又係放Lunch Time 嘅時候,荃灣出名多嘢食,特別係路德圍嗰邊,所以我經常搵到啲平靚正嘅嘢食😚😚1️⃣豬頸肉配流心蛋飯(9/10)豬頸肉好大份量,一咬入口口感一流,仲要啲肉質唔會好靱好嫩滑,配合埋個特製醬汁成個飯好好味,最抵嘅係佢成碗飯都好大碟,女仔真係好難食得晒,返工工作辛苦嘅男仔就可以去試吓^_^2️⃣豬頸肉河粉(8/10) 呢度啲河粉特別有咬口,豬頸肉同樣亦都係嫩滑,湯底味濃,白蘿蔔亦都好入味👍🏻👍🏻👍🏻建議大家一定要去試,個飯平均$45至$50左右
又係放Lunch Time 嘅時候,荃灣出名多嘢食,
特別係路德圍嗰邊,所以我經常搵到啲平靚正嘅嘢食😚😚

1️⃣豬頸肉配流心蛋飯(9/10)

2️⃣豬頸肉河粉(8/10)

建議大家一定要去試,個飯平均$45至$50左右
  • 燒豬頸肉
2020-07-19 401 浏览
其實已經聽講過呢間唔太好食,有人話想食未食過就試下咖哩炒軟殼蟹,咖哩唔夠濃唔夠惹味;沙爹豬雞串燒,串燒亦唔出色,豬好食過雞,雞無肉汁好乾身;燒羊胺有4塊唔算大塊骨比較多,亦食唔出羊味,唔講唔知食緊羊;馬拉盞炒通菜份量可以接受但調味唔得;最後送嘅椰汁大菜糕,椰汁味唔出,個人亦唔太喜歡大菜糕嘅口感;唯一比較正常就係杯龍眼冰呢間話免收加一,價錢唔算平,埋單先知每位收$3水錢,但連自動加水嘅服務都無,無下次👋🏻食完真係好失望,出面大把食泰國菜嘅餐廳好過佢
其實已經聽講過呢間唔太好食,有人話想食未食過就試下

咖哩炒軟殼蟹,咖哩唔夠濃唔夠惹味;
沙爹豬雞串燒,串燒亦唔出色,豬好食過雞,雞無肉汁好乾身;
馬拉盞炒通菜份量可以接受但調味唔得;
唯一比較正常就係杯龍眼冰

2020-06-21 366 浏览
點啥啥都沒有下午2:30,那下午4點應該可已收舖了點了個蝦膏炒飯,不像現炒,像是撈飯飯炒的夠濕還以為是福建炒飯,整個炒飯飯是飯蝦是蝦菜是菜撈麥就是蝦膏炒飯,飯有蛋殼告知服務員,服務員覺得應該的炒飯配蛋殼,炒飯沒味道,雞粉鹽比較貴是吧,蝦膏沒看到,炒通菜,走辣走祘服務員說做到就做囉,哇我沒給錢啊,夠薑,菜夠老,給恐龍咬都咬不動吧,黃埔店水準都好過,以前都沒這麼差,有些餐牌荃灣電店都沒有,不是應該餐牌都一樣嗎
點啥啥都沒有下午2:30,那下午4點應該可已收舖了點了個蝦膏炒飯,不像現炒,像是撈飯飯炒的夠濕還以為是福建炒飯,整個炒飯飯是飯蝦是蝦菜是菜撈麥就是蝦膏炒飯,飯有蛋殼告知服務員服務員覺得應該的炒飯配蛋殼,炒飯沒味道,雞粉鹽比較貴是吧,蝦膏沒看到,炒通菜,走辣走祘服務員說做到就做囉,哇我沒給錢啊,夠薑,菜夠老,給恐龍咬都咬不動吧,黃埔店水準都好過,以前都沒這麼差,有些餐牌荃灣電店都沒有,不是應該餐牌都一樣嗎
2020-06-21
第一次黎食,見餐牌其實都有好多選擇。揀左一麵一飯一菜試下。1.豬頸肉金邊粉+熱檸茶金邊粉質感ok, 但味道過鹹。個湯本身濃味,而金邊粉完全吸收晒湯汁。食多幾淡真係好鹹。豬頸肉肉質其實ok。切得都薄唔會韌。有兩大塊白蘿蔔,依舊係吸晒汁好鹹,且質感極度淋...份量其實唔少,個粉好大碗。食完一定夠飽。2.青咖哩牛肉飯+凍檸茶青咖喱個汁味道ok, 唔會好辣,我本身唔太食得辣都覺得食得到,易入口。牛肉就冇咩牛肉味,都係普通急凍。主要配菜隨左牛肉就係豆角,味道普普通通,算係有d菜蔬夠健康。凍檸茶係冇咩檸檬味亦唔多甜的,比較適合d唔飲咁甜嘅食客。3.馬拉盞炒芥蘭芥蘭唔係好覺有馬拉盞味,個醬好似係有少少肉碎、辣椒絲。比起青咖喱反而仲辣少少。主要係豉油味重d。芥蘭都有少少渣,但唔算太嚴重。勝價比麻麻。整體主要係個金邊粉好唔掂,其他食物普普通通。話超級差又唔係,但質素令我有d失望。惟獨價錢唔算貴,出街食點唔會點平。餐廳有兩邊廳,可能我較早去,佢叫我入去一另一邊坐,可惜仲做緊清潔,有d漂白水味。最終還是搬去另一邊座位,果邊就好得多。今次整體體驗麻麻地。食物就應該叫小菜會有保證d。餐牌:
第一次黎食,見餐牌其實都有好多選擇。揀左一麵一飯一菜試下。

1.豬頸肉金邊粉+熱檸茶
豬頸肉金邊粉

豬頸肉肉質其實ok。切得都薄唔會韌。
有兩大塊白蘿蔔,依舊係吸晒汁好鹹,且質感極度淋...
份量其實唔少,個粉好大碗。食完一定夠飽。

2.青咖哩牛肉飯+凍檸茶
青咖喱牛肉飯

凍檸茶係冇咩檸檬味亦唔多甜的,比較適合d唔飲咁甜嘅食客。

3.馬拉盞炒芥蘭
馬拉盞炒芥蘭

餐牌:

2020-06-08
午餐
2020-06-04 283 浏览
海南雞飯同埋無骨豬手飯幾好食, LUNCH價錢合理!  叫左杯龍眼冰, 夏天飲都好正! 經過真係可以好好考慮一下。但環境講真就一般啦, 正正常常。但咁既價錢有咁既質素就真係唔錯!
2020-05-26
2020-05-30 234 浏览
住荃灣嘅朋友仔相信對食嘅都有一番執着,因為荃灣實在太多好嘢食!!!!今日口痕想食泰國嘢,識去嘅一定就會去荃灣呢間金坊食泰國菜🥳🥳出名又平又靚又正又抵食😍😍😍今次同朋友兩個人去食,叫嘅嘢都相對比較少,但係就食到我哋好滿足🥰🥰首先叫咗串燒🥰🥰🥰有齊雞牛豬😍😍一上枱串燒嘅味漂晒埋嚟😛😛😛每一串都燒得啱啱好🥳🥳有少少窿邊,咬落外脆內軟,唔會燒到乾晒,仲食到有好Juice嘅肉汁!配埋佢嘅秘製串燒醬,人生真係好圓滿😚😚😚之後就叫左軟殼蟹黃咖喱😌😌軟殼蟹嘅份量好多,唔會好似出面食咁得嗰一隻都冇,炸得好脆唔會好林,配埋咖喱一齊食,感覺一百分😎😎😎既然叫咗咖喱,識叫嘅就一定會叫蒜蓉包點咖喱汁嚟食!而金坊嘅蒜蓉包係數一數二嘅出色😍😍😍佢唔係淨係得一面有蒜蓉,而係成舊包咁多面都鋪滿着蒜蓉😍😍😍每一面都焗到好脆,鍾意食蒜蓉包嘅朋友一定唔可以錯過🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️你會得到前所未有嘅滿足🥰🥰🥰
2020-04-04
2020-05-15 370 浏览
哩都荃灣呢度 見到金坊個下午茶好抵38蚊就入去試下 泰式鴨肉遊船湯河 $38船河最重要係個湯底 呢到個湯底又濃又香 個湯嘅顏色都好深色 鴨血嫩滑 鴨肉煮得夠淋唔騷 蘿蔔煮得夠入味無渣 份量都好足夠 呢度用的河粉係非常粗身 都幾滑泰式海南雞遊船河 $38湯底同鴨肉河一樣都係好濃香 雞肉好滑隨餐附送兩樣小食 黃咖哩汁蒜蓉包條 青咖哩汁印度薄餅 椰汁味好濃 都夠辣 如果個咖哩汁再熱啲就更好下午茶38蚊嚟講真係超值 凍飲仲要唔使加錢 仲送個咖哩汁配印度薄餅 真係好抵食呢間餐廳人流都好多 價錢抵食 保持水準 難怪多年屹立不倒
哩都荃灣呢度 見到金坊個下午茶好抵38蚊就入去試下

泰式鴨肉遊船湯河 $38

泰式海南雞遊船河 $38
湯底同鴨肉河一樣都係好濃香 雞肉好滑

呢間餐廳人流都好多 價錢抵食 保持水準 難怪多年屹立不倒

2020-05-12 262 浏览
好耐無食泰國野,完全無諗過會唔好食,見佢有2間舖,應該 ok la, 點知。。。午餐,價錢唔算貴。我地食左紅咖哩牛飯,泰式豬手金邊粉+冬陰公湯底,鴨肉湯金邊粉。紅咖哩又話係最辣,黎到咩辣味都無,懷疑根本係出錯左黃咖哩,不過見得1個 staff做野,人地已經好辛苦,1個人要做野落單,送餐,執檯,算數 la~咖哩正常味 la, 好食就唔係架喇~冬陰公就唔冬陰公,同我認識既冬陰公唔同,又係唔好食~泰式豬手又唔林,仲好鞋,完全唔想食~鴨肉湯金邊粉個湯底幾好飲,但係 d鴨肉超級唔好食,又鞋,又林,無味。唯一係杯咖啡幾好飲,如果凍飲就記得要叫少甜。
唯一係杯咖啡幾好飲,如果凍飲就記得要叫少甜。
2020-04-30
2020-05-09 254 浏览
見呢間有分店準備試下,點知伏到呢~啲食物同圖片超級不符,海鮮炒粉絲,完全無海鮮(可能有幾粒蝦仁嘅)賣相差到....衛生環境不佳,一句講曬,唔會再食!亦唔推薦大家食!
見呢間有分店準備試下,點知伏到呢~
衛生環境不佳,一句講曬,唔會再食!亦唔推薦大家食!
2020-04-30 273 浏览
29/4 夜晚進入堂食,食物 啤酒價錢都公道,唔錯,但係 負責 卡座的阿某侍應姐姐 有點情況,隔壁的客人結帳時 發現和那位侍應的找贖不同,客人出來詢問,但她態度很差的 話:我講錯左啫。下,心諗 ,你比張單人地 ,點可以比錯人, 冇認錯,你仲要找贖另外一個數!唔同客人講?!客人沒有爭吵,但我看不過眼 仲要任由收銀枱對出的人笑那位客人,希望貴餐廳嚴正處理,免得令服務下降 ,前枱 食物 什麼都不錯,但那位服務員 拉低整個餐廳形象 大約11:30-11:40卡座房!
隔壁的客人
2020-04-29
$160 (宵夜)
  • 芝士蝦丸
荃灣友一定唔會唔識「金坊」呢間泰國菜館, 每次去到路德圍, 都會見到好多人排隊等位, 究竟係咪真係咁正!? 咁就要試下先知啦!😏 而家仲做緊優惠, 逢星期一至五9:30pm後宵夜優惠,指定菜式有七折優惠,都幾抵! 不過我地今次黎太早啦,等唔到宵夜先食。😂😂 齊心抗疫下,6:00pm後外賣自取仲可以全單八折, 最正係本身餐廳就免加一,公眾假期就除外。 「金坊」嘅海南雞係最出名, 不過其實燒雞名氣都唔弱架!😏 我地叫左半隻($98),兩個人食就啱啱好, 用明火炭爐燒烤, 外皮燒至微脆, 加上雞皮本身好薄,沒有太多嘅肥膏, 雞件厚肉得黎又夠嫩滑,肉汁豐腴, 蘸上自家製嘅酸辣醬汁,好惹味!⭐️推薦❗️ 小妹最鐘意食豬頸肉, 見到呢度豬頸肉好似燒得好靚咁,就試吓啦! 果然冇令我地失望!😌 燒豬頸肉有兩種口味款式可以揀, 有淨燒和青檸汁燒, 唔想咁滯就要試下青檸汁燒豬頸肉($96)啦!⭐️推薦❗️ 嘩,豬頸肉堆砌到好似一座山咁,份量好足呀! 豬頸肉肥美爽嫩,配上酸甜嘅青檸汁,好醒胃! 仲有超多芽菜墊底,吸晒醬汁嘅精華,咁就冇咁膩啦!😏
荃灣友一定唔會唔識「金坊」呢間泰國菜館,
每次去到路德圍,
都會見到好多人排隊等位,
究竟係咪真係咁正!?
咁就要試下先知啦!😏
而家仲做緊優惠,
不過我地今次黎太早啦,等唔到宵夜先食。😂😂
齊心抗疫下,6:00pm後外賣自取仲可以全單八折,
最正係本身餐廳就免加一,公眾假期就除外。

「金坊」嘅海南雞係最出名,
不過其實燒雞名氣都唔弱架!😏
我地叫左半隻($98),兩個人食就啱啱好,
用明火炭爐燒烤,
外皮燒至微脆,
加上雞皮本身好薄,沒有太多嘅肥膏,
雞件厚肉得黎又夠嫩滑,肉汁豐腴,
蘸上自家製嘅酸辣醬汁,好惹味!⭐️推薦❗️
燒雞
小妹最鐘意食豬頸肉,
見到呢度豬頸肉好似燒得好靚咁,就試吓啦!
果然冇令我地失望!😌
燒豬頸肉有兩種口味款式可以揀,
有淨燒和青檸汁燒,
唔想咁滯就要試下青檸汁燒豬頸肉($96)啦!⭐️推薦❗️
嘩,豬頸肉堆砌到好似一座山咁,份量好足呀!
豬頸肉肥美爽嫩,配上酸甜嘅青檸汁,好醒胃!
仲有超多芽菜墊底,吸晒醬汁嘅精華,咁就冇咁膩啦!😏
青檸汁燒豬頸肉
平時我地倆口子去食泰國菜都係食炒金邊粉,
不過見到呢度嘅炒粉麵都幾多種類可以揀,
所以就試下香辣炒粉絲($90),
可以任選一款肉類,雞、牛或豬,
同雞有仇嘅我地揀係揀雞啦!😂😂
配料好豐富,有好多時令菜蔬,
雞肉都算嫩滑,
炒粉絲炒得夠乾身,微辣惹味!😋 ⭐️推薦❗️
香辣炒粉絲
馬拉盞炒椰菜苗($92)
份量都幾多,
馬拉盞炒得幾香幾惹味,不錯吃!👍🏻
馬拉盞炒椰菜苗
最後,食完泰國菜梗係飲番個椰青啦!
椰青
燒雞
青檸汁燒豬頸肉
香辣炒粉絲
馬拉盞炒椰菜苗
2020-04-24 231 浏览
又過開嚟呢邊做嘢,都好一段時間冇喺荃灣食過嘢,心大心細樣樣都想食,諗咗好耐都唔知食乜好,直至到見完客之後,一路係咁諗,一路係咁行,行勻晒成個路德圍,都冇乜心水,原本諗住唔食走人,行緊去搭車嘅時候,就見到呢間泰國菜好多人,睇吓門口嘅餐牌,好耐冇食過海南雞,見到有就入去試吓,仲有幾款雙併,我就揀咗海南雞豬手飯,加多$8就有泰式腸仔+1隻流心蛋,真係好鬼抵,腸仔入面有好多香料,非常香口,海南雞無骨,細滑嫩軟,雞皮爽口,豬手皮肉均勻,炆得軟糯
2020-04-15 302 浏览
最近因為疫情影響,係屋企都食到悶,去左荃灣一間多年老字號泰國餐廳,入餐廳前職員會先量度體溫同埋提供酒精搓手液!生蝦 ($128)首先點左生蝦,大虎蝦底佈滿冰塊,蝦大大隻而且鮮甜味濃厚,口感彈牙,配上一片生蒜再加上調製的辣椒醬汁,有助帶出蝦肉的鮮味,味道辛辣惹味。沙嗲串燒($92)點了兩款串燒,分別係豬同雞,各三串,串燒即叫即燒,時間剛剛好吾會燶晒,肉質唔會燒得乾巴巴仲非常Juicy,配合埋餐廳調配的沙嗲醬,甜甜的又帶點花生香味,特別惹味,令人回味無窮。馬拉盞炒通菜 ($84)這個馬拉盞通菜必嗌之選,值得推介味道屬於比較重口味,但絕不膩口,即叫即炒,很有鑊氣,抵食又大碟。泰式黃咖喱雞 ($94)咖喱適合不愛辣的人士,富有濃濃的咖哩香,依個咖哩我揀左配雞,配白飯一流,必試!

生蝦 ($128)

沙嗲串燒($92)

馬拉盞炒通菜 ($84)

泰式黃咖喱雞 ($94)
2020-04-13 220 浏览
/老字號既泰國店🇹🇭不得不推❗️依間店由我讀緊書既時候已經係到,依家依然屹立不倒就知佢係勁野啦🥰所以話想食泰菜唔一定去九龍城,黎荃灣都會食到高質既泰菜❣️.💥冬蔭公海鮮湯(細)$112啲湯入面都好多料🙈基本材料都有最多係魷魚🦑同埋龍脷柳😋啲湯入面好多香料,好夠味🥰酸酸辣辣❗️正呀😍.💥青檸汁燒豬頸肉 $96黎到成坐山甘高🗻鋪滿左泰式辣醬係豬頸肉上面😋件件肉都有醬汁呀❗️岩晒啲懶人唔洗點汁🤣,豬頸肉好就好在岩岩燒起,有啲碳燒既味道🤫令人覺得最驚喜既反而係入面啲芽菜‼️啲芽菜係泰國出口芽菜🥬特別爽口😍撈埋啲汁可以完完全全係前菜黎❤️.💥濕炒海鮮河 $86碗麵黎到仲大過我塊面😂完完全全係兩個人既分量黎🤣啲料睇相都見到好足,啲汁好多,性價比好高😂啲海鮮量根本係同圖片相符😆.💥豬手飯 $68依到啲主菜既量真係好多🆘啲豬手肥瘦度適中,面果層既豬手有埋豬皮既❗️下面果啲豬人就冇皮,岩晒女仔食🤫啲豬手煮得好冧,配合埋泰式辣汁,正‼️.💥椰青糕食完飯仲有甜品送💯依個好清甜😚
💥冬蔭公海鮮湯(細)$112

💥青檸汁燒豬頸肉 $96

💥濕炒海鮮河 $86

💥豬手飯 $68

💥椰青糕
食完飯仲有甜品送💯依個好清甜😚

2020-04-12
2020-04-13 185 浏览
今天到金坊叫了一個午餐同下午茶餐。餐廳每日都有不同的午餐選擇,$52一碟菠蘿海鮮炒飯,例湯和飲品。$38下午茶餐包括游船湯河,青咖喱配印度薄餅和飲品。今次反而覺得配菜食品更為值得一讚,例湯是椰奶雞湯或苦瓜湯,椰奶雞湯清香又味道十足,飲起來很舒服,有草菇和番茄夠足料。青咖喱汁配印度薄餅是比較少見的配搭,薄餅外脆內軟,配上青咖喱的微辣成功令人喜出望外!炒飯和船河就相對上遜色,海鮮沒味,豬膶不夠新鮮,船河應該有白蘿蔔卻給錯了一大塊薑呀...今次不是第一次來,主菜平時會好一點,所以都會再多給一次機會。