2022-05-14 68 浏览
以前有屋企人住呢邊,每次過嚟搵佢都會帶我去食金凱小廚雞煲,好耐冇嚟過今次來充滿回憶。食得多市區整整齊齊嘅集團式雞煲店,呢類型嘅屋村小店俾人更加有人情味嘅感覺,同埋地道啲。呢度除咗火鍋同埋雞煲之外仲有串燒,滿足左三個願望!我哋揀咗198嘅套餐,可以揀六串串燒,我哋揀咗扇貝、牛肉粒、牛舌、牛丸等,雖然質素未去到串燒專門店,但係都已經算唔錯,作為食雞煲同埋邊爐之前嘅開胃小吃都幾好。之後我哋就開始食雞煲,雞夠滑又唔會好鹹,所以我哋都食咗兩round,之後就到邊爐。火鍋配料選擇還可以,驚喜嘅係魚皮,唔會林左,每一舊都好脆,仲有魚同埋珊瑚蚌,都幾高質!而且我哋揀咗個花膠雞湯底,雞味都夠香同埋入面有仲有唔少嘅食材喺入面飲品可以任飲,有我最鍾意嘅涼粉爽同馬蹄爽!整體來講呢一餐都幾滿足!

2022-05-10 62 浏览
餐廳喺屋村嘅冬菇亭,唔算大間,但晚市好多人我哋揀咗198$ 雞煲火鍋放題,本身都不抱太高期望,呢個價錢都唔期望食到高質野食,但又好有驚喜呢個餐包飲品任飲,雞煲同火鍋放題,仲每人送三串串燒串燒小辣雞煲:好有鍋氣,花椒香味好出,少麻少辣食完雞煲之後,可以揀湯底打邊爐,我哋揀咗蟲草花花膠雞湯,湯底清清地火鍋配料選擇都幾多種類,而且全部都幾高質,估唔到呢個價錢可以食到靚牛肉同新鮮蝦美國肩胛牛鮮蝦串:全部都好鮮甜彈牙飲品選擇類型多樣化
餐廳喺屋村嘅冬菇亭,唔算大間,但晚市好多人

呢個餐包飲品任飲,雞煲火鍋放題,仲每人送三串串燒

串燒

小辣雞煲:好有鍋氣,花椒香味好出,少麻少辣

美國肩胛牛

鮮蝦串:全部都好鮮甜彈牙

飲品選擇類型多樣化

2022-05-03 63 浏览
晚食雞煲抵食之選—呢間餐廳位於大圍,交通方便,距離地鐵站唔太遠,步行可到既距離。係選配料方面提供左4張紙可以填包括肉類、鍋物、串物同海鮮及麵食。$198既價就可以係呢四張紙上任叫食物,基本上包涵曬火鍋必食既食物,飲品方面都係無限拎,常見既可樂芬達雪碧都有齊,想飲甜既可以飲巨峰,需要消滯可以飲解茶。一上枱既雞煲已經準備左好多材料係裡面,雞肉既數量都唔少,再加上洋蔥一齊煲,令雞煲既味更清脆。另外,牛肉配料方面,上枱時已經切好薄片,方便快熟,而牛肉都呈現鮮紅色同明顯可見既雪花。辣汁牛舌比較特別可以一試,唔會太辣既程度但又可以同牛舌味相配。值得推介同一試既兩款食物一係蒜蓉燒扇貝,足料既蒜蓉蓋任扇貝,好香既蒜蓉味同令扇貝好入味。二係日本蕃薯,都好甜好味。

2022-04-30
有得堂食晚餐好開心!我哋兩公婆放工之後就,去咗大圍金凱小廚食雞煲這一天是平日,幸好我哋六點左右就入去,慢慢越來越多人!估唔到晚市堂食反應咁好餐廳有唔同嘅餐可選擇,我哋揀咗係雞煲之外,每人也有三串串燒,以及自選湯底火鍋,大部份火鍋食品也可以任食,紙包飲品及罐裝汽水也可任飲。雞煲嘅辣分為大、中、小我哋點咗小對於唔係好食得辣嘅我哋,剛好滿足到食麻辣雞鍋嘅刺激感,也不至於辣到入唔到口。店員十分好,教我哋點樣控制過火,一分鐘已炒得恰到好處,可關火。雞煲醬汁濃郁,勁香勁入味!而雞件份量都好足夠(我食完已飽六成🤣)——-跟住我哋揀咗六串不同的串燒,也燒得很香口!其中令我哋比較驚喜嘅係日本紫薯,好甜!另外,蠔、扇貝、牛都啖啖肉好好味!粟米也好香甜,有焦香😊——-最後打邊爐我哋選擇咗花膠雞湯,邊爐材料我哋就揀咗菜、各式手打丸、響鈴等,仲有安格斯牛同埋黑毛豬!呢個價錢包呢啲質素嘅嘢食,真係好抵呀!佢哋嘅手打丸都好夠誠意,感覺真材實料,有住家制感覺!——-如果住喺沙田大圍嘅朋友,呢個真係真心推薦給大家😊 大圍站行過嚟大約都係10分鐘左右,屋村內感覺地道嘅雞煲店,正!

雞煲嘅辣分為大、中、小
我哋點咗小
雞煲

雞煲醬汁濃郁,勁香勁入味!

而雞件份量都好足夠
(我食完已飽六成🤣)
——-
跟住我哋揀咗六串不同的串燒,也燒得很香口!
日本番薯及燒粟米

芝士焗生蠔及蒜蓉燒扇貝
安格斯牛、西班牙黑毛豬
響鈴、各式手打丸
2022-01-18 90 浏览
呢種天氣真係好岩雞煲打邊爐,已經開始懷念有堂食既晚上。對上一次去揀嘅係最基本嘅雞煲串燒同任食其他火煱配料,啤酒汽水任飲。呢度另外有雞煲烤魚及串燒火鍋放題,雖然都係細食,不過串燒既驚喜,係值得下次揀個任食串燒嘅套餐。.雞煲份量4人嚟講佢係足一隻雞嘅,另外好怕去左啲雞煲餐廳未開始食已經覺得周圍"痴立立",覺得呢度係屬於乾淨,而且店員服務態度超好。平時食完雞煲係會就咁加湯打邊爐,但呢度係另外再比個新湯底,咁食落就會無咁油,今次揀左花膠雞濃湯,係足料嘅。.串燒嘅牛肉會比打邊爐嘅好食,不過最值得推介嘅係蠔,通常任食地方嘅蠔都唔會太好食,但呢度無論係芝士定蒜都整得好食,有驚喜。
1K
2022-01-16 768 浏览
好少行咁遠去大圍美林邨食飯,但就到聖誕想食雞煲火鍋但就唔想自己整自己洗,平平地搵間街坊火鍋小廚食仲抵,$198元全包,先食雞煲,後打邊爐(任飲任食),再加每人三串串燒,節日前都無加價,大感滿意。外面睇落好靜,但內裡卻坐滿曬人,睇黎幾受街坊歡迎。麻辣雞煲:友人唔食得辣,所以小小地點左個小辣口味,辣度屬BB辣,醬汁口味非常濃郁,雞件惹味之餘,食落又唔會覺得膩/口乾,味道算係中上,份量適中,二人食岩岩好。藥膳醉雞鍋:花雕酒味非常濃郁,雞件灼完後都有濃郁酒香,非常入味,但又唔會係嗆果種酒味。雞件夠滑,幾好食。安格斯牛板腱(上)& 安格斯肩胛牛肉(下):任食火鍋配料有呢兩款牛肉揀,牛板腱脂肪比例較低,肉味較重,但質感就相對無咁嫩滑;而肩胛牛肉嘅油花較多,所以油香較重,肉質滑啲,肉味適中,整體比較Balanced,兩款各有各好,食曬就唔洗煩。海蝦:海蝦都唔算細隻,蝦肉爽滑,輕灼半分鐘就食得。辣汁燒牛舌:一客(一款)有2-3塊,大大片但就較薄,食落都幾香幾惹味。蒜蓉燒生蠔 & 蒜蓉燒扇貝:燒生蠔較為出色,蠔肉幾飽滿,燒完又唔會縮得太多,幾Juciy幾香,有機會想試埋芝士焗。

外面睇落好靜,但內裡卻坐滿曬人,睇黎幾受街坊歡迎。

海蝦:海蝦都唔算細隻,蝦肉爽滑,輕灼半分鐘就食得。

2021-12-23
2022-01-16 53 浏览
今次嚟到大圍嘅金都小廚,我朋友話有一間好抵食嘅串燒打邊爐舖頭,所以就同朋友去試下。今次揀咗198蚊嘅套餐,串燒可以每人任揀三款,我哋揀咗生蠔,扇貝,雞翼,牛脊肉,墨魚丸因為串燒需時,但係一食到就好惹味,推薦蒜蓉扇貝,好香口,全部野熱辣辣食好正,隔離枱都不斷叫串燒,性價比好高,所以我下次會轉任食串燒嘅套餐!跟住就係雞煲火鍋放題,首先有雞煲先,啲雞好多,而且好香口,好滑,熱辣辣推薦!之後我哋叫咗沙嗲湯底,佢呢度嘅沙嗲湯底係我食過最好食,好似平時食早餐好濃味嘅沙嗲牛肉公仔麵湯底咁,食牛肉同埋唔同配料都食到湯底嘅味道,非常推薦大家叫沙嗲湯底。另外牛肉亦都係可以隨意叫,安格斯肩胛牛肉推薦,有牛味,雖然好薄,但係呢個價錢真係已經好平,而且佢一盤嘅份量都唔算太少,最緊要可以任食。亦都叫咗唔同嘅丸類,上菜速度非常快,雖然舖頭都滿晒人,侍應都好快落單,最後雖然已經好飽,真係頂唔住加咗個公仔麵,好正!呢間舖頭性價比極高,下次我會叫串燒任食,同埋一定會再食多次!
今次揀咗198蚊嘅套餐,串燒可以每人任揀三款,

• 串燒
大圍一向係比較少去既地方, 唔係轉車就係踩單車, 但係今次有朋友帶路食雞煲火鍋, 依間小店位於大圍冬菇亭, 我係第一次去, 一間燈火通明既小店, 一眼就知道係邊佢地分開幾個唔同套餐, 今次就平平地食個$198,  包每人3串串燒, 另外2個套餐分別有唔同價位既豬牛肉類放題, 每個套餐+$20仲可以轉烤魚添, 不過飲品同配料都係任攞, 係爽既我同朋友分別叫左特上牛肉, 五花肉, 燒雞軟骨, 辣汁牛舌, 安格斯牛粒串, 佢地既串燒都係燒得好好食, 加埋孜然粉, 同埋有燒菠蘿食又甜又多汁然後係主打既雞煲啦, 雞件大隻而且好入味, 小辣黎講都算偏辣, 所以唔食既朋友要留意下啦食完雞唔少得當然係打邊爐啦, 雖然198套餐肉類比較少, 但係勝在其他食材種類選擇多, 但係2個人食量有限所以好快就飽

2021-12-22
2022-01-04 33 浏览

2021-12-22
2021-12-21 40 浏览
開始凍返,最適宜打邊爐,順便當做冬,$198任飲任食,仲要有雞煲、串燒及啤酒,性價比高。先食雞煲,麻辣香十足,小辣惹味之餘又唔會辣到食唔到,雞件啖啖肉,醃得很入味。之後每位可以揀三款串燒,每樣都揀少少試下,焗蠔都算大隻又唔腥,燒牛舌、牛肋肉就略有咬口。最抵讚係會換湯底打邊爐,揀了花膠雞湯,不會太咸,還有幾件花膠。牛肉有兩款,兩隻都唔錯,唔會太肥,牛肉有肉味又唔鞋。牛丸、蝦丸及豬肉丸都是手打,十分彈牙有肉味,非常高質。鯇魚片鮮甜嫩滑,海蝦新鮮爽口。蔬菜每次叫就送一碟,有生菜、油麥菜及粟米。

牛肉有兩款,兩隻都唔錯,唔會太肥,牛肉有肉味又唔鞋。

牛丸、蝦丸及豬肉丸都是手打,十分彈牙有肉味,非常高質。

鯇魚片鮮甜嫩滑,海蝦新鮮爽口。

蔬菜每次叫就送一碟,有生菜、油麥菜及粟米。
2021-12-20 48 浏览
這間位於大圍熟食內的餐廳,主打雞煲火鍋及串燒,還有啤酒汽水任飲,都是約二百元,食物款式甚多,絕對是抵食之選。雞煲份量十足,麻辣味道既香且麻,辣度可以接受,但越炒越辣,雞件嫩滑有陣陣芫茜及洋葱香。火鍋湯底有幾款,我們選擇了女士至愛的花膠雞濃湯,膠質豐富。而打邊爐必食牛肉都有幾款,安格斯肩胛、牛板腱,兩款牛肉都不算太肥,入口肉質鬆化。海鮮就有鯇魚、蝦,蚌等,魚肉鮮甜嫩滑,蝦肉新鮮彈牙。還有多款手打,牛丸及豬肉丸是必食之選,十分彈牙。另外還有蔬菜。串燒方面竟然有生蠔及多款肉食,即叫即燒,新鮮熱辣,有很香的孜然粉味。整體十分豐富,平靚正之選。

火鍋湯底有幾款,我們選擇了女士至愛的花膠雞濃湯,膠質豐富。

海鮮就有鯇魚、蝦,蚌等,魚肉鮮甜嫩滑,蝦肉新鮮彈牙。

還有多款手打,牛丸及豬肉丸是必食之選,十分彈牙。

另外還有蔬菜。

整體十分豐富,平靚正之選。
2021-12-17 65 浏览
晨早6:30係沙田收工,就拉埋老公試下呢度特色小店。「 $198 雞煲+火鍋任食任飲」! 7點幾已經滿晒座。有6串串燒可選,牛脊肉同牛柳粒最出色,其他都好好食,芝士生蠔還可以。雞煲有分大、中、小辣,芫茜友的梗係叫重芫茜。老公就我程度叫小辣,好惹味🤗 上菜巳經8成熟,再輕輕開火焗下炒下多幾分鐘就有得食。雞肉夠入味同好嫩滑!打邊爐湯底有花膠雞、沙爹、蕃茄薯仔。我哋要蕃茄薯仔,蕃茄足料,湯底好濃。最推介係牛肩胛,有牛味又有夠淋,人流夠上菜快,其他食物好似蚌片、牛栢葉都好新鮮。舖頭入面Waitress 姐姐個個都好有禮貌,抵食價錢有服務,有驚喜!座位、環境都乾淨闊落,超大滿足!

2021-12-15
  • 牛柳粒串燒
2021-12-16 30 浏览
諗起沙田大圍當時我就記性好好食既燒鵝,但係大圍呢邊突然整左個傳聞幾抵食又高質高CP既雞煲2小時放題任食火鍋,就立即二話不說走去食啦;交通都算便利:有小巴,巴士,到到美林村熟食店:火車大圍d出口行15分鐘左右都到入到去裝修都係港式小館感覺,出名既湯底有;馳名嘅沙爹湯底,陣陣沙嗲味香香噗鼻,入面更有花生粒,湯底質感綿滑不油膩濃味恰到好處,其他湯底仲有, 四川麻辣味湯底:酸酸麻麻夠曬刺激,仲有雕醉雞酒釀湯底;清淡又養身;當然有莞茜皮蛋湯底;牛件塊係可以任食好多都有牛肉滑嘟嘟入口溶既感覺,有安格斯牛押肉;安格斯牛板腱; 仲有廚師發板嘅靚牛肉;西班牙豬梅肉片;酒釀雞件;串燒件每人可以任選4件:我當然選擇海鮮貝殼類啦抵食同食幾件已經回本;蒜蓉燒生蠔, 帆立貝,陣陣牛油味香而入口爽滑,另外雞泡魚乾好入味,質感食完再想食,一口蕃薯入口即溶甜味適中,口感十分吸引,麻辣雞中翼有甜味絕對係突然既口味;安格斯牛柳粒好軟嫩;最緊要我覺得最好係雞煲既雞件真係好滑;好新鮮又多肉:汁味道入哂落雞件,仲有最好食既鯇魚腩同廣島蠔,仲有海蝦好鮮甜好多火鍋配料都係任食😏地址係;大圍美田路30號美林村熟食亭1至4號舖

串燒件每人可以任選4件:我當然選擇海鮮貝殼類啦
地址係;大圍美田路30號美林村熟食亭1至4號舖
冬天同朋友出街每次都食想熱辣辣雞煲同打邊爐,每次食都好盡興,不過埋單都幾貴下,比我搵到間$198任食雞煲、火鍋放題,最勁係連串燒都有,味道仲要係好味!真係極力推介!唔使講雞煲我一定要辣,最後揀咗四川麻辣雞煲(中辣),上枱d雞已經8成熟,炒2炒就即刻食得,麻辣味好夠!雞肉質地都好嫩滑!$198餐自選6串串燒,推介蒜蓉燒生蠔同私心選燒菠蘿有3張點單紙,列哂所有食物,海鮮類一定要叫海蝦,新鮮兼有膏,加咗幾次單,食蝦都食到回本,另外蚌片都好鮮甜,又一回本選擇肉食方面西班牙黑毛豬都叫咗幾轉,肉味濃,加埋四川麻辣火鍋湯底真係無得彈!丸類我會推介手打紫菜丸,彈牙好味,金凱小廚手幾款手打丸都值得一試!套餐包咗啤酒汽水都係任飲,鐘意飲酒朋友就啱哂la!金凱小廚地址: 大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖
冬天同朋友出街每次都食想熱辣辣雞煲同打邊爐,每次食都好盡興,不過埋單都幾貴下,比我搵到間$198任食雞煲火鍋放題,最勁係連串燒都有,味道仲要係好味!真係極力推介!

$198餐自選6串串燒,推介蒜蓉燒生蠔同私心選燒菠蘿

套餐包咗啤酒汽水都係任飲,鐘意飲酒朋友就啱哂la!

金凱小廚
地址: 大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖
2021-12-06
  • 雞煲
  • 串燒
  • 西班牙黑毛豬
2021-12-08 56 浏览
冬天話黎就黎。呢個時候梗係要約埋朋友一齊打邊爐啦,前兩日就去左呢間餐廳,由地鐵站行過去都係十分鐘左右 環境:有方檯同卡位,位置闊落同埋餐廳都幾光猛。我地坐卡位都幾舒服。食物:$198雞煲同火鍋放題加串燒呢個價位可以食到三樣野食係抵!每人有4串串燒可以揀,而餐牌上面嘅串燒種類都好豐富,大致上可以分為海鮮、肉類、蔬菜類三種,仲會有啲燒菠蘿、一口甜薯等等嘅甜食。串燒方面我地就嗌燒蠔、燒扇貝、安格斯牛脊肉同娃娃菜等等。貝殼類燒完唔會乾晒,控制得非常好。咬落去係滿滿蒜香味同蠔/ 扇貝嘅海水味,係令人會想再encore。娃娃菜咬落鮮嫩多汁又爽口。安格斯牛好香牛味之餘,又唔會覺得太油膩。雞煲跟人頭分配份量,兩個人大概有半隻雞,夠兩個人食。雞煲香辣帶少少麻,就算係唔食得辣嘅人都好容易handle到,而熱辣辣嘅雞煲簡直係補身暖胃嘅不二之選。除左雞煲整體嘅味道鮮香麻辣,雞件嘅嫩滑,肉質有咬口嘅同時都好鮮嫩多汁,但留意嘅係唔好掛住傾計,雞煲需要間唔中翻炒,以免痴底。打邊爐當然就係成晚嘅重中之重啦,嗌左個花膠雞湯底,花膠份量勁足,而個湯底亦都非常濃配料叫咗安格

食物:$198雞煲火鍋放題加串燒

呢個價位可以食到三樣野食係抵!

配料叫咗安格斯牛、手打牛丸、芋絲、鴨血、生蠔、炸魚皮同響鈴等等。炸物即使浸左湯,都仲可以保留酥脆嘅口感。手打牛丸爆汁!
海鮮類淥完之後都唔會縮水或者乾掙掙,仲好新鮮。

安格斯牛只需要淥兩淥就食得。牛肉味勁濃又有油香!必點!「河蚌片」係出邊都冇咩點叫過,大概淥3至4分鐘左右,咬落去非常鮮甜爽口

嘢飲櫃都有好多選擇,有各種紙包同罐裝飲品,竟然連馬蹄爽都有。其他大路飲品例如巨峰提子、柑桔檸檬、啤酒汽水等等都有提供

總結:抵食!兩個人,或者一班人嚟都非常之適合