2019-10-15 209 浏览
鴛鴦湯底: 重慶麻辣, 麻度同辣度有番咁上下勁道, 可以食得出兩者既分別,而且唔係話太油, 去到後期辣度同麻度都仍然維持到, 唔會變苦, 唔錯!相反, 豬骨湯底就一啲特別都冇, 非常淡, 雖然佢有兩舊大豬骨,但都出唔到味, 可惜可惜!火鍋料: 黃喉值得一讚, 非常爽口, 份量亦都算多, 記住整幾秒就好食, 如果唔係就會好韌!油炸鬼墨魚滑亦都係浸一兩秒就好食, 否則會好淋, 放係麻辣湯底都幾夾, 辣得黎又脆口, 墨魚滑就冇咩特別, 而且份量都少, 唔係好食得出係墨魚滑

2019-10-11
$400 (宵夜)
  • 鴛鴦鍋
銅鑼灣黃金地段,黃金地舖,價錢比其他區的火鍋高一些,高價錢的餸菜,絕對是適合高消費的市民。但是價錢與食物質素不太合正比,地點絕對黃金。如果你們的budget 不是高,就不要光顧這類型的店舖店舖內,裝飾有心思,空氣與一般火鍋店比較混濁,但是2樓的空調比較足夠空氣流通好一點,本人比較喜歡油炸鬼蝦膠。其他也吃了牛頸脊,肥牛等,質量都是一半一半,平均每人消費300元。抵唔抵食,真係見仁見智,未食過的不妨一試。
2019-09-30
  • 油炸鬼墨魚滑
2019-09-28 403 浏览
今日去完南華會游水,經過渣甸街既「重慶劉一手火鍋」,見倒門口啲「重慶小麵系列」廣告牌,先發現原來佢地有午餐食。所以就衝左入去試下好唔好食。重慶小麵系列,價錢由$68至$78,包括了鴛鴦飯麵套餐,鴛鴦飯麵套餐嘅意思即係,半碗面加半碗飯,因為我覺得幾特別,所以就點咗佢。1️⃣酸菜魚小麵+ 京川炒牛肉飯($68)酸菜魚味道相當唔錯,辣味不算很重,酸菜味酸得好恰當,魚塊嘅數量都有4-5塊,以半碗來講都經已算好多,魚肉雖然有啲骨,但都好滑身。讚👍🏻,京川炒牛肉相對就比較辣,應該係因為有花椒既緣故,但非常惹味。朋友就點咗2️⃣芫茜皮蛋鮮蝦滑丸小麵 + 京川炒雞柳飯($68)每個小麵套餐都會奉上3️⃣酸梅湯另外可以加$12換購甜品,我地揀咗4️⃣ 花樣冰粉5️⃣ 紅糖糍粑兩款甜品多非常特別而且好食,下次下午如果想食酸菜魚都可以再嚟。😊

1️⃣酸菜魚小麵+ 京川炒牛肉飯($68)

酸菜魚小麵+ 京川炒牛肉飯

芫茜皮蛋鮮蝦滑丸小麵 + 京川炒雞柳飯
芫茜皮蛋鮮蝦滑丸小麵
花樣冰粉
2019-09-28 202 浏览
麻辣火鍋一直是我的最愛,今天要來試試這超出名的火鍋店。有兩條超大的豬骨在豬骨鍋,滿滿的骨髓吃起來超爽!麻辣鍋比較辣,即使很能吃辣的朋友也建議選小辣喔~鴨血qq的非常入味~豆腐也吸滿了湯汁剛剛炸出來的很新鮮,炸得很香,肉軟軟的很好吃~午餐肉的份量超多,咸咸軟軟的非常香~鮮蝦雲吞滿滿的料,蝦很彈牙~蟹子丸一咬下去就噴汁,滿滿的蟹子口感非常好~是自家製的喔~豆味很濃,吸滿湯汁吃下去非常爽。生蠔超肥非常甜,貴妃蚌很彈牙,魚也超嫩,海參軟軟的很好吃~
麻辣火鍋一直是我的最愛,今天要來試試這超出名的火鍋店。
麻辣鍋/豬骨鍋
炸重慶酥肉
剛剛炸出來的很新鮮,炸得很香,肉軟軟的很好吃~
炸響鈴
是自家製的喔~豆味很濃,吸滿湯汁吃下去非常爽。
火鍋海鮮盛C

生蠔超肥非常甜,貴妃蚌很彈牙,魚也超嫩,海參軟軟的很好吃~
麻辣鍋/豬骨鍋
火鍋海鮮盛C
2019-09-22 149 浏览
上次得三個人去食,可以食既份量唔多同相對貴,今次約夠6個人,加埋湯底半價,咁就可以叫多d都無咁肉赤。先講配料,醬油辣椒一應俱全,仲有埋油碟可以自行倒落碗到。記得上次去成都間火鍋既侍應話加埋油碟會無咁上火,係正宗重慶火鍋既鋪頭先會提供。湯底方面要左麻辣鴛鴦椰子雞湯,建議先飲椰子雞湯,好濃好香同足料,再加湯都係加返雞湯俾你,呢個加分呢個係炸酥肉,即係豬肉,呢個係我每次去大陸旅行食火鍋都必點既,唔係間間都好食,呢間既炸粉唔算多,都算係幾高分既酥肉其他既菜呢個係是日既重點菜,上次三個人叫到小份既牛,今次終於可以點和牛極品精選。的確係好貴,唔係多人都叫唔到,不過又真係超級好食,牛既脂肪比例剛好,食入去係溶化架總結,劉一手絕對係貴價火鍋,不過又真係足料既。要改善既係坐位既安排,我們一行六人但安排左4人枱,仲要有大肚婆,真係坐到好迫夾,講咗好耐終於安排到我哋坐一張六人位,仲要唔係 walk-in,係一早訂左既。希望下次再去會有改善啦。

先講配料,醬油辣椒一應俱全,仲有埋油碟可以自行倒落碗到。記得上次去成都間火鍋侍應話加埋油碟會無咁上火,係正宗重慶火鍋既鋪頭先會提供。

其他既菜

2019-07-19
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 炸重慶酥肉
  • 油炸鬼墨魚滑
2019-08-30 4640 浏览
今晚約左E食dinner 我地都想食麻辣火煱,大家同時諗起劉一手。醬料費$10~ 檯面放上十多種調味配料, 我調咗一碗有炸蒜,芫荽和劉一手獨有的麻油落配料中, 好香好濃的麻油味即時飄溢出來!鴛鴦鍋$141(半價)~鍋底做緊半價,超抵!我揀左正宗重慶麻辣鍋(半鍋) 和酸菜魚鍋(半鍋)麻辣鍋由滿滿的辣椒和花椒組成,形成辣,麻,香,鮮的口感,雖然我只是揀小辣,但足以令人頭皮發麻,不停冒汁,簡直對它愛恨交纏!酸菜魚鍋有大量的芫荽,酸菜,大葱和魚肉,湯底又酸又帶點辣,極為開胃!魚肉也好滑嫩,美味!海鮮套餐$568~這個海鮮套餐有四隻活鮑魚,8隻鮮活海蝦, 四隻大扇貝和四件厚切鯇魚四隻鲍魚躺在冰盤上時還是活生生的不停舞動, 極為新鮮,灼熟後肉質豐厚飽滿,柔軟有彈性,鮮甜美味,超好味!鮮活海蝦又大隻又新鮮,蝦鮮肉爽又彈牙,帶有海水的鹹味,好正!扇貝肉質細嫩,爽甜鮮滑,好美味!豚肉片(半份)$68~ 豚肉片口感柔嫩,肉汁香甜,good ar! 凍豆腐$38~ 質感綿軟,一層層形狀像蜂巢的小孔吸收了湯汁後非常美味!鐵棍山藥$38~ 山藥中的極品,清甜爽口,有補氣,滋養的功效!秋葵$38~ 秋葵那滑潺潺

鴛鴦鍋$141(半價)~鍋底做緊半價,超抵!
我揀左正宗重慶麻辣鍋(半鍋) 和酸菜魚鍋(半鍋)

扇貝肉質細嫩,爽甜鮮滑,好美味!

秋葵$38~ 秋葵那滑潺潺的口感不是任何人也可以接受,但經過輕汋後會變得爽脆,味道香甜, 而且營養價值非常高, 我十分喜愛!

寬粉$38~ 寬粉晶瑩通透 ,又滑又軟, 無論放在麻辣湯底或是酸菜湯底都一樣美味!

意想不到麻辣火鍋店竟然有沙冰作為甜品,食完麻辣火煱再吃沙冰,真是辣氣盡除,非常冰凉解渴!

波蘿鮮果沙冰$88~用新鮮波蘿做成沙冰,還有新鮮的波蘿波波,酸酸甜甜的,好fresh好好味!

哈密瓜沙冰$88~和波蘿沙冰一樣,哈密瓜沙冰除了可以吃外,還可以當菓汁喝,超爽!

2019-08-05
  • 寬粉
  • 波蘿鮮果沙冰
  • 哈密瓜沙冰
2019-08-30 204 浏览
平日出開銅鑼灣有時經過呢到都好想試,今日下定決心拉埋屋企人黎打邊爐,呢到嘅火鍋湯底甚多選擇,點選左雙拼鍋底,一定要叫最有名嘅「正宗重慶麻辣鍋」!另一個揀咗唔辣嘅「滋補豬骨鍋」!叫完鍋底,係時候去醬料區,自製醬料,咁岩店員提議要加呢到自製嘅麻油,配搭麻辣鍋食最正!咁當然要試下啦!果然呢到嘅芝麻酒非常香,而且有種減底麻辣鍋嘅辣度感覺!呢到一坐底就會有魚皮贈送!招牌劉毛肚滾幾秒食得,爽口質感,配搭醬料最好食!丸拼盤A,4款丸,每款4粒,牛骨濃汁牛丸、川辣牛丸、墨魚丸、流心芝士丸,其中兩款最中意,流心芝士丸,一咬爆哂芝士漿!牛骨濃汁牛丸,勁多湯汁,但唔係爆漿牛丸果種,係愈咬愈多汁,特別!食物當然要叫牛啦!牛頸脊(手切牛肉),睇落新鮮,滾熟後無縮水,牛味重!食麻辣鍋當然要啤啤佢,藍妹生啤!
另一個揀咗唔辣嘅「滋補豬骨鍋」!

果然呢到嘅芝麻酒非常香,而且有種減底麻辣鍋嘅辣度感覺!

呢到一坐底就會有魚皮贈送!
招牌劉毛肚
滾幾秒食得,爽口質感,配搭醬料最好食!

食物當然要叫牛啦!牛頸脊(手切牛肉),
睇落新鮮,滾熟後無縮水,牛味重!

食麻辣鍋當然要啤啤佢,藍妹生啤!
2019-08-30 138 浏览
今晚同朋友嚟咗呢間幾出名嘅劉一手打邊爐,門面裝修非常別緻,無論環境食物同服務都好好。 座位寬闊舒適, 與鄰座沒有壓逼感,整個環境都是古色古鄉, 像是回到古代用餐一樣。 湯底我們挑了酸菜魚鍋及麻辣鍋。 酸菜魚做得一流,上湯底以後建議先吃魚, 做得很滑, 而且魚的份量頗多, 酸菜味也很濃, 酸酸辣辣,很是開胃。 調料方面,店家提供了十幾款醬料俾大家選擇, 實有啱大家心水嘅野。 而少見啲嘅有老干媽同紅油腐乳, 大家都可以試下。 特別一提佢個麻油係小瓶裝, 好香又可以解辣。呢個係我自己溝嘅醬料。 呢個係牛肉拼盤, 有4款唔同部分嘅牛肉, 都係398, 唔算太貴,質素都好好。我地仲揀咗牛肩脊, 啲雪花非常均勻, 肉味好濃, 呢個推介大家要試。生菜食落都好爽,煮耐啲都唔會霉晒, 唔錯。

特別一提佢個麻油係小瓶裝, 好香又可以解辣。

呢個係我自己溝嘅醬料。

生菜食落都好爽,煮耐啲都唔會霉晒, 唔錯。
2019-08-29 133 浏览
就算夏天好熱我都好中意打邊爐 朋友生日所以今次就帶佢黎食劉一手食我地最中意既麻辣 今次叫左雙拼湯底 麻辣同豬骨湯我地叫左小辣 已經辣得好爽 豬骨湯好夠味呢度感覺好舒服,自助醬料區好乾淨,好企理手切牛頸肉  油脂好平均  油花好令架呢食落牛味好重   肉質彈牙手切肉眼邊  叫左另一款牛 呢款相對肉味冇咁濃 但肉質一樣好正仲叫左牛舌 個牛舌切得好薄架  所以幾炒就食得 yeah 爽口彈牙(呢個唔記得影相)油炸鬼墨魚滑   呢個係一定一定要食呀 佢一黎到我就咁食左一舊先 wow 好彈牙好香 又唔油 真係好好味之後追加左個酥肉   呢個又係不得了  浸湯又得 唔浸又得呢到值得再黎呀 又坐得舒服 同埋打完之後都唔算好大味 very good
食我地最中意既麻辣 今次叫左雙拼湯底 麻辣同豬骨湯
我地叫左小辣 已經辣得好爽 豬骨湯好夠味

呢度感覺好舒服,自助醬料區好乾淨,好企理

手切牛頸肉  油脂好平均  油花好令架呢
食落牛味好重   肉質彈牙

油炸鬼墨魚滑   呢個係一定一定要食呀 佢一黎到
我就咁食左一舊先 wow 好彈牙好香 又唔油 真係好好味

之後追加左個酥肉   呢個又係不得了  浸湯又得 唔浸又得

呢到值得再黎呀 又坐得舒服
同埋打完之後都唔算好大味 very good
2019-08-29 103 浏览
黎到呢到不能不揀「正宗重慶麻辣鍋」🌶麻得黎係有味道、有層次😝唔會坊街得個「死麻」二字另一個係「滋補豬骨鍋」🐷湯底$84半鍋🤑兩款夾埋都係百幾蚊🤭唔算貴醬料區有無數配料🧂但一定一定要加自加麻油香口得黎又真係減底麻辣鍋嘅味道喔😎而食物小妹覺得印象深刻有以下幾款🤗牛肉揀左🐮牛頸脊手切牛肉🐮店員推介喔🤓鮮嫩紅♥️肥瘦適中😌入口溶化黑毛肚🐂輕輕係麻辣鍋滾幾秘食得😆爽脆口感😚簡單幾秒就索哂麻辣鍋味丸拼盤A🍢有4款丸🙌🏻各有4粒墨魚丸、牛骨濃汁牛丸、川辣牛丸、流心芝士丸😉每款都非常特別😊各有特色🥳一試上癮!
黎到呢到不能不揀「正宗重慶麻辣鍋」🌶
麻得黎係有味道、有層次😝唔會坊街得個「死麻」二字
另一個係「滋補豬骨鍋」🐷

輕輕係麻辣鍋滾幾秘食得😆
爽脆口感😚簡單幾秒就索哂麻辣鍋味

丸拼盤A🍢
有4款丸🙌🏻各有4粒
墨魚丸、牛骨濃汁牛丸、川辣牛丸、流心芝士丸😉
每款都非常特別😊各有特色🥳一試上癮!

2019-08-25 92 浏览
放工後和同事一起到位於銅鑼灣的重慶劉一手打邊爐😎我們大概6:30到達餐廳,侍應安排我們到二樓的座位,能俯瞰邊寧頓街。我們先點了一個雙拼湯底。當日特選的雙拼湯底有半價!我們選了一個椰子雞和麻辣雙拼。大概十分鐘後,湯底呈上了。侍應建議我們先喝一碗椰子雞湯。椰子雞湯底料頭十足,雞件和椰子份量很多,湯底十分濃郁,還有杞子,增加養顏功效。若果怕油的話,侍應會將一個隔油的篩給客人,十分周到!肉類方面,我們點了一份美國雪花肥牛和牛舌。肥牛的脂肪比例平均,肥瘦均勻。牛舌是薄切的,十分爽口,牛味也十分濃。另外我們還點了一份鴨血和芝士魚腐,鴨血新鮮沒有腥味!我們問過侍應可否加辣,他們拿了一碗辣椒給我們,有不同種類的辣。

另外我們還點了一份鴨血和芝士魚腐,鴨血新鮮沒有腥味!

2019-08-21 148 浏览
近排喺電台成日聽到呢間火鍋店嘅廣告,今日咁啱經過附近,就同友人去試試。醬料吧有好多款揀,最特別係有一小罐自家製嘅油提供。湯底我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊揀咗招牌重慶麻辣鍋,而另一邊係椰子滑雞鍋。麻辣鍋雖然揀咗小辣,但辣味依然好勁。而椰子滑雞鍋味道好清甜,雞肉滑捋捋好好食。油炸鬼墨魚滑可以即食,外脆內軟幾特別。牛頸脊好重牛味,軟中帶韌好有口感!團圓鴨血有啲硬度唔會一夾即散,同麻辣湯式簡直絕配!羽衣甘藍好大塊,要煮耐啲先咬到。萵筍片就好鮮甜。鮮腐竹好重豆味,同椰子雞湯底好夾。叫咗一渣水果茶,好多料,有西柚、熱情果、檸檬等,味道酸酸甜甜好好飲,仲可以解辣。

醬料吧有好多款揀,最特別係有一小罐自家製嘅油提供。

油炸鬼墨魚滑可以即食,外脆內軟幾特別。

牛頸脊好重牛味,軟中帶韌好有口感!

團圓鴨血有啲硬度唔會一夾即散,同麻辣湯式簡直絕配!

羽衣甘藍好大塊,要煮耐啲先咬到。萵筍片就好鮮甜。

鮮腐竹好重豆味,同椰子雞湯底好夾。

2019-08-21 102 浏览
係銅鑼灣街尾見到呢間裝修別緻既餐廳就入左去,冇錯又同個friend打邊爐😂😂叫左豬骨湯底,諗住普普通通,點知又幾香豬骨味😌仲叫左烏冬、芝士丸、雪花肥牛、黃喉、嚮鈴、海帶、生煎小籠包。重點講下先!黃喉好爽口(佢餐單上面仲寫咗大約要淥幾耐就食得)。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。芝士丸同平時出面食嗰啲唔同,開頭以為自己落錯單😂btw入面既爆漿芝士好吸引生煎湯包呢樣真係好搞笑😂同朋友兩個本來諗住食既時候,發現好似有啲唔同!問職員先知原來呢樣都係淥左先食!真係好特別啲包本身係比較乾身既,我諗因為就係要淥完後,吸收湯底嘅精華!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。整體而言,呢間無論係環境、服務定係食物質素,我會翻食。
叫左豬骨湯底,諗住普普通通,點知又幾香豬骨味😌

重點講下先!

黃喉
好爽口(佢餐單上面仲寫咗大約要淥幾耐就食得)

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

芝士丸

生煎湯包

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
整體而言,呢間無論係環境、服務定係食物質素,我會翻食。

2019-08-16 85 浏览
今日同喺銅鑼灣行街,經過知名火鍋店劉一手,諗都唔諗就入去。一行二人坐樓上雅座,幾好坐。餐廳內有醬料吧,配料有好多款提供,另外有一小罐自家製嘅油任取。湯底一邊揀咗重慶麻辣鍋,我本身唔係好食得辣,揀咗小辣但都覺得太辣。好在另一邊揀咗椰子滑雞鍋,味道清清地又帶點甜味,湯底嘅雞肉肉質嫩滑都唔錯。響鈴入口鬆脆。第一次食油炸鬼墨魚滑,喺油炸鬼中間釀咗墨魚滑幾特別,可以當小食咁即食。牛頸脊入口好滑牛味濃。雞肉片煮完雖然有啲嚡,但雞味幾重。芝士魚豆腐好彈牙,咬開啲芝士流出嚟好好食。水果茶味道酸中帶甜,感覺清涼又健康。

響鈴入口鬆脆。

牛頸脊入口好滑牛味濃。

雞肉片煮完雖然有啲嚡,但雞味幾重。

芝士魚豆腐好彈牙,咬開啲芝士流出嚟好好食。

水果茶味道酸中帶甜,感覺清涼又健康。
2019-08-13 108 浏览
麻辣friends又要gathering,我地gathering ge地點當然離不開食辣la!!! 今次要try try重慶top ten之一 劉一手麻辣火鍋!!!!銅鑼灣店裝修得古色古香,仿重慶老房子ge格局,懷舊復古味濃。Menu有超多choices,單單係牛肉已經有本地,日本,美國等等ge選擇,而且有set揀o岩o西心大心細ge客人!!! 麻辣火鍋ge靈魂當然係湯底!!!!店員仲介紹新出品,國內ho hit小龍蝦鍋!!自助醬料區醬料多,而且乾淨企理,上面一樽樽ge就係麻油,仲有比較少見的老干媽辣醬、紅油腐乳~靈魂人物出場!!! 酸菜魚+招牌重慶麻辣,有牛油香和花椒麻香,入口辣勁十足,ho jeng ar!!!!!!酸菜魚用料十足,d d 辣,魚肉嫩滑,好好味!!!牛脷酥蝦滑,牛脷酥脆卜卜,蝦滑爽彈,牛脷酥甜甜地,yummy,就gum食都得ar!!!牛頸脊肉色鮮紅,油花分佈好balance,灼幾灼,牛肉味濃郁,juicy!!雲吞,醬爆瀨尿牛丸同腸灌豬紅。腸灌豬紅第一次見,烚熟後,口感外脆內軟。醬爆瀨尿牛丸yummy!!!! 牛丸有彈性,肉味rich,真心要cool down少少先食

銅鑼灣店裝修得古色古香
,仿重慶老房子ge格局,懷舊復古味濃。

麻辣火鍋ge靈魂當然係湯底!!!!
店員仲介紹新出品,國內ho hit小龍蝦鍋!!
靈魂人物出場!!! 酸菜魚+招牌重慶麻辣
酸菜魚用料十足,d d 辣,魚肉嫩滑,好好味!!!

!!
醬爆瀨尿牛丸yummy
!!!! 牛丸有彈性,肉味rich,真心要cool down少少先食,內餡會爆汁,超juicy,餡料ng好睇小,係瀨尿蝦肉,真係超正
!!!
寬粉口感爽滑,煙unQQ!!!

自製雙色寬粉各有特色~酸菜寬粉開胃惹味,麻辣湯辛麻椒香,食唔停口,好好味

劉一手仲出jor麻辣手工啤
,望落好刺激,嚐辣朋友可以試試!!