2015-01-19 518 浏览
昨日同表弟表妹走咗去食自助火鍋,已經有肥硬嘅心理準備,今日走去磅下。。。居然重咗兩公斤,人到中年,哩兩公斤真係令我感到壓力添 要減肥喇,今日收工,喺荃灣,就準備返屋企之前買''少少''野食就算啦,就喺入地鐵站之前見到一個''奇景''。。。一間廉價壽司店開喺另一間連鎖廉價壽司店【真鮮】隔離wo,【真鮮】賣開3蚊一件係人都知道,哩間喺正隔離嘅就買4蚊一件,真係勇喇~(睇返資料,原來哩間店已經喺哩個位開咗一段時間,【真鮮】後來先喺佢隔離開的。。。都幾冇品,擺到明想逼走人),為咗支持小店,我就決定走入哩間貴隔離1蚊嘅店喇~行入去,右邊就係擺壽司嘅櫃,左邊就係小食店式,俾客人擺食物企喺度食野嘅貼牆長置檯了。。。睇下有咩食先。。。手卷,日式沙律,冷麵等等等等最常見嘅日式快餐食物。。。唔想食太多(其實我黎地鐵站之前已經忍唔住喺其他地方隨便買咗少少野食架喇)我嘅目標就係細細件嘅壽司了,店員見我唔知點算咁,就好醒目咁話我知,左邊有夾壽司用嘅夾,同放壽司用嘅盒仔,嘩,冇記錯【真鮮】冇夾,係要用手攞的,都幾貼心啵~ 我就攞咗個可以最多放4件嘅細盒先,食咩好呢。。。明太子隔離好似冇賣嘅,要一件。。。然後哩件唔

門口

一盒4件

我嘅目標就係細細件嘅壽司了,店員見我唔知點算咁,就好醒目咁話我知,左邊有夾壽司用嘅夾,同放壽司用嘅盒仔,嘩,冇記錯【真鮮】冇夾,係要用手攞的,都幾貼心啵~ 我就攞咗個可以最多放4件嘅細盒先,食咩好呢。。。明太子隔離好似冇賣嘅,要一件。。。然後哩件唔記得叫咩魚嘅隔離都冇,要一件。。。哩件酸嘅魚隔離亦冇,黎一件。。。最後一件嘛,就要哩件隔離有買,味道都幾ok嘅哩件啦(我居然唔記得哩件咁普片嘅壽司

好,揀完,俾錢,店員問我堂食定攞走,我就下意識話攞走啦,咁佢就放咗一包仔醬油同wasabi落個盒入面俾我帶走了。。。

我本來就準備坐地鐵返屋企,真係唔想將啲壽司帶黎帶去了,就企喺附近路邊就搞掂佢地啦
開餐,就先食啱啱提起哩件先~ 嗯。。。冇乜味啵,真鮮嘅同款出品好似好食啲。。。。。。哩啲壽司嘅味道其實都差唔多,no hard feeling,不如等我簡單咁講下食完嘅感覺啦,哩啲壽司嘅正確名稱叫【握壽司】,握得時間太長壽司飯就會暖,太用力,飯就會太實,太細力就當然會鬆啦,哩幾件壽司就正係太實嘅代表作喇,實到吖,口感真係唔多好啊。。。
溫度方面嘛。。。凍,係少少嘅冰凍,唔過分,但影響食慾。。。面對哩種又實又凍嘅壽司,我嘅決定係。。。。。。。咬耐啲囉,咬到散曬暖番啲先吞咪得囉
味道嘛,就一個淡字就夠形容曬4件壽司俾我嘅感覺喇,加醬油啦,唔好想太多喇~ 但老實講句,啲魚肉感覺上好似比隔離間連鎖店新鮮少少的,係一種感覺,大家都知道間連鎖店嘅食物質數其實幾ok的。不過冇所謂啦,試下嘛~ 食死一間咁生活咪好悶,係咪?
2015-01-19
外卖自取
2011-03-01 291 浏览
其實我一直都有食開呢間野.對比起地鐵站入面果間爭鮮.呢間真係好食好多好多^_^今日放學真係好肚餓.所以又同朋友去呢間食.要左1個飯團黎食($15).但係我就睇錯以為係$8.所以淨係比左張10蚊收錢呀姨.我見佢咁耐都唔拎張錢.於是就抬高頭望住佢啦.點知我見到佢好似好嬲咁啤住我:@跟住仲要好大聲咁話"小姐!$15蚊喎!!!"當時我炆到想走架喇!不過又真係好肚餓先忍住度氣:'(食物既品質都OK.一直都食慣左.而且又唔係貴^_^但係員工既態度就真係唔係幾好喇
其實我一直都有食開呢間野.
對比起地鐵站入面果間爭鮮.
呢間真係好食好多好多^_^

今日放學真係好肚餓.
所以又同朋友去呢間食.
要左1個飯團黎食($15).
但係我就睇錯以為係$8.
所以淨係比左張10蚊收錢呀姨.
我見佢咁耐都唔拎張錢.
於是就抬高頭望住佢啦.
點知我見到佢好似好嬲咁啤住我:@
跟住仲要好大聲咁話"小姐!$15蚊喎!!!"
當時我炆到想走架喇!
不過又真係好肚餓先忍住度氣:'(

食物既品質都OK.
一直都食慣左.而且又唔係貴^_^
但係員工既態度就真係唔係幾好喇
2011-03-01
$7.5 (下午茶)
其實小女子比較少打食評,係睇人既野多...不過今次就要講下啦...事緣2月度,吾記得邊日喇...想食壽司,就諗起呢間,不過都好耐無食過喇,因為水準好似下降左,選擇又多左...今次再去番多左吾少海報宜傳,咁我就開始搵食喇...其實好多野,好吾好食係其次,最重要係對客人既態度...好記得,有個瘦瘦既女人收我錢,佢收銀果時吾知係咪食左火藥好操話".......60丫!!!"...我吾係話要好好禮貌,不過都吾好咁燥丫,我係客黎架...!!之後我都算啦...一再睇多一陣就見到奇景!!!就係兩個店員互數不是...好大聲...搞到個氣氛好恐怖我都急急腳走喇....食物質素就吾講啦,一分錢一分貨...不過店員既態度就.......................嚇怕了我吧....

今次再去番多左吾少海報宜傳,咁我就開始搵食喇...

其實好多野,好吾好食係其次,最重要係對客人既態度...

之後我都算啦...一再睇多一陣就見到奇景!!!

食物質素就吾講啦,一分錢一分貨...

2011-02-10
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
4K
2010-07-31 157 浏览
今日(31-7-2010 Sat)男友起身後過o黎搵我,我諗佢搭車到o黎都差唔多luuch time,就提議過o黎後同爸爸飲茶.點知佢過到o黎,竟然買啲壽司o黎食.佢買o左:1. $8.00o既油揚壽司即係腐皮壽司,裡面冇餡只有飯,醋味唔算太多,OK o既.2. $15.00o既三色卷最右邊o個款疑似鰻魚卷,食落,味道似有鰻魚,但睇個餡,竟然係火腿.青瓜就脆.中間o個款三文魚加蛋同左邊o個款都叫正常,冇問題.3. $22.00o既芝麻八爪魚o衣o家睇價錢至知原來咁貴,我食落覺得有啲宿味,係咪變壞o左?男友話應該唔係,係醋太多.

1. $8.00o既油揚壽司
即係腐皮壽司,裡面冇餡只有飯,醋味唔算太多,OK o既.

2. $15.00o既三色卷
.青瓜就脆.
中間o個款三文魚加蛋同左邊o個款都叫正常,冇問題.

3. $22.00o既芝麻八爪魚
白飯油揚壽司
火腿卷
2010-07-31
外卖自取
$22.50 (午餐)
2010-05-29 130 浏览
去地鐵站途中,肚仔餓行入左呢間金井自助壽司店‥‥哇 4蚊1件壽司見到有我最喜愛的腐皮壽司先8蚊,一定要買來食!!!我同朋友堂食,旁邊有台;不過是沒有"登"的一打開,已聞到有陣好新鮮既味 好大件,好抵,係的食過最好味既腐皮壽司下次經過要再食
去地鐵站途中,肚仔餓

行入左呢間金井自助壽司店‥‥哇
4蚊1件壽司
見到有我最喜愛的腐皮壽司先8蚊,一定要買來食!!!
我同朋友堂食,旁邊有台;不過是沒有"登"的

一打開,已聞到有陣好新鮮既味
好大件,好抵,係的食過最好味既腐皮壽司

下次經過要再食
4蚊件
2010-05-29
4蚊件
2008-12-26 75 浏览
金井壽司,在那個還沒出現元氣的「壽司未普及」年代,就被我和我的中學同學發現了;那時在荃灣廣場有一家,還設有座位,也就成了我們「醫肚」的好去處;當時覺得,金井還不錯的。然而,當出現了元氣,我們就開始瞧不起金井;更何況現在有了板前和峰等更高質素的壽司店,我們連元氣都不太想去了,更何況金井呢?早已被遺忘在一二角了不過,今天九時半才收工,快十時半才抵達荃灣;拿著朋友剛從加拿大為我揹回來的冰酒,這個時間,我只想到以壽司或魚生送酒。本來想光顧新開的外賣店,但早已關門大吉;幸好靈機一觸,想起了金井。也許是太久沒光顧自助壽司,我進去有點不知所措,完全忘記是如何運作的了;呀,是,要取膠盒子;然後,拿夾子,就可以選取我的心水壽司了。老實說,不論是自助的,還是預先包裝成一盒盒的,看起來都不很美味 – 飯太大,魚生也沒有很新鮮的樣子;算了,誰叫我今晚為了朋友為我辛苦揹回來的白冰酒,非吃壽司不可呢?而且我剛好碰上愛爾蘭瘋薯的開幕,已吃了一客薯條打底,也不用吃太多。我只選了四件壽司:三文魚、劍魚腩、象拔蚌和帶子。金井的壽司最大問題是,飯太大件,而且用的米也不太好,沒有米香,韌度也不夠,沒有咬口;而且醋也放得很少很

金井的壽司最大問題是,飯太大件,而且用的米也不太好,沒有米香,韌度也不夠,沒有咬口;而且醋也放得很少很少,根本吃不到有醋香,完全影響了壽司的味道。

然後就是飯團上的魚生了;正所謂一分價錢一分貨:我以後在這些廉價的店,也不會再想吃些好像很名貴的壽司了;象拔蚌跟本不成樣子,沒有鮮味可言,要不是底下那個飯團的存在,我還以為我以在吃一塊橡皮膠!只差它比橡皮膠容易咬開一點而已。

劍魚腩也不滯;雖然有些微的魚鮮味,但筋實在太多,不能入口即化,根本不是「魚腩」的部位。而且,魚筋較腥,以致整塊魚生那僅餘的鮮味,也要被腥味蓋過。

選三文魚,是因為穩陣。的確,三文魚算是比較鮮甜的一塊,但與元氣、板前、甚至一些其他的壽司外賣店相比,都不夠新鮮,所以味道還是差了一截。

反而帶子有些驚喜 – 可能因為吃頭三件的感覺太糟糕,我本是不抱甚麼期望的,不過一放入口,竟然有清甜的感覺襲來;帶子反而是最新鮮的,除了賣相,質素竟只比元氣差一點點!不過就是那個飯團累事,大大影響了這件壽司原本應可有的味道。

整體而言,這裏的壽司不能算合格;但實際上與十年前相比,也沒有退步 (不過也不像有進步),為甚麼那時候的我們可以視之為上品,吃得不亦樂乎呢?也許以前吃到新鮮魚生和壽司的機會少,也較容易滿足罷!
壽司排在膠盒裏 – 一個曾經熟悉的情景
後兩件是尚可;前兩件是難吃得可憐
Logo還蠻可愛的
2008-05-26 39 浏览
某天家人在這裏自攜外賣回家。叫了兩盒鰻魚飯及一盒豬扒飯,但份量十分少,只有數片鰻魚和豬扒。至於這裏的衛生做得好,那回家時飯還是熱的,值得一讚。

至於這裏的衛生做得好,那回家時飯還是熱的,值得一讚。