2023-12-24 36 浏览
泰式肉碎生菜包-生菜精挑細選,豬肉夠新鮮夠青檸味夠鹹。泰式黃咖喱海鮮-咖喱味勁泰式火山排骨-望落去似山水畫,食落去肉質新鮮甜酸辣組合味蕾激爽。菠蘿炒飯-有菠蘿殼菠蘿肉同埋海鮮。豬手飯-豬肉味足夠。泰式沙律-碌柚肉,紅蔥青檸。炸子雞-肉質軟熟唔會嚡熠熠,皮夠晒脆。炸蝦餅-夠晒蝦味。馬拉盞炒通菜-OK。椰皇甜品-好食。海南雞飯-冇食到。
泰式肉碎生菜包-生菜精挑細選,豬肉夠新鮮夠青檸味夠鹹。
泰式黃咖喱海鮮-咖喱味勁
菠蘿炒飯-有菠蘿殼菠蘿肉同埋海鮮。
豬手飯-豬肉味足夠。
泰式沙律-碌柚肉,紅蔥青檸。
炸子雞-肉質軟熟唔會嚡熠熠,皮夠晒脆。
炸蝦餅-夠晒蝦味。
馬拉盞炒通菜-OK。
椰皇甜品-好食。
海南雞飯-冇食到。
  • 泰式火山排骨
  • 泰式柚子沙律
2023-12-21 43 浏览
招牌泰式火山排骨❤真係成座火山既排骨! 食起黎肉質軟滑,一D都唔嚡口! 湯底夠哂酸辣鮮味十足,十分開胃,戴上餐廳提供既手套,用手拎住一件件排骨咁食,Thai有風味! 而且大量芫荽同蔥粒,令味道更加豐富,食起黎一D都唔肥膩,愈食愈滋味。 黃咖喱海鮮配蒜蓉包❤黃咖喱香氣十足,勁香口! 鮮甜既青口 鮮蝦 魷魚等等配料,配上香脆可口既蒜蓉包令呢個咖喱變得更加豐富。泰式肉碎生菜包❤酸酸辣辣既肉碎,仲有D 洋蔥同蔥花,配埋清脆爽甜既生菜,味道同口感一流,味道超開胃~椰皇三重奏❤必點甜品烤過既椰絲 椰奶味香十足既椰汁糕,同清甜爽口既椰汁糕,夾埋一齊食好滿足

金亞淶泰國餐廳 | 荔枝角工廈泰式餐廳🔶泰式火山骨泰式火山骨一向都係偏係酸酸辣辣 夠曬正宗酸辣味道偏向濃味 好開胃火山骨有兩大條 一條骨有手臀咁長 真係好大份上檯果時都俾佢震撼到 我地兩個人食呢份火山骨 都食到好飽食唔曬而已骨入邊連住既肉份量都好多 仲可以食埋骨髓同軟組織 好補🔶泰式蝦餅蝦餅入邊真係食到原隻既蝦 十分足料一碟有4件蝦餅 每件蝦餅都大大塊炸到香脆可口 表面脆到有粒粒果個感覺配埋泰式辣醬食 好夾🔶黃咖哩海鮮配蒜蓉包海鮮配料都好豐富 有魚、蝦、魷魚及青口薯仔 洋葱作為調味蒜蓉包係厚切 一片片金黃色 賣相吸引 而已脆口 好香點黃咖哩汁 吸曬咖哩既香味 兩者好夾 黃咖哩唔會太辣 岩岩好🔶椰皇三重奏椰青水制成啫喱椰奶造成一層奶凍自己炒椰絲 再鋪係面頭 造成三重奏椰皇三重奏十分出色 真係必點椰味十分濃郁 🔶招牌泰式奶茶泰式奶茶應該有既味道 好有泰國既感覺🍴整體評價:工廈的泰國餐館 價錢唔會貴 而已食物質素高呢度既泰式火山骨可以食到泰國既味道椰皇三重奏真係必須要點 食過一次返唔到轉頭推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 荔枝角長沙灣道88
金亞淶泰國餐廳 | 荔枝角工廈泰式餐廳

一碟有4件蝦餅 每件蝦餅都大大塊
炸到香脆可口 表面脆到有粒粒果個感覺
配埋泰式辣醬食 好夾

🔶黃咖哩海鮮配蒜蓉包
海鮮配料都好豐富 有魚、蝦、魷魚及青口
薯仔 洋葱作為調味

椰皇三重奏真係必須要點 食過一次返唔到轉頭
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
付款方式
AlipayHK 支付寶 現金 微信支付 OpenRice Pay
【金亞淶泰國餐廳🇹🇭|神秘驚喜嘅泰菜】近年唔少朋友進駐西九四小龍,多咗係附近搵好嘢食,今晚地膽朋友帶我去食泰好西!食咗啲咩呢?🌈手工泰式春卷炸得金黃,最重要係清爽無多餘嘅油。春卷內有紅蘿蔔絲、粉絲、木耳絲、味道唔錯,點埋酸醬感覺清新,好惹味香口。..🌈泰醬酸辣黑豚肉用一個籃承載,賣相幾特別,黑豚肉味香濃,醬汁集酸甜辣在一身,生洋蔥半熟,好爽脆清甜,係肉面放上炸蒜,成味餸嘅食材好夾,味道拼湊得好好味。..🌈黃咖哩海鮮配蒜蓉包我好欣賞呢份蒜蓉包,焗得脆口,蒜蓉份量適當,包面層仲有少許蜜糖層,將包浸入咖哩汁中,甚至乎連埋海鮮一齊食,都係好好味。海鮮以魷魚為主,仲有青口等素材,而咖哩就唔辣,香香甜甜易入口。..🌈青檸梳打驚喜位,泰國梳打水😛自己梳打自己沖,冰底有約半個新鮮青檸,切片備用。..🌈金鑽鮮菠蘿冰店員表示係用上新鮮菠蘿切粒,菠蘿粒粒份量都多,入口酸酸😛好醒胃,女士最愛。..🌈椰皇三重奏原個椰皇𠝹開,面層有椰子碎碎,再之後白𠽌𠽌係一層甜甜椰奶、再之後會見到半透明啫喱,啫喱椰子水味好濃,可能用上椰子製造,味道清甜,邊食仲會邊刮到椰肉,更有口感同層次。朋友說是為咗呢個甜品而嚟,我完全明白😉。
【金亞淶泰國餐廳🇹🇭|神秘驚喜嘅泰菜】

🌈椰皇三重奏

2023-11-28
  • 手工泰式春卷
2023-12-18 40 浏览
嚟緊公司要搬Office,今日就同同事去左荔枝角睇舖位,睇完同老公食晚飯🙂我哋嚟咗呢間泰國菜~⭐️咖哩軟殼蟹咖喱濃稠偏甜易入口,軟殼蟹香脆唔油膩,送飯定配薄餅都好正😋❤️菠蘿海鮮炒飯最鍾意食泰國菜既菠蘿炒飯係成個菠蘿咁上,特別吸引特別開胃😆呢個炒飯份量足有鑊氣,臘腸香口,雞肉幾滑,整體唔錯~⭐️泰式蝦餅真材實料,口感非常彈牙😲 但炸得略嫌有少少油膩🙈❤️椰皇三重奏通常泰國菜都淨係見到芒果糯米飯或者班蘭椰汁糕呢類甜品,呢個三重奏咁特別一定要試吓😍 果然冇令我失望!層次豐富,爽、滑、脆口感都有齊晒,唔會太甜,好食😋(店員話今晚係特別版四重奏,因為真係用椰皇上,所以裏面有埋椰肉,真係好彩呀我哋😆)
我哋嚟咗呢間泰國菜~

⭐️咖哩軟殼蟹

咖喱濃稠偏甜易入口,軟殼蟹香脆唔油膩,送飯定配薄餅都好正😋

❤️菠蘿海鮮炒飯

最鍾意食泰國菜既菠蘿炒飯係成個菠蘿咁上,特別吸引特別開胃😆
呢個炒飯份量足有鑊氣,臘腸香口,雞肉幾滑,整體唔錯~

⭐️泰式蝦餅

真材實料,口感非常彈牙😲
但炸得略嫌有少少油膩🙈

❤️椰皇三重奏

層次豐富,爽、滑、脆口感都有齊晒,唔會太甜,好食😋

2023-12-18
  • 菠蘿海鮮炒飯
2023-12-18 38 浏览
荔枝角正宗泰國菜推薦,位於荔枝角的金亞淶泰國餐廳可是荔枝角工廈中人氣響噹噹的泰式料理,金亞淶泰國餐廳不僅價格親民,餐點更是多樣化,讓大家不必去泰國,在香港也能嚐到道地又美味的泰國佳餚,除了必點泰式火山排骨(豬),還有椰味無窮的椰皇三重奏。來金亞淶泰國餐廳必點泰式蝦餅,圓滾滾的泰式蝦餅裡面都是滿滿原隻蝦仁和蝦膠,超喜歡泰式蝦餅的厚實感,外脆內彈,鮮蝦的甜度與鮮汁被完整鎖住,吃得到泰式蝦餅的鮮彈多汁,太好吃了。泰式豬扒船粉高水準呈現於我們眼前,泰式豬扒新鮮不柴,厚度有誠意,外層炸粉處理得當,炸至色澤金黃,吃到最後一口泰式豬扒依然酥脆不油膩,還蘊藏肉汁,泰式豬扒教人愛不釋口。第一眼看到船粉湯頭,就覺得有夠濃郁,金亞淶泰國餐廳的船粉湯底用多種泰式香料來熬煮,湯底濃厚,尤其是天氣涼更加適合吃船粉,嚐起來頗暖胃。船粉吸附著滿滿湯精華,感受到濃郁湯汁在口中爆發,船粉嚼感超讚,讓人不斷往嘴裡送。看到別桌的菠蘿海鮮炒飯,我們也忍不住跟風點了菠蘿海鮮炒飯,炒飯佐料豐盛,海鮮、腰果、臘腸、雜豆、菠蘿、肉鬆等,多重嚼感,炒飯因加了菠蘿變得清爽不膩口,整體嚐起來開胃極致。厲害的是炒飯雖然是裝在菠蘿殼中,但飯粒粒

看到別桌的菠蘿海鮮炒飯,我們也忍不住跟風點了菠蘿海鮮炒飯,炒飯佐料豐盛,海鮮、腰果、臘腸、雜豆、菠蘿、肉鬆等,多重嚼感,炒飯因加了菠蘿變得清爽不膩口,整體嚐起來開胃極致。厲害的是炒飯雖然是裝在菠蘿殼中,但飯粒粒粒分明,鑊氣十足,仍保持乾爽。

金鑽鮮菠蘿冰嚴選金鑽鮮菠蘿,喝起來盡是菠蘿香,就好像倘佯在金鑽鮮菠蘿大海般的過癮,菠蘿果肉綻放果甜鮮,金鑽鮮菠蘿冰不過甜又順口,亦讓金鑽鮮菠蘿冰多了幾分口感。

另一杯泰式青檸蜂蜜選用泰國的青檸搭配香甜的蜂蜜,泰國青檸的酸美融合蜂蜜那種天然的甜美喝上來酸酸甜甜,特別暢快,喝前記得先攪拌均勻,餐後來上一杯泰式青檸蜂蜜多麼解飽膩,亦滋潤脾胃。

泰式火山排骨(豬)一上桌媽媽就興奮無比,從泰式火山排骨(豬)的外觀看,幾乎是精準還原泰國知名夜市泰式火山排骨(豬)。泰式火山排骨(豬)香氣一點也沒輸給其他菜式,一聞到泰式火山排骨(豬)的香味,唾液自動分泌出來。

軟嫩的泰式火山排骨(豬)肉用嘴一抿就化開,連軟骨亦可以輕鬆咬開,泰式火山排骨(豬)味道濃重,一下口先是檸檬與魚露的酸香,後勁的青、紅辣椒則慢慢竄出,無敵過癮,媽媽覺得泰式火山排骨(豬)好吃極了,沒白來金亞淶泰國餐廳。

沙嗲雞串燒是泰國風味美食代表之一,肉品皆先用香茅醃製過,沙嗲雞串燒軟香,鹹中帶甜,辛香料氣味豐厚,碳烤香在口中層疊,還有沙嗲花生醬濃濃,沙嗲雞串燒越嚼越香。

金亞淶泰國餐廳的椰皇三重奏實在叫人一吃驚艷,有著自然椰子的清新氣息,椰奶凍細緻得近乎入口即化,椰皇啫喱十級滑溜,清甜得很,灑在香醇的椰奶凍上頭的椰絲一起品味,口中留香,使人難以忘懷,底層還有椰皇椰肉可用匙羹削下來吃。椰皇三重奏在飯後當甜品,把酸辣感都去除,整個人瞬間清爽起來。

嚟到荔枝角想搵好嘢食 搵到呢間正宗泰國人餐廳#金亞淶泰國餐廳 喺好多好嘢食嘅億利工業大廈平日夜晚嚟到人頭湧湧 食物選擇好多眼花撩亂見到好多台都叫咗呢個超巨型嘅酸辣泰式火山骨三大條巨型骨上枱 超多肉適合三至四人分享另外叫咗黃咖喱牛腩牛筋配蒜蓉包 送飯一流泰式蝦餅同樣巨型炸到唔油膩入邊彈牙飽滿飲品叫咗青檸檬薏米水同青檸梳打 泰式經典最後甜品大推介椰皇三重奏 平時有椰嘅甜品都相對Heavy呢個係椰水啫喱椰奶啫喱同椰絲 以椰水啫喱為大部份加上薄薄一層椰奶啫喱 所以整體口感輕盈唔會太甜食完咁多肉重口味嘅泰國嘢之後食返呢個甜品解膩剛剛好食咗咁多嘢埋單都係一人$200 泰抵食!
嚟到荔枝角想搵好嘢食 搵到呢間正宗泰國人餐廳

最後甜品大推介椰皇三重奏 平時有椰嘅甜品都相對Heavy
呢個係椰水啫喱椰奶啫喱同椰絲 以椰水啫喱為大部份

加上薄薄一層椰奶啫喱 所以整體口感輕盈唔會太甜

食完咁多肉重口味嘅泰國嘢之後食返呢個甜品解膩剛剛好
食咗咁多嘢埋單都係一人$200 泰抵食!
2023-12-10
  • 泰式火山排骨
  • 泰式蝦餅
2023-12-14 29 浏览
這間位於荔枝角的【金亞淶泰國餐廳】,主廚是正宗的泰國人,主打地道的泰國風味菜,而且價錢公道,份量十足。手工泰式春卷春卷炸至金黃香脆,新鮮熱辣,裏面包著粉絲等素菜,加上酸甜醬十分惹味。泰醬酸辣黑豚肉黑豚肉配上紫洋葱及生菜,另外還有泰式辣醬,有點辛辣味又惹味。黃咖喱海鮮配蒜蓉包黃咖喱有香料味但不辣,還有彈牙海蝦、魚柳、青口及墨魚,十分豐富,配上焗至香脆蒜茸包更添風味。椰皇三重奏表層椰絲香味,中間是香甜的椰奶,最低層是清香的椰水啫喱,椰香味十足,而且不會過甜。最後飲返杯青檸檬薏米水&泰式青檸蜂蜜,青檸味清新解辣。

手工泰式春卷

泰醬酸辣黑豚肉

黃咖喱海鮮配蒜蓉包

椰皇三重奏

最後飲返杯青檸檬薏米水&泰式青檸蜂蜜,青檸味清新解辣。
2023-12-13 20 浏览
這間食泰菜的金亞淶價錢抵食,份量足,值得再回頭。泰式蝦餅,比起一般蝦餅為大,有四大塊厚厚的,口感十分彈牙,食到內邊有些蝦肉粒,炸得金黃香脆,乾身而不油膩,沾上甜酸醬更惹味。豬肉丸雞絲船粉,大大碗,河粉底,配上船河湯,所以湯底比較深色濃味,豬肉丸及雞絲的份量都頗多。入邊的蘿白都要淋身入味。半隻的海南雞賣相吸引,無骨啖啖肉,皮肉之間有層啫喱,肉質嫩滑,沾上醬汁更好。椰汁三重奏是必點的甜品,用上椰殼般的器皿盛上,最底是椰子水做的啫喱,上層是椰汁糕,再灑上燒過的椰絲,椰子味超濃郁,充滿椰子的清甜,超好味
這間食泰菜的金亞淶價錢抵食,份量足,值得再回頭。

2023-12-12
呢間餐廳位於荔枝角工厰大廈,主打性價比泰國菜🥳泰國菜泰式豐富而多元化嘅選擇。無論你鍾意辣味定清淡口味,喺呢度都可以搵到啱你嘅菜品。最驚喜的是,呢度有提供火山排骨呢🔽泰式火山排骨(豬)$168呢款泰式火山排骨真係好吸引啊!排骨肉質嫩滑多汁,再配上泰式酸辣醬,口感豐富。熱呼呼上枱,煙霧繚繞,好吸引目光。值得一試。🔽泰式咖喱軟殼蟹$238軟殼蟹外脆內嫩,配上濃郁嘅泰式咖喱醬,味道好鮮美。咖喱嘅香氣同蟹肉結合,味道同質量絕對可以滿足味蕾!🔽菠蘿海鮮炒飯$88色香味俱全。炒飯入面好多海鮮,包括蝦、魷魚等等,同香甜菠蘿好配合,有好豐富口感同層次感。每一口都可以品味海鮮鮮香同菠蘿嘅甜蜜。價錢實惠!🔽椰汁涼粉冰$22好解渴!涼粉綿密細滑,加上椰汁嘅香甜,口感出色。佢唔單止可以消暑,仲可以滿足你對甜品嘅熱愛!🔽招牌泰國奶茶$23唔可以錯過!濃郁嘅奶茶香氣同微微嘅茶葉苦味好夾,口感順滑,好解渴!🔽泰式肉碎生菜包$68清爽健康嘅菜品。生菜包嘅脆生菜同香辣嘅肉碎餡料好夾!口感清爽!🔽椰王三重奏必食!全餐mvp !超好味!最面頭係椰絲、中間係椰子奶凍、最底層係椰子jelly!椰子味道層層疊加!正

🔽泰式火山排骨(豬)$168

🔽泰式咖喱軟殼蟹$238

🔽菠蘿海鮮炒飯$88

🔽椰汁涼粉冰$22

🔽招牌泰國奶茶$23

🔽泰式肉碎生菜包$68

🔽椰王三重奏

荔枝角美食多多,今晚相約了在附近工作的朋友飯局,地膽帶筆者來到這幢億利工業中心。來到1樓的「金亞淶泰國餐廳」嘆泰菜!成日見人食火山排骨,今次終於試到!由排骨堆砌成一座小山,賣相澎湃。排骨面上舖有芫荽。排骨肉燉煮至腍身入味,輕輕一撕即可骨肉分離。餐廳會提供手套,用手拿著排骨撕咬,食得更加暢快。排骨浸在酸辣香料醬汁中,食到中段會越來越感受到辣勁。份量超多,可以供2-4人食用。泰國菜不能少的咖哩,配有青口、魷魚、蝦肉等海鮮食材。另外也有紅椒、洋蔥、薯仔其他伴菜,甚為豐富。咖哩帶有椰奶香,而且越食越辣,食材都浸得非常入味。濃稠的咖哩配蒜蓉包一流!蒜蓉包烤得脆身,充滿牛油蒜香。無論空口吃,抑或點咖哩同吃都很美味。蝦餅好大件,外層炸得脆卜卜。內餡蝦滑有起膠之感,十分彈牙;而且夾雜著蝦肉粒,增加口感。外脆內彈,配上泰式酸辣醬供蘸點,味道更加惹味。平時是三重奏,今天以真椰皇作盛載器皿,所以加碼成四重奏。殼內有椰絲、椰子奶凍和用椰子水做的啫喱。奶凍幼滑,椰味香濃;啫喱Q彈,感覺相對清新一點。菠蘿冰有大量菠蘿果粒作點綴,入口香甜。

來到1樓的「金亞淶泰國餐廳」嘆泰菜

招牌泰式火山排骨

。排骨浸在酸辣香料醬汁中,食到中段會越來越感受到辣勁
。份量超多,可以供2-4人食用。
黃咖喱海鮮
蒜蓉包

。咖哩帶有椰奶香,而且越食越辣,食材都浸得非常入味

泰式全蝦餅

蝦餅好大件,外層炸得脆卜卜。內餡蝦滑有起膠之感,十分彈牙
椰皇四重奏

。奶凍幼滑,椰味香濃;啫喱Q彈,感覺相對清新一點。

菠蘿冰有大量菠蘿果粒作點綴,入口香甜。
2023-12-11
黃咖喱海鮮
蒜蓉包
2023-12-11 34 浏览
有個朋友佢係有泰國人血統的, 佢對係香港係泰國菜係好有揀擇的突然聽到佢讚一間泰菜好味, 咁我梗係要試下啦, 所以就跟左佢去荔枝角D間叫金亞淶既餐廳搵食D間餐廳係億利工業大廈, 地鐵站一出就係, 而且仲係一樓, 位置幾方便, 入到去環境都四四正正咁, 枱同枱之間都有距離幾岩傾計金不換炒魷魚-$78一上到枱已經香氣四溢, 金不換既味道獨特, 微辣得黎幾開胃, 魷魚鮮嫩彈牙, 口感豐富。燒豬頸肉-$78有兩大排豬頸肉, 份量好大碟, 好抵食, 而且豬頸肉燒得好香口, 又唔會太肥, 口感好好, 再夾埋個秘製既汁, 成個菜式係再昇華左黃咖哩海鮮-$85黃咖哩唔算好辣, 但真心又惹味又好味, 係會令人食完再想食的! 而海鮮既份量都算唔少, 分別有青口, 魷魚, 魚肉等等蒜蓉包-$15當面對D個咁好味道的黃咖哩時, 我地係唔可以唔叫蒜蓉包的! 蒜蓉包夠晒鬆軟, 牛油味同蒜蓉味既比例岩岩好, 就算係淨食蒜蓉包已經夠晒正抖, 而沾埋黃咖哩就真係冇得輸泰式蝦餅-$78炸得夠晒香口, 食落又唔會覺得好油膩, 而且入面既蝦肉好新鮮, 仲要果舊都係咁大舊椰皇三重奏-$42D個係招牌甜品黎, 分別由椰絲, 椰汁

金不換炒魷魚-$78

燒豬頸肉-$78

黃咖哩海鮮-$85

蒜蓉包-$15

泰式蝦餅-$78

椰皇三重奏-$42
D個係招牌甜品黎, 分別由椰絲, 椰汁糕同埋椰皇啫喱組成的, 確保每一啖都係濃濃既椰子味

青檸梳打-$20 & 泰式青檸蜂蜜-$20
叫特飲都係有優惠價$20, 真心好抵

總結, 連我個挑剔朋友都讚D間餐廳, 唔錯得食物冇得輸啦, D間下次係會想再黎, 試下其他食物
2023-12-05
  • 蒜蓉包
  • 泰式蝦餅
2023-12-11 25 浏览
今晚係荔枝角收工,朋友帶我嚟億利工廠大廈食晚飯,最後決定揀呢間泰國餐廳,見到餐牌好多選擇而且價錢相宜。金不換炒魷魚,燒豬頸肉首先我們點了一份炒魷魚配燒豬頸肉,份量超級多,先試左個金不換炒魷魚,加上泰式秘制醬汁酸辣風味十分惹味。燒豬頸肉香口,配上辣汁,回味無窮。黃咖哩牛根腩 配蒜蓉包食泰國餐必點之一莫過於咖哩,今次揀左黃咖哩牛腩仲配上即烤蒜蓉包,黃咖哩汁辣度適中,椰味香濃,牛腩肉炆到好腍,加埋醬汁一齊食勁脆口蒜蓉包,十分滿足。泰式炸蝦餅另外仲點了一份泰式炸蝦餅,泰國嘢食炸物真係無得輸!呢個炸蝦餅份量大大碟,每一啖都係蝦肉包圍住,外層炸得金黃色,口感彈牙,大推大推!飲品方面點了熱泰式青檸蜂蜜和凍青檸檬薏米水,兩杯都蘊含青檸元素,十分清新,幫助解膩。椰皇三重奏甜品方面點了呢個椰皇三重奏,夠曬椰!外型用上原個椰子外殼,入面有椰絲、椰汁糕、啫喱組成,層次感十足。下次嚟荔枝角可以試下呢間高性價比泰國菜。

金不換炒魷魚,燒豬頸肉

黃咖哩牛根腩 配蒜蓉包

泰式炸蝦餅

椰皇三重奏

下次嚟荔枝角可以試下呢間高性價比泰國菜。
2023-12-10 34 浏览
荔枝角新寵泰國菜,皆因一道火山骨而吸引一眾食客慕名而來,但其實其他泰國菜式一樣吸引。******************************食泰國菜人人都會想到出九龍城,但荔枝角都一樣可以食到美味泰國菜。金亞淶泰國餐廳,位於荔枝角工廠大廈之內。餐廳地方座位非常充足,晚上更有𣎴少年青食客前來,不止為那火山骨而來,椰皇三重奏都係個枱食客必點甜品。餐牌有不少泰國菜式,以海鮮、咖喱、船麵、炒飯、還有不少泰式小食沙律等。飲品都以泰式特飲為主,最後有2款甜品供應,價錢都相當大眾化,難怪如此吸客。泰式肉碎生菜包 HKD68,無論生菜還是肉碎份量都𣎴少,包著而吃爽口帶微辣夠開胃。黃咖哩牛腩牛根 HKD75,咖哩味道香而不辣,牛腩牛根都煮得非常淋,還有薯仔,所有食材都不少。還可以 HKD15 加配蒜蓉包4片,蒜蓉味道不錯,吃得非常滿足。菠蘿海鮮炒飯 HKD88,炒飯用原隻菠蘿放著送上枱,海鮮和菠蘿肉份量都不少,炒飯炒得都算乾身,味道不錯。椰皇三重奏 HKD42,確實是一個不能不吃的甜品,底層是清甜椰皇水凍啫喱,再加入燒過椰子,放左嫩滑椰香奶凍表面,完全3種不同味道帶出滿滿驚喜。這夜還用上椰皇製成,所

椰皇三重奏 HKD42,確實是一個不能不吃的甜品,底層是清甜椰皇水凍啫喱,再加入燒過椰子,放左嫩滑椰香奶凍表面,完全3種不同味道帶出滿滿驚喜。這夜還用上椰皇製成,所以還可以吃上椰皇肉,回味無窮。

椰汁涼粉冰 HKD22,滿滿涼粉口感滑溜,椰汁又濃郁,非常美味。椰汁珍多冰 HKD22, 珍多冰除了有棵條,還有粒粒爆珠,爆珠還預先浸在蝶豆花水,所以色澤帶淺紫色,再加入濃郁椰汁,又飲得又食得,讓人回味。

2023-12-06
  • 黃咖哩牛腩牛根
  • 蒜蓉包
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 椰汁珍多冰
  • 椰汁涼粉冰
2023-12-08 212 浏览
日前約了朋友在他公司附近見面,由他帶路來到一間位於工廈的泰國餐館。之所以說是泰式料理,是因為雖然沒有泰式餐館的裝潢,但味道又卻是正宗的泰式風味,原來廚師是正宗的泰國人。先送上的是我們的飲品(8折): 清新舒服的青檸梳打 ($20)及充滿菠蘿香味鮮甜的金鑽鮮菠蘿冰 ($20)。繼而其他的菜色都很快來了,金不換炒墨魚 ($78),乘著熱騰騰的餸菜,金不換的香味很突出,肥大肉厚的墨魚十分爽脆,還伴有蕃茄、青椒及洋葱等配菜,色香味俱齊。燒豬頸肉($78)有些燶邊的焦香感覺,肉爽而有彈性,口感腍滑,而份量頗多,且不覺膩。泰式金鑽鮮菠蘿沙律($68),鮮菠蘿可能浸過糖水,很腍甜,配上魚乾及紫洋葱,有軟有硬,是一款香口的輕食。黃咖哩海鮮($85)配蒜蓉包 ($15),海鮮有魚、蝦、魷魚及青口等,配料還有蕃茄、薯仔及洋葱,份量足夠。蒜蓉包切得厚厚的,有四大件,上枱時還是熱呼呼的,蘸那黃咖哩汁,十分匹配。辣度剛剛好,適合不食得太辣的我們。最後是甜品的椰皇三重奏($42),其實老闆給夠我們四重奏:第一是用椰青造成一層啫喱;第二是在啫喱上面用椰奶造成一層奶凍;第三是奶凍上放了些炒過的椰絲,既可作點綴,又增加

青檸梳打

金鑽鮮菠蘿冰

泰式金鑽鮮菠蘿沙律

金不換炒墨魚、燒豬頸肉及泰式金鑽鮮菠蘿沙律

黃咖哩海鮮配蒜蓉包

最後是甜品椰皇三重奏($42),其實老闆給夠我們四重奏:第一是用椰青造成一層啫喱;第二是在啫喱上面用椰奶造成一層奶凍;第三是奶凍上放了些炒過的椰絲,既可作點綴,又增加了椰香及層次感;最後是食過上述的三層後,會發現個椰盅內有一層嫩滑的椰子肉,可以舀出來食。四重的口感不同,味道有別。

椰皇三重奏

這一餐味道及風味地道,食得舒服,價錢不貴,而且店員的服務態度認真而令人滿意。
泰式金鑽鮮菠蘿沙律
金不換炒墨魚、燒豬頸肉及泰式金鑽鮮菠蘿沙律