2008-09-09 46 浏览
從來都試過避風塘炒蟹, 見到人地 d 相好似好正, 所以就黎試下. 我地6點就去, 未坐低就俾人問飲咩, 因為都渴, 所以都要了2罐可樂.我有 d想知道唔叫會唔會俾人白眼. 我見佢有套餐 $5xx, 所以咪問囉, 老闆娘就極力話套餐隻蟹當然無散叫咁好, 散叫大約 $4xx 一分錢一分貨云云, 既然我地係去食蟹, 所以我地就決定散叫. 2個人食左呢幾樣野1. 白灼魷魚2. 白灼菜心3. 金沙炒蟹 (少辣)4. 豉椒炒蜆5. 2罐可樂埋單 $625. 魷魚無味, 要靠枱上一碟唔知咩的調味料黎食. 炒蜆就好好味, d 蜆用好肥味. 但好可惜碟炒蟹係完全入唔到味, 亦無蟹的鮮甜, 唯一好就係唔係水蟹. 好失望.服務都係正正常常, 無人黑面我地. 但就有 d 趕客走, 因為未食完就拿拿執野. 個晚都見到有唔少人客, 有 d 就發瀾渣, 因為未人齊係唔俾坐, book 左枱都係咁話, 有個鬼佬未人齊, 要企响到等, 話明明有枱都唔俾佢坐. 呢 d 野真係觀點與角度.
2個人食左呢幾樣野
1. 白灼魷魚
2. 白灼菜心
3. 金沙炒蟹 (少辣)
4. 豉椒炒蜆
5. 2罐可樂

• 豉椒炒蜆
(非会员)
約9:00pm二女一男去佐敦興記避風塘食宵夜,因7:00pm巳吃過一些小吃所以席上只點了:1. 鴨粥1碗2. 泥鯭粥1碗3. 魷魚鬚4. 韮菜花5. 1 jar 竹“借“水約$550左右!味道ok. 但侍應態度超衰。1.點菜時語氣奇差,C口C面。2.在你身邊大力掟餐具。3.結賬時近距離用力在拍埋本賬簿D風可以聽得到 兼眼到感覺得到。價錢不是問題。待客態度才是最令人難頂。不是每人每日都喜歡大魚大肉的。

1. 鴨粥1碗
2. 泥鯭粥1碗
3. 魷魚鬚
4. 韮菜花
5. 1 jar 竹“借“水

約$550左右!味道ok. 但侍應態度超衰。
1.點菜時語氣奇差,C口C面。
2.在你身邊大力掟餐具。
3.結賬時近距離用力在拍埋本賬簿D風可以聽得到
兼眼到感覺得到。

價錢不是問題。待客態度才是最令人難頂。
不是每人每日都喜歡大魚大肉的。
2008-07-16 50 浏览
原想試試所謂的避風塘菜色,真後悔沒看食評便去試了,害家人吃了不愉快的一餐!很不幸之前的劣評十居其九都遇上了 - 味道沒什特別,食唔飽但超貴 (最慘唔知價 - 食1-2味「時價」分分鐘過千,check 單都冇用,任佢話幾斤幾兩,仲有好多餸要問先知價錢),仲要受氣 (除了一位男伙計比較okay外,個個都好唔禮貌 - 對住熟客同豪客除外)!如果你唔係佢呢兩種人,香港實在有太多餐廳比到你更好既享受 (無論食物質素或服務態度) ~仲有,縱觀咁多食評既消費都係偏高,點解呢間食店既平均消費只係$101-150? 希望可以更正資料,以免誤導。

2008-05-22 38 浏览
六小福( with their XO醬 its so gd!), 蒜蓉粉絲聖子, 油鹽水浸蜆, 椒鹽賴尿蝦, 古法避風塘炒蟹, 椒豉炒蜆, 西蘭花炒鹹肉, 燒鴨河 (soup n 河好味, 鴨nth special, still gd tho!)酸梅湯好飲一定過一千i love seafood

酸梅湯好飲

一定過一千

i love seafood
2008-04-07 44 浏览
尋晚同朋友一行四人去左避風塘興記試食,聽朋友講果處好多明星去,味道唔錯.於是便上開飯網查吓間餐廳咩料. 好壞參半,但就勁多人炳佢d service唔得,態度差. 但我地都係為左食,所以都決定去.去到七點幾,都好好彩無咩人,招呼都無係開飯網講得咁差,但當然唔係好好果隻.坐低左便開始睇餐牌,有侍應埋來介紹.我地要左豉椒炒蜆,六小福,椒鹽炒賴尿蝦,燒鴨髀河,金沙炒蟹.個侍應好似唔係太滿意,仲係咁推介飽魚,石斑等.燒鴨髀河幾好食,而份量就非常適合減緊肥既朋友,非常精緻,俾我食既話,相信可以一啖就食得晒.但就要成四十幾元.豉椒炒蜆就係睇左阿蘇施黃介紹而叫的,係成晚無得彈的唯一,好好味,好o岩食.六小福本來就幾ok,但敗筆之處在於個好鬼死苦的豬肚.朋友說如果豬肚苦就代表豬肚洗得唔乾淨.椒鹽炒賴尿蝦好鬼死咸,咸到我係度狂飲酸梅湯,成jar好鬼快就因呢碟椒鹽炒賴尿蝦而飲晒.金沙炒蟹真係唔知咩叫做金沙,我就覺得同避風塘果d蒜蓉無咩分別.碟蟹賣相好ok,但d肉就無咩味.我地未食完,就俾侍應問,你地仲有無野order,感覺到被人催,果陣都只係八點幾,坐左一個鐘咋.唉~好無癮...於是就埋單,張單要成千五元,

我地未食完,就俾侍應問,你地仲有無野order,感覺到被人催,果陣都只係八點幾,坐左一個鐘咋.唉~好無癮...於是就埋單,張單要成千五元,咁既價錢食d咁既食物,幾幾貴...
2008-03-12 29 浏览
因為903 DJ 們的推介, 所以約埋d 朋友一行8人去品嘗呢間明星食店. 上到去間店原黎都幾細. 但係四周的墻上都簽滿哂明人的簽名. 係多到癲左囉. 可惜我無帶相機. 所以一眾食物係無得留紀念. 因為我估我都無咩機會再去食得咁豪!!!! 之外睇人地d食評話平均$200 左右. 都可以接受,因為去西貢食海鮮都要呢d價位. 點知埋單...wahhh...嚇死左~ 每人$537. 仲貴過去食buffet. 係咪好好味呢. 又唔可以話頂級. 但係都不俗. 唯一可惜唔係我點菜, 如果唔係就可以有清有濃的食物了. 是次點菜是由朋友發板, 點左1) 蒜蓉蒸巨型聖子- 個汁好味, 但係太濃,蓋\\\過左d鮮味. 但係配粉絲永遠都係最佳配搭!2) 油鹽水浸蜆- 胡椒味太重, 但味道還是很好.3) 蒜蓉開邊中蝦- 無咩特別. 話就話係中蝦, 但係size 對我黎講係普通size. 4) 豆豉蒸水豆腐- 普通. 但係佢\\\個豉油真係做得好好味.5) 上湯浸石斑- 湯底好味, 因為有蕃茄. 但係魚係炸的. 我個不是太喜歡炸魚. 我認為新鮮的魚係要清蒸先好味!6) 燒鵝河粉- 鵝燒得好香. 7) 艇仔粥-
是次點菜是由朋友發板, 點左
2) 油鹽水浸蜆- 胡椒味太重, 但味道還是很好.
6) 燒鵝河粉- 鵝燒得好香.
7) 艇仔粥- 粥底好棉, 料夠多!
8) 椒鹽巨型瀨尿蝦- 真係好巨型!!! 好甜! 可惜椒鹽太多了! 食左好口渴.
9) 王牌古法避風塘炒蟹- 肉鮮. 不過黑色果d 醬炒過左火. 有d 焦味. 所以麻麻地.
飲品: 兩jar 竹x水同可樂.

總結: 好味. 不過味太濃. 如果唔鐘意食濃味的野就唔好去試. 價位都幾貴. 間唔中一餐\\\都可以一試!服務都唔係好差姐...個阿姐成日黎問我地好唔好食, 但推介左好多皇牌菜比我地食. 可能係我地食野唔睇價錢掛..haha
2008-03-11 54 浏览
朋友生日,話呢間好食所以去試下訂左四位,我一個人先到,佢話唔俾我,要我到齊先,好,無問題,去熱門壽司店都係咁啦。點知另外兩個朋友到埋之後,佢都唔想俾我地,我話仲有個朋友來緊,個侍應仲話「係咪架?」大佬,四個人定三個人都係坐四人啦,有無搞錯?唔係約好哂人,一早走左叫左金沙炒蟹,水浸蜆,燒鴨湯河等等,公平D,係好味既,不過又係想催你快D走咁,成日想幫你收哂D野佢四個人埋單八百幾,當然唔算平,我去灣仔橋底應該可以平過佢又差唔多質素,但咁既服務質素一定唔值咁貴,大牌檔都好過佢好多仲有,臨走俾錢,個疑似老闆娘物體一句多謝都無,好野!唔緊要,以後都唔見了
朋友生日,話呢間好食所以去試下

因為是平日晚上, 再加上是2人枱, 一訂就有位. 炒蜆要少辣, 但我都覺好辣; 泥鯭粥同灼菜好一般, 但個避風塘中蝦的確不錯, 炸得很香我連個蝦殼都食埋. 埋單連竹蔗水及加一, 2個人都差不多$500. 但服務就不太好, 你叫點完野個待應仲係咁問要唔要其他野, 要唔要鮑魚...我講完唔要係咁多, 個待應即刻黑面. 老實講都無下次
2008-01-12 50 浏览
這次是因為MM兄回港料理私務,一眾圍內食友當然要出來吃吃飯。也因為MM嫂想吃豆豉炒蟹,一行十二人,來了興記。這裡的服務,是出了名的「好」,入席前,也照例的勞勞氣氣。召來主理人,隨便叫幾個菜,來這裡吃了多年,這裡的菜色少變,吃的也是那幾味。叫了六小福、油鹽水浸蜆、豉油王煎中蝦、古法避風塘粉蟹、咕嚕肉,單尾當然是鴨河及艇仔粥。未起菜,例必在喝蔗水,不過是晚有新點子,是MM兄帶來的純金燒酌,在此謝過。是晚的六小福,是粉腸、豬舌、土魷、豬肚、魚肚及菜心。六款菜色中,最受歡迎的當然是魚肚,煮得軟腍,一夾起已知膠質豐富,不滋補也至少養顏,一掃而光。是晚的豬粉腸有點苦味,豬肚及豬舌是仍然不錯,土魷是照舊的口感彈牙,但完全沒有味道。最欣賞的,還是那幾條菜心,清甜翠綠,吃了這麼多年,六小福中菜蔬的那一味,一向也是精選;油鹽水浸蜆也是每次來都叫,是次特地囑咐其要減胡椒。辛辣味減了,但仍然鮮甜無比,難得的是同煮的韮菜也鮮甜沒有渣,也不可錯過;豉油王中蝦也很美味,中蝦開邊,拉油後再下醬油爆炒,隻隻夠味,脆得連蝦殼也可以一起吃的。最不能錯過的,就是這裡會將一塊塊的蝦殼炒出來,吃起來除了冶味,也像蝦片般卜卜脆,用

未起菜,例必在喝蔗水,不過是晚有新點子,是MM兄帶來的純金燒酌,在此謝過。是晚的六小福,是粉腸、豬舌、土魷、豬肚、魚肚及菜心。六款菜色中,最受歡迎的當然是魚肚,煮得軟腍,一夾起已知膠質豐富,不滋補也至少養顏,一掃而光。是晚的豬粉腸有點苦味,豬肚及豬舌是仍然不錯,土魷是照舊的口感彈牙,但完全沒有味道。最欣賞的,還是那幾條菜心,清甜翠綠,吃了這麼多年,六小福中菜蔬的那一味,一向也是精選;油鹽水浸蜆也是每次來都叫,是次特地囑咐其要減胡椒。辛辣味減了,但仍然鮮甜無比,難得的是同煮的韮菜也鮮甜沒有渣,也不可錯過;豉油王中蝦也很美味,中蝦開邊,拉油後再下醬油爆炒,隻隻夠味,脆得連蝦殼也可以一起吃的。最不能錯過的,就是這裡會將一塊塊的蝦殼炒出來,吃起來除了冶味,也像蝦片般卜卜脆,用來下啤酒,極品!不過此品一點不便宜,是晚收16蚊一兩,加埋秤稱之差,絕對是星斑價錢了;是晚的蟹,只選古法避風塘炒,還是要「微辣」。吃起來仍然很香,蟹夠大隻多肉,辣度減少,感覺溫和,比較起坊間的避風塘炒蟹,仍然喜歡最正宗的,即是這個古法炒;Oli說很久沒吃咕嚕肉了,當然要叫一碟來吃。這裡的不是用炆頭豬肉,而是用肉片,吃起來是脆漿多肉少。不過甜酸的平衡做得不錯,尤其在吃辣後吃此品,胃部也舒適一點的。

埋單二千五百多,每人二百一。始終要吃最正宗的避風塘炒蟹,也要來這裡。

當然最重要的,就是大家可以聚首吃餐飯,所以縱使服務低劣,也會是給「笑面」的,下次吃過。
2007-11-08 78 浏览
sorry sorry 價目我弄錯了, 因近年都是我老細結數請客的, 所以食不知價, 是有2人餐$448的, 及是夜結數是$500多,但我及我老細都對閣下對人的態度不太認同。
2007-11-08 58 浏览
差一d忘記了, 這店的2人套餐只有A $二佰尾, B -$三佰多d , 沒有$448的, 你連這也講大話,其他的可信度有多大可想過半了。
2007-11-08 42 浏览
我當晚都是座上客,我是坐在你的近鄰,我當天都是叫了2人套餐結數只是300多,我不覺有你說的問題,我想不要只說他人的不是處,我全程都看到,閣下當時的態度也有大不是之處,我個人只是覺得他們只是沒有多餘及假的笑容吧了。說回食物吧,湯河粉及古法炒蟹真的很正,油鹽水浸蜆都好只是辣了少詳
(非会员)
+我今晚剛剛食完,一肚氣,感覺好似比人欺騙之餘仲以為自己因為唔係豪客(好似我係好cheap的人咁,你幫唔幫襯都無所謂,果然財大氣粗))所以比人用咁勁差的服務態度對待。(我同老公兩個人點咗$448的二人套餐,埋單$516)以呢個價錢,唔怕遠我可以介紹大家去長洲一出碼頭向左轉的一些海鮮餐廳,行十分鐘有好多選擇,我一向幫襯尾二個間,好食幾百倍,多人吃每人百多元攪掂包埋船費仲有找。我今晚的遭遇就好似之前的食評所講一模一樣,又貴服務又差之外(太後悔無睇完開飯啦就去),話說d食物不值咁貴唔在講,我點的二人套餐好似攞佢着數咁,好多限制,但餐牌又唔寫,套餐包括避風塘炒蟹、油鹽水浸蜆或青口、白灼油菜一碟,白灼小食一碟、粉絲蒜茸蒸聖子或椒鹽蝦、燒鵝河粉或艇仔粥兩碗、飲品兩杯,啲白灼油菜,白灼小食係唔可以揀,要揀每樣加5元,簡值是巧立明目加錢,咁都算,仲欺騙我,簡直當我係白痴。事緣我點咗粉絲蒜茸蒸聖子,佢話比我聽今晚只得粉絲蒜茸蒸聖子,無椒鹽蝦,我又聽講粉絲蒜茸蒸聖子好吃,咁以為無問題,點知佢上菜比咗椒鹽蝦,我以為佢攪錯,點知佢解釋話講錯咗,應該係無粉絲蒜茸蒸聖子,我當時好嬲,點解?我在佢上椒鹽蝦前見到佢上
我今晚的遭遇就好似之前的食評所講一模一樣,又貴服務又差之外(太後悔無睇完開飯啦就去),話說d食物不值咁貴唔在講,我點的二人套餐好似攞佢着數咁,好多限制,但餐牌又唔寫,套餐包括避風塘炒蟹、油鹽水浸蜆或青口、白灼油菜一碟,白灼小食一碟、粉絲蒜茸蒸聖子或椒鹽蝦、燒鵝河粉或艇仔粥兩碗、飲品兩杯,啲白灼油菜,白灼小食係唔可以揀,要揀每樣加5元,簡值是巧立明目加錢,咁都算,仲欺騙我,簡直當我係白痴。事緣我點咗粉絲蒜茸蒸聖子,佢話比我聽今晚只得粉絲蒜茸蒸聖子,無椒鹽蝦,我又聽講粉絲蒜茸蒸聖子好吃,咁以為無問題,點知佢上菜比咗椒鹽蝦,我以為佢攪錯,點知佢解釋話講錯咗,應該係無粉絲蒜茸蒸聖子,我當時好嬲,點解?我在佢上椒鹽蝦前見到佢上粉絲蒜茸蒸聖子比第二枱!!!我問佢點解無聖子但我見到第二枱有?佢即刻話嗰d唔係比套餐嘅,係佢講錯咗,今晚套餐只得椒鹽蝦,咁嘅解釋你會唔會接受?我同佢講我想食聖子唔係蝦,佢話唔得,並問佢家姐點算,佢家姐(可能就係之前所講的黑面老板娘)企係入面收銀枱大叫唔得,我仲同佢講我可以加錢轉聖子,佢都話唔得!佢叫我想食就另外叫多一隻食,你話呢個係乜嘢世界?係唔係財大氣粗?擺明係要我比錢食你攪錯的嘢,你話似唔似貼錢買難受?似唔似歧視我食套餐,好似攞人便宜所以唔好要求咁多?
仲有,一叫菜之後在十分鐘內就將所有菜上枱,全部堆在一張大約兩呎半乘兩呎半的二人枱上,你想像吓係點,你食邊樣先?雖然今晚只得4-5枱客,廚房好得閒,都唔駛咁樣招呼客人,你話係唔係財大氣粗?貼錢買難受?
2007-10-06 44 浏览
未經歷過避風塘坐艇吃海鮮的日子,鳳毛麟角的相片下,資料不懂訴說什麼是避風塘的味道,可索的大概只有蓮姐話事的興記。沒有追憶地去看廿一世紀的避風塘海鮮,六小福、油鹽水煮蜆、古法炒蟹、蒸大泥、蒸聖子、白灼東風螺,記的是沒帶著包袱的心去認知避風塘味道。說是認知,然而一道充滿著辛辣糊椒味的油鹽水煮蜆,說鮮味頓厚是沒錯,善用蜆的鮮味也是本地智慧,惜胡椒過分熱情,在鮮味未進胃納前,味覺已失,油鹽水的新變奏,無心理準備而來之辛辣,不是不好,只是「無力」欣賞。當油鹽水煮蜆也感吃力時,以發酵過的豆豉、蒜頭與練過辣椒油旺火下炒成的古法避風塘炒蟹,只能輕嚐。斤量十足的越南肉蟹爆成辛而充滿著豉香的風味佳餚,能將連著厚殼的龐然大物爆炒得不失其真與鮮,大概是上古傳下來的文化遺產。也有上岸後誕生的金蒜炒蟹,是下了大量蒜頭炒香的肉蟹,未嚐,嗅覺已飽嚐金蒜的辛香,是大辣的關係,於是將之定為僅作「觀賞」之物。說鑊氣下的豉香、椒辛、蟹鮮是避風塘的漁港特色,那麼清蒸大泥與蒸聖子就是另一種演繹手法將素材鮮味突出。前者下了果皮,肉嫩而富應有的纖維彈性,鮮之餘亦嚐到微微果皮香,說到蒸魚,上岸後的艇家仍有一手。後者處理手法沒有蒸魚般考

後者處理手法沒有蒸魚般考功夫,肥美的聖子加點蒜蓉粉絲蒸,聖子說不出的鮮味落到粉絲中,單吃粉絲也很可口,主角聖子亦是甜美得無話可說,最好的做法自然是蒸,炒的話未免暴殄天物。巨型聖子非本地艇家能捕獲得到,舶來聖子大概是由花蟹進化至越南肉蟹般,漁港富貴起來後的新玩意。

避風塘式炒蟹有性格卻太辛太霸道,清蒸海鮮鮮甜但稍欠個性,最喜歡的,還是鴨河,用大量鴨殼熬成鮮甜的奶白湯底配以手切的幼滑河粉,甜美得無話可說,極具性格的濃郁味道,縱然味覺失真後其味仍能深刻地刻在腦海中,最美味的鴨河,數興記無他。

廿一世紀的上樓避風塘,沒吹來鹹鹹海風,卻保留著漁港獨有的鮮味、惹味與智慧。

2007-09-26 38 浏览
一)如果人多去食飯,食物館d野一般都有(例牌1份).(例半1.5份,)(中盤2份)分架!有d無良嘅店舖會自動加比你,所以要注意呢點二)寫住^時價^嘅食物要問清楚先好叫喎,吾喺可能荷包要大出血呀. 三)叫汁醬配料等等前,要問清楚使吾使加錢四)落單前問下咩野信用CARD會有優惠,我地而家咁多CARD,隨時會有意想吾到嘅收護架.五)睇下隔離枱食乜野,同反應好吾好.