2021-04-10 602 浏览
農民泰菜2021年4月11號就要結業了 其實都食過幾次,不過都無寫過,估唔到今次已經係最後一次寫假日既沙田市中心真係多人到爆,一期地下每間餐廳都要等位。作為街坊既我都會選擇行遠d,避開人潮。果然,過到黎呢邊係可以即刻有位。隔黎得元氣呀吉野家呀,咁呢間一定係不二之選碟頭飯好大份,極肚餓既我都差d食唔哂個沙嗲醬花生味超香濃惹味,仲有d花生碎,口感豐富,無論蘸雞定撈飯都好好味 雞肉唔會嚡,都有唔少份量。黃油飯都好香,撈埋隻煎蛋又係好好餸飯 好想再encore媽咪既豬扒飯份量都唔少,豬扒係濕既version,比較多汁,都唔嚡。想食少d既話,湯粉都係個唔錯既選擇,最平$40幾蚊已經有一碗。熱飲就要加$5,一般檸茶奶茶都有係市中心黎講呢間快餐價錢親民,可以快快手食完去shopping。雖然係自助形式,但係落單姐姐都好好態度好親切
農民泰菜2021年4月11號就要結業了
其實都食過幾次,不過都無寫過,估唔到今次已經係最後一次寫

碟頭飯好大份,極肚餓既我都差d食唔哂

好想再encore

沙嗲雞荷包蛋油飯

香茅豬扒荷包蛋飯

熱飲就要加$5,一般檸茶奶茶都有

雖然係自助形式,但係落單姐姐都好好態度好親切
沙嗲雞荷包蛋油飯
香茅豬扒荷包蛋飯
  • 沙嗲雞煎蛋黃薑飯
  • 泰式豬扒煎蛋飯
2021-04-08 192 浏览
🔎:《 #農民泰菜 》⁣⁣⁣⁣⁣⁣💬:⁣⁣⁣⁣ 快餐店模式經營 但水準一啲都唔馬虎既泰菜快餐店依間泰國菜係快餐店式經營 自己拎位 買飛 等叫號拎餐既 ⁣但係味道就贏平時快餐店9條街 一啲都唔「頹」!⁣⁣▫️人氣海南雞飯 ⁣👍🏻推介 雞好夠味同好滑 雞皮都係爽 ⁣海南雞真係一定要連皮食先正⁣再點一點佢個汁 味道酸酸地帶小小辣 好夾!⁣唯一失分係油飯偏淋 太多水分⁣⁣▫️沙嗲雞荷包蛋油飯⁣沙嗲汁有花生粒而且花生味香 ⁣味道偏甜 唔會話好膩 好味⁣但油飯一樣太淋⁣⁣▫️泰式鳳爪⁣鳳爪爽口仲好彈身⁣不過唔算好入味同濃味 ⁣但都食到酸酸甜甜又帶少少辣 幾開胃⁣
🔎:《 #農民泰菜 》⁣⁣⁣⁣⁣⁣

鳳爪爽口仲好彈身⁣
不過唔算好入味同濃味 ⁣
但都食到酸酸甜甜又帶少少辣 幾開胃⁣
2021-04-03 171 浏览
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍛沙嗲雞串豬扒火腿飯 $56 配青檸紅茶 $1🍛青咖喱牛肉 跟蒜蓉法包 配青檸梳打 $56〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️去開沙田就去好運中心食下依間泰菜嘅學生餐☺️🍛沙嗲雞串豬扒火腿飯 $56 配青檸紅茶 $1個雞串幾好食、沙嗲醬仲食到花生😂,比嘅醬仲要啱啱好撈到飯食☺️☺️☺️,個豬扒食落都幾開胃,好食,個青檸紅茶似甜酸紅茶咁🤔,不過我覺得好易入口🍛青咖喱牛肉 跟蒜蓉法包 配青檸梳打 $56個青咖哩寫住辣,但我完全唔覺,好香檸檬味,牛肉就正常水準個包搽好左蒜蓉醬、我浸左落咖哩食,覺得唔乾之餘好好食,不過三塊包應該唔多夠飽🤔,佢可以配飯青檸梳打似係好酸嘅雪碧,我自己唔多鍾意#sorriso_新界 #sorriso_沙田〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️📍農民泰菜沙田橫壆街1-15號好運中心3樓186-192號舖🕑Mon to Fri 11:30~22:00Sat to Sun 11:00~22:00

🍛沙嗲雞串豬扒火腿飯 $56 配青檸紅茶 $1

🍛青咖喱牛肉 跟蒜蓉法包 配青檸梳打 $56

去開沙田就去好運中心食下依間泰菜嘅學生餐☺️

🍛沙嗲雞串豬扒火腿飯 $56 配青檸紅茶 $1

🍛青咖喱牛肉 跟蒜蓉法包 配青檸梳打 $56
青檸梳打似係好酸嘅雪碧,我自己唔多鍾意

#sorriso_新界 #sorriso_沙田

📍農民泰菜
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓186-192號舖

🕑Mon to Fri 11:30~22:00
Sat to Sun 11:00~22:00
2021-04-02 108 浏览
第一次見泰國菜快餐店,海南雞算高質,仲要收CAP Coupon,仔仔囡囡記得食飯唔好捱餓啦,金魔法師都要識做呀💪🏻💪🏻。🌖海南雞飯 $55雞胸肉都超嫩滑,一啲都唔柴完全唔黐牙,而且肥膏唔多,連皮食埋都冇負擔呀。不過個飯就爭少少啦,濕得來又唔夠油潤,有啲黏口嘅感覺。一隻海南雞盛惠$178,買黎加餸都唔錯呀!🌖豬頸肉炒米粉 $65豬頸肉份量都算多,大概有六七片;米粉炒得夠乾身,配料有紅蘿蔔同芹菜,味道偏淡。
🌖海南雞飯 $55
豬頸肉炒米粉
🌖豬頸肉炒米粉 $65
2021-03-27
  • 海南雞
2021-02-03 438 浏览
農民泰菜一直係我想食泰國菜既首選,小菜同炒飯麵都又抵又正,撞正下午茶時間原來仲有港式粉麵食添🐽🐽下午茶個餐牌真係好吸引,全部餐都係三十幾蚊連茶啡檸,想食豪啲加錢轉冬蔭公湯底都得👍🏻👍🏻我叫左個雞湯金邊粉,餸係海南雞絲加荷包蛋🔥🔥雞絲份量多,有調過味似手撕雞嗰種但未去到咁咸,大約係單食會偏咸,撈粉食就ok。荷包蛋煎得唔錯,黃係七八成生左右。雞湯食完唔太渴。熱啡好飲👍🏻呢個比個讚😊

我叫左個雞湯金邊粉,餸係海南雞絲加荷包蛋🔥🔥
荷包蛋煎得唔錯,黃係七八成生左右。
雞湯食完唔太渴。

熱啡好飲👍🏻呢個比個讚😊
2021-02-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-01-14 315 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於沙田 !📜”農民泰菜 (沙田)📌 地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓186-192號舖🕐營業時間: 1130-2200🍽分店地區: 沙田📝評價💬📢 1️⃣海南雞湯金邊粉 $48好有快餐店feel既泰國菜💛自己出去叫又自己揾位自己去拎😂😂仲有好多套餐可以選擇 又有學生餐☺️幾抵食👍🏻👍🏻 份量都好多,一個金邊粉既雞竟然有7舊!係7舊大舊既雞肉😋 個湯又入味又香😍食完都忍吾住想飲下✨KS評分 💫5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅 👅🏵抵食指數:💰💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於沙田 !
📜”農民泰菜 (沙田)

📌 地址:

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅 👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
今日有朋自遠方來,又係一個唔知食咩好於是嗌泰國野既日子。呢間泰國野已經成為我去親沙田既飯堂。平價抵食一定食得飽不在話下,仲要款款餸菜都惹味又足料。 極級推薦既係個生菜包,我次次都會叫既餸,啲肉碎有淨用黎送飯都好正。搵日開放番堂食好想去幫佢啲野食影番啲靚相post上黎,而家唯有文字描述住先啦。 菠蘿炒飯拎到番去食仲係熱辣辣,一打開飯盒就香噴噴既菠蘿甜味。個飯炒出黎七彩顏色得黎,調味又唔重口冇味精,唔怕比小朋友食,佢地都食到lamlam脷。
2021-01-03
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 菠蘿炒飯
  • 生菜包
好耐未試過食咗啲嘢食係難食到覺得嬲!嬲到要寫好耐冇寫過嘅食評。入到去見佢又泰菜又茶餐廳咁已經覺得怪怪地,就諗住試吓最普通嘅滷水雞髀加多士,應該中伏極都有限,點知難食到不得了,唔食晒啲嘢真係好折墮,而我係超級澱粉怪好鍾意食澱粉質,所以難食極我都會食,但係但係個多士真係食唔落。又硬又淋!!杯鹹檸水更加唔使講,飲咗一啖已經直接拎咗嚟洗刀叉。冇心機整嘢食就唔好做廚房啦!垃圾廚師!!
2021-01-02 210 浏览
呢度係呢間商場少數唔係連鎖嘅食店,因為快餐格局,所以真係出去買完先食嘅。收銀姐姐話近排捉得好緊,真係要嘢食到先好除口罩海南雞腿飯 $70海南雞飯轉雞髀,有咩結果呢?呢間好好,原來都有起肉,雞髀肉都好滑,好似有少少香茅味,雞髀飯係咁,都值得加錢嘅。點嘅醬汁係酸味為主,都似有青檸同埋各種香料,不過好似無芫茜,所以好容易接受。黃色嘅油飯,有黃薑同想買嘅香味,食完個底都唔會好油。 龍眼冰 +$15杯嘢咁淺色,仲得幾粒桂圓,都有俾少少心理準備自己,呢杯應該係幾淡嘅 (如果夠甜,即係加左好多糖啦!),結果真係無咩味道。泰式生菜包 $88生菜都幾多塊,唔會夾完都好多肉碎剩。餐牌顯示有辣椒,結果出來肉碎係少少辣接受到 (利申:譚仔食十小),不過好香青檸味,同埋炒得粒粒分明。 俾大家睇返餐牌 舖頭環境 Total $173

海南雞腿飯 $70
龍眼冰 +$15

泰式生菜包 $88
生菜都幾多塊,唔會夾完都好多肉碎剩。
俾大家睇返餐牌

舖頭環境
Total $173
2020-12-12
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 海南雞飯
2020-12-10 178 浏览
因朋友介紹說是正宗泰國人開的,所以至黎試下,間餐廳位置就比較偏,一般好少行過。餐廳環境裝修簡單,有啲似快餐廳,叫號碼自取。食完覺得相逢恨晚,超高CP值,食到正宗泰國菜口味。如果大家黎食,極力推介豬手,超高CP值,好大隻,好入味同肉質好冧,簡直一試難忘。我地都有試下青咖喱,汁唔算辣,但好惹味,本身配法包,但汁太好味,我地忍唔住叫多2碗飯黎配咖喱食還有我比較喜歡的肉碎包,碎肉有清新的香草味及微辣,用生菜包著食,覺得很地道泰菜還有炸蝦餅,熱辣辣,即叫即炸,十分香口

還有炸蝦餅,熱辣辣,即叫即炸,十分香口
  • 燒豬頸肉
  • 龍眼冰
2020-11-30 126 浏览
都幾鍾意喺沙田食嘢,好多選擇。我:海南雞蘿蔔米粉 配 熱檸茶幾鍾意啲雞好嫩滑,碗米粉都幾大碗嘅, 個雞湯底清清地幾好,唔會好咸。朋友:豬扒蘿蔔煎蛋湯米 配 多士 熱咖啡朋友話冇乜特別喎😆正正常常咁囉
都幾鍾意喺沙田食嘢,好多選擇。

我:海南雞蘿蔔米粉 配 熱檸茶

朋友:豬扒蘿蔔煎蛋湯米 配 多士 熱咖啡
朋友話冇乜特別喎😆正正常常咁囉
2020-11-15 124 浏览
讚1.環境企理乾淨2.講好味實在講唔上,不過份量係幾足就真,男士都夠飽既下午茶都係五十幾,算幾有心彈1.快餐黎講,都真係等太耐啦卦,近三個字先有野食2.冷氣,真心凍

1.環境企理乾淨

1.快餐黎講,都真係等太耐啦卦,近三個字先有野食
2.冷氣,真心凍
2020-10-09 382 浏览
Shatin seemed to be packed during dinner time. That is probably why we ended up here. It was random and there was a constant flow of diners in and out.  Thus, the wait wasn't long.Thai Village Deli is a fast food Thai place. Their set up is a bit like Cafe de Coral. They have various sets and you order and pay at the cashier. They will give you a pager that will ring when the food is ready for pick up. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge.I went with the Hainan chicken

I went with the Hainan chicken rice ($55). The chicken was boneless. The rice was dry and portion was average. The sauce was very spicy. It was not that great but at least the chicken had some flavor.

Boyfriend ordered the Thai Green Curry with Beef ($56). He wasn't too happy with it. The curry wasn't spicy and seemed watered down. The beef was tough and hard to chew.

Food wasn't that good and not exceptionally cheap. Seating is cramped. Will not be back.
2020-09-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-10-04 1836 浏览
小編其實好少去到沙田區食飯,今日咁啱有朋友想約去沙田搵好野食☺,小編當然好樂意啦,因為太少機會去到喇😲,即刻搵一搵餐廳🏃‍♀️。而就單計沙田站附近商場都已經好多間食肆,咁當然要靠App啦📱。最後小編們揀咗一間係好運中心食泰式菜既餐廳🇹🇭,名叫「農民泰菜」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈冬陰肥牛粉絲煲套餐 $78今次揀呢個餐有一啲新嘗試,就係冬陰肥牛鍋套餐🥘,套餐入面就包埋一碗白飯🍚同一杯嘢飲🥤。另一方面,小編就揀咗青檸梳打🤩,我哋先講講主菜冬陰功肥牛粉絲先😋。呢款冬陰功辣度都唔係太夠辣,佢有冬陰功既香,但無冬陰功既辣,如果可以加翻多少少辣度就更完美🤨。而鍋入面亦足料,有齊粉絲、肥牛、生菜,樣樣都好好味☺,肥牛唔會話韌到好似食橡膠,博切🔪,非常好食。一大碗冬陰功肥牛煲加碗白飯仲有杯青檸梳打飲都係$78,小編認為價錢都叫合理👏,而出餐既速度係幾快,份量亦唔少。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳整體感覺好似室內環境咁,好似一間快餐店咁🤔,無乜泰式餐廳元素。食物質素亦尚算不俗,都好有冬陰功既味道😌。而餐廳位置比較遠🥴,貼近好運中心尾段位置,但附近就無乜泰菜食😏,如果附近既朋友突然有興趣嘗試泰菜,亦
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈冬陰肥牛粉絲煲套餐 $78
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餐廳整體感覺好似室內環境咁,好似一間快餐店咁🤔,無乜泰式餐廳元素。食物質素亦尚算不俗,都好有冬陰功既味道😌。而餐廳位置比較遠🥴,貼近好運中心尾段位置,但附近就無乜泰菜食😏,如果附近既朋友突然有興趣嘗試泰菜,亦可一試,頂口癮💦。
青檸梳打
2020-09-13
青檸梳打
2020-09-21 549 浏览
農民泰菜使用快餐式的裝修,門口有牌仔,可以看文字以及圖片揀食品,然之後落單之後就自己選座位,好像南記,會有音樂提示你可以取餐。通常第一次去,倒不如試多些,由於先前一天已經食了海南雞飯,沒理由打叠兩天吃海南雞,於是這次就叫紅咖哩豬頸肉飯想不到,豬頸肉份量不算太多,都是10片8片,然之後紅咖喱汁偏向稀,不太杰稠,看上來做好像咖喱湯飯一般另外其他配料,就只有南瓜、茄子、紅椒、豆角及香葉,很多都是我不吃的東西,真是可惜,結果整頓飯就是豬頸肉,紅咖喱汁來拌飯幸好汁醬都夠多。那麼其實這個都是一大碟飯,然之後有汁然之後配其中一款主食,就是豬頸肉,都沒有什麼特別了。紅咖喱不算太辣,即使不喝東西都沒有問題,因為看來這裏的飲品也不算太吸引。

通常第一次去,倒不如試多些,由於先前一天已經食了
海南雞飯,沒理由打叠兩天吃海南雞,於是這次就叫
紅咖哩豬頸肉飯

想不到,

另外其他
幸好汁醬都夠多。

用餐时段