2008-11-09 37 浏览
H & K 都喜愛歎茶,星期六返半日,放工後經常去不同酒樓試食,今次又再去試九龍灣MegaBox的酒樓,最後選擇了醉紅樓點吃:鮮蝦炸雲吞==>雲吞炸得脆,有蝦,但太油,甜酸汁味道正常反沙炸豆腐==>賣相不好,外皮不脆,豆腐無豆腐味,味道好差叉燒腸粉==>味道好一般,腸粉皮好厚,口感不好埋單 : $90 ==> 十份不值 ( 此間酒樓雖然有特價提供大、中、小點只售$9.8,但全場仍然客人稀疏,試食後理解原因了!!)總括來說因食物水準奇差,故日後不會再光顧。** 在此多謝 K 每次飲茶都幫 H 買雜誌 : > **
點吃:
鮮蝦炸雲吞==>雲吞炸得脆,有蝦,但太油,甜酸汁味道正常
反沙炸豆腐==>賣相不好,外皮不脆,豆腐無豆腐味,味道好差
叉燒腸粉==>味道好一般,腸粉皮好厚,口感不好
總括來說因食物水準奇差,故日後不會再光顧。
** 在此多謝 K 每次飲茶都幫 H 買雜誌 : > **

2008-11-04 28 浏览
上星期六訂左16位慶祝父親生日, 響電話中已確定有18人枱可容納. 當天準時8點半到, 侍應話人客已埋單, 叫我們稍等. 一等等到9點10分, 不耐煩, 因有九十歲的婆婆在場, 所以就再問問情況, 獲告之人客未起身, 跟住自己走入酒樓睇, 有一半地方被壽宴佔據, 因祇有一兩塊圍板, 真的嘈吵之極, 剩下的少量位置祇可放置四五張小枱, 及剛剛坐低的兩張大枱, 本人真的不知道我們的所謂18人枱可放置在那? 仲然本人不斷查詢, 都沒有一個侍應理會. 天呀, 這樣是甚麼服務呀? 一等再等直至 9 時30分, 亦沒有任何一個侍應回應及作出安排, 最後, 選擇離開. 一個沒有服務, 沒有管理的酒樓, 怎能讓人會光顧呢.

一個沒有服務, 沒有管理的酒樓, 怎能讓人會光顧呢.
2008-09-24 34 浏览
主人與奴隸獸在未來數星期,將在九龍灣上課,因此前來視察一番,隨後就去了 MegaBox 食午飯。今次我們光顧了『醉紅樓』,因為大、中、小點有折扣,還有多款小食頗有吸引力。我們點了:1. 蜜汁叉燒包(小點,HK$14):包身軟綿,餡多,味道好,有水準。2. 大良煎魚餅(小點,HK$14):魚肉味道十足,口感煙韌彈牙。一碟三件,十分抵食。3. 鮮蝦炸雲吞(大點,HK$23):雲吞炸得香脆,鮮蝦大大粒,食落爽脆有蝦味。甜酸汁亦調得不錯,味道剛剛好。4. 反沙炸豆腐(HK$38):這款小菜的賣相令我們有點迷惑,與一般炸豆腐無異,我們原以為是有白糖包住炸豆腐。食落帶有微微的煙燻味,味道淡。原本我們想找位部長問問,正值午市高峰,人人忙得團團轉,所以就此作罷,成為心中一個謎。5. 糯米灌大腸(HK$38):煎得剛好,實而不硬,頗有質感。6. 椒鹽金針菇(HK$28):賣相極像椒鹽白飯魚吧!食落鬆脆惹味,用來送啤酒一流。7. 妙齡 BB 乳鴿(HK$18):皮不夠脆,但肉夠滑。味道 OK 喇!8. 蠔仔肉碎粥(HK$10):蠔仔夠大粒飽滿,主人略嫌有腥味,奴隸獸覺得加了胡椒粉後,味道還算 OK。總體來

總體來說食物水準、環境及服務都不錯,可再光顧。

椒鹽金針菇
反沙炸豆腐
糯米灌大腸
大良煎魚餅
2008-02-24 9 浏览
因工作關係到了這裡吃lunch,一枱9人點了13款點心,糯米卷和鹵水PLATTER算係食過咁多間最好食,還有這裡出品的燉湯都估唔到會咁好飲.今次試左好多款點心,叉燒包,咸水角,蝦腸和叉燒腸等等。。坦白講食環境和質素要咁ge價錢都好合理.但平日lunch hr來說算好貴.唔值.但一次半次都ok.因每位收費約68這個價錢可試其他.
但一次半次都ok.因每位收費約68這個價錢可試其他.
(非会员)
都知道過年揾地方食團年飯艱難,好彩俾我book到醉紅樓,有關同事一口confirm 我9位booking 冇問題。竟然,係第二日醉紅樓職員打電話俾我,話因為有個客人臨時要將6圍的晚飯加到9圍,所以唔可以俾到枱我。唔好當我係3歲細路,依D大話都講得出,我都知佢哋一定為佐滿足熟客要求,臨時唔俾枱我!奉勸各位朋友咪去醉紅樓!

今日男友想食潮州野,所以去左Mega Box既醉紅樓...食左:1. 鵝腸拼雞蛋- 鵝腸爽口,不過略鹹左少少,雞蛋普普通通,冇咩鹵水味...2. 油泡帶子- 比較細隻同份量少,味道爽口,不過冇咩鮮味...3. 雲腿芥菜煲- 最好食呢個,芥菜唔苦,好嫩口...4. 桂花啫喱- 係送既甜品,桂花既清香完全畀唔知咩味既啫喱粉遮左,雖然味道ok,但又中又西感覺怪怪...5. 清心丸綠豆爽- 我冇食到6. 芋泥珍珠糖水- 味道好淡,又冇芋頭粒,仲好稀(水汪汪),麻麻地...7. 家鄉茶粿- 外層軟軟地,個心係花生既,味道都唔錯...服務都ok既,侍應多過客人,唔知係咪早呢?定係佢貴呢? 好多人望住你食飯,感覺怪怪的...

3. 雲腿芥菜煲- 最好食呢個,芥菜唔苦,好嫩口...
5. 清心丸綠豆爽- 我冇食到

服務都ok既,侍應多過客人,唔知係咪早呢?定係佢貴呢?
好多人望住你食飯,感覺怪怪的...
鵝腸拼雞蛋
油泡帶子
雲腿大芥菜煲
2007-09-24 10 浏览
隨男友家人到megabox醉紅樓食飯, 事前沒有特別了解這酒樓, 他們主要是潮州菜, 無奈味道一般。菜單: 炒花枝片、蠔烙、蝦球、反沙芋(翻沙芋)、卤水拼盤、桂花糕、綠豆爽等等第一、油加太多令數道菜被過多的油包圍第二、花枝"拿過龍"原有的爽口感覺因此失去第三、蠔烙凍了...只能說太有咬口吧第四、甜點桂花糕混了芒果味的啫喱粉, 相當失望價錢不太清楚, 以下是估計而已。

第一、油加太多令數道菜被過多的油包圍
第二、花枝"拿過龍"原有的爽口感覺因此失去
第三、蠔烙凍了...只能說太有咬口吧
第四、甜點桂花糕混了芒果味的啫喱粉, 相當失望

價錢不太清楚, 以下是估計而已。
(非会员)
2007-08-03 6 浏览
之前同同事來過一次食晏,今次同阿爸阿媽來食晚飯,係貪megabox有免費泊車.叫了一個蠔餅,好食過尚興,但其他野一般而且好貴,鹵水雙拼都過百,人地尚興係名人飯店一個拼盤成百元咩都有啦.另外叫了沙荼牛肉,幾滑幾好味.一個海哲,唔係幾好食,有d不倫不類,叫了一個小菜同一個排骨唔知咩煲仔菜,兩個都有d喊,跟住叫了3個甜品,甜品算係最好味又唔貴.埋單5百幾.侍應態度好好,值得一讚.

另外叫了沙荼牛肉,幾滑幾好味.一個海哲,唔係幾好食,有d不倫不類,叫了一個小菜同一個排骨唔知咩煲仔菜,兩個都有d喊,跟住叫了3個甜品甜品算係最好味又唔貴.

埋單5百幾.侍應態度好好,值得一讚.
2007-07-26 1 浏览
氣憤:一間貴夾唔飽的高級菜館,不過最可惡的是咁大間「高級餐廳」竟然用D低裝掩眼法騙人,菜單上有四款供給不同人數食用的套餐,三個都是整份套餐的價錢,唯獨二人套餐是每位的價錢。即一份套餐二人份量,卻報一人價錢,整個套餐應是$396,它則取巧地打出$198。我地四條友眼花都算,最豈有此理係個侍應仲要唔出聲,仲勁sell話抵呀抵呀,好抵家。(佢係聽晒我地討論個二人餐同四人餐($588)都唔出聲)。到你食完收錢見到張單就嚇你一跳,原本我地有張$50 coupon同九折卡,因為我地有問,知道只可其中一種優惠,但係就埋單先同你講套餐冇九折,真係你唔問,佢就唔打算講,等你跌落個陷阱到。咁大間舖,咁樣做生意,真係覺得佢有點過份。是次飲食評價:素菜羹:不錯(不過屋企人說麻麻)(附相片, 原本是太極圖案, 忘了拍照)(紅豆)水晶飽:不錯(不太甜)雞卷:味道麻麻(雞肉不嫰)鮑片:只是鮑魚菇P.S:我們叫了一個白飯,吹了三次才送來,還以為米剛從田裏摘來呢!
氣憤:

是次飲食評價:
(紅豆)水晶飽:不錯(不太甜)
雞卷:味道麻麻(雞肉不嫰)
鮑片:只是鮑魚菇

2007-07-17
今天同老豆來了這間酒家午餐。因為在Megabox消費就可以有免費泊車,所以跟老豆由家開車來。老豆最喜歡潮州菜,所以挑了這間。一來他就選了鹵水鵝肉一碟。我也選了炸豆腐及珍珠蠔。我們也叫了蝦餃及荀粿。我覺得珍珠蠔點他們附上的甜醬真的很好吃。不過這裡價錢不便宜,我們兩人吃了270元。鹵水鵝肉一碟要80元。其他點心都差不多30-40元。如果價錢便宜些可以考慮再來一次。

2007-06-17 9 浏览
尋晚同男朋友去咗新開張既MEGABOX,去到都成八點鐘,好鬼肚餓,求其入去一間食算啦,見到醉紅樓無人排隊,就入去試吓先。環境裝修都唔錯,我地叫咗三樣嘢食,如下:瑤柱粉絲雜菜煲:好多菜及粉絲,瑤柱則不太多川椒龍鳳球:即係有雞同蝦,唔太油,都OK蠔仔肉碎粥:唔差,可以一試整體來說:食物水準都唔差,只不過份量比較少,有D唔抵食,如果同潮樓比,潮樓會抵食好多。埋計二百一十蚊,唔抵食。

環境裝修都唔錯,我地叫咗三樣嘢食,如下:

瑤柱粉絲雜菜煲:好多菜及粉絲,瑤柱則不太多

川椒龍鳳球:即係有雞同蝦,唔太油,都OK

蠔仔肉碎粥:唔差,可以一試

埋計二百一十蚊,唔抵食。
2007-06-12 15 浏览
不知怎的,有一種「不詳的預感」。話明新店,事前當然不敢寄予厚望:這裡做的粿品、點心、小食,普普通通,不過不失;但一次過供應六種粿品(紅桃粿、菜包粿、韮菜粿、蒸筍粿、鼠殼粿、炸油粿),已值一讚。但不能不點評一下個「咸菜粉腸雜」:其實是鹹菜豬肚湯的變化形-- 驟眼看,水汪汪的;粉腸、豬膶、豬腎、豬肚等是先用蒜頭爆一爆再滾湯;湯雖是水汪汪,但勝在白胡椒多,會安哥。計埋morning call 的星巴克咖啡,同事後的發記甜品,原來連中三元:http://news.sina.com.hk/cgi-bin/news/show_news.cgi?ct=headlines&type=headlines&date=2007-06-11&id=2398648你話邪花唔邪花乎?
不知怎的,有一種「不詳的預感」。

你話邪花唔邪花乎?