2019-09-09 80 浏览
今天專程到尖沙咀逛街購物,順便吃個豐富午餐,挑選左日本拉麵🍜試下。平日吃得最多口味既拉麵係豬骨湯底或雞骨湯底,今次試試特別口味,3.6牛乳拉麵 (散吃精選)。湯底係超乳白,又熱辣辣,超牛奶味,拉麵加牛奶既組合原來都很清新,沒有平日很油膩感。叉燒也是半肥瘦,大小適中,非常不錯。以女仔食量,這個份量非常適合。

2019-09-04 44 浏览
今日一個人食午餐  去左尖沙咀搵食..呢間拉麵未食過  甘就當然要去試下啦!叫左一個櫻花蝦味噌拉麵.. 一般黎講出面食開既 都係將櫻花蝦分開放, 純粹蝦還蝦,湯還湯甘但今次食左, 覺得好好味!佢個湯底係有濃蝦味噌既味道! 連同叉燒,蛋都入哂味! 紫菜都係脆既 超級好!但唯一係本身既麵份量唔多  咁岩又肚餓所以有D唔夠食下次再試下其他味道先

但今次食左, 覺得好好味!

但唯一係本身既麵份量唔多  咁岩又肚餓所以有D唔夠食

下次再試下其他味道先
2019-08-14
2019-09-01 44 浏览
突然想食拉麵🍜,就見到呢間就走去試試,平日晚上去,不用等一去就有位。達摩、達摩全部大大小小都係達摩裝飾,而且剛好餐廳一周年紀念,惠顧可以轉一次「達摩幸運輪」、幸運地抽中貌似最好的獎項.....消費$300全單4折,酒水不計。👏🏼👏🏼蟹肉沙律🥗,不錯👍🏼有不少蟹肉、蟹籽餃子🥟必點,但一般般串燒牛肋骨,燒得過頭,咬左好耐,肉味無乜...不建議點🤭🤭炸墨魚嘴,還好,幾好咬👻豚骨湯拉麵🍜👌🏼湯頭不咸餐廳有提供水,自行飲用,但有少少怪味就無飲啦⋯⋯整體不錯👍🏼因爲抽中4折扣✌🏼

達摩、達摩全部大大小小都係達摩裝飾,
而且剛好餐廳一周年紀念,
消費$300全單4折,酒水不計。👏🏼👏🏼

蟹肉沙律🥗,不錯👍🏼有不少蟹肉、蟹籽
餃子🥟必點,但一般般
串燒牛肋骨,燒得過頭,咬左好耐,肉味無乜...不建議點🤭🤭
炸墨魚嘴,還好,幾好咬👻
豚骨湯拉麵🍜👌🏼湯頭不咸

餐廳有提供水,自行飲用,但有少少怪味就無飲啦⋯⋯
整體不錯👍🏼因爲抽中4折扣✌🏼

蟹肉沙律
煎餃
串燒牛肋條
炸墨魚嘴
蟹肉沙律
2019-08-31 52 浏览
行開尖沙咀發現有間拉麵店,就去試下,一入到去原來達摩元祖麵屋佢地今個月有得轉幸運輪,大獎係全單4折呀,就算冇中獎都有全單85折叫左個二人套餐(兩個主食,兩個小食,兩杯梳打)$288,揀左豚骨湯豚肉拉麵🍜,個豚肉好軟,另外個鰻魚飯有好大條鰻魚🐠🤤🤤,唔似其他店細細舊,但係就唔夠汁,如果叫可以問下有冇得多汁而個海膽燒生蠔,生蠔好脹卜卜,個小牛扒既汁都好惹味🥩,但就偏韌係尖沙咀行街諗唔到食咩可以去試下😋😋
係尖沙咀行街諗唔到食咩可以去試下😋😋

2019-08-30 808 浏览
上年去達摩元祖麵店吃過一次拉麵,這次再訪決定吃其他的餐點。.為慶祝開張一周年🎊餐廳搞左個大抽獎,walk in 客可以免費抽獎一次,抽中最大優惠係可以4折埋單❤️超級抵!.咖喱南蠻雞飯($98)配章魚小丸子三粒餐廳推出優惠,一個價錢可以吃到主菜和小食,選擇亦不少。主菜選了咖喱汁不辣日式咖喱汁不辣,有咖喱香,山咖喱汁不夠多,炸雞有五件,外皮揸得未夠香脆味道算是不錯配上珍珠米。章魚小丸子外皮炸至微脆,中間軟腍,還藏有章魚粒🐙,加上紫菜和燒汁,味道討好😋。.石鍋豬軟骨烏冬($92)Porcine Cartilage 豬軟骨有四大件🐷,肉質軟腍,可惜軟骨位未能煮至有膠質,有點失色👉🏻👈🏻。烏冬煙韌彈牙,而且份量頗多,湯底未算濃郁,但味道也算不錯,半熟蛋煮得剛好帶有酒味,價錢較貴,豬軟骨有進步的空間。.煎餃子($38)Pam Fried Dumplings餃子一客四件剛剛炸起🥟,外皮香脆,中間餡料不少,味道不錯。

上年去達摩元祖麵店吃過一次拉麵,這次再訪決定吃其他的餐點。

咖喱南蠻雞飯($98)配章魚小丸子三粒

石鍋豬軟骨烏冬($92)
Porcine Cartilage

煎餃子($38)
Pam Fried Dumplings
餃子一客四件剛剛炸起🥟,外皮香脆,中間餡料不少,味道不錯。
2019-08-21 95 浏览
原本以為呢間淨係食日本拉麵🍜入到去先發現原來仲有其他日本料理發現佢有個達摩夏日二人套餐超抵食$288 有兩款主食同兩款小食仲包兩杯飲品小食方面美國小牛排🥩細細份兩個人食就啱啱好好有牛味而且肉質鮮嫩汁燒墨魚筒真係有原條墨魚🦑好大份啊而且都燒得剛剛好食落好爽口👍🏻 主食方面櫻花蝦豚肩拉麵🍜同平時一樣都有半隻蛋、兩塊豚肉同竹筍湯底都唔算太油膩又有淡淡的蝦味細細隻嘅櫻花蝦仔撈埋食又幾有口感蒲燒鰻魚飯🍚鰻魚醬汁令成個飯好香好入味鰻魚魚肉細緻、份量都厚身而且魚骨去得好乾淨😌飲品方面🍹接骨木花梳打無花果梳打兩杯飲品均是健康養生飲品絕對不會太甜而且好解渴無花果梳打入邊仲有啲無花果粒粒飲落都幾有口感

原本以為呢間淨係食日本拉麵🍜

真係有原條墨魚🦑好大份啊
而且都燒得剛剛好
食落好爽口👍🏻 主食方面
櫻花蝦豚肩拉麵🍜
同平時一樣都有半隻蛋、兩塊豚肉同竹筍
湯底都唔算太油膩又有淡淡的蝦味
細細隻嘅櫻花蝦仔撈埋食又幾有口感

蒲燒鰻魚飯🍚
鰻魚醬汁令成個飯好香好入味
鰻魚魚肉細緻、份量都厚身
而且魚骨去得好乾淨😌

飲品方面🍹
接骨木花梳打
兩杯飲品均是健康養生飲品
絕對不會太甜而且好解渴
無花果梳打入邊仲有啲無花果粒粒
飲落都幾有口感
2019-08-19 38 浏览
朋友琴晚話想食拉麵🍜所以今晚就即刻搵間拉麵黎食可能星期一既關係人就唔係好多,冷清左啲一坐底店員就話可以玩抽獎可惜轉到個多謝惠顧不過店員即刻比左張VIP卡話可以有85折我同朋友就一人叫左個拉麵,再加4隻煎餃子拉麵湯底都算濃味,麵底正常口感,會太淋又唔會太硬餃子幾juicy ,唔錯
朋友琴晚話想食拉麵🍜
所以今晚就即刻搵間拉麵黎食

可能星期一既關係
人就唔係好多,冷清左啲
一坐底店員就話可以玩抽獎
可惜轉到個多謝惠顧

不過店員即刻比左張VIP卡話可以有85折

我同朋友就一人叫左個拉麵,再加4隻煎餃子
拉麵湯底都算濃味,麵底正常口感,會太淋又唔會太硬

餃子幾juicy ,唔錯

2019-08-19
2019-08-19 49 浏览
尖沙咀呢間拉麵店,門口掛住一個大大嘅達摩,非常吸引人,想唔入去食都唔得啦😂😂一入到門口左手邊有一個小小嘅許願池,仲有流水嫁,真係有幾分去左日本嘅感覺。呢間拉麵店係有一張紙俾你剔選項嘅,我就最鍾意咁樣形式嘅拉麵店,因為可以完全符合自己想要嘅要求。我揀咗白河達摩,北海道3.6牛乳湯拉麵,一上枱就見到拉麵中間有黑松露,黎遠都聞到好濃嘅黑松露味,個湯係好香牛乳味,估唔到牛乳味湯底同拉麵都好夾,好味到我連湯都飲曬。飲品方面我揀咗白桃梳打,食拉麵配上一啲有氣嘅飲品真係加分呀!

2019-08-12
午餐
2019-08-18 882 浏览
又到了星期日,看完<<小Q>>電影後,晚餐時間快到了,我們正好路經寶勒巷一間日式拉麵舖 ,門口有個超大型的達摩神像 ,十分搶眼,路過的途人都禁不住停下多望兩眼,更有遊客在門前拍照。我同好朋友看一輪餐牌後 ,決定試一試吧。其實香港有很多不同而各有特色的拉麵店,而且這一間總共有9款湯底的拉麵店,我都是第一次見的,選擇是非常之多。黑蒜油湯拉麵我選了味道較濃烈的黑蒜油湯拉麵,麵底揀了幼麵,除了基本配菜便沒有再追加,因為主要想試下湯底如何。配料主要有豚肩叉燒、蛋、筍條等等;叉燒口感鬆化,沒有肥肉,流心蛋出色,而且猪骨餚湯的甜味出眾,帶出黑蒜油的蒜味 ,麵質稍腍而彈牙,特別是幼拉麵上總是掛上不少湯汁,正。北海道 3.6牛乳拉麵朋友最後揀咗3.6 牛乳湯底,奶白的湯底真係好吸引,有淡淡嘅奶香味好滑,比起平時的豬骨拉麵,相對沒那麼油膩,而且叉燒都有四種不同選擇,我本身揀了豚角煮,因為出面未曾見過,但值得一讚的是店員的服務態度很好,他很熱心的為我們介紹,他提示女生多數不點這個豚角煮,因為它是最肥膩的。最後選擇肥瘦均勻的䐁腩叉燒!飲品選擇咗元組達摩梳打檸檬味,外型十分美觀,

北海道 3.6牛乳拉麵
飲品選擇咗元組達摩梳打檸檬味,外型十分美觀,好可愛喔!青檸蘋果梳打,酸酸甜甜十分透心涼!

餐廳環境氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2019-08-18
  • 北海道3.6牛乳湯拉麵
2019-08-16 81 浏览
前幾天去開尖沙咀工作,與同事去達摩元祖麵屋,吃個午餐醫下肚先,貪其方便和就腳。門口和店裡裝潢設計,好有特色,日本味道濃厚。我點了北海道3.6牛乳湯拉麵,份量好大碗,叉燒炭燒味濃不油膩,日本雞蛋,蛋味香濃,質感滑溜,拉麵口感更爽身有咬口。湯底好香甜,牛乳味濃郁,好滋味。我最喜歡吃日本海藻的,順便也點了,配拉麵食,營養豐富。同事點了雞骨醬油湯拉麵,叉燒雞蛋同樣美味,竹筍配料香味十足,沒有渣。完熟芒果梳打,芒果味濃厚,賣相浪漫吸引。無花果梳打,是自家沖泡,口感也不錯。今次食得非常開心,拉麵回味無窮,加上服務員超有禮,殷勤,親切。
門口和店裡裝潢設計,好有特色,日本味道濃厚。
拉麵配日本海藻
完熟芒果梳打
2019-08-01
拉麵配日本海藻
完熟芒果梳打
2019-08-14 116 浏览
今晚跟同事放工後到尖沙咀食晚飯,途經寶勒巷...見到一間很有特色的日本拉麵店便決定入去試試,不但有華麗的裝橫,連食物和服務質素亦很高!我點了一碗雞骨醬油湯拉麵以及無花果梳打,同事則點了北海道3.6牛乳湯拉麵及接骨木花梳打。跟其他比較有規模及正宗的日式拉麵店一樣,這間拉麵店要用點菜紙填寫 自己合適的配搭,例如麵的硬度,是否要蔥、荀及蒜蓉... 本人很喜歡這種按每位客人需求而製作的拉麵,十分貼心!拉麵剛上枱已經聞到一股很香濃的湯味, 喝一口覺得十分清甜,並不會有太鹹令人口渴的感覺。另外麵質彈牙爽口,硬度適中,流心蛋中間的蛋黃生熟度剛剛好,而且有很香濃的蛋味。至於配料我則選擇了豬軟骨而非叉燒...這間拉麵店的豬軟骨炆得很腍很入味,雖然份量不算太多,但已經十分足夠襯托整碗拉麵的鮮甜,十分喜歡!至於同事的北海道牛乳湯拉麵,我試了兩口湯底亦覺得十分好味!雖然牛奶味道不重,但是牛奶的質感令到湯的甜味有所提升,而且令湯多了一份軟綿香濃的感覺,下次我亦要點這款拉麵。至於飲品方面,我點的無花果梳打甜度適中,並不會令人有甜到膩的感覺,而且無花果的香味令整杯飲品帶有淡淡的香氣,在這種炎熱天氣下喝完十分舒服!另

另外十分欣賞店員的態度,其中一位女店員(疑似是日本人)非常有禮貌,而且會介紹不同種類的食物,適逢餐廳慶祝一週年,現在有慶祝活動,餐前可以轉玩門口的幸運輪盤一試運氣以贏取各種類的優惠。下次可以帶一班朋友來再試其他拉麵和菜式!
2019-08-14
黎到尖沙咀正正中午時份,太陽照級猛烈,曬到整個人都沒什麼胃口,一聽到吃飯即時卻步。最近黃小姐還是愛麵食,聽聞呢間位於尖沙咀寶勒巷的達摩元祖麵屋屢獲好評,而且烹調的方法非常正宗,仲有9種湯底任君選擇,黃小姐當然都要去試下啦!達摩元祖麵屋位於尖沙咀寶勒巷,以木造的餐桌、座椅及紅色為主題,裝修蠻有日式風味。拉麵有9種湯底供選擇,每款湯底都配上獨鬼的達摩名稱。麵則有幼麵及粗曲麵選擇、叉燒有四款,還可額外加錢追加配料。蔥、荀和蒜蓉也可根據自己的喜好選擇要或不要。白河達摩 - 北海道3.6牛乳湯拉麵$88 (幼麵/豚腩叉燒/追加半隻蛋$8)  北海道3.6牛乳湯拉麵有香濃的奶味,湯底加入了黑松露,拉麵上加了蟹子,香濃的奶味有淡淡的黑松露味道,賣相吸引,感覺是豪華版的拉麵。幼麵的質地較粗曲麵淋身,如果喜愛吃麵質淋一點的朋友,提議你們點幼麵。叉燒就點了豚腩叉燒,肥瘦均勻,好吃!同時要讚讚隻蛋,真係流心架!好滑好好味呀!高崎達摩 - 豚骨湯拉麵 $78 (粗曲麵/豚角煮/追加半隻蛋$8) 豚骨湯 比 北海道3.6牛乳湯深色,味道剛好不會太鹹或太濃,有香濃的豬骨味。粗曲麵的麵質比剛才的幼麵爽口彈牙,黃小姐

肥瘦均勻,好吃!同時要讚讚隻蛋,真係流心架!好滑好好味呀!

豚骨湯 比 北海道3.6牛乳湯深色,味道剛好不會太鹹或太濃,有香濃的豬骨味。粗曲麵的麵質比剛才的幼麵爽口彈牙,黃小姐個人喜好粗曲麵多一點。

豚角煮是五花腩般的叉燒,你看多肥美!半肥瘦,真的超厚的喔!推薦!

煎餃子($38/4隻)
皮薄多汁,煎得香香脆脆,也很不錯!

白桃梳打(左) $28 麝香蜜瓜梳打(右)$28

拿上手才知道是玻璃的喔! 瓶子矮矮小小的,好可愛的梳打汽水喔! 嘻,  白桃的喝下去不太甜,有淡淡的桃味,感覺很清新。麝香蜜瓜梳打相比白桃梳打甜一點,但蜜瓜味十足,也滿有趣的。

總括黎講,達摩元祖麵屋的拉麵都真係幾好食,如果你地都同黃小姐一樣中意食拉麵,可以黎一試喔!
2019-08-10
2019-08-12 597 浏览
2019年8月8日 星期四完全係忙碌嘅一日,影婚紗相影左大半日終於搞掂晒,完咗之後諗住求其喺附近搵啲嘢食下,就行到呢間餐廳門面有個好大嘅達摩公仔,好吸引眼球一入到去店員就話可以轉幸運輪,慶祝餐廳開舖周年紀念,見到大獎係全單正價餐牌四折,但好可惜我轉到多謝惠顧。。。。不過唔緊要啦,反正都冇諗過會有獎品,坐低左就睇吓餐牌有咩食。拉麵嘅選擇都有幾多,有九款唔同嘅拉麵,唔鍾意食麵嘅仲有飯食,對於拉麵店黎講都算幾特別先到嘅竟然係我叫嘅飲品,薑汁奇異果梳打,我見個名幾特別於是就叫黎試一試。飲落去個味道都幾特別,有少少辣辣地,飲飲下竟然仲飲到有蜜瓜味,出奇地夾嘅組合之後我叫嘅黑蒜油湯拉麵就到,睇到有好多黑蒜油喺上面,夾起拉麵啲黑蒜油就掛晒上去,一齊食好夠味,有好濃嘅蒜蓉味,再配上芝麻就更加香跟住係女朋友叫嘅北海道3.6牛乳湯拉麵,個湯底好奶白色,我忍唔住偷飲咗兩啖,發現好重牛乳味,好似飲緊牛奶咁。而且拉麵嘅上面仲有一舊黑色嘅物體,原來係黑松露!!配埋拉麵同湯一齊食,黑松露成功咁融入到個湯底,令到成口都係黑松露味今次叫嘅拉麵同飲品都係之前未試過嘅,好有驚喜,希望下次嚟嘅時候仲有幸運輪玩,等我可以中獎
2019年8月8日 星期四

門面有個好大嘅達摩公仔,好吸引眼球

薑汁奇異果梳打

2019-08-08
薑汁奇異果梳打
2019-08-12 50 浏览
呢日同女朋友出咗尖沙咀食野, 因為我地西鐵, 近尖東嗰邊, 見到呢間- 達摩元祖麵屋,大大個達摩公仔係門口, 勁吸睛!就入去試下佢好唔好味店全要係食拉麵的, 有幾款拉麵可供選擇。我最欣賞就係佢自由度高, 麵可以揀幼麵定粗曲麵,叉燒又有4款畀你揀,當然配料都可以自由加減啦。招財貓梳打($28)/ 完熟芒果梳打 ($28)招財貓梳打係蜜糖味的,蜜糖味汽水咁~至於完熟芒果梳打,好香芒果味! 幾好飲!白河達摩 北海道3.6牛乳湯拉麵 ($88)女朋友就叫咗呢個,配粗曲麵同豚腩叉燒。粗曲麵其實都唔係好粗,但就真係彎彎曲曲咁, 口感唔錯!牛乳湯好滑好香,仲配左蟹籽同黑松露醬,有黑松露嘅香之餘仲有蟹籽的爽口感!女朋友好喜歡!高崎達摩 豚骨湯拉麵 ($78)而我就叫咗呢個, 因為我一向食拉麵都對豚骨湯情有獨鍾豚骨湯香濃! 我成碗湯飲晒!我就叫咗幼麵, 口感都唔錯!叉燒都係叫咗豚腩叉燒,肥美, 油脂香!埋單$222,總括, 呢間拉麵店的拉麵真係唔錯!我真係可以成碗連湯都飲晒!唔會食到中途覺得膩!有下次!
呢日同女朋友出咗尖沙咀食野,
因為我地西鐵,
近尖東嗰邊,
見到呢間- 達摩元祖麵屋,
大大個達摩公仔係門口, 勁吸睛!
就入去試下佢好唔好味

店全要係食拉麵的,
有幾款拉麵可供選擇。
我最欣賞就係佢自由度高,
麵可以揀幼麵定粗曲麵,
叉燒又有4款畀你揀,
當然配料都可以自由加減啦。

招財貓梳打($28)/ 完熟芒果梳打 ($28)

招財貓梳打係蜜糖味的,
蜜糖味汽水咁~
至於完熟芒果梳打,
好香芒果味! 幾好飲!
北海道3.6牛乳湯拉麵

白河達摩 北海道3.6牛乳湯拉麵 ($88)

女朋友就叫咗呢個,
配粗曲麵同豚腩叉燒。
粗曲麵其實都唔係好粗,
但就真係彎彎曲曲咁,
口感唔錯!
牛乳湯好滑好香,
仲配左蟹籽同黑松露醬,
有黑松露嘅香之餘仲有蟹籽的爽口感!
女朋友好喜歡!
豚骨湯拉麵

高崎達摩 豚骨湯拉麵 ($78)

而我就叫咗呢個,
因為我一向食拉麵都對豚骨湯情有獨鍾

豚骨湯香濃! 我成碗湯飲晒!
我就叫咗幼麵, 口感都唔錯!
叉燒都係叫咗豚腩叉燒,
肥美, 油脂香!

埋單$222,
總括, 呢間拉麵店的拉麵真係唔錯!
我真係可以成碗連湯都飲晒!
唔會食到中途覺得膩!
有下次!
2019-07-29
豚骨湯拉麵
2019-08-11 28 浏览
🍵鮭魚親子茶漬飯🍚配熱柚子蜜 $75茶漬飯用料十足,每啖都有大大粒既新鮮魚籽、三文魚同埋日本furikake調味粉,十分開胃。茶漬飯份量比較大,一個女仔未必可以食得晒🙈/🥛北海道3.6牛乳湯拉麵🍜 $88未食前有點怕牛奶湯底好膩,但食落又唔覺。離遠已聞到好香既牛奶味,食落湯底濃郁,麵身彈牙。每碗拉麵都有兩塊紫菜同半隻溫泉蛋🥚,溫泉蛋熟度恰到好處。🥩肉方面揀左豚肩叉燒,舊肉好厚,肥瘦適中,大滿足😋/牛舌及日本雞腎 $74+$42
🍵鮭魚親子茶漬飯🍚配熱柚子蜜 $75

🥛北海道3.6牛乳湯拉麵🍜 $88