2019-03-19 114 浏览
某員工態度一般, 落單速度又慢,落得一樣餸都用3分幾鐘,水又唔比杯。最後碗麵20分鐘都無出現過。之前有一次就3餸比得2餸建議認真諗諗有無時間同想唔想受氣先入去食。

之前有一次就3餸比得2餸

建議認真諗諗有無時間同想唔想受氣先入去食。

2018-09-20 1149 浏览
已經唔係第一次係咁,呢間野外賣服務真係第一次去係岩岩開張,因為怕多人所以十二點都未到就落左去買外賣,舖頭一個客都冇,諗住快好快啦,點知一等等左五個字,單淨係出晒畀堂食,我吹左佢地十九幾次,最諷刺既係黎到張單係食一定要快! 自此之後,幾個月都唔再幫襯!好啦有人心血來潮又去左買啦,又係一早去,襯未多人時買,買完照舊企側邊等啦,過左兩三分鐘見到有人拎左碗野出黎,個收銀姐姐睇都一眼就擺埋佢隔離,,嗌都有嗌,咁我以爲係人地打電話叫既外賣,冇理啦,如事姐又等左三個字,正當去吹佢既時候就發現原來o個碗係我既,我即刻發火問佢我企系隔離你又唔嗌又唔理,我碗野足足擺左三個字,米線都發晒漲(當時係好少客,個收銀都冇野忙緊冇野做)....當然照舊佢一粒聲都冇出唔理我啦! 唔該改善下你地既服務態度!買外賣都係客黎架
已經唔係第一次係咁,呢間野外賣服務真係

唔該改善下你地既服務態度!買外賣都係客黎架

外卖自取
2018-09-07 651 浏览
第二次黎食午餐,上次試左湯麵,今次一於試下個撈麵。經過我同同事既仔細研究,叫套餐係比較抵,尤其是食辣野真係需要飲野。我叫左麻辣豬軟骨撈麵,小食揀左紅油抄手,飲品則係熱檸水。豬軟骨上次既湯麵都有叫,但原來配撈麵係多啲架,可能因為今次係只有一餸吧。豬軟骨軟淋,而且吸晒啲滷水麻辣味,好食!紅油抄手有2隻,好唔正宗,賣相仲好唔得。食既時候已經凍凍地,個皮又同個餡分開,唔係好知食緊咩,同事小食配菜就好得多。估唔到差既仲有個麵,好淋冇咬口,差過上次湯麵。個辣係整得幾香口,可惜俾個麵破壞左。
第二次黎食午餐,上次試左湯麵,今次一於試下個撈麵。

我叫左麻辣豬軟骨撈麵,小食揀左紅油抄手,飲品則係熱檸水。

麻辣豬軟骨撈麵
2018-08-24
2018-08-20 557 浏览
唔經唔覺返左上環返工大半年,周圍食肆真係好多,午餐通常都係外賣自取,今日就試新店~新張期間外賣自取八折呀喂~三餸蕃茄湯米線~ 揀左豬扒、牛腩同豬軟骨,八折後盛惠42蚊,係抵食既~
新張期間外賣自取八折呀喂~
题外话/补充资料: Finally, 發覺都係連鎖店魚X家開既。重有幾多小店喺香港可以生存到呢~ 唉!
2018-06-21
10 分钟 (外卖自取)
2018-08-12 492 浏览
今天跟同事試一下這間在上環也算新的餐廳,午市時間也不用等位。食物種類挺多,有飯有米線有撈麵。看得我們眼花撩亂。最終決定第一次先試湯米線,下次才試撈的。紅燒腩肉魚肉竹卷麻辣湯米線點了雙拼,湯底當然要選我最愛的麻辣湯底,而且一下子便挑戰中辣。餸菜選了腩肉及魚肉竹卷,同事又另外點了2個餸,交換一下便有4餸。老實說它的配菜跟餸菜都不太多,米線也是中規中矩,但味道是合格的。它最出色是湯底,中辣剛剛好,可以有麻辣的感覺。會再來試一下它的撈麵。

紅燒腩肉魚肉竹卷麻辣湯米線

會再來試一下它的撈麵。
紅燒腩肉魚肉竹卷麻辣湯米線
2018-07-20
2018-06-28 734 浏览
呢間餐廳新開,成日都好多人排隊。我較啱下午茶時間嚟,雖然唔駛排隊,但成個場都好Full。叫咗個下午茶米線,牛肚+牛栢葉+小麵﹐少辣。個員工話呢度嘅小麵即係幼麵,咁就叫嚟試吓啦。平時我都會嗌少麵(份量),多數食唔晒嘅,但今次居然食得晒,小麵其實類似上海麵類嘅幼板。我估係個湯底夠味,所以啲麵都好味。不過個牛肚好咸吓,下次再去就應該唔會再嗌呢個,牛栢葉就好爽,但要浸吓湯先食。
题外话/补充资料: 下午茶嚟講其實都唔平,但味道搭夠
2018-06-28
2018-06-23 2311 浏览
最近,郵差派信給我公司,當中包括一張 <酸辣格格> 的單張,才得知在上環蘇杭街近韓國餐廳 <微笑 Miso Box>,已開了分店!打開印刷精美圖文並茂的單張,供應的食物很多元化! 包括:早餐、常餐、精選套餐、酸辣湯米線套餐、特色菜飯、下午茶/宵夜餐...等等,一應俱全!加上單張夾埋一張(新開張優惠)八折優惠券,有見及此!我趁中午時間去幫襯,先致電落單,然後外賣自取節省時間呢!平日中午幫襯,店內座無虛席,店外亦有大約廿人等位或外賣!這裡的格局,跟同飲食集團的 <魚米家米線> 很相似!走入店子左邊是卡位、中間是四人枱、右邊是二人枱!後半部份是廚房。在堂食期間,留意到店內所有店員都是女人! 不論是樓面的女店員抑或是廚房內的女師傅!中午多食客的關係,收銀較為混亂!就算堂食客排後面,收銀員會先向堂食客收錢,外賣客則要企埋一邊,有待已準備好外賣盒,才向外賣客收錢!紅燒豬軟骨煎蛋菜飯 $48 (8折價 $38)外賣等上大約5分鐘。菜飯的而且確是菜飯,還有白菜很粗粒,顯得很求其!似是白飯還白飯,白菜粒後期加上去那種,紅燒豬軟骨入口肉質鬆化,而且又夠入味!

打開印刷精美圖文並茂的單張,供應的食物很多元化!

平日中午幫襯,店內座無虛席,店外亦有大約廿人等位或外賣!

這裡的格局,跟同飲食集團的 <魚米家米線> 很相似!

在堂食期間,留意到店內所有店員都是女人!
不論是樓面的女店員抑或是廚房內的女師傅!

中午多食客的關係,收銀較為混亂!
就算堂食客排後面,收銀員會先向堂食客收錢,
外賣客則要企埋一邊,有待已準備好外賣盒,才向外賣客收錢!

紅燒豬軟骨煎蛋菜飯 $48 (8折價 $38)
外賣等上大約5分鐘。
菜飯的而且確是菜飯,還有白菜很粗粒,顯得很求其!似是白飯還白飯,白菜粒後期加上去那種,紅燒豬軟骨入口肉質鬆化,而且又夠入味!菜飯的份量是滿滿的啊!
起碼一半菜飯已被醬汁浸了,所以覺得越食越鹹,直頭鹹到飛起!
如果想轉白飯亦可以呀!

紅燒豬軟骨煎蛋菜飯

另外可加錢配飲品,+$5 配熱飲/ +$7 配凍飲/ +$12 配特飲
至於,
早餐由 $32∼$35 不等,包括:
健康蕃茄湯底系列 $33、湯粉麵系列 $33、麵包 $32、脆皮腸餐 $35、營養桂格燕麥餐 $35、香脆吉列魚柳餐 $35、香脆雞扒餐 $35

大約五分鐘便放齊,相當有效率!可能因為星期六早上很少食客的關係吧!

芝士西多士 配飲品

芝士西多士 $32 配飲品
炸至金黃色外層的西多士, 賣相似模似樣呀!
簡單塗上薄薄的牛油,由於即叫即炸的西多士仍是熱辣辣,牛油即溶;
切開西多士,融化的芝士隨即流出來啊!
越邪惡的美食是最不健康的, 也是滋味的食物!令人又愛又恨,略嫌外層不夠香脆,
卻散發出蛋香,柔軟的西多士,芝士的鹹香與糖漿的甜美融和,鹹甜交集,內外兼備!

芝士西多士

熱檸檬茶
有3片檸檬,未加糖先試一茶匙茶,茶膽幾濃,茶味濃重帶甘,
檸檬的果酸及茶的配合,有助解膩!

熱檸檬茶

2018-06-21
5 分钟 (外卖自取)