2009-08-24
下晝四點幾在朗豪坊想吃一點東西, 打算到美食廣場吃一碗粉之類, 見到這間舖頭有下午茶供應, 就買了一份泰式海南雞湯河 本以為在美食廣場只會有唔好食的湯粉, 但這碗湯粉味道都幾好, 特別係湯底, 雖然唔肯定係用鮮雞去餚, 抑或用類似家樂牌雞粉的味道沖劑 (因為覺得廿五塊一碗湯粉又怎會肯用鮮雞做湯呢) 但可以肯定係湯底有雞肉的味道, 而且有洋蔥, 蒜片, 芽菜, 青蔥, 配料很是認真, 令我覺得很值得推薦給大家去食 (結合價錢而言) 雞肉說是泰式, 我就不知泰式是怎樣, 大抵應該係因為酸辣的醬汁啦, 味道蠻不錯的, 都算開胃! 收銀員建議用七塊增購一杯青檸七喜, 飲品沒什麼特別, 最特別之處可說是七喜是整罐給我, 沒有打斧頭啦 一間用不高的價錢可以食到一碗不錯的湯粉的食店, 推薦給大家, 交換一吓意見