏甜,所以都幾岩我口味。
今日中午同同事去試食新餐廳。係一間泰國餐廳黎。

2019-06-21 496 浏览
平時係荃灣好,荃灣西好,食黎食去都係個幾間,although 好好食,食都無厭。但吾記得果日咩原因,番荃灣西食,但又吾係好早,好多野都close 哂,無咩選擇,行下行下,見到有間新開又未close gei 泰國餐廳,膽粗粗入去食。結果出人意表地甘好食,叫左一個明爐魚,one of my favourite Thailand food, must order every time la, 之後叫左個咖哩炒蝦,好新鮮,好入味,拎黎送飯,簡直係絕配。絕對值得一試!
結果
絕對值得一試!
2019-06-01 647 浏览
個晚番到荃灣已經接近10點,好多平時食開嘅野都關左門,大鴻輝一定未關嘅,但又唔太想食放題同打邊爐,所以就周圍隨便行行,睇下有咩可以食。醒起馬路旁邊有間新開泰國野,就走左過去睇睇!點知真係未關,11:30先收!之後點左泰國野必食嘅明爐魚,最愛魚!再加一個咖哩大蝦同薄餅!不過環境係感覺有啲唔夠乾淨嘅,好似一直有蚊咬!先黎左咖哩大蝦,隻蝦真心大隻,咖哩係我最中意個種有蛋嘅咖哩,好好味!魚都係出色嘅,好滑,啲湯又好入味!無諗過發現到呢間好味嘅小店🤣
2019-05-17 656 浏览
平日搭巴士都會經過開呢間泰國菜, 但見佢openrice一篇食評都好,起初唔敢去食,但今日真係好想食泰國嘢, 咁啱又經過開, 見到店內都有一半人幫襯,就膽粗粗入去一試.叫左個午餐~~海鮮炒金邊粉, 估唔到唔洗$50, 都幾大碟, 仲有飲品跟, 加$8可以轉特飲.味道唔錯,但旁邊的辣粉比我想像中更辣,個人建議,同我一樣唔食得辣的人可以唔好試!通菜, 大碟, 抵食, 不過都係比想像中更辣.如果可以有少辣或唔辣揀, 應該會更好.

通菜, 大碟, 抵食, 不過都係比想像中更辣.

如果可以有少辣或唔辣揀, 應該會更好.
2019-05-12
2019-05-16 494 浏览
屋企附近有間新開嘅泰國菜, 今日試下食個下午茶先。 價錢唔貴, 仲有飲品選擇。 叫咗個海南雞飯, 賣相唔錯, 味道又幾好,雞肉嫩同埋泰汁好惹味,正。 因為新開的,所以裝修都好新淨, 環境好舒服! 下次可以試下食晚餐。
2019-05-16
  • 海南雞飯