2019-01-08 313 浏览
I was captivated by the dan dan noodle poster at this joint so ordered it.When it came, I was quite surprised it actually looked like the noodles on the product shot.The prawn was obviously placed there to garnish just like the picture.Anyway, the broth was thick and heavy with a lot of peanuts in it but too sweet for my liking.The noodles were good but went soft too quickly and because the broth was too sweet, the noodles ended up too sweet for my liking.
輕鬆小站坐落於美食廣場內,各種店舖中式西式日式都有,有平有貴。今天很餓、很想吃米飯,便選了這間輕鬆小站的滷水雜拼飯,跟餐配青蘋果綠茶。滷味包括豆腐乾、紅腸、雞翼、五香牛肉和滷蛋,餸的分量很多,很適合我這大餸之人, 五香牛肉和雞翼很入味,肉夠淋,正!滷蛋是糖心蛋,夠香夠滑,相比之下豆腐乾就遜色得多,味太淡,豆腐又‘鞋’。青蘋果綠茶雖然是話青加綠,但顏色也綠得太可怕了吧,完全是色素。我們另外點了滷雞翼燥肉飯,燥肉之中有肉碎和肉絲,材料是很足但可惜吃落比較鞋口,但汁料香濃,很適合餸飯。
滷水雜拼飯
青蘋果綠茶
滷雞翼燥肉飯
2018-12-31
等候时间
5 分钟 (堂食)
滷水雜拼飯
2018-12-25 50 浏览
晚餐諗唔到食乜,見到類似台式野既,又有滷肉飯,就望到相有滷肉雞翼飯,就即刻想試下。相中滷肉多,無乜肥肉,雞翼又有3隻,有菜有配菜,諗住唔錯,就行埋去叫飯啦,點知個職員好似唔想做咁,叫咗三四次先肯過來,即刻落單啦,落完單就過去比錢,之後都係慢慢期待食個喜歡既滷肉飯做聖誕節晚餐,點知~~當我一見到個飯,即刻呆咗,見到成碟都係肥肉既滷肉,仲有得2隻雞翼,覺得奇怪下詢問職員,個職員就話係得咁多咋,不嬲都得兩隻,我話唔係,相有3隻架喎,事關我好中意食雞翼,職員即刻話相片只供參考,但係又唔講明得兩隻,非常誤導囉。唔講雞翼數目,講返食物質素,太多肥肉,滷肉飯唔應該係肥肉為主,仲要過份咸。食物唔掂,職員態度唔掂,唔會再幫襯~~
食物唔掂,職員態度唔掂,唔會再幫襯~~
  • 超多肥肉滷肉飯
2018-08-01 270 浏览
帶仔仔去popcorn玩完,諗住搵個地方休息下就見到cookedDeli by city'super,於是就打算去坐下。同尖沙咀果間唔同,係無咩人嘅,環境亦舒服。行左個圈,揀左輕鬆小站,感覺比較飽肚。 茶梅冰糖滷豬手湯麵 $53 揀左粗麵,幾有口感。湯幾驚花椒味,我唔太鐘意。豬手味道OK,不過量唔多。最like d茶梅,酸酸地好食,可惜得好少。套餐送飲品,揀左熱金桔檸檬,勁濃味,還可以,唔可以講係好飲雞絲燥肉飯 $53飯量夠。燥肉入味,有好多肉粒。雞絲清清地,配濃味燥肉係OK ge。配2條菜同半隻滷蛋。覺得幾全面。一樣有送飲品,揀左熱青蘋果綠茶。未見過咁綠既蘋果綠茶,杯底有綠茶粉,但味道有d酸同唿,可能凍飲會正常d。豆腐花$10(跟餐優惠)幾滑同軟,有淡淡荳味,不過配了桂花糖,有桂花香,加分不少。好味。

行左個圈,揀左輕鬆小站,感覺比較飽肚。

茶梅冰糖滷豬手湯麵

茶梅冰糖滷豬手湯麵 $53
套餐送飲品,揀左熱金桔檸檬,勁濃味,還可以,唔可以講係好飲

雞絲燥肉飯

雞絲燥肉飯 $53

荳腐花

豆腐花$10(跟餐優惠)
2018-07-29
等候时间
15 分钟 (堂食)
2018-02-22 336 浏览
係foodcourt搵嘢食,見到呢間台式嘢,選擇幾多又多人嗌就試下叫咗兩個餐外賣,一個係滷水雜拼飯,另一個係紅燒牛肉拌麵滷水雜拼飯都幾多材料,除咗講明嘅豆乾,紅腸,雞翼,牛肉同滷蛋之外,仲有小棠菜同酸菜其實有好多料,不過飯都係略嫌有點乾,貪心啲諗如果有埋肉燥就好嚕紅燒牛肉拌麵冇我想像中咁好食,因為啲牛肉係咩位都有嘅,有啲幾肥下麵係有啲似拉麵嘅質地,但係都幾黏,同青瓜一齊拌勻都麻麻地夾可以下次都係食返飯類好啲

叫咗兩個餐外賣,一個係滷水雜拼飯,另一個係紅燒牛肉拌麵

麵係有啲似拉麵嘅質地,但係都幾黏,同青瓜一齊拌勻都麻麻地夾
可以下次都係食返飯類好啲

外卖自取
2017-12-24 233 浏览
見呢間係food court入面新新哋,就一於試下佢叫咗佢個茶梅冰糖滷豬手飯個飯用超過大個碗裝住,豬手份量好足,有成6,7舊,舊舊都幾肥美仲配埋半隻滷蛋同幾條白菜仔豬手滷得好入味,並唔係廣東滷水,同平時香港食嘅唔一樣,個醬汁有陣香味,甜甜地好好送飯因為本身冇為意佢個飯會有菜,所以加$15叫多咗碟菜,係菜心雖然睇落係普通烚菜,但係菜幾新鮮又冇渣,點少少蠔油食幾鮮味,亦都解去豬手嘅油膩感,感覺好健康不過如果女仔自己一個食都唔建議你咁叫,因為真係太太太飽了好滿足希望foodcourt 入面多啲呢啲小舖,提供更多簡單又幸福嘅餐
見呢間係food court入面新新哋,就一於試下佢

叫咗佢個茶梅冰糖滷豬手飯
仲配埋半隻滷蛋同幾條白菜仔

因為本身冇為意佢個飯會有菜,所以加$15叫多咗碟菜,係菜心

不過如果女仔自己一個食都唔建議你咁叫,因為真係太太太飽了
好滿足
2017-10-01 240 浏览
以此價錢來說,食物質量及份量也算不錯!值得-試。員工態度也值得一讚,作出很多食物推介!Popcorn最近減少了商店,並增多了很多餐廳,希望在多競爭下此店可生存下去吧!
以此價錢來說,食物質量及份量也算不錯
  • 雞絲肉燥飯
2017-05-30 931 浏览
去台北覓食好像已經是大家放假的指定動作, 即使簡單的麵食和小吃已令人懷念不已。不過在香港要找到口味正宗的台菜卻不多, 但想不到在將軍澳的FOOD COURT 內竟然找到一間味道不錯又價錢很大眾化的輕鬆小站。其實我已經很少到將軍澳, 一走入這連串連鎖式商場時真的有點迷路感。所以亦是誤打誤撞下才知道走入了這邊新開的美食廣場, 看見有人點了的湯麵賣相不錯, 於是我們也跟着點了兩個晚餐。身邊那位的台南擔仔麵很快便有了, 看起來湯底夠濃厚, 傳來點點蝦油香。看見他吃得津津有味, 我當然也要試幾口。原來麵質非常不錯, 不會煮得糊, 還有點點彈牙咬口。加上扁麵能沾上濃湯和肉碎, 吃起來就更豐富。這個擔仔麵的餸料不算多, 但就跟正宗台南那些味道很似, 麵底也大了不少。湯底可以喝出除了以蝦烹煮外, 還有豬骨和香菜等, 味濃而不搶。配料的花生和蒽花等更是畫龍點睛, 令整個去麵更香和惹味。我則點了五花腩肉燥拌麵, 原來有這麽多青瓜絲, 非常合心意。這個拌麵用上像油麵的麵條, 咬起來很有質感, , 拌上較濃味和油份較多的腩片一起吃十分夾味。而青瓜絲除了加強了層次, 亦令整個麵食不會太膩。相信店家已經為香港人微

看見他吃得津津有味, 我當然也要試幾口。

相信店家已經為香港人微調了味道, 沒有那麽多香油和重味, 夏天吃也很不錯。

餐飲的炭燒凍咖啡也有點驚喜, 濃香幼滑, 真的可以飲到點點炭燒味道, 不是一般的行貨。
2017-05-15 361 浏览
今天去了輕鬆小站。我叫的是 台式肉燥飯。怪味雞就是我朋友叫的說。然後我當然偷吃他的怪味雞。 感覺就是 擔擔麵的味道加上雞。然後還有一些鹹菜。我不太清楚有没有花生。雖然我偷吃滿多的說,因為很好吃,而且我原來就很喜歡吃擔擔麵的。因此一直吃不停。٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶把朋友的飯都吃光,自己叫的就不吃。笑(ฅ´ω`ฅ)我才不是,我還是有吃自己叫的。 台式肉燥飯~滿特別的,我第一吃過是腩肉的肉燥飯。然後配上飯吃,真的好好吃,但是不配着飯吃有點油膩。這個肉燥飯和怪味雞真的不是在哪都能吃到。價錢大眾化,我覺得很值得一吃。飲料就是一般飲料。我朋友是男生,就覺得份量有點少,

今天去了輕鬆小站。

我叫的是 台式肉燥飯。

怪味雞就是我朋友叫的說。

然後我當然偷吃他的怪味雞。

感覺就是 擔擔麵的味道加上雞。

然後還有一些鹹菜。

我不太清楚有没有花生。

雖然我偷吃滿多的說,

因為很好吃,而且我原來就很喜歡吃擔擔麵的。

因此一直吃不停。
٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶

把朋友的飯都吃光,自己叫的就不吃。
笑(ฅ´ω`ฅ)
我才不是,我還是有吃自己叫的。
台式肉燥飯~
滿特別的,

我第一吃過是腩肉的肉燥飯。

然後配上飯吃,真的好好吃,

但是不配着飯吃有點油膩。

這個肉燥飯和怪味雞真的不是在哪都能吃到。

價錢大眾化,我覺得很值得一吃。

飲料就是一般飲料。

我朋友是男生,就覺得份量有點少,

2017-05-09 208 浏览
阿女接近兩歲可以四周圍食嘢啦。今次試下屋企附近嘅食物,我order咗個有菜有肉有飯嘅餐,諗住應該適合我哋親子2人食。對於BB同我食,啲鹵肉比較偏鹹, 而其他餸菜都ok,飯份量都算大碗。另外,雖然自己有拎一套餐具出嚟食飯,但都問佢地攞套餐具俾BB用,睇下餐具乾唔乾淨,比我想像中好,啱曬我有時大頭蝦唔記得帶餐具嘅媽媽食飯前,我問收餐盤阿姐有無BB餐椅,佢見到我得我同BB2個都肯幫手攞餐椅,都幾好唯一唔方便就係無員工主動幫手送餐,要放低BB一個人出去自己攞餐
阿女接近兩歲可以四周圍食嘢啦。

雞絲魯肉飯
2017-05-09
2017-04-23 495 浏览
今天到星星戲院看戲後,來到這個美食廣場晚餐。發現從前甜品店的鋪位,變為台式食店了!真係好久未有來過這邊了!參考其他食客享用的份量,看來OK。朋友點了豬軟骨飯,自己選了怪味雞。  付款後,在旁等職員預備食物。這是其他客人的豬手飯,外表不錯,有機會,下次選這個豬手飯。可以取食物了。 香醋豬軟骨飯  朋友喜歡軟骨類的食物。 怪味雞飯  大碗白飯,配几條青菜及半隻雞蛋。主角:怪味雞 雞件表面淺啡色的醬汁,有胡麻醬的粒粒,但怪味雞怎會只有胡麻醬呢!先沾部份醬汁,嚐嚐怪味如何。真的是胡麻醬,也有雞絲粉皮的花生醬味道,亦帶有微微的醋酸味。醬汁內還有鹹酸菜,果然夠怪!無骨的雞脾肉,配上怪怪的醬汁,不用吐骨,十分方便。  飯有飯味,菜有菜味,蛋有蛋味  雞肉吃光了!碟子上還剩下怪味醬呢!不要浪費,全部倒大碗內,撈飯一流。  再配熱啡,這就完成一餐了。
今天到星星戲院看戲後,來到這個美食廣場晚餐。

發現從前甜品店的鋪位,變為台式食店了!

真係好久未有來過這邊了!
參考其他食客享用的份量,看來OK。

朋友點了豬軟骨飯,自己選了怪味雞。

付款後,在旁等職員預備食物。
這是其他客人的豬手飯,外表不錯,有機會,下次選這個豬手飯。

可以取食物了。
香醋豬軟骨飯
朋友喜歡軟骨類的食物。
怪味雞飯
大碗白飯,配几條青菜及半隻雞蛋。

怪味雞飯
先沾部份醬汁,嚐嚐怪味如何。

醬汁內還有鹹酸菜,果然夠怪!
怪味雞飯
無骨的雞脾肉,配上怪怪的醬汁,不用吐骨,十分方便。
飯有飯味,菜有菜味,蛋有蛋味

雞肉吃光了!碟子上還剩下怪味醬呢!
怪味雞飯
不要浪費,全部倒大碗內,撈飯一流。

再配熱啡,這就完成一餐了。
2017-04-20
2017-03-19 302 浏览
是晚和友人相約去將軍澳看電影,順便在popcorn的食堂進餐。食堂裏有不同的菜式可供選擇,韓國菜、泰國菜、拉麵、點心等。我們想清淡一點,於是選擇了台灣飯面。小店的名字也挺貼切,輕鬆小站。食堂的環境算不錯,六時多在那裡進餐的人亦不多。我們點了一個雞絲燥肉飯和一個蚵仔大腸湯麵。套餐還跟飲料,我們都選了蜜桃茶。蚵仔大腸湯麵 - 蚵仔還挺多的,而且都是大蚵仔。麵的質地有彈性,不會煮得太過,我很喜歡。不過大腸味道不足,而且中間肥膏挺多。但整體味道不錯。雞絲燥肉飯 - 友人不太喜歡它的飯太痴,但我覺得有咬口不錯。用的是珍珠米。雞絲和燥肉就是正常水準啦,不過不失。至於飲料,友人下單時問可否少甜,但不可以。不過飲下又不會太甜,可能因為加了不少冰塊。

食堂的環境算不錯,六時多在那裡進餐的人亦不多。

蚵仔大腸湯麵
雞絲燥肉飯
2017-03-18
蚵仔大腸湯麵
招牌燥肉,燥肉一片片,夠咬口,紅燒牛肉麵,濃香湯底,麵質彈牙,豬手入口溶化,又多汁,大大隻,蚵仔大腸,台灣既標誌香醋豬軟骨,醬汁Juicy又大件,梅乾菜五花肉,肥瘦均勻,配上白飯,夾到放煙花。超級好味好有家庭式既溫暖味道還奉送飲品,有自台灣既藍山咖啡,香濃軟滑。而跟餐還可以加錢追加兩件豬手,令我想吃燥肉同時都可以吃到豬手未試過既一定要去試下回味無窮啊地點又方便又近,將軍澳站A1出口,一出過對面馬路就到,真係超級方便
招牌燥肉,燥肉一片片,夠咬口,
紅燒牛肉麵,濃香湯底,麵質彈牙,
豬手入口溶化,又多汁,大大隻,
蚵仔大腸,台灣既標誌

香醋豬軟骨,醬汁Juicy又大件,
梅乾菜五花肉,肥瘦均勻,配上白飯,夾到放煙花。超級好味
好有家庭式既溫暖味道
還奉送飲品,有自台灣既藍山咖啡,香濃軟滑。

未試過既一定要去試下
回味無窮啊
  • 茶梅冰糖滷豬手飯
今日午餐走到來pop corn的CookedDeli覓食,本是打算吃泰國菜的,竟然發現有新開張的台式料理 —— 輕鬆小站看見賣相不錯呢,新開既吾知質素如何,一於試下啦款式其實吾多,都係由豬軟骨、牛肉、雞翼、豬手衍伸出黎既款式,配飯或者麵。吃台灣菜當然要試一試紅燒牛肉麵台灣紅燒牛肉麵 $52賣相真係吾係甘好價錢吾平呢⋯⋯飲落湯頭一啲都吾似紅燒牛肉麵不過勝在牛肉份量多,而且入口即化,挽回吾少分數麵條係薄薄既寬麵麵質太淋了,食落似上海麵既闊版吾煙un 無咬口 吾太like免費凍熱飲品揀左炭燒咖啡 無乜咖啡味香醋豬軟骨飯 $52滷水蛋吾入味,豬軟骨份量夠多,而且醋香味足,幾開胃!但軟骨做吾到軟糯,肉亦做吾到入口即溶,有啲過瘦,普普通通飯軟硬適中,撈埋醋汁食整體質素普通,認為定價略貴~呢個價錢不如食小王牛肉麵
看見賣相不錯呢,新開既吾知質素如何,一於試下啦
吃台灣菜當然要試一試紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
台灣紅燒牛肉麵 $52
賣相真係吾係甘好
價錢吾平呢⋯⋯
飲落湯頭一啲都吾似紅燒牛肉麵
不過勝在牛肉份量多,而且入口即化,挽回吾少分數
麵條係薄薄既寬麵
麵質太淋了,食落似上海麵既闊版
吾煙un 無咬口 吾太like
炭燒咖啡
免費凍熱飲品
揀左炭燒咖啡 無乜咖啡味
香醋豬軟骨飯 $52
滷水蛋吾入味,豬軟骨份量夠多,而且醋香味足,幾開胃!
但軟骨做吾到軟糯,肉亦做吾到入口即溶,有啲過瘦,普普通通

飯軟硬適中,撈埋醋汁食

整體質素普通,認為定價略貴~呢個價錢不如食小王牛肉麵