2017-10-05 2113 浏览
不知大家有沒有野餐的經驗呢?記得小學時,老爸逢星期六日總會一早叫我們起床行山,還準備好三文治、烚雞蛋、水果和一壺茶,待行到山上一起野餐。他悉心安排一切,但我卻不懂感謝,反而愛賴床和哭哭啼啼不願起身.....但為了鍛練我們,他仍每星期堅持。人越來越大,甚至搬離屋企,不要說行山野餐,連想吃他做的早餐機會也變成一件難求的事....人總是這樣,沒有時便會渴求,現在很想跟他重拾野餐的回憶,點好?未能安排晨早郊遊野餐,就換個環境和時間,今晚帶他來到這間餐廳體驗一次晚上室內野餐,不知可否重拾昔日野餐的回憶呢?餐廳裝潢很有心思,放了不同的露營工具,如帳幕、背包、睡袋、摺櫈摺枱、露營暖壺和鋼杯等等,牆身還貼上草地山谷的牆紙,加埋設計成餐車般的開放式廚房,營造成郊野環境,很特別!這個"山頭"都幾大,外面設有六張二人野餐枱和一張四人野餐枱,再轉個小彎, 地方更寬敞闊落, 設有多四至八人張, 大約可容納六七十人一起望住天上的星星(一個一個閃亮的燈泡和燈籠),一起野餐,好有feel。在這裡野餐老爸當然不需忙到一頭煙為我準備食物啦!這裡是半自助餐形式,包有沙律吧、是日餐湯、主菜、甜品吧和飲品, 收費由$168-$
在這裡野餐老爸當然不需忙到一頭煙為我準備食物啦!這裡是半自助餐形式,包有沙律吧、是日餐湯、主菜、甜品飲品, 收費由$168-$368, 視乎所選的主菜的價錢。
是日餐湯和麵包
菠菜忌廉湯
點好主菜後, 店員便隨即送上是日餐湯和一籃暖烘烘的麵包。餐湯為菠菜忌廉湯,陣陣濃郁的草青味湧入鼻子,很足料!湯身呈墨綠色,質感濃稠,啖啖也是綿滑的菠菜茸,味道濃郁,而忌廉 份量不會太多,喝落不覺溜滯。邊喝邊吃鬆軟的小橄欖包,更加滋味!還有又脆口又鹹香的麵包條 也很討我喜歡!
一起先到鋪上野餐布的自助餐區巡視, 有六款冷盤、多款自選沙律配料六款沙律。第一輪是自選沙律, 數數看, 配料有多種雜沙律菜、黑橄欖、菠蘿、紅菜頭、粟米粒、青瓜、紅腰豆、鷹咀豆、車厘茄、烤合桃、多士粒、提子乾、芝士 等先, 最驚喜是竟有甚少見的雅支竹 Superfood 羽衣甘藍, 別以為半自助餐的沙律會馬馬虎虎, 真是用心選材, 讚! 另外還配備四款沙律醬汁 自由配搭。
自選沙律
第一碟自選沙律差不多樣樣配料都取齊, 再淋上酸咪咪的意大利黑醋, 既豐富又清新醒胃。翠綠的雜沙律菜 非常新鮮清爽; 紅菜頭 粟米粒 相當甜美; 烤合桃 多士粒 則挺香脆; 加埋其他的配料, 豐富得很, 簡單而美味, 忍不住encore了兩三碟。
冷盤
煙三文魚、黑椒牛肉、帶子裙邊和中華沙律
第二輪就試下各款冷盤,一邊有兩款凍肉、煙三文魚、青口、黑椒牛肉 煙鴨胸;而另一邊則有泰式蝦、帶子裙邊、青瓜螺肉 中華沙律。當然未能全部吃齊,最喜歡是肉質柔軟的煙三文魚,味道不會太鹹,品質不錯;黑椒牛肉 既鹹香又帶點辛辣,味道不錯;帶子裙邊 辣辣地,煙煙韌韌,很有嚼勁!而中華沙律 又清爽又入味,同樣吸引!
六款沙律
第三輪便是六款沙律出場,有厚火腿菠蘿沙律、泰式燒牛肉沙律、青蘋果西芹沙律、碎蛋薯茸沙律、日式胡麻豆腐 彩椒螺絲粉。最欣賞是彩椒螺絲粉,竟加入了Superfood藜麥,一啲都不簡單;青蘋果西芹沙律 酸甜爽口,混入沙律醬 份量剛好,吃落也清新;胡麻豆腐 入口微涼,又香又滑,也不錯!
鐵板香煎比目魚
自助餐區已很豐富,但別忘記還有一份主菜。分為五大類, 有意大利粉、意大利飯、漢堡、海鮮類和肉類, 還可升級飲品、追加伴菜特色甜品。待一會,兩款主菜同時上枱,香氣四溢。先嚐我所揀選的鐵板香煎比目魚 Sizzling Ocean Halibut with Japanese Gravy ($228),以一塊小型鐵板盛載上枱,熱度十足。又大又厚的比目魚 上舖滿鹹鮮的木魚絲,而底部就放了鮮嫩的蔥段 和爽口的菇粒,很有風味!
比目魚 煎弄時間掌握得很好,潔白的魚肉片片分明,並不散爛,肉質嫩滑兼油潤,鮮香美味,伴着那塊鹹香脆口的魚皮 同吃,味道剛好,更加滋味!
香濃芝士焗波士頓龍蝦
老爸所揀的主菜也是海鮮類,的確我倆也是海鮮迷。愛吃龍蝦的他點了一客香濃芝士焗波士頓龍蝦 Classic Lobster Thermidor ($188/half; $308/full),仲要是全隻,咁先吃得滿足喎!以一塊木砧板盛載,挺有份量的龍蝦 下還放了炸薯角 和多款蔬菜,相當豐富。
最怕拆殼的我,全程都由老爸為我代勞,真貼心!焗至金黃的龍蝦 多肉厚身,除加入鹹香的芝士 外,還配了些蔬菜粒 同焗,有中和之效,配搭合宜。鹹鮮的味道不錯,但最喜歡還是那兩隻霸氣十足的大龍蝦鉗,肉質爽彈之餘,雖沒有芝士的鹹香,但更能嚐到它本身的鮮味,鮮甜美味,正!還有那個藏滿蝦膏 的大龍蝦頭,啖啖甘香黏滑,好滋味!
配菜 也同樣出色,薯角 炸得金黃,外微脆內粉綿,又不會油淋淋,滿有薯香;而各款蔬菜 也烤得不錯,保持清爽,喜歡!
熱檸茶
主菜吃清光,是時候來兩杯熱檸茶消化解膩一下,所以沒有加錢要其他特色飲品。仲要唔加糖,酸度十足,開胃醒神,是時候進攻甜品區。
水果
甜品吧同樣鋪上野餐布, 的確好有野餐feel, 哈! 野餐當然不少得水果,有預先切開的水果盤,西瓜、蜜瓜、鮮菠蘿火龍果 都很新鮮清甜,另外還有全個蘋果、橙 香蕉,小時候野餐也是離不開這三款水果,貪它們攜帶方便。
甜品
至於甜品款式不多,數數看,有藍莓吉士卷、芒果忌廉班戟、咖啡忌廉啫喱、芒果布丁、燉蛋、紅豆糯米、啫喱、馬卡龍、忌廉泡芙 椰子切餅。只選了當中幾款跟老爸共享,個人較喜歡香濃甘苦的咖啡忌廉啫喱,其餘的味道和賣相也一般,還是來多一round水果吧!
雖然環境不同,時間不同,食物也豐富很多,周邊一切在變,但老爸一直不變,仍然無微不至,跟小時候野餐情景一樣,時刻為我打點一切,難道我在他心中仍是小孩?
不禁問他:「還記得小時候我們常上山野餐嗎?」,答案並非如我所料,原來他真的老了,記憶已....看來這段童年的美好回憶只留在我腦海中,感覺有點心酸...
2017-10-03
香濃芝士焗波士頓龍蝦
水果
3K
2017-10-02 300 浏览
朋友話抵食要黎試下,一行四人組隊黎食個半自助餐先,四個人就點個四人餐唔諗啦,點了B餐($928),食物較合口味。餐廳先送上麵包籃,有三款麵包,蜜糖包,燕麥包,同芝麻包,麵包香軟好味,下層仲有麵包條,送湯食一流。是日餐湯係紅湯,濃郁的蕃茄同紅蘿蔔味,酸酸地好開胃。半自助餐好豐富,有大量不同口味的沙律,好正幾乎每樣都試左啲,沙律菜爽脆,薯仔沙律軟腍,蘋果沙律清新,燒牛肉沙律酸辣,樣樣都好好味,仲有凍肉,煙三文魚,青口等,淨係食頭盤已經好滿足。香辣雞翼配藍芝士醬雞翼本身無乜味,點下下層的辣醬同旁邊的芝士醬自行調味,個人喜歡藍芝士獨特嘅氣味,所以覺得都幾正,點蔬菜條都好好味㗎。鄉村風味炸蘑菇原顆蘑菇切半再炸,十分香口又多汁,旁邊的沙律醬帶微辣,令味道更刺激。田園蒜蓉清炒雜菜蔬菜種類超多,五顏六色十分好看。荷蘭鍋烤焗原隻野雞呵呵,這雞可是上枱時才放火,火光紅紅視覺效果十足,雞皮香口,雞肉嫩滑,雞中間讓了不少蒜頭同薯條,吸了雞汁雞油好惹味。野火香烤牛仔骨原條牛仔骨上有霸氣,好香炭燒味呀,牛肉肉味勁濃,又多肉汁,不過中間部分略生,切不開整塊咬吧,哈哈。海鮮意大利燴飯最後還有飯食,滿滿一盤海鮮燴飯,調
是日餐湯係紅湯,濃郁的蕃茄同紅蘿蔔味,酸酸地好開胃。
香辣雞翼配藍芝士醬
鄉村風味炸蘑菇
田園蒜蓉清炒雜菜
蔬菜種類超多,五顏六色十分好看。
荷蘭鍋烤焗原隻野雞
野火香烤牛仔骨
海鮮意大利燴飯
最後還有飯食,滿滿一盤海鮮燴飯,調味略淡,海鮮下得很多,整體感覺還可以啦。
食完就梗係要去甜品bar度攞甜品,泡芙仔,馬卡龍,酥皮盒,布丁仔,蛋糕等,樣樣都好好味,甜度剛好完全不覺得膩。個tiramisu蛋糕超好味,苦苦的咖啡啫喱,富酒香的軟綿蛋糕,太正了encore好幾次。
後來還出了芒果班戟卷,超多cream好味呀。水果有西瓜同菠蘿,但已經切了一段時間,眼見有一兩只小黑點飛舞,不竟切開的水果不能放太久。
餐飲點了熱檸茶同凍檸茶,茶香不錯。

整體感覺滿意,食物好味,略嚴主菜份量太大大,個人還是想吃凍盤多一點。
2017-09-23
2017-09-30 384 浏览
     之前經常經過英皇樓下佢地既廣告牌,好似幾得意喎,擒晚就同朋友試下新野啦,朋友早一晚網上BOOK位入坐後,發現都8成滿,睇見其他人食既野都好似幾靚喎,MENU都算多選擇,咁我地就要左個大蝦意粉同燒豬仔骨     首先講下個環境~~ 下? 咁就叫扮露營呀? 放幾個背包,放幾個裝飾,會唔會HEA左D呢? SO 算,最緊要係食物架者,朋友先出去拎沙律等冷盤入黎....中華沙律? 辣鏍肉? 已經心知不妙,放而D野真係已經知無咩心機係食物度,之後黎餐湯.... 唔係呀?? 紫薯湯???  好那難飲囉真係...    主菜黎啦,燒豬仔骨...真係無錯,得骨!! 仲要燒到勁乾身,而份野要200蚊,真係喊出黎; 到個意粉,正常囉,無驚喜又無意外,亦唔覺好食    唔知點解周圍D人好似無感覺咁,仲有講有笑,我真係好想問佢地,覺唔覺得好難食呀?

题外话/补充资料: 都有一樣野好食既,生果囉
2017-09-29
  • 生果
2017-09-28 272 浏览
呢間餐廳玩既係半自助, 主餐自己叫, 甜品沙律就係自己出去任拎~ 姐係都係算自助, 同埋自助既食物質素都唔差, 頭盤都好多野選,搞到我咩都拎d黎食, 非常飽!牛扒, 比我想像中厚,只叫了5成熟而已,搞到中間比較紅! 但係扒身算幾靚, 好香,口感黎講外皮帶有小小脫口, 格離有d煮過既蒜頭.呢樣野其實幾特色, 但我已經唔係第一次食, 但依舊覺得不錯,佢煮過後, 個蒜味變到無咁濃烈, 令到客人覺得易入口,入口感覺就似食緊薯仔咁既感覺~~ 大家絕對要一試!呢個係豬鞍, 反而比我想像薄,追問下原來餐廳驚客人覺得豬鞍唔太熟,唔敢食, 所以將豬鞍變成薄身d咁煮,令到豬身唔會太硬,因為正常豬鞍煮法應該係煮到中間有小小粉色咁食, 咁樣口感先爽,但係豬大家既sense入面都係唔可以太生, 所以餐廳就特別處理過個厚度~所以比較有心思...整體服務水平不錯, 餐廳偏暗比較有氣氛

呢間餐廳玩既係半自助, 主餐自己叫,
甜品沙律就係自己出去任拎~ 姐係都係算自助,
同埋自助既食物質素都唔差, 頭盤都好多野選,
搞到我咩都拎d黎食, 非常飽!
牛扒, 比我想像中厚,只叫了5成熟而已,
搞到中間比較紅! 但係扒身算幾靚, 好香,
口感黎講外皮帶有小小脫口, 格離有d煮過既蒜頭.
佢煮過後, 個蒜味變到無咁濃烈, 令到客人覺得易入口,
入口感覺就似食緊薯仔咁既感覺~~ 大家絕對要一試!
唔敢食, 所以將豬鞍變成薄身d咁煮,令到豬身唔會太硬,
所以比較有心思...

整體服務水平不錯, 餐廳偏暗比較有氣氛
2017-09-28
2017-09-27 241 浏览
朋友見到x假期介紹 話有興趣黎試下 於是就黎左一入到黎發現 間野其實好大 出面有d camping嘅擺設 入面裝修都幾靚幾有文青feel前菜同甜品任食最後叫左個素食主菜 黑松露露荀意粉 聞落幾香但食落勁淡而且其實前菜同甜品好少選擇 成個set最平都要$168 其實麻麻地總括係俾X假期fake左 間野睇得 但食物其實普通
朋友見到x假期介紹 話有興趣黎試下 於是就黎左
前菜同甜品任食
最後叫左個素食主菜 黑松露露荀意粉 聞落幾香但食落勁淡
總括係俾X假期fake左 間野睇得 但食物其實普通
2017-09-25 2494 浏览
山系fashion聽得多,山系餐廳你聽過未?聽朋友講,野玩山店多了一個semi buffet bar,有大量新鮮沙律頭盤和甜品(嘩!) 全部任食,非常划算!雖是任食,質素卻是很好,適合喜歡多菜少肉的lifestyle人士!當然啦,即使你是食肉獸,野玩山店樣啱你的。我們一行四人點了一份四人餐,內容豐富。先有麵包籃,內裡的蜜糖餐包我覺得好好味(笑)是日餐湯有蕃茄蓉湯,味道新鮮非人工蕃茄味,甚有驚喜。小食炸磨菇,先別切開,一口咬下,磨菇汁在口腔爆發,很特別。香辣雞翼配藍芝士醬,自覺香辣欠奉,雞翼沒醃製所以沒什麼味道。相反藍芝士極重口味,喜歡藍芝士獨特的香味者必食!炒雜菜,沒太多調味,清新的一款。其實一邊吃,一邊感覺到野玩山店的食物確是有一種「取之於山」的原野風味,用到的器皿亦形同露營一樣呢。烤原隻野雞,服務員會在客人面前灑下著火的烈酒,視覺效果一流,有點像營火上烤雞的感覺(笑)雞中央釀了蒜頭等等,雞肉嫩滑,偏甜,且有酒香。下面有不少薯角墊底,吸收了雞汁很非常好吃(笑)原條牛仔骨,燒到五成熟,極具碳香味,牛味也是一級棒!無須調味已經好好味,四個人每人兩片,回味無窮!最後還有一客海鮮燴飯,落足蕃

小食炸磨菇,先別切開,一口咬下,磨菇汁在口腔爆發,很特別。

最後還有一客海鮮燴飯,落足蕃紅花香料炒,我覺得比一些西班牙餐廳更足料更正宗。食物份量足,四人餐四個人吃,其實足夠有餘!

但即使飽了,甜品依然是要一試的(笑)buffet bar refill速度很快,但因為甜品是一盤一盤的,外觀上是有點杯盤狼藉,不過無損味道,尤其是tiramisu,底層的咖啡凍不甜不膩,啡味十足,必食之選!

包飲料一杯,喝一杯凍檸茶消滯,啊,不知不覺好像又吃得太多了(苦笑)面對美食,實在沒辦法抗拒啊!semi buffet dinner $168起,我覺得價錢超值,絕對有下次!
上次食完尖沙咀k11嗰間野玩田店 既semi lunch buffet已經對野玩系列好有興趣 因為健康得黎又滿足到dor個黑洞胃 唔使食到破產😂 呢間灣仔既#野玩山店 做緊半自助晚餐 $168起 包一款主食,餐湯,餐包,飲品,而buffet部份有煙三文魚 青口 沙律 少量tapas 仲有甜品 生果 仲仲有最期待既任食梳乎厘班戟😍😍😍間餐廳主題係camping 裝修好有特色 環境闊落同好乾淨 一坐低店員就送上熱辣辣既餐包同餐湯 蒜味同黑糖味餐包好軟熟好好味 仲有脆卜卜既麵包條 配埋南瓜湯好正丫 即刻出去食salad bar先Salad bar比起野玩田店呢間就比較遜色 不過有好多選擇 雖然冇羽衣甘藍 但仲有好多其他蔬菜 連生果都有好多款 除左自己撈既沙律 調好味既沙律都有6款 dor呢個澱粉控就鐘意薯仔沙律 最後KO左4碟沙律😂大啡菇芝士牛油果蘆筍漢堡 $168 😋:7/10呢個漢堡好有特色 因為係冇包既 portobello就係個包 比食麵包更健康 兩塊菇夾住芝士牛油果蘆筍 成件事好fresh 不過略嫌伴碟薯條炸過左龍 比較乾蕉葉烤焗油甘魚 $258 😋:8/10dor好鐘意食魚 呢個

大啡菇芝士牛油果蘆筍漢堡 $168 😋:7/10

蕉葉烤焗油甘魚 $258 😋:8/10
dor好鐘意食魚 呢個油甘魚啖啖肉 用少少燒汁醃過焗出黎甜甜地又juicy 即刻食指大動 輕鬆KO

迷迭香烤焗紐西蘭羊架 $268 😋:6/10
呢個羊架就有啲失望 雖然冇overcook 真係medium rare 可惜本身羊架唔夠羶而且冇乜羊味 唔建議叫呢個

食完個main出去食埋甜品bar先 有tiramisu, cream brulee,糯米飯crumble,oreo木槺布甸等等 不過最令人期待梗係任食梳乎厘班戟啦 每件細細件 當然唔可以同出面專做梳乎厘班戟既舖頭比喇 但都唔差喎 佢唔算係空氣感重嗰隻 比較似厚班戟既質感 岩哂我 細細件可以無限叫 呢餐真係好滿足😋😋

平時喺港島閒閒地食個冇乜特別既西餐都兩舊水 呢度又buffet又有souffle pancake食最平都唔使$200 真係性價比好高 岩哂大胃朋友🤤 飯堂名單又又增加一員啦🤗
2017-09-19
  • 蕉葉烤焗油甘魚
2017-09-19 192 浏览
Enjoyed our experience here. Great food. Nice drinks. And the customer service and general feel within the restaurant was warning and comforting. The added bonus is the help yourself, all you can eat deserts, of which are available on a table in the front room and 4 out of the 7 offerings were delicious. I would go again.

I would go again.
2017-09-16
2017-09-18 2324 浏览
以前同同事黎食過lunch,今次再同朋友黎食晚飯,原來佢地放晚有半自助晚餐,有任食沙律吧、餐湯、任食甜品同飲品,價錢就以主菜的價錢計算~~ 先有餐湯和餐包,味道不過不失吧!因為我比佢出面既野食所吸引~~ 沙律吧位置近門口,野食就一眼就差唔多望晒喇~ 沙律吧分別有青口、巴馬火腿、煙鴨胸,煙三文魚等,未食主菜已經飽左一半 煙三文魚同火腿既咸香,為前菜生色不少~ 旁邊有得食沙律菜,配料都幾多選擇! 螺肉同大蝦都用碗仔盛住,同朋友食左好幾個呢~ 仲有D泰式沙律、開胃通粉等,呢幾個就冇試喇 主菜方面就揀左 帶子及大啡菇配野菌意大利飯 $188 大啡菇比我想像大,而且仲好juicy!!帶子都係大大粒,配埋帶咬口既意大利飯,不錯呢! 黎個大近鏡~~ 如果意大利飯入面有多D野菌就好 朋友就點了 香烤日本豬鞍架配焦糖蘋果醬 $268 想當吸睛既豬鞍架,啖啖肉之餘兼肉味濃,豬鞍唔鞋口,配埋焦糖蘋果醬就更惹味。雖然比我既意大利飯貴,但感覺幾值得 食完主菜就甜品喇,甜品都幾多選擇下呀。 有蛋糕、布甸、啫喱、慕絲、cheese cake、馬卡龍及水果等!! 馬卡齜甜度不高,

沙律吧位置近門口,野食就一眼就差唔多望晒喇~

煙三文魚同火腿既咸香,為前菜生色不少~

旁邊有得食沙律菜,配料都幾多選擇!

螺肉同大蝦都用碗仔盛住,同朋友食左好幾個呢~

仲有D泰式沙律、開胃通粉等,呢幾個就冇試喇

主菜方面就揀左

朋友就點了
香烤日本豬鞍架配焦糖蘋果醬 $268
香烤日本豬鞍架配焦糖蘋果醬

香烤日本豬鞍架配焦糖蘋果醬
食完主菜就甜品喇,甜品都幾多選擇下呀。

馬卡齜甜度不高,外脆內軟!!!

慕絲oreo好香,岩岩拎出黎個時食就硬D,但整體都係偏軟身,但味道都係好吸引!

芒果布甸都唔錯呢!

食多幾件水果作完結,西瓜都好甜~

最後想介紹呢杯飲品
Zen (+$28)
Zen
係牛油果沙果黎架,雖有牛油果香,但我覺得蜜糖味比較特出呀~~

餐廳用左Camping作賣點,其實都幾特別呀!

餐牌
2017-09-17 1664 浏览
早前相約在港島區工作的友人食飯, 我地選了位於灣仔野玩山店食飯. 原來這裡係半自助餐形式,沙律, 前菜和甜品係任食,再配餐湯,主菜和飲品,價錢由$168起. 主菜款式相當廣泛, 有意粉, 飯, 海鮮, 魚和肉類, 總有一款啱你. 我選了全隻香濃芝士焗波士頓龍蝦. 店員先奉上是日餐湯. 湯幾滑身, 味道調教不錯. 接着, 就食西班牙火腿配蜜瓜, 咸牛肉片, 鴨胸, 沙律等. 當中特別愛食西班牙火腿配蜜瓜和咸牛肉片. 這些可以任食真係好抵食. 全隻香濃芝士焗波士頓龍蝦上枱. 賣相相當吸引. 一切開已經香味撲鼻. 龍蝦肉夠爽口彈牙, 再配上芝士, 雙重口感. 另外, 以薯角,西蘭花,椰菜花墊底, 可以起中和作用. 我另外加$18點了熱的新鮮生薑蜂蜜. 入口已經有濃郁的生薑味道, 啱晒我的口味. 甜品我想試梳乎厘班戟, 所以加了$58. 甜品上枱. 一共有兩塊. 這個要盡快食, 好鬆軟, 蛋香味尚不錯, 再濃郁一點更好味, 甜度適中, 不會感覺太膩.

原來這裡係半自助餐形式,沙律, 前菜和甜品係任食,再配餐湯,主菜和飲品,價錢由$168.

主菜款式相當廣泛, 有意粉, , 海鮮, 魚和肉類, 總有一款啱你. 我選了全隻香濃芝士焗波士頓龍蝦.

店員先奉上是日餐湯.

湯幾滑身, 味道調教不錯.

前菜和沙律

當中特別愛食西班牙火腿配蜜瓜和咸牛肉片.

這些可以任食真係好抵食.

全隻香濃芝士焗波士頓龍蝦上枱.

全隻香濃芝士焗波士頓龍蝦

賣相相當吸引.

一切開已經香味撲鼻.

龍蝦肉夠爽口彈牙, 再配上芝士, 雙重口感.

另外, 以薯角,西蘭花,椰菜花墊底, 可以起中和作用.

我另外加$18點了熱的新鮮生薑蜂蜜.

入口已經有濃郁的生薑味道, 啱晒我的口味.

甜品我想試梳乎厘班戟, 所以加了$58.

甜品上枱.

一共有兩塊.

前菜和沙律
全隻香濃芝士焗波士頓龍蝦
2017-09-12 290 浏览
呢間餐廳的感覺同裝潢都非常美式,木系西布牛仔風,非常襯店名something wild,野食又大大碟,主菜+semi buffet,價錢又唔貴。菠菜忌廉湯入口有滿滿的草青味,湯唔杰身的,感覺幾fresh,淡淡忌廉味,好滑身。Semi buffet有好多選擇:煙三文魚新鮮,有煙熏的香味又保留了魚的嫩滑鮮嫩。煙鴨胸味帶鹹香,頗惹味。青口爽口新鮮,酒店食buffet的水準。青蘋果合桃提子西芹沙律青蘋果好fresh,好爽脆,沙律醬味道厚身濃郁,配有合桃西芹提子,抗氧化有益之選。另外一邊重有甜品同生果的角落。鐵板香煎比目魚$228比目魚入味軟滑,輕輕煎一煎已經食到魚的鮮味,魚的表面煎到金黃色,魚滑溜有油份,魚皮煎得脆脆。如果想再重口味d就要夾雜埋木魚一齊食,即時鹹鮮倍增。

菠菜忌廉湯

Semi buffet有好多選擇:

煙三文魚新鮮,有煙熏的香味又保留了魚的嫩滑鮮嫩。

煙鴨胸味帶鹹香,頗惹味。

青口爽口新鮮,酒店食buffet的水準。

青蘋果合桃提子西芹沙律

另外一邊重有甜品同生果的角落。

鐵板香煎比目魚$228

2017-09-11 300 浏览
呢間餐廳既主題一睇就知係玩野外活動, 成個營紮左係度, 又有各類型戶外活動裝備作裝飾, 好搞鬼喎!呢度提供半自助餐, 主菜自選, 包餐湯及飲品, 價錢都算合理價頭盤提供凍切肉片, 凍青口, 凍小食, 煙三文魚及幾款特色沙律, 未食主菜可先黎呢度食下先望下.............食物質數及選擇一D都唔求其喎, 喜歡咸香煙三文魚及凍燒牛肉片, 水準尤如酒店食咁樣! 點左呢客鐵板香煎比目魚, 有相當厚度既比目魚放置係鐵板上, 可保持魚肉既熱度, 雖知道魚肉凍左難免會影響味道! 醬汁既香味已經撲鼻, 未食已令人口水流!魚皮香脆, 魚肉算嫩滑, 唯魚油偏多, 多食覺得有D 肥膩, 總括黎講都幾好味! 呢度仲有甜品任食, 種類包括蛋糕, 馬卡龍, 焦糖布甸, 各式生果咁, 包保梗有一款岩胃口!侍應有禮, 回補食物都好快, 唔怕會無得食, 價錢合埋又無限時任坐, 怪唔之得當晚全場爆滿!

鐵板香煎比目魚

近日天氣不好,去不到camping😭😭所以這天我們去了這裡慰藉一下想camping的心靈😂😂😂一走入餐廳,見到有tent有camping chair ,即時已經好開心地說了一句「嘩....好親切丫」 然後,當坐下來看到檯面上的露營杯,我們都異口同聲說了一句「丫...隻杯好親切呀」😂😂可想而知我們的camping心癮真係好嚴重😭😭😭❤️講講餐廳食物..........Semi-buffet形式:任食沙律area + 餐湯 + 主菜 + 任食甜品area + 飲品 主菜我們點了......🍽芝士焗波士頓龍蝦....真的好大隻😍🍽燒海鮮拼盤🍽豬鞍架x焦糖蘋果醬🍽番紅花海鮮意大利飯除左好味....對我來說....一邊食可以一邊去「營區」拍照....haha....真的真的真的超級開心....超級大滿足😍😍😍
❤️講講餐廳食物..........
主菜我們點了......
🍽芝士焗波士頓龍蝦....真的好大隻😍
豬鞍架配焦糖蘋果醬
番紅花海鮮意大利飯
梳乎厘
2017-09-08 257 浏览
喜歡大自然的朋友一定會係 Something wild 搵到驚喜!最近餐廳推出全新野玩半自助晚餐,由星期一至日晚上六點後開始,人均$168起 (視乎主餐價錢),可以任食沙律甜品吧。而且,由10點至五點半,周末優惠單點都有八五折,去試一試經典的海鮮都是不錯的選擇。「人在野」當然要帶露營用品,在甜品區附近就有一個帳篷、睡袋等物資予人影相;飲水的杯都係輕便攜帶的鐵水杯,出餐處又掛滿不少背包,滿有行山感覺。主菜選擇豐富,有意大利粉、意大利飯、漢堡包、海鮮類和肉類等,可追加配菜或甜品,配紅白酒或特飲。將肉類和海鮮類比較起來,更喜歡海中生物,除了我點的主菜,另有鐵板香煎比目魚、荷蘭鍋海鮮薈、香濃芝士焗波士頓龍蝦。南瓜餐湯伴有栗子茸,飲起來味道十分濃郁香滑,配上鬆軟麵包和脆口手指條,已經成了最好的開胃前菜。Semi buffet 是可以任食沙律吧+ 是日餐湯+主菜+任食甜品吧+飲品,自助沙律吧可找到六款岩心水的沙律,開胃小食推介沙螺頭,咬起來好腍。焦葉烤焗油甘魚 $258店方用上原條油甘魚,毫不吝嗇,魚底伴有大量香菇作為焦葉的伴碟,使甘魚散發多一層香氣。燒烤 海鮮拼盤 $288豐富的海鮮薈有爽滑巨型

焦葉烤焗油甘魚 $258

燒烤 海鮮拼盤 $288

豐富的海鮮薈有爽滑巨型的大蝦、香煎又滑滑的帶子、咸香魚柳和軟腍彈牙魷魚,燒烤的味道更惹味!

多數是自製甜品,有啫喱、布甸、慕絲蛋糕、泡芙、Cupcake和燉蛋;比較喜歡蛋卷和水果。若略嫌不夠喉可加錢試梳乎厘pancake。
雖然本身唔係山系少女,但都比呢度既裝飾吸引住,一直好想黎睇下,今日黎開灣仔做野,終於有機會好試~一入到門口就見到呢個營地 仲有架露營車,其實係水吧黎,山系主題餐廳,真係好特別~而另一邊,就係自助沙律吧~只要在店內order一個主食,就可以享用自己吧~~估唔到都幾多選擇,連我最愛既南瓜沙律,碎蛋沙律都有~亦有d日式凍八爪魚,螺肉,中華沙律~亦有一d肉類,煙鴨胸,火腿,青口~我地走時仲見到新加左煙三文魚~想fresh. d既話有田園沙律,醬汁同配料自己加,蜜糖芥末醬右手邊就有個甜品枱,提供小蛋糕,奶凍,各式新鮮水果等等~選擇真係好多!我地主菜未食已半飽~意式大蝦蚬肉意粉 $178最平主菜只係$178 ,跟餐湯,麵包,飲品,同自助bar~~~非常低食~我揀既大蝦蚬肉意粉,意粉軟硬適中,大蝦彈牙有鮮味,意粉蓋住係好多隻大蚬,蚬肉大粒飽滿味道仲好鮮甜~~整體調味就比較清淡,但能帶出鮮味~總括黎講,抵食值得一試

而另一邊,就係自助沙律吧~
只要在店內order一個主食,就可以享用自己吧~~

估唔到都幾多選擇,連我最愛既南瓜沙律,碎蛋沙律都有~

亦有d日式凍八爪魚,螺肉,中華沙律~

亦有一d肉類,煙鴨胸,火腿,青口~
我地走時仲見到新加左煙三文魚~

右手邊就有個甜品枱,提供小蛋糕,奶凍,各式新鮮水果等等~

選擇真係好多!

我地主菜未食已半飽~

意式大蝦蚬肉意粉 $178

總括黎講,抵食