2021-02-27 263 浏览
在荃灣行了一個下午,準備回家前,就去了金坊睇下有無下午茶食。入到去,咁岩有人走,咁就有個卡位。原來 5:00 下午茶就完。想食既記得留意。很快手就唸好食咩下午茶,點了兩個,泰式海南雞遊船湯河,一個跟青咖哩汁印度薄餅,另一個跟泰式咖哩角,凍飲加2元共94元。泰式海南雞遊船湯河配菜有通菜,蘿蔔,豬紅,芽菜。河粉是大大片那種,平常少見一點。海南雞用雞髀肉,無骨既好滑,好滑好滑,難得。咖哩角沒什麼特別,青咖哩汁好味,不辣重奶味,薄餅幾好食。

小吃

咖哩角沒什麼特別,青咖哩汁好味,不辣重奶味,薄餅幾好食。
2021-02-27
2021-01-13 375 浏览
1.豬肉生菜包味道正常 菜葉夠大塊 數量夠包 冇爛葉 唔錯2.蠔煲蠔個頭比想像中大 份量應該冇10粒 不過先100蚊左右算係咁3.馬拉盞通菜好食 冇問題 諗唔到食乜菜不妨一試4.芝士大蝦伊面份量夠多 芝士香而不膩 蝦有6隻 仲要真係夠大冇記錯好似$168 冇得輸5.芒果比目魚呢個真係完全搞唔掂 一開始睇落好滿足有驚喜比目魚排 3大塊 但一入口 好大陣雪櫃味然後魚肉 直頭似發泡膠,然後芒果 超酸外賣8折 送甜品 椰汁糕呢個甜品 一定係所有野裡面最好食椰香好夠 咬落脆既 口感似大菜糕
1.豬肉生菜包

冇記錯好似$168 冇得輸

5.芒果比目魚
呢個真係完全搞唔掂 一開始睇落好滿足有驚喜
比目魚排 3大塊 但一入口 好大陣雪櫃味
然後魚肉 直頭似發泡膠,然後芒果 超酸

外賣8折 送甜品 椰汁糕
呢個甜品 一定係所有野裡面最好食
椰香好夠 咬落脆既 口感似大菜糕

2021-01-13
20 分钟 (外卖自取)
2021-01-07 2900 浏览
這個聖誕假期,既然不能外遊,不要說英國,就是泰國也沒指望,那便吃英國菜,泰國菜,幻想疫情已經受控,自己已經可以到這些不同的國家旅遊,一嚐當地的地道正宗美食吧!先說泰國菜。在聖誕假期的某一天,兩夫妻來到荃灣,就在這間在荃灣區薄有名氣的「金坊泰國美食」,吃了一頓簡單的泰國午餐。其實「金坊泰國美食」在荃灣有兩間店,而我這次光顧的是多年前去過的老店。坐在這間環境一般,在二人限食令下坐得有點侷促的餐廳內,見餐牌中的「皇牌午餐」震撼價一律 $52,當中又有一向喜吃的海南雞飯,那便來一客「金坊海南雞飯」吧!這「金坊海南雞飯」四平八穩的,不是特別好,可也不壞,已去骨的海南雞雖則不算十分嫩滑,肉質可也及格,蘸點開胃的泰式酸辣醬,伴以都算有點油香的雞油飯,還算不錯。這兒凡惠顧任何午餐 +$8可配滋味小食一款,+$20起可配泰式特選小食一款,那便吃點菜吧。是要另加 $28的「泰式炒通菜」。這炒菜沒令自己失望,鑊氣足,夠熱度,香辣的味道,與爽口的通菜是天作之合,使人食欲大增。既然是吃泰國菜,也喝點泰式飲品吧!是一向愛喝的「青檸梳打」。這冰凍解渴的泰式特飲跟餐價也要另付 $6,不過既是特飲,補少許金錢也是在所難

既然是吃泰國菜,也喝點泰式飲品吧!是一向愛喝的「青檸梳打」。這冰凍解渴的泰式特飲跟餐價也要另付 $6,不過既是特飲,補少許金錢也是在所難免。
多年沒來,這次來吃午餐,感覺上,雖然午餐水準不算特別高,可也不會令人感到失望。也許,吃晚餐會較好吧!
午餐
2020-12-18 582 浏览
一直有食開呢間泰菜,但店內的老員工態度需要反省一下,淨係得把聲,大聲夾惡幫客人落單,事緣係下午茶時間幫我落咗午餐價錢嘅單,我要求改單佢嘅態度10分惡劣10分冇禮貌,食物雖然好食,但我應該唔會再有下次幫襯!
2020-12-05 575 浏览
經過路德圍諗住好多嘢食,但係原來佢晏晝先開始旺,朝早嘅路德圍死城一樣,想搵間餐廳食下都唔多選擇。咁啱見到呢間平時夜市好旺嘅泰國菜,原來佢都有早餐㗎喎,跟住就入咗去食啦。見佢有一個餐係有埋蝦餅,話跟一碗細粉,盛惠$35。首先多士、蛋同埋蝦餅嚟到,佢個多士唔係平時啲方包烘底,本身塊包都幾好食。等咗好耐,碗粉終於到,開頭我以為係細細碗嘅粉,點知個份量同平時一個公仔麵差唔多(可能仲多啲添),湯底幾好食,而且都好足料,食完飽到喊

,湯底幾好食,而且都好足料,食完飽到喊

2020-11-26 606 浏览
近來疫情反覆, 不能在家工作, 午餐只好選擇外賣回公司, 以減低感染風險。今天我們幾位同事就決定在金坊訂餐。金坊泰國美食是我其中一間最喜愛的餐廳, 總店設在路德圍, 另外還有分店在兆和街。但是處理外賣的是設在柴灣角街的工場。外賣餐牌很多選擇。今天我訂了脆肉飯跟凍檸茶少甜少冰。先說說凍檸茶是正常甜度, 沒有少甜, 甜到只能喝一點。脆肉飯其實像是燒肉般, 不過肉質雖然結實, 但沒有很難咬開! 而且皮真的很脆, 很美味!飯量很多, 十分飽肚。結數每人不用$50, 很化算!

今天我們幾位同事就決定在金坊訂餐。
但是處理外賣的是設在柴灣角街的工場。

外賣餐牌很多選擇。

今天我訂了脆肉飯跟凍檸茶少甜少冰。
先說說凍檸茶是正常甜度, 沒有少甜, 甜到只能喝一點。

脆肉飯
飯量很多, 十分飽肚。

結數每人不用$50, 很化算!
2020-11-26
外卖送餐
2020-11-21 344 浏览
呢間金坊嘅冬陰公湯係我嘅最愛💛但今次想試下其他嘢午餐叫左個肥牛河,都幾足料,有好多肥牛但煮到好熟,個豬血好好食。個湯底就偏咸,加埋個河粉煮得太耐痴到一舊舊。呢碗嘢真係冇下次😣午餐鴨肉金邊粉呢碗個湯甜甜哋幾甘口,襯埋金邊粉好夾。成碗嘢鴨肉同金邊粉、牙菜都好多☺️食晒成碗嘢一定好飽。另外杯龍眼冰都好好飲,連龍眼乾都好甜😊午餐嚟講都好抵食位置唔好坐,食完就要走果隻,同埋服務差。
呢間金坊嘅冬陰公湯係我嘅最愛💛
但今次想試下其他嘢

午餐叫左個肥牛河,都幾足料,
有好多肥牛但煮到好熟,個豬血好好食。
個湯底就偏咸,加埋個河粉煮得太耐痴到一舊舊。
呢碗嘢真係冇下次😣

午餐鴨肉金邊粉
呢碗個湯甜甜哋幾甘口,襯埋金邊粉好夾。
成碗嘢鴨肉同金邊粉、牙菜都好多☺️
食晒成碗嘢一定好飽。
另外杯龍眼冰都好好飲,連龍眼乾都好甜😊

午餐嚟講都好抵食
位置唔好坐,食完就要走果隻,同埋服務差。
2020-11-06 621 浏览
本身諗住食其他嘢但係真係唔想行,咁就求其入咗依一間泰國菜食嘢!呢度嘅人手真係唔係好夠,坐低咗起碼10分鐘都捱唔到嘢食,因為得一個小哥哥去落單!但佢服務都幾好,佢見我坐嘅位置風好大,主動轉位俾我,就順便幫我落單,落完單食物都好快送到!兩個人叫咗三樣嘢食一碟豬手、炒雜菜、雞柳炒粉絲豬手味道OK,豬手都好淋炒雜菜就麻麻哋,唔係好夠味,兩個人都食淨一半雞柳炒粉絲我覺得最好食,啲粉絲差不多俾我一個人食晒埋單每人$150左右!

兩個人叫咗三樣嘢食
一碟豬手、炒雜菜、雞柳炒粉絲
豬手味道OK,豬手都好淋
炒雜菜就麻麻哋,唔係好夠味,兩個人都食淨一半
雞柳炒粉絲我覺得最好食,啲粉絲差不多俾我一個人食晒

埋單每人$150左右!

豬手
炒雜菜
雞柳炒粉絲
雞柳炒粉絲
2020-10-29 316 浏览
有日突然想食下泰國菜,再上網睇一睇,見到呢間金坊泰國美食,都有唔少人話唔錯,就一於過去試吓佢。青檸汁燒豬頸肉$98辣到十足嘅青檸汁配上新鮮燒起嘅豬頸肉,連埋底下嘅泰國芽菜一齊食,爽脆肉汁香辣都可以一次過試晒,讚👍🏻咖喱卜卜大蜆煲$108近排見天氣涼涼哋,叫返個卜卜蜆煲嚟暖吓身先,大蜆鮮甜到冇沙,雖然配上香濃咖喱汁,但依然冇搶到蜆肉鮮甜嘅味道🤤蒜蓉包條$50有個咁美味嘅咖喱煲,梗係要食盡佢啦😂叫返個蒜蓉包條嚟食盡佢啲汁,包條六面都搽咗蒜蓉牛油,並且焗到外脆內軟,真係想叫多一碟嚟食!

青檸汁燒豬頸肉$98

咖喱卜卜大蜆煲$108

蒜蓉包條$50
有個咁美味嘅咖喱煲,梗係要食盡佢啦😂

2020-10-20 373 浏览
其實我真係好想食PADTHAI, 於是我尋日去叫左個鮮蝦炒金邊粉當EARLY LUNCH.. 我之前已經問侍應姐姐係唔係甜GA.. 佢話係... 點知.. 冇味... 除左個青檸之外...蝦唔係好新鮮.. 結果中伏.最後我食唔曬D粉..就咁走人...... 我冇想住呢個星期要去第二間食過..睇來我都要啦... 嗚.....................

冇味... 除左個青檸之外...

.. 我冇想住呢個星期要去第二間食過..睇來我都要啦...

嗚.....................
2020-10-19
2020-10-16 377 浏览
今日太忙早餐都無食 做曬野 接左小朋友直接食下午茶 叫左兩個餐 小朋友例牌叫雞髀薯條 我就叫左個豬頸肉船河set兩個餐最抵係個豬頸肉船河set因為除左船河足料 仲另外送一個小食 我地揀左個雞軟骨餃子🥟開頭以為好細隻點知黎到有一隻手指甘長 有兩隻 而且仲好足料船河除左豬頸肉 仲有豬紅同蘿蔔 小朋友就好鐘意個蘿蔔兩個set 如果加港式凍飲係唔洗加$ 特飲就加$6-11 我叫左珍多凍+$6 小朋友+$11要左芒果🥭沙冰 個沙凍都真係幾好味雞髀薯條 小朋友話都好食唔乾 薯條係沾咗雞蛋先再炸 特別脆落單既姐姐仲好好禮貌 「你地睇下先 下午茶好抵食 睇好叫我落單 我係果度即」 整體船河set 比較抵食性價比都高
今日太忙早餐都無食

珍多冰跟餐
雞軟骨胶子跟餐
雞髀薯條
2020-09-30 400 浏览
夜晚收工有d餓經過金坊見mean d價錢咁平就入咗去食宵夜每一樣都好好食!係好好食!燒肉 湯水 甜品都好正好正宗上菜速度又快大家一定要去試下一定要order燒肉 好香好juicy 夜晚收工有d餓經過金坊見mean d價錢咁平就入咗去食宵夜每一樣都好好食!係好好食!
夜晚收工有d餓
經過金坊見mean d價錢咁平
就入咗去食宵夜
每一樣都好好食!
係好好食!
燒肉 湯水 甜品都好正好正宗
上菜速度又快
大家一定要去試下
一定要order燒肉 好香好juicy
夜晚收工有d餓
經過金坊見mean d價錢咁平
就入咗去食宵夜
每一樣都好好食!
係好好食!

2020-09-19 381 浏览
三人閨密聚餐,想食泰式野,朋友揀左呢間,話因為見佢都算多正評,打算一試。餐廳分開左兩個鋪位,地方尚算大。三個人叫左一個生蝦沙律,味道不過不失,蝦的肉質都可以。另外,叫左個金坊柚子沙律,一個有點怕辣,只食柚子,一個食得辣,覺得好好味;叫左個豬手,原本睇餐牌以為是有點似醬汁的,點知係乾同炸感的,麻麻地;反而份牛肉幾好味,肉質保留到,底下的芽菜都唔錯;另外,叫左泰式金邊粉,味道尚可,口感都ok.送既甜品,椰汁糕,味道有點似大菜糕。
2020-09-12
2020-09-10 307 浏览
本來想叫冬陰公蜆湯,可惜冇曬貨,所以轉左海鮮湯。海鮮湯主要材料有魚,蝦,青口,魷魚,配料以蕃茄同菇為主。個湯幾新鮮幾入味,偏酸而不辣,好易入口。-另外叫左燒魷魚,份量都幾足,好彈牙好有口感,魷魚本身冇乜味,但佢個醬汁就整得唔錯,重酸重辣,重口味既朋友應該會幾鍾意。-單點左個黃飯,不過不失。晚市會送甜品,椰汁味幾香,不錯。
單點左個黃飯,不過不失。晚市會送甜品,椰汁味幾香,不錯。
2020-08-23 338 浏览
叫左三樣野1. 香葉肉碎炒烏冬好油好鹹,d烏冬濕身嘅。呢個本身叫比小朋友食,但因為太鹹佢完全食唔倒。2. 黃咖喱雞飯米飯係生嘅,雞有雪味,咖喱應該用水溝粉溝出黎,好稀🤢3. 生炸雞髀薯條呢個係最離譜,煮呢個應該係零技巧,就咁拎野去炸。但大家可以睇下相佢個薯條應該番炸左10次,完全食唔倒入口。投訴,結果再黎果碟d薯條都係一樣樣。隔離枱同時間叫侍應呀姨拎碗滾水比佢,因為d菜太鹹想過一過水,大家自己考慮去唔去食。
叫左三樣野
1. 香葉肉碎炒烏冬

2. 黃咖喱雞飯

米飯係生嘅,雞有雪味,咖喱應該用水溝粉溝出黎,好稀🤢

3. 生炸雞髀薯條

生炸雞髀薯條