2022-09-28 129 浏览
泰式美食一向都係平靚正嘅代名詞😋呢間海南雞外賣店仲有糖水食😋一次滿足兩個願望💕💕我揀左無骨海南雞飯,雞同黃薑油飯份量非常多🤤🤤雞件滑而不肥膩,點泰式醬汁輕鬆食晒成盒😋媽咪揀左泰式燒豬頸肉飯,份量又係超大🤤味道正正常常,一樣附送左泰式醬汁,非常開胃。我地仲加左兩個糖水,包裝到飲品咁更方便。楊枝甘露好足料,有西柚肉,芒果同西米,做飯後甜品都唔錯。我就點左椰汁綠豆西米露😋😋唔會太甜,一樣咁足料,抵食🤤𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱 📸🍽 無骨海南雞飯 $32🍽 泰式燒豬頸肉飯 $32🍽 楊枝甘露 $26🍽 椰汁綠豆西米露 $16

𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱 📸
🍽 無骨海南雞飯 $32
🍽 泰式燒豬頸肉飯 $32
🍽 楊枝甘露 $26
🍽 椰汁綠豆西米露 $16
長沙灣外賣平價之選 與友人走入長沙灣拍攝當然不能錯過友人極推介的海南雞飯所以買了2個外賣 在外吃! 。。🐥無骨海南雞飯無骨無骨雞 雞肉鮮嫩 好有海南雞的味道 雞皮爽滑 有彈性重點海南雞醬汁獨立包裝打開時 不會沾手!飯的薑黃味重 會不自覺地清底🐷泰式豬頸肉飯同樣可配薑黃油飯 豬頸肉 煎至香口又惹味🧄🐷蒜泥白肉豬肉質感彈牙又薄身不會有油膩感蒜香夠重! 忍不住 一塊接一塊🍐海底椰雪梨膏清涼解暑又潤肺雪梨膏 有口感🥛牛奶燉冰糖雪燕雪燕口感水嫩 爽滑又健康減脂潤腸牛奶燉冰糖配搭一流甜度剛剛好🥥綠豆椰汁西米露每啖都充滿西米露綠豆沙糖水 帶有椰汁的香味比起普通綠豆沙更香更甜
長沙灣外賣平價之選
與友人走入長沙灣拍攝
當然不能錯過友人極推介的海南雞飯
所以買了2個外賣 在外吃!

🐥無骨海南雞飯
無骨無骨雞 雞肉鮮嫩
好有海南雞的味道
雞皮爽滑 有彈性
重點海南雞醬汁獨立包裝
打開時 不會沾手!
飯的薑黃味重 會不自覺地清底

每啖都充滿西米露
綠豆沙糖水 帶有椰汁的香味
比起普通綠豆沙更香更甜

2022-09-20 86 浏览
長沙灣的老區有很多平價美食挺多良心小店都用相宜價錢30幾塊錢就能品嚐到好好吃的海南雞飯有時候打包回家吃也不錯去骨海南雞飯雞肉有雞肉香 份量挺多的雞肉大致去雞骨,每塊都是剛剛1口肉質嫩滑 雞皮爽彈不油膩油飯飯粒分明 每顆均勻地染上黃色帶有雞油香卻沒有油膩感 搭配青瓜更有減膩作用楊枝甘露濃濃的芒果味 芒果也夠甜柚子粒和西米份量每口都會喝到像喝冰涼的糖水一樣 能夠滋潤下酸酸甜甜的挺開胃泰式無骨鳳爪辣辣的雞爪挺開胃的 又沒有骨頭吃的時候很方便 有點洋蔥蒜頭絲
長沙灣的老區有很多平價美食

吃的時候很方便 有點洋蔥蒜頭絲
海南雞飯
涼拌鳳爪
涼拌鳳爪
喺長沙灣見到呢間街坊小店,小食都好平,買返屋企家吓餸先!雖然間嘢係賣雞,但試吓啲小食先😂🍴 涼拌青瓜 $12 (7/10)青瓜爽口,酸酸辣辣,鹹鹹地,好清新!🍴 涼拌皮蛋 $18 (6/10)皮蛋嘅蛋黃係黃色仲要流心㗎,都幾特別!食落辣辣地都幾過癮,有好大浸皮蛋鉛味。🍴泰式無骨鳳爪 $28 (6/10)無骨鳳爪酸酸辣辣,唔知點解鹹鹹地?有蕃茄同埋芫荽,非常爽口爽脆,有啲泰式風味。🍴楊枝甘露 $26 (7/10)比較偏甜少少,都幾足料,幾唔錯㗎。推薦指數: 6.8/10呢個價錢都唔錯嘅,真係比較平同埋抵食,味道就正正常常!

🍴 涼拌青瓜 $12 (7/10)
青瓜爽口,酸酸辣辣,鹹鹹地,好清新!

🍴 涼拌皮蛋 $18 (6/10)

🍴泰式無骨鳳爪 $28 (6/10)

🍴楊枝甘露 $26 (7/10)
比較偏甜少少,都幾足料,幾唔錯㗎。

推薦指數: 6.8/10
呢個價錢都唔錯嘅,真係比較平同埋抵食,味道就正正常常!
2022-09-18 73 浏览
今日又要跨區做嘢, 做完順便外賣午餐返屋企慢慢歎宜家百物騰貴, 連野食都係咁, 今日難得見到呢間超親民嘅醉標無骨海南雞, 飯餐只要32蚊, 一定要幫襯下<無骨海南雞飯>攞外賣時已經覺得好墜手, 返到屋企打開貝見到的確好足料海南雞同油飯份量好多, 海南雞雞皮比較厚, 但食落唔肥膩之餘亦啖啖肉, 油飯都幾入味<泰式燒豬頸肉飯>豬頸肉飯同樣係跟油飯, 豬頸肉乾身爽口, 同樣好足料呀飯餐仲有跟紙包飲品<泰式無骨鳳爪>除左飯餐外, 醉標嘅小食都好抵食十幾廿蚊就有一份, 最啱邊煲劇邊食, 無骨鳳爪酸酸辣辣好滋味<涼拌青瓜>涼拌青瓜清爽辣辣地<楊枝甘露>仲有芒果控最愛嘅楊枝甘露, 好rich
今日又要跨區做嘢, 做完順便外賣午餐返屋企慢慢歎
<無骨海南雞飯>
攞外賣時已經覺得好墜手, 返到屋企打開貝見到的確好足料
<泰式燒豬頸肉飯>
豬頸肉飯同樣係跟油飯, 豬頸肉乾身爽口, 同樣好足料呀
飯餐仲有跟紙包飲品
<泰式無骨鳳爪>
除左飯餐外, 醉標嘅小食都好抵食
<涼拌青瓜>
涼拌青瓜清爽辣辣地
<楊枝甘露>
仲有芒果控最愛嘅楊枝甘露, 好rich
  • 無骨海南雞飯
  • 涼拌青瓜
當日已經是天黑以後來到長沙灣走過很多喧鬧街市 地舖 見到這間小店 有點似老電影中街上一間有霓虹燈牌的港式小食店燈牌很顯眼 醉標海南雞飯 遠遠就可以見到這間店只做外賣姊姊會熱情推介你品嚐黃米飯新鮮青瓜配無骨海南雞特調星洲沙律醬汁很遺憾 本人不吃雞肉的緣故就選了皮蛋 青瓜冷食皮蛋和青瓜醬汁飽滿 辛香但又不會過辣青瓜新鮮爽口 不會有雪過的味道最精彩的部分應該係甜品已經是一天的末尾依然有椰青斑斕珍珠冰 楊枝甘露吸吸 綠豆椰汁冰吸吸 可供選擇甜品控的我真的好開心楊枝甘露也不會好似便利超商很小一隻是圓圓的好大一杯 還可以直接用吸管喝到贊贊
當日已經是天黑以後來到長沙灣

楊枝甘露也不會好似便利超商很小一隻
是圓圓的好大一杯 還可以直接用吸管喝到
贊贊
2022-09-09 73 浏览
醉標無骨海南雞 📍長沙灣永隆街9號地下E號舖抵食外賣之選🫶🏻❤️無骨海南雞飯 $32雞肉係已經去左骨😁食落啖啖肉肉質幼嫩~配埋自家調製雞醬食跟餐配雞油飯~飯粒粒粒分明🍚泰式無骨鳳爪$28夏天最岩食酸辣野~呢款泰式無骨鳳爪醬汁好開胃跟餐加$10優惠配飲品有多款可以簡椰汁冰龍眼冰青檸梳打鹹檸梳打益力多梳打我叫左龍眼冰~甜度適中😄消暑解渴#抵食 #海南雞飯 #海南 #泰式 #泰式豬手 #珍珠奶茶 #養生 #外賣 #外賣自取 #平價美食 #平價 #外賣之選 #平民美食 #泰式料理 #泰式醬 #觀塘美食 #hkfoodie #food #foodporn #likeforlikes #like #雞油 #小店 #美食 #美食推薦 #eat #eatlocal #localhk #fusion #takeaway
醉標無骨海南雞

鹹檸梳打
益力多梳打

我叫左龍眼冰~甜度適中😄消暑解渴

2022-09-05 83 浏览
冇骨海南雞飯$32泰式滷豬手飯$32椰子🥥雞湯+$2好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:過去一星期差不多每天都煮飯。煮得多,想偷懶一下,又突然想吃泰國🇹🇭菜。剛好去長沙灣順寧道買餸,見到這間外賣店,就買了2個飯盒試試。這間外賣店價錢親民,但每盒飯都大大盒,好抵食。冇骨海南雞飯最適合懶人吃。雞的脂肪不太厚。雞肉多汁、不鞋口、不覺有雪藏味。沾點秘製泰式酸辣汁,好醒胃。油飯夠香,軟硬度適中。泰式滷豬手夠入味,不會過腍,肉質仍有點爽口。椰子🥥雞湯味極濃,有用紅蘿蔔🥕、椰子煲,所以甜甜的。最重要是不覺有味精!只需多付$2就得到這碗湯,超值!作為半個師奶的我,覺得比自己買材料煲一煲椰子雞湯更抵🤣這間外賣店性價比高,就連一向買開兩餸飯的未婚夫,都說有時要改為到這間店買外賣🥡
椰子🥥雞湯
+$2
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
冇骨海南雞飯

泰式滷豬手夠入味,不會過腍,肉質仍有點爽口。

2022-09-03 71 浏览
媽媽愛吃海南雞。今日去長沙灣探完朋友經過永隆街見到一間賣無骨海南雞的小店,見到價錢相宜,便决定買兩盒雞飯回家做晚餐,不用操勞。除了海南雞飯和口水雞飯,店也有售豬手飯,豬頸肉飯,各式小食如蒜泥白肉,涼拌皮蛋,涼拌雞腎,無骨鳳爪,豬頸肉等。飲品,特飲和養生甜品也選擇不少。冇骨海南雞飯和泰式口水雞飯都好食,而且雞和油飯份量多,細食的女仔兩個人分一盒飯都夠食。每盒$32,超值! 想食雙倍份量雞只需加$20。油飯口感味道都好,海南雞香滑有雞味,店只做滑雞,正合我意。愛辣的泰式口水雞會更合你,我覺得辣得來更開胃。本來想試下冇味精椰子雞湯,可惜售完,下次再試。泰式無骨鳳爪只售$28,大大盒好足料,好食,我好彩買到最後一盒。

• 泰式口水雞飯
  • 冇骨海南雞飯
2022-09-03 69 浏览
話說細佬個同學話佢屋企附近有間幾好食既海南雞飯,於是細佬就叫我同佢去食,不過佢同學就無話佢知原來只有外賣無堂食😆咁唯有外賣番屋企食啦不過30幾蚊1個飯又幾抵👍🏻我地揀左1個無骨海南雞飯同埋泰式豬手飯再要左杯楊枝金露番到屋企打開個飯盒,其實都幾大盒,d餸我地share食,d海南雞好嫩滑,吾會有d睇落吾想食既感覺,豬手都幾好味,同埋份量都幾多,不過我地就食吾曬,將d餸入左落飯盒留番夜晚晚餐再食,楊枝金露都吾錯👍🏻
2022-08-13 242 浏览
海南雞飯是我平時工作日最喜歡的午餐搭配,所以今天路過這一間裝修別緻的海南雞飯專門店,決定進來一探究竟。我和朋友選擇了兩份不同的款式,分別是無骨口水雞飯和無骨海南雞飯。整體品嚐下來感覺真的風格迥異,各有不同。這兩份飯的雞肉口感鮮嫩,因為沒有骨頭,所以吃起來更加方便,汁水四溢,吃到嘴裡雞肉非常鮮滑,真的不愧是很好的品質。搭配的飲品我們選擇了楊枝甘露和牛奶燉雪燕,口感都非常不錯,因為是店家親自製作的,賣完即止,所以口感跟外面市面上的普通楊枝甘露很有區別,吃到嘴裡清香撲鼻,沁人心脾,深得我心。作為小吃的無骨鳳爪更是一絕,融合了泰式的酸辣,還有鳳爪的清香,吃到嘴裡真的非常滿足,吃了之後還想再吃下一口。總的來說,這真的是一間很值得推薦的高性價比餐廳,因為只有外賣,所以我真的期待下次買幾份飯回去和我的家人一起分享。