2025-03-09 225 浏览
今晚約了朋友行商埸看精品,出到去吃晚餐時間,我們就看附近餐廳,見到這間吃潮菜的,大家久冇吃,就入了去,入到去環境純白裝修,充滿柔和感,坐下看了一會餐牌叫了小吃  酸菜脯同花生,爽脆香口,醒胃開餐品海鮮雜菜煲  大鍋,鍋入面比平時吃的滿鮮菜同菇類,每片都有新鮮鮮菜味,菇類都有好鮮香菇味,也配了粉絲,粉絲身幼滑嫩口,海鮮有魷魚,濃魷魚鮮香味,爽身彈滑,湯底鮮甜,想吃清清食物之選超值孖寶  韮菜豬紅/潮式半煎煮班頭腩特别鮮香豬紅味同韮菜香味,豬紅身厚彈煙滑,幼條韮菜,好鮮香菜味每件班頭腩厚肉,煎過魚身比較脆皮,更鮮魚鮮香味,好軟霖爽滑,另一番口感川味萵筍  細細條菜身,炒得好香口,一吃脆卜卜,本有菜鮮味再加點微微辣,有獨特味道感
小吃

酸菜脯同花生,爽脆香口,醒胃開餐品
酸菜脯/花生

酸菜脯/花生
超值孖寶 韮菜豬紅潮式半煎煮班頭腩
超值孖寶 潮式半煎煮班頭腩
2025-03-06 293 浏览
今日去咗砵蘭街搵好嘢食 嗰度食肆林立 見到呢間潮州菜新裝修我估計係新開嘅 入咗去試一試 餐廳新裝修 光猛又乾淨 有兩部大電視 可以電視撈飯呢度有幾個超值孖寶 我哋揀咗其中一個超值孖寶5 $196韭菜豬紅 呢個整得唔錯又入味 豬紅處理得好所以冇血腥味 而係有啲鹹鹹辣辣都幾惹味潮式半煎煮班頭腩 裏面都有幾多塊斑頭腩 口感實淨啖啖肉 本身以為佢係煎香乾身上 點知原來潮式煮法係湯上 裏面再有啲芹菜木耳等等鹵水鵝片 $148份量都算多 鵝皮爽脆彈牙 鵝肉細嫩多汁 鵝片冇骨啖啖肉 個底仲有啲鹵水豆腐同埋鹵水花生 豆腐滑得嚟好入味蜜椒脆皮金薯牛仔粒 $148呢個味道真係幾唔錯 個蜜椒汁甜甜辣辣 牛仔粒有咬口之餘一啲都唔韌 而且好夠味 最正係個薯仔粒真係同餐牌個名一樣係脆皮嘅 炸香咗外皮脆卜卜包裹埋蜜椒汁食到一口接一口 鍾意食香口嘢嘅人一定要試

呢度有幾個超值孖寶 我哋揀咗其中一個
超值孖寶5 $196

鹵水鵝片 $148

蜜椒脆皮金薯牛仔粒 $148
2025-03-06 199 浏览
餐廳位於油麻地,鄰近地鐵站,方便快捷。餐廳主打的就是潮州美食。潮式鵝片,口感一流,入口鮮嫩,淡淡肉的滋味,最喜愛就是這樣。潮式凍龍蝦,潮州人做海鮮就是有自己的一套,凍龍蝦保持鮮鮮嫩,鮮味十足,不會浪費任何食材。黑松露蝦球炒蛋,炒蛋鮮嫩,大蝦爽口彈牙,配搭黑松露又有另一番滋味。潮式蠔烙,絕對是潮州菜式的一道經典,外皮帶點香脆,內裏蠔的份量滿滿,口感一流配搭丁點魚露,份外滋味。豉汁蒸白鱔飯,新鮮即叫即做,新鮮熱辣送到枱上,豉汁配鱔,絕對是美味之選,豉汁留在飯裏,更添風味。
2025-03-04 230 浏览
這間位於油麻地的【金和潮菜】,主打潮州菜,有多款滷味、廣東小炒、小菜等。另外還有特價雙拼小菜,份量十足。有潮州凍蟹及大眼雞等。椒鹽雞軟骨雞軟骨炸至金黃香脆,送酒一流。滷水墨魚、大腸及豬頭肉滷水三拼份量十足,墨魚新鮮爽彈;大腸洗得乾淨無異味,而且滷得入味;豬頭肉爽口膠骨豐富。薑蔥魚腩煲魚腩煲新鮮熱辣,砂鍋原煲上枱,魚腩嫩滑惹味,有陣陣薑葱香味。潮式蠔仔肉碎泡飯蠔仔脹卜卜,而且份量十足,每啖都有蠔仔肉,完全無腥味,泡飯鮮味無比。

有潮州凍蟹及大眼雞等。

椒鹽雞軟骨
雞軟骨炸至金黃香脆,送酒一流。

滷水墨魚、大腸及豬頭肉

薑蔥魚腩煲

潮式蠔仔肉碎泡飯
2025-03-02 209 浏览
上星期好想食潮州菜,朋友提議去油麻地一間新不久的潮菜館試下,這菜館就在鐵路站附近,幾方便,店面好新淨。西蘭花炒鱔球,好夠鑊氣,鱔球爽口彈牙,而且都算多,味道調得幾好,西蘭花又新鮮又爽口。雪山蝦球,個名幾特別,就試試看,個樣好靚仔,見到都流口水,蝦球大隻,新鮮爽脆,下面墊底是蒸蛋白,超滑嫩,想不到兩者相當搭,有驚喜。潮式三拼,這道菜當然少不了,墨魚是必點的,爽口好味,豬腸肉厚軟滑,夠入味,鵝腎爽得來不會硬,整體都好味。籠仔豉汁蒸白鱔,好大籠,白鱔件件都好大塊,很新鮮,十分彈牙,配上豉汁超惹味,而且可選炒飯底,不用加錢。啫啫滑雞煲,熱辣辣香噴噴,有舊時廟街風味,不但雞肉嫩,豬潤都好滑口,而且份量都足。韭菜豬紅,食潮州菜又怎少得,豬紅軟滑,煮得夠入味,韭菜鮮嫩爽口,一陣就給我們吃光。

2025-03-02 286 浏览
今日約朋友去旺角逛街,晚上朋友想去食潮州菜,近油麻地港鐵站附近有間新開的潮菜館,我們就去試試。潮式三拼,我們選了墨魚、豬腸、鵝腎,這道菜是食潮菜必點。墨魚好爽口,豬腸超好味,一點都沒有那種洗不乾淨的怪味,鵝腎軟硬度適中,夠入味。韭菜豬紅,也是我喜愛的潮食,豬紅軟滑,一點都不腥,夠惹味,韭菜爽口,整體食味不錯。雪山蝦球,賣相吸引,有驚喜,蝦球爽口彈牙,幾大隻,很有口感,蝦球下面是蒸蛋白,蒸得十分嫩滑,拌飯食一流。籠仔豉汁蒸白鱔食,可選炒飯底,無須加錢,比想像中大,份量十足,抵食。白鱔好新鮮,夠彈牙,加上豉汁,好惹味。啫啫滑雞煲,當侍應一打開鍋蓋,香氣四溢,仍聽到啫啫聲,熱辣辣,香噴噴,雞肉香濃鮮嫩,好正。

• 籠仔豉汁蒸白鱔飯
  • 雪山蝦球
2025-03-01 197 浏览
今日約左朋友放工後係附近搵食,行過見到依間新開潮州餐館,於是一齊入去試新野。一入去裝修新淨企理,每枱都有紙巾供應,招呼嘅哥哥笑面迎人,落單斯文有禮,未叫野食已經加左唔少分。去打冷店食滷水當然要配返支冰凍啤酒啦,首先叫左一碟鹵水鵝片。鵝片肉質嫩滑,鵝片下面的豆腐才是精髓,吸收了所有滷汁味道而且非常滑嫩。之後叫左啫啫滑雞煲,雞件大大舊之餘,煲入面配料十足,除左有乾蔥、冬菇之外,竟然仲有豬潤,醬汁不鹹不油膩,食到最後都唔會好咸,配料豐富而且惹味。最後叫左個籠仔豉汁蒸白鱔飯,一打開籠蓋已經香氣撲鼻,最驚喜嘅就係白飯炒底,飯粒分明,配埋豉汁嘅味道,我地每人兩,三碗極速就已經清籠,真係非常出色,平民良心食店,一定會再幫襯。

2025-02-27 245 浏览
滷水雙拼:墨魚拼大腸呢碟滷水雙拼真係冇得輸!墨魚同大腸嘅配搭夠晒經典,滷水香味濃郁,色水深沉,一睇就知落足心機熬製。 墨魚:口感爽脆彈牙,完全吸收晒滷水嘅精華,鮮味十足,帶有淡淡嘅海鮮甜味,唔會過鹹。 -大腸:處理得乾淨俐落,冇半點異味,滷得軟腍得嚟又帶點嚼勁,內裡飽滿多汁,滷水味滲透晒入去。 胡椒鹹菜豬肚湯呢碗湯真係暖胃又開胃!胡椒嘅辛香撲鼻而來,鹹菜嘅酸爽同豬肚嘅鮮味完美融合,湯頭濃郁得嚟又唔油膩。 豬肚燉得軟腍入味,吸收晒湯汁嘅精華,口感滑溜,味道鮮美。胡椒辛香濃郁,但唔會過嗆,反而令成碗湯更加惹味,特別係喺凍冰冰嘅天氣飲,真係暖到入心! 呢碗湯唔單止暖身,仲可以開胃,絕對係配飯嘅絕佳選擇!蜜椒脆皮金薯牛仔粒牛仔粒肉質嫩滑多汁,外層煎得微微焦香,內裡保持住牛肉嘅鮮味,蜜椒醬嘅甜辣味道同牛肉完美融合。 脆皮金薯外皮酥脆,內裡綿密,帶有一絲甜味,同牛仔粒嘅鹹香形成對比,蜜椒醬甜中帶辣,味道濃郁得嚟又唔會搶咗食材嘅風頭,反而提升咗整體嘅味道層次。
滷水雙拼:墨魚拼大腸

胡椒鹹菜豬肚湯
呢碗湯唔單止暖身,仲可以開胃,絕對係配飯嘅絕佳選擇!

蜜椒脆皮金薯牛仔粒
2025-02-26 212 浏览
入到舖頭第一個感覺好光猛!仲有兩部大電視👍!鵝片嘅滷水汁唔會太鹹,食落啖啖肉,好充實!墊底嘅豆腐,十分滑溜,沾滷水汁一齊食仲正👍!菠蘿拔絲咕嚕肉好大碟,尤其是菠蘿超多,另外咕嚕肉豬頸肉,完全冇骨 ,再配合埋酸甜適中嘅汁,啖啖肉,好好送飯!尖椒牛肉好大碟,又夠鑊氣!味道唔會太鹹👍!牛肉片份量唔少!尖椒唔會好辣👌!

入到舖頭第一個感覺好光猛!仲有兩部大電視👍!

2025-02-18
  • 滷水鵝片
2025-02-25 231 浏览
今晚在砵蘭街「金和潮菜」吃晚飯,新店鋪以新派潮菜、美酒與傳統潮菜饗客,潮菜館裝潢樸實無華,環境光亮整潔,侍應服務有禮。豉汁蒸白鱔飯 炒飯底~白鳝肉質鲜味嫩滑,炒飯的份量頗多,滿滿蛋香的炒飯,吸收豉汁和白鱔鮮甜肉汁,啖啖都很滋味! 金沙鮮魷~鹹香的鹹蛋黃沙沙包裹著新鮮爽脆的魷魚肉,吃得滿口芳香。肉絲炒麵~酥香脆口的炒麵,另配肉絲獻汁,味道好,不一般的上枱擺設!經典懷舊樽裝可口可樂~咁多年來都很喜歡。總結:食材新鮮取勝,服務以客為先,取價公道。

經典懷舊樽裝可口可樂~咁多年來都很喜歡。
總結:食材新鮮取勝,服務以客為先,取價公道。
2025-02-19
2025-02-25 247 浏览
有時行過啲後街小巷,會見到啲完全唔起眼嘅餐廳,因而忽略左‼️今日係有朋友帶路,食到咁有質素嘅潮州菜,真係好開心😃店面並無華麗裝修,只是簡簡單單白色牆身,真係禾稈冚珍珠~~有孖寶超值餐,$206就有滷水三拼+卜卜蜆份量亦相當之大份「滷水墨魚+鵝腸+鵝腎」墊底嘅豆腐非常滑捋捋,第一次食滷水豆腐係咁滑㗎!滷水汁好出色,唔會淨係得個咸,真係有五香味,食得出有層次呢度嘅鵝腸入面有啲肥膏,個人口味鍾意清走哂「卜卜蜆煲」卜卜蜆有別於澳門果種重蒜卜卜蜆煲,而係好香胡椒香嘅花甲王煲非常合我口味,首先食完唔會成口蒜味而且胡椒味非常香濃,個湯都好好飲,啲粉絲吸晒啲湯勁好食❤️餐廳用左花甲王,肉質非常飽滿又鮮甜,重點係完全冇沙,食得好放心「籠仔金銀蒜開邊蒜蝦飯」好欣賞呢個蒸飯用左炒飯底,令個飯底更加好食開邊蝦肉質淋左少少,唔知係唔係蒸得耐嘅關係……每次食親小菜都會必點啫啫菜煲,呢度嘅菜煲非常大份量👍🏻
今日係有朋友帶路,食到咁有質素嘅潮州菜,真係好開心😃
店面並無華麗裝修,只是簡簡單單白色牆身,
真係禾稈冚珍珠~~

有孖寶超值餐,$206就有滷水三拼+卜卜蜆

份量亦相當之大份

「滷水墨魚+鵝腸+鵝腎」
墊底嘅豆腐非常滑捋捋,第一次食滷水豆腐係咁滑㗎!
滷水汁好出色,唔會淨係得個咸,
真係有五香味,食得出有層次

呢度嘅鵝腸入面有啲肥膏,個人口味鍾意清走哂

「卜卜蜆煲」
卜卜蜆有別於澳門果種重蒜卜卜蜆煲,
而係好香胡椒香嘅花甲王煲

非常合我口味,首先食完唔會成口蒜味

而且胡椒味非常香濃,個湯都好好飲,
啲粉絲吸晒啲湯勁好食❤️
餐廳用左花甲王,肉質非常飽滿又鮮甜,
重點係完全冇沙,食得好放心

「籠仔金銀蒜開邊蒜蝦飯」
好欣賞呢個蒸飯用左炒飯底,
令個飯底更加好食

開邊蝦肉質淋左少少,唔知係唔係蒸得耐嘅關係……

每次食親小菜都會必點啫啫菜煲,
呢度嘅菜煲非常大份量👍🏻
2025-02-24
餐廳位於市中心繁華地段,適合家人聚會或朋友小酌。服務員態度專業又親切,讓人感到賓至如歸。潮式鵝片鵝片的厚薄均勻,刀工細膩,入口時能感受到鵝肉的彈性與嫩滑。鵝皮經過細膩處理,保留了適度的油脂,卻不覺油膩,反而帶出一份香氣。搭配酸醋,酸味中和了鵝肉的濃郁,讓人一試難忘。潮式鵝肝以其細膩的口感而著稱,這道菜完美詮釋了其精髓。鵝肝經過低溫慢煮,質地細膩如奶油,入口即化,沒有一絲腥味。潮式蠔烙這道潮州必吃小吃,蠔肉肥美多汁,蛋漿與地瓜粉的比例調得恰到好處,煎到金黃的外皮帶來酥脆的口感,而內裡的蠔肉鮮香十足,令人食指大動。黑松露蝦球炒蛋將傳統與創新融合得相當出色,蝦球經過高溫快炒,外層微焦而內裡鮮嫩彈牙,蝦的鮮甜味被完整保留。炒蛋則濕潤滑嫩,與黑松露的濃郁香氣完美結合,讓整道菜散發出一股高級感。這是一道適合細細品味的菜品,每一口都能感受到食材的新鮮與火候的精準。潮式凍龍蝦作為冷盤的壓軸,龍蝦肉質鮮甜,經過凍製後保留了海鮮的原始風味,並且口感清爽彈牙。搭配一旁的潮式酸醋汁,醋香與龍蝦的鮮味完美融合,讓人忍不住一口接一口。豉汁蒸白鱔飯整頓飯的壓軸之作,充滿了潮汕家的味道。米飯吸收了白鱔與豉汁的精華,粒

潮式鵝片

潮式鵝肝

潮式蠔烙

黑松露蝦球炒蛋

潮式凍龍蝦

豉汁蒸白鱔飯
整頓飯的壓軸之作,充滿了潮汕家的味道。米飯吸收了白鱔與豉汁的精華,粒粒分明且帶著濃郁的醬香。白鱔的肉質細膩,沒有土腥味,蒸得恰到好處,入口嫩滑。豉汁鹹香濃郁,但不搶白鱔的鮮味,整體味道層次豐富。這是一道能讓人懷念的家常菜。

這間餐廳成功將潮汕菜的傳統與創新融合在一起,無論是經典的潮式鵝片和蠔烙,還是帶有創意的黑松露蝦球炒蛋,每一道菜都能感受到廚師的用心與技藝,是一間值得多次造訪的餐廳。
2025-02-07 534 浏览
今日經過砵蘭街同朋友食晚飯,朋友忽然話好想食潮州滷水,咁啱見到有間大大嘅金色"金和潮菜"嘅新開潮州菜館,於是就同朋友走入去試吓:首先叫咗🌟招牌滷水鵝$138- 滷水鵝片薄切,片片鵝片都非常入味,而且底部嘅豆腐幼滑又香🌟金銀蒜蒸開邊蝦飯$118- 新鮮的開邊蝦肉質鮮嫩,蒸製 後更能保留其鮮美的味道。 蒜香四溢:金蒜和銀蒜的搭配,有獨特的香氣; 而且米飯的吸收左蒸蝦時嘅鮮汁,令米飯吸收了蝦的鮮香,口感更加美味。🌟金銀蛋浸豆苗$138- 豆苗煮熟後,再淋上炒香的金銀蛋,保留了食材的原汁原味,清淡又好味。

首先叫咗
🌟招牌滷水鵝$138
🌟金銀蒜蒸開邊蝦飯$118
🌟金銀蛋浸豆苗$138
2025-02-06
2025-02-06 365 浏览
這間餐廳新開不久,環境裝潢時尚,空間寬敞舒適,還有兩個大螢幕電視,非常適合聚會。餐廳主打潮洲冷菜和經典小菜,價格友善,且全日免收服務費,讓顧客用餐更輕鬆。潮式半煎煮馬友這道菜的馬友外脆內嫩,煎得恰到好處,湯汁濃郁,搭配底下的唐生菜,吸收了魚的香氣,滋味十足。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 咕嚕肉外面薄脆,內裡肉質鮮嫩,旁邊的鳳梨對稱擺放,酸酸甜甜的口感讓人食欲大開。潮洲煎蠔仔洛 蠔仔的份量相當足,外皮香脆可口,趁熱享用最棒,搭配魚露可以減少油膩感,口感更佳。尖椒大腸 大腸處理得非常好,完全沒有異味,肥腸口感軟糯,與尖椒和京蔥的香氣融合,醬汁特別入味,特別適合搭配米飯。鮮茄豬潤浸時菜這道菜用的是菜苗,配上新鮮的茄肉和蕃茄湯汁,吃起來格外開胃,讓人回味無窮。

潮式半煎煮馬友

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉

潮洲煎蠔仔洛

尖椒大腸

鮮茄豬潤浸時菜
2025-02-06 368 浏览
晚上同老友聚餐,佢約我黎旺角呢間#金和潮菜,坐位寛濶,食物又多選擇, 不論潮式菜或小炒, 蒸餸類都一應俱全,真係想食咩都有。 時菜豆腐魚雲湯,很溫馨的已分開了湯同餸,唔怕飲湯時食到魚骨,湯味香濃,魚雲夠滑又補腦,有菜有肉夠晒健康。古法蒸龍躉頭腩,龍躉頭腩新鮮,肉質鮮甜細嫩,面頭仲放了好多嘅蔥絲、蒜頭同冬菇肉絲,味道調理得很好,很讚啊!金莎南瓜🎃,炸到金黃色很香脆可口,外脆內軟,叫埋支冰凍朝日啤酒🍻,非常之正呀。

2025-02-06