2017-07-15 161 浏览
一間望落去不起眼既酒樓,但很有街坊酒樓既覺,很有親切感,看似古老,但食物都很有創意,有特色,所以就叫左d比較特色既小菜試下,柚子蘋果大虎蝦,呢個小菜非常有創意呀,賣相亦很吸引,仲好似好健康添,炸好既虎蝦放蘋果上面,而蘋果既中心係挑空左放入蘋果粒,真考心思,出黎係既效果色香味俱全,虎蝦香口,蘋果爽口,仲有柚子肉伴住色,正,另一款特色小菜,可樂碌黑草鵝,聽個名都覺特別,酒樓話用新鮮鵝,加上煮要需時,要等20分鐘 但食好野,梗係等,果然出黎亦不致失望,好夠味,香甜濃口,送飯食係一流。
2017-07-12 129 浏览
香港愈泥愈少中式酒樓,幾乎可以話執左好多。呢間酒樓係新開,仍然保有會唱懷舊歌曲,會有包場宴會。好有舊香港的特色。呢種裝飾真係好少再見到,以前會覺得係華麗的象徵,代表酒樓的體面、豪華,但今天就變成了懷舊、珍惜的象徵。每位客人都會送一碗湯,岩晒夏天嘅時候,可以清清地、又涼涼地,仲可以係進食前先濕濕口。而今日嘅湯係冬瓜,岩晒呢星期超熱的天氣點了客家菜梅菜扣肉,呢款小菜絕對是家常小菜必備之選。而梅菜扣肉都非常入味,而且啖啖都係半肥瘦,好正呀!另外點了份特式小食,柚子蘋果大蝦。呢款小食好開胃呀,酸酸租甜,而且好清新。岩晒食完好油膩嘅扣肉之後清一清。最後係可樂碌黑草鵝。呢個菜雖然賣相唔特別,但食落樂入味,而且鵝嘅份量都唔少,不過就略嫌偏咸左少少,但都好好味

2017-07-09 99 浏览
輕輕鬆鬆又到星期六,下午不用返工,約左細仔去花墟行花街,順便買些盆栽回家,裝飾一下,為家增點生氣。行花街是唔知時間的,個心都已經比花海所吸引著,又點會記得起那餐晚餐呢?打比大仔,問起他在哪,咁啱又在油麻地,我煩起今晚的晚飯,又要趕時間返家買餸,煮飯,又頭都大埋,大仔提議,不如你倆過來我這邊,一齊食完晚飯才回家,呢邊又近巴士站,好方便,我地都好久沒食龍蝦伊麵了,今晚我地食豪一下吧。呢間酒樓是開張不久的,有些小菜都好實惠,適合一家大小的。樓上鋪,地方比較細,當晚都是坐滿客人,仲需要等位。酒樓都好別出心思,所有餐具都燒上了彩色的雞圖案,好生動、活潑、增添美感!燒鵝例牌,燒的皮脆肉嫩,唔油膩,肉質鮮甜、鬆化,好入味道。芝士龍蝦伊麵,好耐沒食了,一隻龍蝦的份量,都唔少,龍蝦肉質結質多肉,好新鮮鮮甜,夠彈牙爽口,伊麵軟硬適中,每條麵都掛上香濃的芝士汁,芝味美味無窮。椒鹽班頭腩,酥炸班腩,香口、加上椒鹽、鹹酥味剛好、雖然是頭腩,但一樣有好多魚肉,肉質結質,好鮮美,啖啖肉有口感。富貴生汁炒蝦球,西蘭花伴碟,色彩鮮明,用上特式的餐具,增添美感。蝦仁大隻,傢一個乒乓球大小,蝦仁食落鮮鮮味爽彈,再加上沙律醬
呢間酒樓是開張不久的,有些小菜都好實惠,適合一家大小的。

樓上鋪,地方比較細,當晚都是坐滿客人,仲需要等位。
燒鵝例牌,燒的皮脆肉嫩,唔油膩,肉質鮮甜、鬆化,好入味道。

蝦仁大隻,傢一個乒乓球大小,蝦仁食落鮮鮮味爽彈,再加上沙律醬汁,好開胃。
2017-05-13 262 浏览
來了兩次才寫這食評。因為兩次都有一種親切的感覺。感覺就像在回到農家的一種無拘感。有一些食物很有農村風味。第一次來的時候,點了個豆腐的菜式。上菜時有種似曾相識的鹹魚香撲鼻,而且味道剛好,不會因為加了鹹魚而過鹹。不得不說,就是這鹹魚香讓我憶起多年前的味道。兩次都吃了蒸石斑,價格卻是自己在市場也買不到的相宜。味道不錯,只是火候稍為過了熟一點。這次點了乳鴿吃,皮脆肉汁多,很不錯。第一次來的時候,米飯加入了蕃薯粒,感覺很農家風味。第二次來,說是蕃薯會搶了飯香,就沒有再加了。
來了兩次才寫這食評。

因為兩次都有一種親切的感覺。

感覺就像在回到農家的一種無拘感。

有一些食物很有農村風味。

這次點了乳鴿吃,皮脆肉汁多,很不錯。

2017-04-30
2017-04-30 291 浏览
見到新開既酒樓,價錢合理,環境良好,又有海鮮,所以就試下。一上去就見到有個大魚缸,重有好多海鮮,好生猛,屋企人話要試下d海鮮!總結:-食物質素(良好)-服務質素(良好)@不停有侍應換碟-環境質素 (滿意) @當日星期五,無booking 枱,所以只有細枱!
見到新開既酒樓,價錢合理,環境良好,又有海鮮,所以就試下。
總結:
-食物質素(良好)

-服務質素(良好)
@不停有侍應換碟
-環境質素 (滿意)
@當日星期五,無booking 枱,所以只有細枱!
白灼蝦
白灼蝦
蒜蓉粉絲蒸聖子皇
蕃薯蒸飯
2017-04-18 279 浏览
值得推介產品 名廚推介 最新產品沉香燉雞湯 感覺好奇新鮮 因他們說燉湯為古代皇帝御用珍品 本人從未試過此湯 所以一定試一次 飲用後感覺非常值得支持 而且他們用沉香元素 據稱有一定的養生功效 不錯不錯 價錢可以接受
2017-04-16
新開酒樓,特意帶父母黎試一試早茶先!這間酒樓以客家菜為主打,酒樓外貼著客家豆腐同雞為主打!欣賞他們也標榜用新鮮雞/鵝,用泰國靚米,用香港油,唔落味精,看得出也有用心之處。地點: 在內街的街坊酒樓,不過地點好易搵,喺油麻地警署對面,地鐵油麻地站行幾分鐘就到,好方便!環境: 新裝修坐得舒服,有窗可望街景,夠光猛,酒樓在2樓,對老人家唔好處係要行樓梯。職員服務: 是日職員態度值得表揚,幫我們搵一張唔洗搭枱的,又主動關心我地食物好唔好食,殷勤幫我地加水同埋解釋早茶優惠,加完水再每次主動幫我地斟茶。以街坊酒樓而言,服務態度可嘉早茶時段優惠: 有早市優惠,有張早茶孖寶點心紙同特價點心。星期六日及公眾假期都適用,不過就無折頭,平日會有88折,下午茶有68折。 不過星期六日茶位偏貴。。。星期六日要$12蚊1位再加一。點心拼盤共8件(全日都有)$48: 點心拼盤1SET有蝦餃2件,菜苗餃2件,燒賣2件,糯米卷1件,叉燒包1件。 覺得都幾抵食,蒸點而言都個拼盤都好齊備,蝦餃嘅蝦肉都好實在,蝦肉彈牙大粒,燒賣豬肉香也不多肥肉,菜苗餃菜苗條條翠綠也飽滿,每樣都有2件,不錯!糯米卷叉燒包中規中舉。早茶孖寶 :可
新開酒樓,特意帶父母黎試一試早茶先!

早茶孖寶 :可以$29蚊叫2個點心,飯,腸粉等等,我見有其他人已上載了點心紙,不再重覆了,孖寶選擇都有十多款,我們今次選了以下2款
- 鳳爪排骨飯: 鳯爪2件,排骨也有5-6細細的,總體算料多,飯也吸收盡肉汁精華!上桌熱騰騰的,爸媽愛其飯香,飯軟硬適中,粒粒分明,米靚好吃,3人分可每人一小碗。 鳳爪味道OK,排骨不會太硬,易入口,整體滿意。

- 鮮竹卷: 1盅有3件,裹面多係豬肉餡,有冬菇西芹木耳絲,不是粗粗的鮮竹卷,但都足料,不過有少少偏咸,湯也有少少咸。

春風得意腸(大點): 吃得出是新鮮整的,春卷及腸粉也熱的,腸粉外皮都算滑溜,春卷內裹與其他酒店春風得意腸有少少唔同,因為佢係蘿白絲餿,春卷皮是網面春卷,上桌後要快點吃以免太諗,由於餡料較吸味,不要落太豉油(我個姐姐倒得太多了)
早茶孖寶: 鳳爪排骨飯
春風得意腸
春風得意腸
點心拼盤
早茶孖寶: 鮮竹卷
题外话/补充资料: 餐廳寫明用新鮮雞,唔用味精,用泰國靚米,同用香港花生油,食得放心。值得一讚!
2017-04-15
$50 (早餐)
  • 點心拼盤
  • 早茶孖寶