2020-10-09 183 浏览
P san 今日放假, 我哋去咗屯門行街食嘢。嚟到想試咗好耐嘅轉角, 之前想試但每次都好多人排隊而卻步 😅 今日係平日晏晝, 所以只係等咗 20 分鐘左右。 等位期間, 店員會入座前提早 10 分鐘左右幫顧客落單, 等客人唔使等咁耐。 我同 P san 點咗唐揚炸雞咖喱蛋包飯、 滑蛋蒲燒鰻魚飯、 冰搖青瓜咖啡同朱古力咖啡。首先講吓飲品方面, 個冰搖青瓜咖啡好特別, 我估店家係有挑選過啲咖啡豆再調配嘅, 咖啡唔只有咖啡味, 仲帶有少少酸味, 配上青瓜嘅草青味, 為咖啡潻上一陣清爽嘅感覺, 係估唔到咁夾嘅。再講吓另一杯飲品, 朱古力咖啡, 本來無咩期望, 但飲落真係唔錯。 朱古力味同咖啡味好平衡, 唔會好甜令朱古力味或咖啡味蓋過彼此嘅味道, 咖啡味係香但同冰搖青瓜咖啡唔同, 唔會酸, 所以我估店家嘅咖啡豆係有挑選過再調配。之後就講吓食物方面。 喱個唐揚炸雞咖喱蛋包飯, 又係唔錯嘅選擇, 雞件炸得香脆, 即使放喺咖喱汁入面, 食到最後都仍然脆口, 而蛋方面, 滑蛋又滑仲有淡淡蛋味, 味覺同口感一流, 而飯方面, 係我同 P san 都鐘意嘅硬飯, 再配合日式咖喱汁, 帶有少少辛口, 非常香濃
P san 今日放假, 我哋去咗屯門行街食嘢。

冰搖青瓜咖啡

凍朱古力咖啡

之後就講吓食物方面。 喱個唐揚炸雞咖喱蛋包飯, 又係唔錯嘅選擇, 雞件炸得香脆, 即使放喺咖喱汁入面, 食到最後都仍然脆口, 而蛋方面, 滑蛋又滑仲有淡淡蛋味, 味覺同口感一流, 而飯方面, 係我同 P san 都鐘意嘅硬飯, 再配合日式咖喱汁, 帶有少少辛口, 非常香濃可口。

唐揚炸雞蛋包飯

第二樣食物就係滑蛋蒲燒原條鰻魚飯, 飯同蛋同唐揚炸雞咖喱蛋包飯一樣美味, 而鰻魚就比較普通, 無咩特別, 但用木板上枱, 擺盤比較特別, 而且鰻魚份量真係超大, 放喺滑蛋包飯上面, 可以影吓相扼 like 呀

滑蛋蒲燒原條鰻魚飯

最後, 店員非常有禮, 每次上菜都會同我哋講 "唔好意思", 仲會介紹上枱菜式, 而店面同店舖入面都俾到人一種好 chill 嘅感覺, 不過限時只有 70 分鐘, 但因為我哋入座時已經係晏晝 2:40pm, 店家 3:00pm 截單唔再安排入座, 我哋都坐到差不多 4:00pm 先離坐。

2020-10-08
冰搖青瓜咖啡
凍朱古力咖啡
唐揚炸雞蛋包飯
滑蛋蒲燒原條鰻魚飯
  • 唐揚炸雞咖哩蛋包飯
2020-10-07 119 浏览
之前食開午餐都知上菜等得耐,但時間都算比得充足無所謂。今次食晚餐 佢竟然話入座起計限時50分鐘!50分鐘!50分鐘!第一次食餐廳係要一個鐘內食完,宜家食m記呀?仲要比百幾蚊黎速食。等個主菜黎已經過左20分鐘,用20分鐘岩岩好食完就有人埋黎話最後十分鐘就夠鐘,拿拿臨飲埋杯野就要走。唔好話同朋友傾計,想慢慢食都唔得d職員態度愈黎愈衰,個湯得1/4個碗份量,碗又磞既。 雖然食物質素唔差,但黃店多人食唔係大晒嫁!

2020-10-07
注意⚠️轉角發現素黃行動最新目標💛—————————————————————屯門素黃行動又開始啦💛今次嘅目標人物會係啲角落度出現~無錯! 佢就係「轉角」(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🍛咖喱雜菜蛋包飯($64)賣相唔錯喎衰鬼!啲🍆茄子秋葵係烤過先加入去 一啲都唔馬虎 日式咖哩汁再配滑滑嘅蛋 秒殺不解釋🤭.🥬羽衣甘藍豆乳意粉($62)上面叫咗濃味 另一個叫翻清清地中和翻🌱 意粉硬度適中 豆乳汁都唔膩 相信女仔會中意食多啲😂.大胃王嘅我哋再叫多咗幾款小食🧈牛油蒜蓉炒雜菇($28)要比五星星⭐佢 炒到好鬼香 打緊字嘅我都流晒口水🤤.🥔日式蔬菜薯餅($28)🥚玉子燒($18)唔夠飽嘅朋友可以叫呢兩個小食😎另外Salad同特飲跟餐加$18.📍轉角屯門屯利街1號華都商場1樓2-3號舖Shop 2-3, 1/F, Waldorf Shopping Arcade, 1 Tuen Lee Street, Tuen Mun.💰Total: $218味: 8/10飽:9/10抵: 8/10 .我行我素🌍將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家.#vegetarian #vegan #veggie #vege #
注意⚠️轉角發現素黃行動最新目標💛
—————————————————————
屯門素黃行動又開始啦💛
今次嘅目標人物會係啲角落度出現~
無錯! 佢就係「轉角」(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍛咖喱雜菜蛋包飯($64)
🥬羽衣甘藍豆乳意粉($62)
大胃王嘅我哋再叫多咗幾款小食
🧈牛油蒜蓉炒雜菇($28)
要比五星星⭐佢 炒到好鬼香 打緊字嘅我都流晒口水🤤
🥔日式蔬菜薯餅($28)🥚玉子燒($18)
唔夠飽嘅朋友可以叫呢兩個小食😎
另外Salad同特飲跟餐加$18
📍轉角
屯門屯利街1號華都商場1樓2-3號舖
💰Total: $218
味: 8/10
飽:9/10
抵: 8/10
#vegetarian #vegan #veggie #vege #eatclean #curry #plantbaseddiet #hkig #hkfoodie #foodlove #greenfoodie #igfood #green #healthyfood #igers #foodie #igfood #素食 #跑素 #美食 #健康 #香港素食 #咖哩 #素人跑屯門 #轉角 #黃店 #黃 #屯門 #屯門黃店 #健康食 #keepfit
2020-08-21
  • 咖哩
2020-09-28 293 浏览
想試呢間餐廳好耐,但每次都好多人排隊,呢日終於少啲人可以試試我哋兩個人叫左吉列豬扒蛋包飯、羽衣甘藍豆乳意粉同一件奶油吐司意粉做得幾好,感覺好健康,可以呃下自己🤣豬扒飯塊豬扒就普通,蛋就幾滑,不過份量少左啲,男仔食應該未必夠最令我地驚喜係奶油吐司,雖然睇落好似好厚咁,但食落好鬆軟,甜甜地好好味😋飲品整得幾靚,特別紫薯個杯好有層次呢間會再幫襯👍🏻💛

意粉做得幾好,感覺好健康,可以呃下自己🤣
飲品整得幾靚,特別紫薯個杯好有層次
呢間會再幫襯👍🏻💛
2020-09-04 1056 浏览
每當放假在屯門時,就會不自覺地想去「轉角」吃個Brunch。也許餐廳內的簡單裝潢及餐牌內選項不多的食物類別,很適合放假懶洋洋的心情。😆.「滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯半條」$78🍽:厚厚的鰻魚配上嫩滑的滑蛋,味道很好,每一啖都有三層口感,鰻魚+滑蛋+白飯,特別喜歡鰻魚上的紫菜。.「吉列豬扒咖喱蛋包飯」$67🍽:咖哩配吉列豬扒再加蛋包飯,這是一款經典不過的配搭,味道當然也不會差,豬扒經過炸後,仍能保持肉汁,亦不會太厚粉。
「滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯半條」$78

「吉列豬扒咖喱蛋包飯」$67
  • 滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯
2020-09-01 724 浏览
係屋企無野做,寫返之前幫襯過嘅小店先。而家佢地好似仲做緊外賣優惠,可以留意下💛政府未停晚市之前,呢間小店夜晚好多人支持,我地食果晚都等左差唔多10枱😎想食晚飯就要早啲去攞飛喇🔆總共叫左3樣野,加$18升級左套餐,多左個沙律、餐湯同餐飲。個湯幾好飲,飲到一半先記得影相😂1️⃣經典卡邦尼意粉賣相討好! Btw好濃嘅carbonara,但唔會覺得好膩,值得一試🤤2️⃣法式紅酒燉牛肋條(配飯)可能因為價錢貴啲,我見無咩人提起佢,但佢真係值兩個字:出色😍好重酒味,牛肋條煮得好淋、一啲都唔韌👍🏼個餐包一碗白飯,但個汁送飯簡直一流,啲餸又足料!!!! 所以我同屋企人忍唔住,一齊叫多左一碗白飯share😂3️⃣唐揚炸雞咖哩蛋包飯雖然幾廢話,但滑蛋真係好滑🤤炸雞同咖哩就味道正常,無話特別特別驚艷可能因為有燉牛肋條做比較🤣但如果佢作為lunch嘅選擇,係唔錯✅4️⃣紫薯鮮奶有套木色碟仔加匙羹又幾別緻🤭飲落口感幾醇厚,但紫薯味唔夠突出,同埋兩者味道唔太blend,表現一般👻總括嚟講: 主菜表現出色🤩飲品可試叫其他特飲/ 安全款😛

1️⃣經典卡邦尼意粉
經典卡邦尼意粉

2️⃣法式紅酒燉牛肋條(配飯)
法式紅酒燉牛肋條

3️⃣唐揚炸雞咖哩蛋包飯
雖然幾廢話,但滑蛋真係好滑🤤
炸雞同咖哩就味道正常,無話特別特別驚艷
可能因為有燉牛肋條做比較🤣
但如果佢作為lunch嘅選擇,係唔錯✅
唐揚炸雞咖哩蛋包飯

4️⃣紫薯鮮奶
紫薯鮮奶

總括嚟講:
主菜表現出色🤩飲品可試叫其他特飲/ 安全款😛
2020-03-07
法式紅酒燉牛肋條
唐揚炸雞咖哩蛋包飯
💛良心//外賣自取8折💛住屯門既嗌外賣翻屋企都正😳華都商場好多平靚正良心小店,之前食過西面🌚今次試下轉角先!店鋪位置唔多要預多少少時間黎等位啊~之前夜晚黎要等10幾張枱😣今次12點前到唔洗等😍⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🍛咖喱唐揚雞扒蛋包飯($64)(推介💯)兩塊大雞扒+香滑炒蛋係perfect😆雞扒外脆內嫩,粉漿唔會太厚粉。蛋包飯係普通白飯+炒蛋,雖然已經有咖喱送飯,但私心白飯轉炒飯一定更加好味🤤.🍝香蒜白酒蜆肉意大利粉($70) 意粉軟硬度適中,但冇咩白酒味。不過蜆肉大大粒又冇沙🤓整體來講都略為普通,比較推薦蛋包飯😛.🍫Valrhona 朱古力鮮奶($42)套餐半價加購的😚推薦啊😍漸層既朱古力鮮奶igable之外,超濃嘅朱古力味又唔會太甜✌🏻.🧃荔枝紅茶套餐包埋的,不過不失😀.🔸評分: 7.2/10💰人均消費: $100
💛良心//外賣自取8折💛
住屯門既嗌外賣翻屋企都正😳
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🍛咖喱唐揚雞扒蛋包飯($64)(推介💯)
🍝香蒜白酒蜆肉意大利粉($70)
🍫Valrhona 朱古力鮮奶($42)
🧃荔枝紅茶
套餐包埋的,不過不失😀
🔸評分: 7.2/10
💰人均消費: $100
星期六中午下班後要去採購,就順便找黃店吃飯再回家!這家去到時大概快2點?前面未有人排隊,等了幾分鐘就可以進去了。特別一提我留意到他店員消毒桌面特別細心,臨時加上去的透明隔板都會用消毒液抹過再給下一台客人坐,覺得安心!我點了漢堡扒咖哩蛋包飯,漢堡扒又厚又多汁!吃得很滿足!然後另一半點了滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯,鰻魚很香,肉也厚! 用餐時看到別人的料理也很棒,下次再試其他!
星期六中午下班後要去採購,就順便找黃店吃飯再回家!
漢堡扒咖哩蛋包飯

我點了漢堡扒咖哩蛋包飯,漢堡扒又厚又多汁!吃得很滿足!
滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯

然後另一半點了滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯,鰻魚很香,肉也厚!

用餐時看到別人的料理也很棒,下次再試其他!
2020-08-01
漢堡扒咖哩蛋包飯
滑蛋蒲燒鰻魚蓋飯
2020-08-10 549 浏览
講到去屯門搵食華都商場呢邊好多餐廳同小食店 亦都有好多小店需要支持下呢間轉角cafe 空間唔大座位唔多午飯時間都不乏等候嘅食客餐牌選擇都幾多意粉 飯 沙律 all day 咩都有而且價錢非常親民咖哩吉列豬扒蛋包飯賣相好吸引 份量亦唔少滑蛋炒得好出色好嫩滑之餘亦夠蛋香!日式咖哩帶甜味同少辣撈埋白飯一齊食超級惹味吉列豬扒炸得乾身唔油膩炸粉唔會過厚豬扒有肉唔會得肥膏同筋肉質軟腍一啲都唔韌 係有驚喜經典卡邦尼意粉卡邦尼嘅醬汁濃稠度比較稀但又唔會去到好水意粉亦好彈牙同掛汁食起上嚟好creamy有埋煙肉洋蔥面頭有大量parmesan cheese雖然芝士味好香但個人覺得搶咗白汁本身嘅味芝士味比較重如果少返啲芝士會平衡啲但整體係唔錯嘅
講到去屯門搵食

意粉 飯 沙律 all day 咩都有
而且價錢非常親民

賣相好吸引 份量亦唔少
滑蛋炒得好出色
好嫩滑之餘亦夠蛋香!
日式咖哩帶甜味同少辣

芝士味比較重
如果少返啲芝士會平衡啲

但整體係唔錯嘅
2020-07-30 341 浏览
收工適逢轉車之際又係嘆杯啡既時候,但夏日炎炎之前去開既cafe都要戶外行5分鐘以上實在頂唔順,即管openrice一下車站附近有無d咩cafe可以快閃一下. 全個華都附近,得呢間轉角係cafe類型,但熱門food item list咖啡居然榜上無名!😳 心諗無理由d食物咁cafe style但無人推薦d咖啡架?!(唔通真係好唔得?😅)但因為距離下架🚌只有20分鐘,加上一向都傾向支持小店,決定 give it a try!結果係~~~~完全正常!☺️😆係會返酌既level tim~奶打得滑有質感👍🏼配香濃既nutty豆☕️ 以後又多一個收工嘆啡既選擇喇😋😁PS.響為期2日‘全日🈲️堂食’政策宣布成為短命種既之際,唯有0係戶外不為人知既地方偷偷地飲左佢啦😢(帶口罩😷戶外飲食大法練成中)

以後又多一個收工嘆啡既選擇喇😋😁

Flat  white

外卖自取
Flat  white
  • Flat  White
今次又黎介紹屯門另一間良心小店,就係呢間主打西式 / 日式餐點,位於華都商場既「轉角White Court Cafe」。睇到網上唔少人都黎試呢度既咖喱蛋包飯,於是又跟下風,叫左個「唐揚炸雞咖喱蛋包飯」同埋「吉列豬扒咖喱蛋包飯」。試落又真係冇令我失望。個蛋好靚咁包住啲飯,口感嫩滑而且新鮮。但我略嫌佢煮得耐左少少。入面啲飯夠熱,粒粒分明。至於咖喱汁,對於我呢個咖喱控黎講算係唔錯。濃稠度啱啱好,見到個顏色就知個香料味係夠。蘿蔔同薯仔都夠入味。辣度輕微,令人開胃。至於個炸雞,有啲人覺得兩舊少得滯,但係我覺得每一舊個Size其實幾大,都夠食既。加上唔係因為個皮炸得厚先顯得大,而係入面啲肉真係有份量。雞肉肉質結實,又唔會太乾;個皮炸得夠脆,帶有少少香料味,差在唔係幾夠鹹。黎到個豬扒飯,豬扒外皮鬆脆,豬肉肉質結實又有啲豬肉鮮味,表現唔錯。雖然貴炸雞少少,不過多啲肉,CP值略勝一籌。其他方面因為用料大同小異,所以表現同上。呢兩個餐都會跟兩杯野飲,我就叫左一杯是日特飲「荔枝紅茶」同埋「檸檬紅茶」。其實本身對於跟套餐既飲品期望唔大😂「荔枝紅茶」就係簡簡單單一杯帶有荔技糖漿味既紅茶,幾順口,表現中規中矩。炎

唐揚炸雞咖喱蛋包飯

吉列豬扒咖喱蛋包飯 (圖內上方)

呢兩個餐都會跟兩杯野飲,我就叫左一杯是日特飲「荔枝紅茶」同埋「檸檬紅茶」。其實本身對於跟套餐既飲品期望唔大😂「荔枝紅茶」就係簡簡單單一杯帶有荔技糖漿味既紅茶,幾順口,表現中規中矩。炎炎夏日飲落感覺都幾舒服清新。「檸檬紅茶」當用黎消下暑就夠了~
荔枝紅茶 (前方) ; 檸檬紅茶 (後方)

總結:兩個飯既CP值都唔錯。店內環境舒適,係燈光暗左少少;服務態度良好。推介鐘意食咖喱飯 / 蛋包飯既人或者想朋友Chill下既人黎食。各位可以Bookmark住先,疫情過去,店家重開之時再去支持!
2020-07-16
唐揚炸雞咖喱蛋包飯
吉列豬扒咖喱蛋包飯 (圖內上方)
  • 吉列豬扒咖喱蛋包飯
2020-07-26 218 浏览
屯門比較受歡迎的一間良心食店,每次都大排長龍等位,而門口有好多文宣可以睇,可以細心品嚐下咖哩唐揚雞扒蛋包飯日式甜咖哩,賣相已經好吸引,雞扒炸得夠脆,而且啲粉漿唔會厚,食落啖啖肉又JUICY,感覺比日本的還好食蛋夠滑,如果有埋蛋香更加完美~份量勁足料,如果細食不妨叫少飯,以免浪費。虎蝦蝦油手工闊麵,估唔到咁正,超級必食的!!兩隻虎蝦,足料唔會肉霉,蝦油味勁濃郁,每一條麵都有蝦油精華,食完一啖又一啖手工闊麵好似刀削麵,有彈性又有麵,粉香,應該唔會係第二度搵到套餐附送有是日特飲,但不包餐湯,不過都已經足夠。

咖哩唐揚雞扒蛋包飯

蛋夠滑,如果有埋蛋香更加完美~
份量勁足料,如果細食不妨叫少飯,以免浪費。

虎蝦蝦油手工闊麵,估唔到咁正,超級必食的!!

兩隻虎蝦,足料唔會肉霉,
蝦油味勁濃郁,每一條麵都有蝦油精華,食完一啖又一啖

套餐附送有是日特飲,但不包餐湯,不過都已經足夠。
2020-06-20
午餐
2020-07-19 245 浏览
今日再次選擇了轉角的午餐,餐單有沙律,意粉,咖哩蛋包飯,英式早餐及鰻魚飯,花多眼亂。上次已經試過英式早餐,今次決定試下店主推介的蛋包飯。蛋包飯都有幾款選擇,識食的朋友必選咖哩豬扒吧。吉列豬扒咖哩蛋包飯 $67 滑蛋包著白飯,配上熱辣辣的咖哩汁,賣相不錯,不比大型連鎖食店差。加上厚切的豬扒,口感不錯,而且肉質嫩滑。另外,我還以半價升級了餐牌的飲品 - Ice Cappuccino。炎炎夏日,慢慢品嘗這杯凍飲,感覺寫意。

吉列豬扒咖哩蛋包飯

Ice Cappuccino
吉列豬扒咖哩蛋包飯
Ice Cappuccino
2020-07-09 397 浏览
位於華都商場盡頭,店舖容納大概20人,週六下午多人等位,差不多45mins先有位。用餐時間70mins。.🔸羽衣甘藍豆乳意粉 ($62)分數: (6.7/10)適合較清淡既朋友,唔會好heavy,唔會好重味。意粉有口感,唔會太稔,不錯。意粉上面有香菇,羽衣甘藍等素食材料。聽講羽衣甘藍功效好高,抗癌,抗老美肌,排毒。.🔸玫瑰鮮奶咖啡(+$16)分數: (7.5/10)好香玫瑰味,上面仲有啲小花瓣襯托。

位於華都商場盡頭,店舖容納大概20人,
週六下午多人等位,差不多45mins先有位。
用餐時間70mins。

🔸羽衣甘藍豆乳意粉 ($62)
分數: (6.7/10)
適合較清淡既朋友,唔會好heavy,唔會好重味。
意粉有口感,唔會太稔,不錯。
意粉上面有香菇,羽衣甘藍等素食材料。
聽講羽衣甘藍功效好高,抗癌,抗老美肌,排毒。
羽衣甘藍豆乳意粉

🔸玫瑰鮮奶咖啡(+$16)
分數: (7.5/10)
好香玫瑰味,上面仲有啲小花瓣襯托。
玫瑰鮮奶咖啡
2020-07-05
玫瑰鮮奶咖啡
2020-07-09 170 浏览
咖喱唐揚雞扒蛋包飯 $64 (升級套餐另加$18)- 咖哩味香濃而不辣😍送飯食一流,雞扒數量多👍🏻大大舊又唔「孩」口,個蛋好嫩好滑~加埋薯仔成碟飯就係perfect match❤️‼️建議跟餐~會有埋餐湯同野飲‼️/白酒蜆意粉 $70- 好香白酒味既意粉😍而且啲蜆大大粒又多,仲要無沙!簡單係誠意之作吧!抵食推介啊~/玉子燒 $18- 係好甜既蛋😂我麻麻地~但鐘意食甜蛋既朋友不妨一試👍🏻建議大家早少少去等位🤣好旺場👌🏻
咖喱唐揚雞扒蛋包飯 $64 (升級套餐另加$18)

- 咖哩味香濃而不辣😍送飯食一流,
雞扒數量多👍🏻大大舊又唔「孩」口,
‼️建議跟餐~會有埋餐湯同野飲‼️
白酒蜆意粉 $70

- 好香白酒味既意粉😍而且啲蜆大大粒又多,
仲要無沙!簡單係誠意之作吧!
抵食推介啊~
玉子燒 $18

- 係好甜既蛋😂我麻麻地~
但鐘意食甜蛋既朋友不妨一試👍🏻

建議大家早少少去等位🤣好旺場👌🏻