2008-05-18 20 浏览
唯一缺點係排成半小時先買到,如果可以搵個大d既舖位,就好la~極力推薦『波霸奶茶』&『珍珠奶茶』~十蚊杯,真係好好好好飲,好有茶味,又有奶味,好滑,d珍珠好彈牙counter個肥仔既服務唔錯~
唯一缺點係排成半小時先買到,
如果可以搵個大d既舖位,
就好la~
極力推薦『波霸奶茶』&『珍珠奶茶』~

十蚊杯,
真係好好好好飲,
好有茶味,又有奶味,好滑,d珍珠好彈牙

counter個肥仔既服務唔錯~
$10 (其他)
2008-05-18 17 浏览
Exam finished!四年的大學生涯終於畫上句號完左exam去左買波霸珍珠奶茶, $10 700ml 相比起happy lemon真係好抵!!而且幾好飲(bf話d奶茶係同其他地方有d唔同), 記住要少甜ar~個人覺得波霸珍珠有口感d星期六6pm去, 等左半個鐘....不過傾下計又唔覺悶既今日個cashier幾好禮貌, 男仔瘦的~
Exam finished!
四年的大學生涯終於畫上句號

而且幾好飲(bf話d奶茶係同其他地方有d唔同),
記住要少甜ar~個人覺得波霸珍珠有口感d
星期六6pm去, 等左半個鐘....不過傾下計又唔覺悶既
今日個cashier幾好禮貌, 男仔瘦的~
  • 波霸珍珠奶茶
2008-05-17 10 浏览
友人本身想買波霸珍珠奶茶嘗試一下味道 , 點知排到我地個陣已經售罄哂 , 唯有買返珍珠奶茶 , 見到杯上有個貼紙寫住全糖 , 有d心知不妙 , 飲第一啖... ...嘩~~~好鬼甜呀!!!我同友人都覺得偏甜左d , 下次應該要叫少糖至岩~~~
, 飲第一啖... ...嘩~~~好鬼甜呀!!!
我同友人都覺得偏甜左d , 下次應該要叫少糖至岩~~~
$11 (其他)
2008-05-17 47 浏览
今日真係好嬲好唔開心!!我其實差唔多次次出親旺角都會幫襯呢間野,,,就算條龍幾長都會排,,,亦都好鐘意飲佢地d野飲話說我今日如常咁去買野飲,,,日期係2008年5月16日時間:晚上9時53分竟然出奇地冇咩人,,,一行埋去就叫得,,,咁我同男友一行埋去,,我就拎左張 $20蚊同張卡放係台面今日呢份收銀員唔係肥肥地,,好好笑容,好SERVICE個位,係一個瘦瘦地有少少鬍鬚既短頭髮男人之後我話:”一杯仙草奶茶,一杯蜂蜜蘆薈”平時個位收銀會立即問你:”少甜少冰?”但今日呢位冇,所以我即刻補番:”仙草奶茶要少冰同少甜”期間我叫我男友拿錢,因為一杯$12,一杯$14,$20蚊唔夠俾我男友在袋中搵左個$10蚊銀放左係張$20蚊紙上。之後我聽到個收銀好細聲咁講:”$12蚊”就收左我D錢($30蚊,但佢冇講出聲話收左幾多),之後好快咁找番$8蚊我有D奇怪,就問:”係咪叫左2杯?”佢答:”叫左一杯渣wo”咁好喇,,我講多次:”要多杯蜂蜜蘆薈”跟住問題就黎了....佢話:”你要補錢”(類似,總之意思係話我個度$8蚊唔夠)之後我就話:”我頭先明明俾左$30蚊你”佢:”冇wo,我只係收左你一張$20蚊紙”跟住我

今日真係好嬲好唔開心!!
亦都好鐘意飲佢地d野飲

話說我今日如常咁去買野飲,,,
日期係2008年5月16日
時間:晚上9時53分

竟然出奇地冇咩人,,,一行埋去就叫得,,,
咁我同男友一行埋去,,我就拎左張 $20蚊同張卡放係台面
係一個瘦瘦地有少少鬍鬚既短頭髮男人
之後我話:”一杯仙草奶茶,一杯蜂蜜蘆薈”
平時個位收銀會立即問你:”少甜少冰?”
但今日呢位冇,所以我即刻補番:”仙草奶茶要少冰同少甜”
我男友在袋中搵左個$10蚊銀放左係張$20蚊紙上。
之後我聽到個收銀好細聲咁講:”$12蚊”
我有D奇怪,就問:”係咪叫左2杯?”
佢答:”叫左一杯渣wo”
咁好喇,,我講多次:”要多杯蜂蜜蘆薈”
跟住問題就黎了....
佢話:”你要補錢”(類似,總之意思係話我個度$8蚊唔夠)
之後我就話:”我頭先明明俾左$30蚊你”
佢:”冇wo,我只係收左你一張$20蚊紙”
跟住我再重覆:”我頭先明明放左張$20蚊紙同一個$10蚊銀係台面”
佢:”對唔住wo小姐,我真係只係收到一張$20蚊紙”
如是我再重覆我真係俾左$30蚊俾佢多一次,
佢完完整整咁答番我:”對唔住wo小姐,我真係只係收到一張$20蚊紙”

跟住再好串咁加多句:”我可以送番杯野飲俾你,如果你真係覺得我屈你既話”
之後我唔想再同佢拗,因為唔想阻到其他人,同埋個位收銀員點極都唔化...
同埋佢既態度之差,佢好似覺得我係想屈佢,我洗唔洗屈你個10蚊呀。
我答佢:”唔洗”
佢問:”咁你仲要唔要叫個杯?”
我心諗,錢又俾左你喇,你又當我冇俾到,e+仲要我再嘔錢出黎。
緊係唔要喇....
我話:”唔洗la”

之後一路好嬲一路等杯飲品...
之後一路諗番....

1.個收銀極有可能只見到我地開頭拎張$20蚊紙出黎,心裡面就一直覺得個度只係得張$20蚊紙....

2.佢好快咁收左d錢,好快咁放左入收銀機,但佢冇講過自己收左幾錢,跟住連眼都冇望過。正常收銀程序收左人錢緊係要覆番人收左幾錢喇。

3.佢連聽order都聽唔清,我明明叫2杯,佢又聽唔到,叫完喇,佢又唔repeat order,如果佢即時repeat,我都會知佢聽漏左杯丫

最唔滿意佢一直重覆自己只係”收左一張$20蚊紙”,仲言之鑿鑿,大大聲。
有冇諗過,自己有可能會收錯?因為佢都冇睇過最後既金額係幾多。
仲有,好人好姐,我如果真係冇俾過出黎,我唔洗同你拗咁耐,
如果我真係要呃你錢,都唔會呃你$10 蚊大面額下嘛?

大家可能諗$10好少,,不值一提,但價值觀呢樣野人人都唔同(窮學生一名)。
但係此事關乎到原則問題,我係有俾過出黎,
但就俾人大大聲話番我話冇,好似係我屈佢錢咁,好羞辱我。

如果係一位好既服務員,即平時個位,我好相信佢會就算照當冇收到個$10蚊(因錢銀問題好難退錢),都會即時俾番我叫既飲品俾我道歉,況且平日個位收銀員咁小心又會細心次次問人要唔要少甜少冰,,唔會發生好似呢一次既誤會事件。
如果就算發生左,佢都會處理得好好。
唔會好似今次呢個人咁:”如果你覺得我真係屈你既話”
好似攪到我真係好著緊咁乞討佢個杯飲品,而佢語氣都好悔氣羅。
佢咁樣既態度唔知得失幾多客,可能呢位人覺得佢大把客,多我呢d煩客一個唔多,少我一個唔少喇。

講真你一杯飲品成本幾錢,你自己唔小心收錯錢,死口唔認不特止,客人亦好堅持自己有俾多$10,點解要咁樣堅持自己只收左$10?如能立即諗令人方法去解決,絕對唔會令人感到bad feeling(如送番杯野飲,雖然都會有差額,,)
但起碼令人感受到你有誠意去做補救,唔係好似呢位人兄咁lo。。。。。

到依家我都仲係好興好興。

下次如果想飲,見到收銀係呢個人,我寧願唔飲。
大家可以俾d意見,對於呢件事。
多謝睇晒我咁長既不滿。
  • 仙草奶茶(少甜),波霸奶茶(少甜)
2008-05-15 6 浏览
一直以來都好喜歡這一家店,本人至愛烏龍奶茶少甜加大珠,他真的跟我在台灣飲的一樣,超超超好飲~!!又大柸~~不過越來越多人....要等10~15分鐘不過我覺得係值得既!令我本身不愛到mk的人多了一個理由要每星期到mk"上電"諗起又想飲喇~~~~
一直以來都好喜歡這一家店,
本人至愛烏龍奶茶少甜加大珠,
他真的跟我在台灣飲的一樣,
超超超好飲~!!
又大柸~~

不過越來越多人....要等10~15分鐘
不過我覺得係值得既!
令我本身不愛到mk的人多了一個理由要每星期到mk"上電"
諗起又想飲喇~~~~
$10 (其他)
  • 烏龍奶茶少甜加大珠
2008-05-14 3 浏览
見咁多人排隊我又排買左杯綠茶飲等左成十分中之多終於有喇一飲OK喎比朋友試一啖佢都話GOOD
見咁多人排隊

一飲
OK喎
比朋友試一啖
佢都話GOOD
2008/5/6飲品離開柏裕商業中心,不經意地望到近來的人氣店~輕鬆飲~(正正在對面街)。一直也有看過此店的食評,知道在假日時段等一杯飲品已屬正常事,難得見門面只有幾人,雖然午餐的東西仍未’落格’,但如此好機會,當然不要放過!每人來到第一時間先問有沒有波霸珠﹖很快就堆了十數人,老闆就索性一次過向客人宣佈波霸系要在晚上六時才有。我又不想飲奶茶增加飽的負擔,但一時記不得有什麼好飲,見有杯綠綠地色的好像不錯,問過老闆後,就ORDER這杯百香果綠茶,我要少甜少冰加蘆薈,等了幾分鐘,大大杯的飲品出場~味道沒有意想之中的好:綠茶味給百香果味蓋過,過份的甜,蘆薈林劈劈﹑很散。不知在門口收錢那位是否老闆?他很風趣,就算忙到七彩,仍樂於答問題呢!行去巴士站途中自己掛住拍飲品照,一不小心就人帶飲品仆在地上,大大杯的飲品在街上跌爆...沒有得飲之餘,也擦傷了腿,好不狼狽。下次拍照還是找個位子定定拍好才離開了。註:晚上和朋友說開這店,她的經驗說,台式飲品要走甜才是香港的少甜,只怪自己不知道而已。
2008/5/6飲品

離開柏裕商業中心,不經意地望到近來的人氣店

不知在門口收錢那位是否老闆?他很風趣
,就算忙到七彩,仍樂於答問題呢!

,只怪自己不知道而已。
很多款式
列明清楚
$12 (其他)
2008-05-10 16 浏览
本來食完回族薄餅,下一站是肥媽小食的,但兩點鐘竟然仲未有野賣,唯有去買杯台式飲品解解口裡陣咖哩味先,奇怪 happy lemon 無人問津,輕鬆飲門外卻大排長龍,一於試試啦個店員有點像阮德鏘,本想試波霸奶茶 (波霸一講出口差 d 想笑,好彩店員唔係女仔),點知太早未有,故要了一杯珍珠奶茶($10),店員會問要唔要少甜少冰,之後就拎飛仔等...一間細細的鋪仔,得一個位同時 take order 及分發飲品,所以確有"飲品出了卻要等"的情況,引致門外擠滿了人,大約等了十分鐘,終於拿到一超大杯的珍珠奶茶 (約是 happy lemon 的 1.5 倍 size)... 內裡的珍珠是台灣常見的粉圓,形狀較細,易入口,咬感一流! 味道是偏甜了一點,下次一於要少甜...其實就我所見,店鋪有一邊是放滿雜物的,如果可以做到一邊 take order,另一邊分開飲品的話,服務效率定會大大提高。另外,這裡消費可儲印花,買十送一,的確抵飲啦!

珍珠奶茶
記緊要儲印花
2008-05-08 7 浏览
呢間野每次經過都一定有人排隊既"都飲過幾次.每次都等起碼三個字"呢到d野飲多選擇,好飲得黎又大杯.好抵飲"今日要左杯香芋奶茶+魔力水晶d奶茶幾滑真係..d魔力水晶超有口感"個人認為比珍珠更好..咁大杯好快都俾我飲晒ha~~ 因為真係正...呢到唯一唔好既真係要排好耐隊囉希望可以加快買既過程...可能佢真係想製造出多人排隊既假象而吸引人去買~不過講真果句,佢亦因為咁而流失左更多客人"正如我咁,十次經過而想飲..,但有八九次都係因為知要排好耐而放棄"否則真係會次次去買~~佢咁其實流失左好多熟客"希望個老闆可以改善下.. 其實d野飲真係ok嫁"我覺得唔須要咁做都可以有好多人去買~~
ha~~ 因為真係正...呢到唯一唔好既真係要排好耐隊囉
希望可以加快買既過程...
可能佢真係想製造出多人排隊既假象而吸引人去買~
不過講真果句,佢亦因為咁而流失左更多客人"
否則真係會次次去買~~佢咁其實流失左好多熟客"
希望個老闆可以改善下.. 其實d野飲真係ok嫁"
我覺得唔須要咁做都可以有好多人去買~~
$12 (其他)
2008-05-08 4 浏览
夏日炎炎,係旺角行街都算係件苦事。朋友仔要去登打士街拎野,又經過呢度,見佢今次換左個女仔做收銀,一於再去飲多次。5個人係前面,排左至少5分鐘。要左個焦糖鮮奶茶加珍珠。買完了,當時叫緊既no.係43。今次好醒目地係附近兜個round再返黎,點知先到47,距離我地既57仲有10個。不過我見到張檯有成4.5杯野飲,以為佢會好快,所以就企定定等。眼望住擺係舖頭入面張檯既幾杯野飲,其實佢咩都整好,只差未封好面頭張膠。但店員就係要keep住唔俾人,結果隔左幾分鐘先理會。最後等左十幾分鐘終於叫到56,企係收銀機側邊既我,見到有杯野飲放左係封膠部機度,但就仲未封好。個收銀都唔知搞咩鬼,佢其實只係差一個步驟,唔知係禁制定拉桿,但都要走開去。隔左2.3分鐘後終於拎到杯野。最後我同朋友仔講笑,可能因為我地要少冰,所以佢由得杯野擺係度,融下d冰,咁就係少冰喇。哈講返杯焦糖鮮奶茶加珍珠先,焦糖味幾重,有奶茶香。但朋友仔居然覺得似咖啡。另外,經過上次教訓,好彩今次要少甜,甜度剛剛好。不過珍珠好細粒亦唔夠煙靭,始終都係波霸珍珠好。總評俾OK,是因為咁既價錢真係非常超值,而且質素是不錯。不過服務同銷售手法真的不敢認同
夏日炎炎,係旺角行街都算係件苦事。

5個人係前面,排左至少5分鐘。要左個焦糖鮮奶茶加珍珠。

另外,經過上次教訓,好彩今次要少甜,甜度剛剛好。
不過珍珠好細粒亦唔夠煙靭,始終都係波霸珍珠好。

總評俾OK,是因為咁既價錢真係非常超值,而且質素是不錯。不過服務同銷售手法真的不敢認同。
2008-05-05 30 浏览
經過上次的試飲,覺得這店的份量和價錢實在值得再一次光顧,今天我要了香芋波霸奶茶。一般所有顧客都要等上好一會才拿到飲品,所以剛開始等候也沒在意甚麼的。後來我站在收費的左手面(即後巷入口的位置),我發現在收費員工的左手面桌上,放著最少7杯已弄好的飲品,起初我還以為是該幾位顧客的飲品還沒到齊,所以先放在旁好讓可以一次過送出。怎知道原來正正與我所料的完全相反,在我等待時觀察所得,原來是叫號碼的員工(也就是收費落單的那一位)故意等一會才叫該個已經弄好飲品的號碼!亦即是說,這店是故意讓客人等待一會而弄出人潮的假象!!!如此低劣的營商手法實在可恥,如果是生意太好而速度變慢還情有可諒,但是故意讓客人等待的手法絕對不可取! 雖然這店確是便宜又抵,但是這種手法絕不能苟同,各位下次在等待時大可以走到旁邊觀察,就可以清楚看到此技倆了~

香芋波霸奶茶
2008-05-05 7 浏览
五月四日(日)食完車仔麵,已計劃好去左輕鬆飲到買野飲,要試試其他口味,上之試了巧克力魔晶不喜歡魔晶的咖啡味,味道只是一般,但喝得出飲品本身是可以的,今次撰了最簡單又最考功力既珍珠奶茶黎試,看看質素如何~老婆則選了上次已想試的多多系列既檸檬多多~珍珠奶茶($10)奶茶是奶味較重的口味,較甜,味道不錯,配合珍珠飲正好~珍珠本來擔心是硬身的一種,一喝之下,發現珍珠大小剛好而且珍珠淋得黎煙靭,喝奶茶之時不用花太多時間o趙珍珠,是我喜愛的類型~ 非常好!檸檬多多($12)看到調製時用了一整支益力多,非常足料,值得一讚!飲品入口味道亦非常好味,檸檬味和益力多味原來都幾夾而且無乜糖精味道,可能有益力多味遮遮~ 幾好飲~尼款飲品最大問題放底得耐會出現分離現象 要再攪番勻先得~ ~"$10-$12買到700cc又有質素飲品的確好抵~今日早d小d人排隊感覺好左,唔係咁曬都幾弊!
五月四日(日)
食完車仔麵,已計劃好去左輕鬆飲到買野飲,要試試其他口味,
今次撰了最簡單又最考功力既珍珠奶茶黎試,看看質素如何~
老婆則選了上次已想試的多多系列既檸檬多多~

珍珠奶茶($10)
奶茶是奶味較重的口味,較甜,味道不錯,配合珍珠飲正好~
珍珠本來擔心是硬身的一種,一喝之下,發現珍珠大小剛好
而且珍珠淋得黎煙靭,喝奶茶之時不用花太多時間o趙珍珠,
是我喜愛的類型~ 非常好!

檸檬多多($12)
看到調製時用了一整支益力多,非常足料,值得一讚!
飲品入口味道亦非常好味,檸檬味和益力多味原來都幾夾
而且無乜糖精味道,可能有益力多味遮遮~ 幾好飲~

$10-$12買到700cc又有質素飲品的確好抵~
今日早d小d人排隊感覺好左,唔係咁曬都幾弊!
2008-05-03 7 浏览
行行下諗起輕鬆飲o係Open rice都有幾多人推介, 所以就排隊買杯野飲~~ 叫左香芋珍珠奶茶 細珠 少甜少冰老闆既服務好好 而且幾好笑~~等左十零分鐘倒終於俾我等到!;>嘩!真係好鬼大杯!兩個人飲都夠哂喇~~~好多珍珠 係啖啖都有~~~但係細珠比平時都遜色因為冇得咬飲左就"good"一聲吞落肚.....本來想要大珠 但係老闆話冇....><香芋奶茶真係少甜....不過冇特別...而且飲到一半我就飲吾落 掉左...講真係有少少失望 可能牛奶系列會好飲d....如果細杯d既話 我下次會再幫襯既.....
行行下諗起輕鬆飲o係Open rice都有幾多人推介,
所以就排隊買杯野飲~~
叫左香芋珍珠奶茶 細珠 少甜少冰
老闆既服務好好 而且幾好笑~~
等左十零分鐘倒終於俾我等到!;>
嘩!真係好鬼大杯!兩個人飲都夠哂喇~~~
好多珍珠 係啖啖都有~~~
但係細珠比平時都遜色
因為冇得咬
飲左就"good"一聲吞落肚.....
本來想要大珠 但係老闆話冇....><
香芋奶茶真係少甜....不過冇特別...
而且飲到一半我就飲吾落 掉左...
講真係有少少失望 可能牛奶系列會好飲d....
如果細杯d既話 我下次會再幫襯既.....
五月二日(星期五)同老公仔食完雞蛋仔有d頸渴,去左呢度飲野!見過呢度既野食好大杯,好似o係台灣飲既咁大杯!十蚊都差唔多啦!不過如果有大粒珍珠仲好dd!而且佢地都唔錯,因為有得選擇甜度!同埋多或少冰!我地一齊飲左蜂蜜綠茶(少糖)加珍珠!等左一陣就有,都算幾快!而甜度好似都冇mud點唔同,幾甜!珍珠都幾好味!不過比較林!唔夠彈牙!同埋好得意呢,老公話佢好似藥水咁,有個label貼o係隻杯度!兩公婆share一杯就剛剛好!!
五月二日(星期五)

同老公仔食完雞蛋仔有d頸渴,去左呢度飲野!

見過呢度既野食好大杯,好似o係台灣飲既咁大杯!

十蚊都差唔多啦!不過如果有大粒珍珠仲好dd!

而且佢地都唔錯,因為有得選擇甜度!同埋多或少冰!

我地一齊飲左蜂蜜綠茶(少糖)加珍珠!

等左一陣就有,都算幾快!

而甜度好似都冇mud點唔同,幾甜!

珍珠都幾好味!不過比較林!唔夠彈牙!

兩公婆share一杯就剛剛好!!
四月三十日(三)上網見到有間飲品舖輕鬆飲好評都唔小,所以食完飯行左陣口渴就去左試試~去到發現排條隊俾之前仲要長,但想試試都係照排~魔晶巧克力奶($12)因為想飲朱古力所以揀左尼杯,其實唔知道魔晶係咩黎,只係試試~杯飲品一飲下發覺有D咖啡味,初頭以為佢D朱古力有咖啡味,後尾先發覺原來係D魔晶講番奶茶,其實沖得都算滑,唔計魔晶淨飲其實幾好飲,不過唔鐘意咖啡所以差D另外老婆覺得魔晶唔大唔細唔太好,又唔係細到可以飲埋,o趙又難o趙到~整體黎講咁既價錢買到咁大杯叫有質素奶茶算幾好~尼度每杯都有700cc只賣$10-$12上下的確係抵,但條隊真係幾長下其實隊長又唔太覺真係咁多人買,只係佢運作系統唔完善有關間舖收銀係負責埋封飲品入袋,有時飲品出左佢收緊錢等,基本上做唔切兩瓣咁多~由排隊到收錢耐...... 收錢到攞野飲亦耐......同山東街果間快上快落台式飲品差太遠,相信人地一日做多佢三倍生意都唔止~想做多d生意真係要認真唸計改善下先掂~另值得一提係買野飲有得蓋印,十個印送一杯都唔錯~味道3.5 (因魔晶關係...)
四月三十日(三)
去到發現排條隊俾之前仲要長,但想試試都係照排~

魔晶巧克力奶($12)
整體黎講咁既價錢買到咁大杯叫有質素奶茶算幾好~

其實隊長又唔太覺真係咁多人買,只係佢運作系統唔完善有關
由排隊到收錢耐...... 收錢到攞野飲亦耐......
想做多d生意真係要認真唸計改善下先掂~
另值得一提係買野飲有得蓋印,十個印送一杯都唔錯~
味道3.5 (因魔晶關係...)