超開心,又俾我搵到間抵食又好食既泰國菜,不過位置就真係好隱蔽,位於荔枝角工廠區內,億利工業中心樓上,《金亞淶泰國餐廳》,點解搵到上黎?皆因衣度有曼谷夜市必食既火山排骨😍358元招牌二人套餐, 泰式金鑽鮮菠蘿沙律,菠蘿真係新鮮果喎!絕唔係求其罐頭貨,上面仲有啲香脆魚干仔添!😋泰式火山骨,比想像中大份好多,圖片上三舊排骨原以為很小,點知上到黎每塊都又高又大件囉!🙈邊食邊唸食唔食得晒架!但酸酸辣辣又好惹味,最後居然成盤食晒😂🤣四串豬雞沙嗲串燒,沙嗲汁味道一流。雞絲肉丸船河,湯底真材實料,河粉吸晒啲湯汁,認真好味最後仲有甜品椰皇三重奏,原隻帶肉椰皇,底層是鮮甜椰皇水果凍,上層是椰汁果凍,再配上上脆脆椰,一次過滿足多重椰子口感😋

358元招牌二人套餐,

四串豬雞沙嗲串燒,沙嗲汁味道一流。

雞絲肉丸船河,湯底真材實料,河粉吸晒啲湯汁,認真好味

• 泰式火山骨
才知道长沙湾亿利工业中心开了一家地道泰餐!居然还有火遍全网的拉差达火车夜市火山排骨,那必须一试!泰式火山排骨里面的排骨每一块都比我手掌还要大,炖的软烂能轻松脱骨,沾上酸酸辣辣的汤汁别提有多好吃了🤤泰式串烧(猪鸡各2)每一串都肉嫩多汁,烤的刚刚好上面涂满浓浓的沙爹酱,爱吃烤串的必点哈!泰式虾仁虾仁是酱炒的味道很惹味,虾肉QQ弹弹够新鲜,第一次吃泰餐吃这个虾仁🍤感觉也很不错。想吃曼谷同款火山排骨的不用去泰国,在香港也能吃到啦!排骨量很大3-4人吃没问题🆗并且这家的性价比也超高!

泰式火山排骨

泰式串烧(猪鸡各2)

泰式虾仁

2024-05-24 127 浏览
現時很多餐廳都會進駐工廠大廈,活化工廈在荔枝角工廠大廈入面有泰國菜幾好食😋而且舖頭闊落有特色裝修 叫咗個招牌二人餐好底食 $358📌泰式金鑽菠蘿沙律 🥗採用特色嘅干魚仔再加菠蘿幾好食,菠蘿嚟講都幾新鮮,📌泰式火山排骨 煮得好入味,酸酸辣辣,好正👍🏽📌串燒豬雞各兩串 廚師燒得好好食 😋📌椰皇三重奏 呢個好食推薦👍🏽 三重味道口喊,椰皇,啫喱,配搭好好👍🏽📌豬肉丸雞肉薯船粉 豬肉肉丸彈牙爽口,雞絲採用雞胸位置但係一啲都唔硬唔乾值得去食
現時很多餐廳都會進駐工廠大廈,活化工廈
在荔枝角工廠大廈入面有泰國菜幾好食😋
而且舖頭闊落有特色裝修
叫咗個招牌二人餐好底食 $358

📌泰式金鑽菠蘿沙律 🥗
採用特色嘅干魚仔再加菠蘿幾好食,菠蘿嚟講都幾新鮮,
📌泰式火山排骨 煮得好入味,酸酸辣辣,好正👍🏽

📌串燒豬雞各兩串 廚師燒得好好食 😋

📌椰皇三重奏 呢個好食
推薦👍🏽 三重味道口喊,椰皇,啫喱,配搭好好👍🏽

📌豬肉丸雞肉薯船粉
豬肉肉丸彈牙爽口,雞絲採用雞胸位置
但係一啲都唔硬唔乾

值得去食
今日約左朋友去荔枝角行街,上openrice 見依間泰國菜評價唔錯就去試下。 餐廳環境唔錯。平日晚上去都幾多人,員工都好有禮。 兩個人去只係叫咗泰式火山骨、蒜蓉包同嘢飲。❇️泰式火山骨$168//由排骨堆砌成一座小山,賣相吸引點都要打張卡先!排骨腍身入味,輕輕一撕即可骨肉分離。有芫荽同酸辣泰式汁排骨浸在酸辣香料醬汁。好入味呢個特製濃郁酸辣泰式汁非常惹味。味道就是少少酸好開胃。雖然佢大大份,但佢既酸辣會令你食慾大增。我覺得好食過我喺泰國食嘅泰式火山骨。❇️蒜蓉包 $35 一份有4片。熱辣辣香噴噴同好脆身。 味道正常。❇️椰汁珍多冰 $22好好飲,份量都唔錯。 總結:聽職員講呢度嘅廚師係泰國人,所以啲味道都好正宗。下次過嚟再試吓佢其他嘢先!🥰

餐廳環境唔錯。平日晚上去都幾多人,員工都好有禮。

兩個人去只係叫咗泰式火山骨、蒜蓉包同嘢飲。
泰式火山骨

❇️泰式火山骨$168//
由排骨堆砌成一座小山,
賣相吸引點都要打張卡先!

排骨腍身入味,輕輕一撕即可骨肉分離。
有芫荽同酸辣泰式汁排骨浸在酸辣香料醬汁。
好入味呢個特製濃郁酸辣泰式汁非常惹味。
味道就是少少酸好開胃。
雖然佢大大份,但佢既酸辣會令你食慾大增。
我覺得好食過我喺泰國食嘅泰式火山骨。
蒜蓉包

❇️蒜蓉包 $35
一份有4片。熱辣辣香噴噴同好脆身。
味道正常。
椰汁珍多冰

❇️椰汁珍多冰 $22
好好飲,份量都唔錯。

泰式火山骨
蒜蓉包
椰汁珍多冰
2024-05-17 123 浏览
金亞萊泰國餐廳位於荔枝角長沙灣道883號1樓102室正宗泰國人打理金亞萊雞扒咖哩飯 $58雞扒非常大塊炸到脆卜卜咬開有肉汁咖哩汁有好香的椰汁味必食手工春卷$584大條肥嘟嘟非常足料配埋泰式辣醬更惹味沙爹雞串燒$58有4串大大串雞肉非常滑配埋滿滿花生碎的沙爹醬食到唔停口冬蔭功湯河$58冬蔭功湯帶點酸好開胃河粉分量多雞絲肉好瘦椰皇三皇奏$42椰絲增加口感椰皇啫喱清甜食完甜品非常滋潤龍眼水$20龍眼大粒非常香顏色深啡好清潤
金亞萊泰國餐廳

2024-05-16
  • 黃咖哩飯
  • 沙嗲串燒
2024-05-17 70 浏览
同事住附近話呢到啲野食仲好味過泰國,即刻跟佢黎試下🥰價錢好相宜,而且選擇都唔小!珍多冰|青檸薏米水珍多冰椰汁味濃郁仲有好多配料😍薏米水相對清新啲!泰式火山骨|第一次食,原來咁巨型🤩不過食落就無乜儀態😂係用手撕啲肉,幾有風味!啲肉好淋好嫩,醬汁酸酸辣辣🤤有啲位痴住肥膏食落仲有啲似豬頸肉!建議多啲人食,兩個人係食唔哂,有小小膩🙈泰式炒通菜|泰國菜必點⭐️通菜好爽脆,加入辣椒同麵豉醬炒好惹味👍🏻青咖喱牛腩|平時啲青咖喱有時會好辣,呢間辣度岩岩好!牛腩有好多舊,炆到好淋,肉質軟嫩👍🏻薯仔都好好食!加埋蒜蓉包一齊食索哂咖喱汁超正🥰蒜蓉包淨食都好香脆同埋蒜蓉味超濃😋
同事住附近話呢到啲野食仲好味過泰國,即刻跟佢黎試下🥰

價錢好相宜,而且選擇都唔小!

珍多冰|青檸薏米水
珍多冰椰汁味濃郁仲有好多配料😍薏米水相對清新啲!

泰式火山骨|

泰式炒通菜|

泰國菜必點⭐️通菜好爽脆,加入辣椒同麵豉醬炒好惹味👍🏻

青咖喱牛腩|

• 泰式火山骨
見到佢喺街邊宣傳跟住就去試啦,點知去咗之後啲嘢其實真係好一般囉,連好食都算唔想全部都好一般。跟住嗌咗嗰個串燒啦串燒上面有條捲毛,同佢講換過一份,佢淨係將其中一串拎走咗,跟住上返同一份,條毛仲喺度,都幾核突,跟住佢先拎返去廚房,不過都唔知有冇換過新㗎啦就冇見到條毛。反正唔會再食第二次囉衛生情況咁樣,換一碟又唔換新嘅拎返同一樣嘢。都唔建議去食嘅因為太一般啦而且唔好話好平啲價錢,咁不如去食其他嘢態度都一般般啦中上。
2023-12-10
2024-05-11 140 浏览
金亞淶泰國餐廳⭐️⭐️⭐️⭐️💫🐾 海南雞船河轉金邊粉 $57海南雞份量啱啱好,偏肥同埋非常之滑。雞油味好香,絕對係中上嘅海南雞。湯底就普通,冇船河湯底嘅感覺,但都有啲鹹香味。作為配料嘅芽菜好新鮮爽脆,而麵就正正常常🐾 馬拉棧炒通菜 $15性價比非常高,份量多又好食。馬拉棧本身嘅味道好香,但可能俾得有啲多,所以有啲偏鹹🐾 餐湯 附送雞腳一隻嘅雞湯。雞腳腍得嚟又保留到少少口感。以免費嘅餐湯嚟講好香雞味,絕對好過嗌野飲🐈‍⬛ Overall適合好肚餓嘅時候做lunch。成個set食完會超滿足📍 金亞淶泰國餐廳 (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖#香港美食 #荔枝角美食 #neko_nibbles_lck #唔好伏自己
金亞淶泰國餐廳

⭐️⭐️⭐️⭐️💫

🐾 海南雞船河轉金邊粉 $57

🐾 馬拉棧炒通菜 $15

🐾 餐湯

🐈‍⬛ Overall
適合好肚餓嘅時候做lunch。成個set食完會超滿足

📍 金亞淶泰國餐廳 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖

2024-05-06 75 浏览
喺呢個時候,飲一杯凍冰冰嘅泰式奶茶真係好正!佢哋嘅泰式奶茶。坐低我就叫咗一杯凍泰式奶茶。奶茶好快就上枱。杯奶茶好大杯,而且仲有好多冰。我飲咗一啖,即刻覺得好涼爽。奶茶嘅茶味好濃郁,而且仲有陣陣嘅奶香味。甜度啱啱好,唔會太甜,亦唔會太淡。另外既個蒜蓉包。蒜蓉包好香口,而且仲有好多蒜蓉。我食咗一啖,即刻覺得好滿足。蒜蓉包嘅外層好脆,內裡嘅包好鬆軟。蒜蓉嘅味道好濃郁,而且仲有少少辣味。

2024-04-10
下午茶
  • 蒜蓉包
2024-05-04 66 浏览
真係好鐘意食船麵,所以今日特登叫同事陪我嚟一齊食。呢到個湯好濃,當然唔係真正嘅船麵咁細碗,個份量係足夠一個大人食用嘅,我哋叫咗豬頸肉同埋牛腩牛根面,仲有人叫咗咖哩牛腩飯🤣,雖然好似九唔搭八咁,但味道其實都唔錯,而且作為一個打工仔,呢個午餐價錢非常合理👍👍👍推薦比係附近打工嘅你❤️

2024-04-24
2024-04-28 81 浏览
突然間想食火山骨,又唔想去到九龍城咁遠本身喺荔枝角返工就Google返附近嘅泰國菜見到呢間唔錯就去試吓火山骨我覺得可以有四粒星 佢夠腍同埋都幾大份,一男一女應該啱啱好食得晒 ,煲得好腍而且香料幾香,怕辣嘅可以醬汁另上,醬汁係泰國師傅親自調製非常香濃惹味🥰🥰🥰另外叫咗個拼盤小食,最好食係個蝦餅料充足而且非常彈牙,春卷脆卜卜,最難食就係個串燒所以可以唔使叫,串燒裏面嘅肉係完全分辨唔到係乜嘢肉,而且醃料醃過濃,一大浸尿餲味,難食過殭屍肉🤮🤮🤮🤮🤮🤮最後嗰個菠蘿沙律個,菠蘿係甜嘅,但係啲醬料太鹹太鹹啦實在,我就頂唔順🥲🥲🥲鍾意濃味嘅可以叫不過火山骨值得一試,不過價錢偏高咗少少🤏要$170到180左右一份。
突然間想食火山骨,又唔想去到九龍城咁遠
本身喺荔枝角返工就Google返附近嘅泰國菜
見到呢間唔錯就去試吓

火山骨我覺得可以有四粒星

鍾意濃味嘅可以叫
2024-04-27 1877 浏览
今次超驚喜!去荔枝角睇戲之後搵到一間性價比高的泰國餐廳,食物水準不錯,重點真係超大份勁足料!環境舒適,座位寬敞,傾計好地方。我哋選了招牌2人套餐$358,真係好抵!🌟#泰式金鑽鮮蒞蘿沙律香甜可口,解渴開胃,配上酥脆魚干仔,口感十足!可以encore❤️🌟#泰式火山骨激讚!超巨型的火山骨,啖啖肉,配上秘制醬汁,好正。見到每枱食客都叫,證明性價比好高。🌟#沙嗲豬及雞串燒肉質嫩滑,醬香入味,炭香味撲鼻,滿滿的沙嗲汁,好juicy !🌟#雞絲肉丸船河配料一樣好有誠意!肉丸新鮮彈牙,大大份!用豬骨湯配搭多種香料熬煮的湯汁,好飲!🌟#椰皇三重羹必試!面層桂花甘香鋪面,中間係奶香味十足的燉蛋白,滋陰潤肺同時養顏,底層清甜椰青水羹,清熱解毒,養生美味🤤🌟 #青檸檬薏米水(熱及凍)微甜解膩,大大杯,滿滿的維他命c,岩晒想美顔排毒的朋友。餐廳雖在工廈,位置鄰近地鐵站,附近有不少市集和商店,經過此區的朋友,可以一試!

我哋選了招牌2人套餐$358,真係好抵!
🌟#泰式金鑽鮮蒞蘿沙律

🌟#泰式火山骨

🌟#沙嗲豬及雞串燒

🌟#雞絲肉丸船河

🌟#椰皇三重羹

🌟 #青檸檬薏米水(熱及凍)
微甜解膩,大大杯,滿滿的維他命c,岩晒想美顔排毒的朋友。

• 泰式金鑽鮮菠蘿沙律
  • 青檸檬薏米水
2024-04-26 65 浏览
見到呢間咁多好評就想黎食下係咪真係咁好食同屋企人兩個食 叫左個二人餐 價值358 星期一至五不用加一 如果大家食唔晒 外賣盒細嘅要加$1 大嘅要加$5 所以大家量力而為啦仲有 如果要加飲用水係自助式嘅 呢間餐廳只會收Alipay同WeChat Pay 同 Cash 同埋最好打電話去book位椰皇三重奏 放佢喺第一張相 因為呢個係必食推介 下面有椰青水嘅啫喱 食完超級涼快解油膩感青檸梳打 普通啦沙爹串燒 。好食 沙爹好香 唔辣 推薦個船粉 正常發揮啦菠蘿沙律 菠蘿太甜了 但脆脆幾好食 呢個火山骨5算入味 但份量都算多 底食想提提大家 由於走塑 餐廳不會主動提供膠手套 如果想要膠手套食 要加一蚊一對
見到呢間咁多好評就想黎食下係咪真係咁好食

椰皇三重奏  超級好食  三個口感  鍾意椰青要食

青檸梳打 普通啦

青檸梳打

沙爹串燒 。好食 沙爹好香 唔辣 推薦

個船粉 正常發揮啦

菠蘿沙律 菠蘿太甜了 但脆脆幾好食

呢個火山骨5算入味 但份量都算多 底食
2024-04-26
椰皇三重奏  超級好食  三個口感  鍾意椰青要食
2024-04-24 61 浏览
這間泰國餐廳位於荔枝角D2 place旁邊的工業大廈內,位置很方便,很適合逛街後來吃,餐廳環境闊落,簡潔明亮泰式豬頸肉串燒 一份有4串,每片豬頸肉都很厚,肉汁豐富,一口咬一去非常滿足!泰式去骨海南雞(例)雖然是例牌但它的份量差不多有半隻了,性價比很高!而且是沒有骨頭,咬下去每口都是肉,肉質不會老👍🏻另外點了油飯配搭,真的很好吃泰式肉碎生菜包泰式肉碎份量超多,上菜時像小山丘,肉碎的香葉味濃,配著新鮮生菜一起吃真的吃不膩!冬蔭公豬肉丸雞絲湯粉麵條選了河粉,冬蔭公酸酸辣辣的十分開胃🤤,豬肉丸有4顆,雞絲是滿滿的,還原泰國吃的味道泰式酸辣鳳爪一碟有十多隻鳳爪,而且是去骨的,每口甜甜辣辣的非常惹味!飲品喝了凍泰式奶茶和椰汁珍多冰,很滿足!吃了這麼多東西才三百多💰真的很化算呀!我們都是捧着肚子走的!

泰式豬頸肉串燒

泰式去骨海南雞(例)

泰式肉碎生菜包

冬蔭公豬肉丸雞絲湯粉

泰式酸辣鳳爪
一碟有十多隻鳳爪,而且是去骨的,每口甜甜辣辣的非常惹味!

• 招牌泰式奶茶
  • 燒豬頸肉
2024-04-24 44 浏览
今次重點推介佢地既明爐慢煮烏頭❤,先講佢地個爐既火種好夠火力,雖然唔算燒得好耐,但岩岩好食哂1/2條魚之後先熄,所以條魚由頭熱到尾,零腥味! 湯底係多酸小辣,所以越食越滋味,最後湯底既配菜我地都食哂,中意食魚既必點。去骨海南雞❤ 冇骨啖啖肉,雞肉嫩滑,雞PI好爽口,配埋佢地既酸甜蘿蔔絲,食起黎一D都唔會覺好油膩。菜方面我地分別叫左蒜蓉炒通菜❤ 同 泰式炒通菜❤ ,夠哂香口惹味,通菜炒得岩岩好唔會好老好嚡口,中意濃味既必點泰式炒,中意清新D既就可以試佢地既蒜蓉炒