2014-01-14 231 浏览
  今天天氣十分寒冷,因此想吃一點熱的東西,以及以熱湯浸泡著的食物,讓身體會暖和些。恰好經過這裏,便走進來了。  幸好人不算太多,大多數人都是外賣自取的。我覺得車仔麵可以跟菠蘿包蛋撻一樣,作為一種地道的港式特產。  車仔麵有個好處,就是可以自由選擇配料湯底和餸菜,我就點了貢丸米線,配熱奶茶。  米線夠大碗,米線夠軟稔,卻沒有碎和斷,不錯,而貢丸有五顆這麼多,還附一綹紫菜以及一些豆角,湯底不算太鹹,恰到好處。  奶茶卻有點遜色,奶多了一點,茶味稍嫌不夠。  但整體來說我還是很滿意,夠經濟,夠地道。

奶茶卻有點遜色,奶多了一點,茶味稍嫌不夠。

但整體來說我還是很滿意,夠經濟,夠地道。
貢丸米線配熱奶茶
貢丸米線配熱奶茶
2012-12-31 88 浏览
十一月下旬‧陰天在西班牙回來以後,吃了好幾日的車仔麵。當中吃過很辣的,而食友說跟這裡的一樣,所以在一天特地來試試。這裡的麵寧寧舍舍比別家的便宜一點,小什麵都只是28元,就要了這一款,當然要加入招牌咖哩汁。配料有豬皮(太腍)、蘿蔔(味道正常但有渣)、魚旦(鬆鬆的)、魚片(正正常常)、豬紅(沒味)、美味齋(沒味,當然不美味)等等。個咖哩汁不太辣,不太香,跟新記的有點差別。
十一月下旬‧陰天

個咖哩汁不太辣,不太香,跟新記的有點差別。

小什麵
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
小什麵
2012-07-07 98 浏览
是日早到,但因為多野做而不想在外食。在大街上想了又想,決定來試這一家的車仔麵。哈哈,一大早來吃車仔麵,是否過份呢? 應該不算吧,因為我發現,一個三餸的車仔麵同一早食的扒類公仔麵既份量係差不多。食車仔麵,麵底就離不開油麵啦,通常一間人流不少的車仔麵店既出品都會不錯,反而有時候遇到了過腍,梘水味過重的生麵,更是不好,所以,油麵永遠是最好食的。而且湯底加入了腩汁,更加是香。可是,牛腩就是呢一碗車仔麵既敗筆,雖然車仔麵通常都是提供碑腩,碎是沒有問題的,韌、硬...成舊石頭咁,要消耗上一定的卡路里,做了不少面部運動才能咀嚼下去.....幸是豬皮不錯,芝士腸一口就能爆出勁多芝士,不是太差。不過,我原本是要獅子狗的,錯了但有錯的好。此店雖近,但咁普通既車仔麵,吸引不到我再來。

此店雖近,但咁普通既車仔麵,吸引不到我再來。
外卖自取
$36 (早餐)
好耐都冇幫親車記, 都是中學時代的回憶吧.入內迅速地點了小雜油麵… 盛惠26蚊, 凍奶荼 .. $8蚊小雜麵. 內有魚蛋, 豬紅, 蘿蔔, 魚肉, 豬皮, 紅腸, 美味齋, 食後感: 湯底不夠熱…味道還尚可. 配料數量全部兩件, 太少了.感覺好吝惜, 我寧願佢貴少少, 至少碗麵給人的感覺都豐富少少.凍奶茶, 才$8 !! 真的沒有要求了!相信現今市道, 熱奶茶都要10蚊吧…講返杯凍奶茶的quality, 太多冰了.令到d 茶味都淡晒.. 在這區30蚊內食完碗咁多餸既麵, 都算難得.既然是平, 款式多取勝, 要求就不能那麼多啦.
好耐都冇幫親車記, 都是中學時代的回憶吧.

入內迅速地點了小雜油麵… 盛惠26蚊,
凍奶荼 .. $8蚊

凍奶茶, 才$8 !! 真的沒有要求了!
相信現今市道, 熱奶茶都要10蚊吧…
講返杯凍奶茶的quality, 太多冰了.
令到d 茶味都淡晒..

在這區30蚊內食完碗咁多餸既麵, 都算難得.
既然是平, 款式多取勝, 要求就不能那麼多啦.
小雜油麵+凍奶茶
2011-12-06
2010-11-02 41 浏览
忽然想食車仔面, 好久之前於cwb食過一間, 大雜米, 有7-8個餸加米, 湯底好得, 二十多蚊, 好食, 但唔知係咪搬左, 好耐無食過啦 , 在op搵下, 見到呢間有大雜面於是放工去食啦, 七點多, 有三四枱有人坐, 咁我睇下menu都係要大雜面啦, 一食魚肉, 好林呀, 是一舊粉 , 剩下的魚肉都沒食了, 其他餸(記得少少)有...........魚蛋, 豬紅, 紅腸, 面根等, 都係一般啦, 湯底尚可以, 但較油, 唯一米粉最好, 很爽

2010-10-29 39 浏览
過了午飯時間隨便走進了車記車仔麵。五餸麵二十八元是很划算的(在附近的新記只能吃到三餸)。魚蛋、腩肉ok,蘿蔔不夠熟、不入味,鹵水蛋有點乾,腸仔正常。湯底有腩汁味,不覺有太多味精,算可以。選了幼蛋麵。老實說,普通質素的幼蛋麵這樣放湯吃是頗難吃的。。。吃完後都算飽。這個價錢過得去吧。是一個人吃飯的不錯選擇。
過了午飯時間隨便走進了車記車仔麵。

五餸麵二十八元是很划算的(在附近的新記只能吃到三餸)。

湯底有腩汁味,不覺有太多味精,算可以。

吃完後都算飽。這個價錢過得去吧。是一個人吃飯的不錯選擇。
2010-10-28
2010-10-07 42 浏览
一個人在外晚飯的選擇不多,想吃多款食物更是不可能,但來到近鵝頸橋的車記,算是勉強能滿足那種「樣樣也想要」的要求吧。 車記位於鵝頸橋旁的大街上,門外還有巴士站,但店子小小,毫不顯眼。店內裝潢欠奉,格局有如一般港式茶餐廳,但用上白光燈令環境光亮整潔。食物方面,這裡除了主打的車仔麵,還有碟頭飯及其他小食。車仔麵配料每款 $5.5 或 $7.5,單叫價錢不算便宜,但這裡還有「大雜麵」及「小雜麵」兩個項目,集合多款配料,價錢只售 $24 及 $27,比較划算。 大雜粗麵:材料有咖哩魚蛋、豬皮、豬紅、蘿蔔、魚片、紅腸、魚肉及通菜,雖然不是貴價食材,加上質素一般,但勝在包羅萬有,份量十足。當中的魚蛋只是粉頭,不值一吃;豬皮口感不錯,但蘿蔔卻不夠入味,粗麵底與其他材料則不甚突出。值得一讚的反而是辣椒油夠香夠辣,加入湯底確令車仔麵生色不少。 凍檸茶:茶味比坊間較重,但跟麵要另加 $8,也不算便宜。要說「很好吃」,車記未必能有很高的排名,但廿多元能嘗多款食物,又確是划算的;而且份量十足,不難吃得捧腹而回。但要注意每人最低消費為 $15,入來吃串魚蛋來「攝時間」便不成了。

大雜粗麵:材料有咖哩魚蛋豬皮豬紅蘿蔔魚片紅腸魚肉通菜,雖然不是貴價食材,加上質素一般,但勝在包羅萬有,份量十足。當中的魚蛋只是粉頭,不值一吃;豬皮口感不錯,但蘿蔔卻不夠入味,粗麵底與其他材料則不甚突出。值得一讚的反而是辣椒油夠香夠辣,加入湯底確令車仔麵生色不少。

凍檸茶:茶味比坊間較重,但跟麵要另加 $8,也不算便宜。

大雜粗麵 + 凍檸茶 $35
2010-09-30
2010-05-09 45 浏览
這間在東區商業大廈左近的車仔麵檔, 不起眼, 而且食客不多遂入內, 坐位只有20個左右我一個人選坐在圓枱轉身有掛牆電視看Menu 上有很多款供選擇, 我叫了三送河粉, 魚蛋, 豬皮和雞亦尖, 選清湯, 亦可加咖喱汁或麻辣汁魚蛋有4粒, 好吃, 夠彈牙; 豬皮多件, 很入味, 略嫌軟身, 鹵水雞亦尖size很細, 入味, 有5, 6件吃完很飽肚最想推一推店內的辣椒油, 係超正! 濃湯加少少辣椒油, 索入幼河粉條, 真係好好味! 食後不感覺口渴,相信味精不多要彈的, 是飲品要加$7-$8, 如果$5-$6就perfect隨時會再來吃, 好味道
這間在東區商業大廈左近的車仔麵檔, 不起眼, 而且食客不多

遂入內, 坐位只有20個左右

我一個人選坐在圓枱轉身有掛牆電視看

吃完很飽肚

隨時會再來吃, 好味道
2010-05-08
  • 車仔送
  • 加河粉
2010-03-02 36 浏览
車仔麵應該係港式地道美食之一, 記得幼童時真係企响街邊, 無枱的, 要用手拿着碗來吃. 今天通街通巷都入鋪吃了, 認真舒服. 市面上有很多車仔麵, (身)記, (中)記...等, 但我反而鍾情於這裏, 但不知何解, 這裏的評語則麻麻... 今晚路過, 依然點了我摯愛的車仔麵: 豬大腸, 紅腸, 齋 - 豬大腸煮得夠腍入味, 紅腸則切得太薄, 冇乜口. 湯底的美味當然令浸在其中的齋也美味起來. 雖然明知是味精湯, 但我總會喝很多的... 我也不得不承認, 以這價錢吃一碗車仔麵是貴一點的, 相信大部份是用在租金上, 也是坐在鋪內吃得舒服的關鍵吧!

今晚路過, 依然點了我摯愛的車仔麵:
豬大腸真係唔錯...
2010-01-27
  • 豬腸
2009-09-13 29 浏览
主打車仔麵,卻不能叫好。所叫的三餸,豬皮、蘿蔔、魚蛋,只得蘿蔔較甜美,可算合格;豬皮亦算爽,不過不失;最差是魚蛋,是幾粒無味的粉頭。幼麵雖彈牙,可是湯底不濟。早有心理準備湯底不缺味精,不過出來的味道不能說是好味,而是感覺很味精,相信落手很重,當然事後超超口渴!更弊的是,邊吃邊目睹廚部大姐拿出一罐味粉,在你視線下放落其大兜湯水。這足以給予喊臉吧。另叫的豬扒蛋飯相當正常。豬扒肉質鬆軟又不肥膩,已經拉番高一點分數。
主打車仔麵,卻不能叫好。

幼麵雖彈牙,可是湯底不濟。

2009-09-12
2008-08-28 17 浏览
放工趕住睇奧運,一心在附近找一間有電視的食肆,經過車記,見佢唔太多人,就入去了。要三餸麵,豬皮、芝士腸、雞中翼,要公仔麵,加杯凍檸茶。未幾,服務生把麵端上來,眼見碗麵既色水唔多對辦,心知不妙。果然,炸雞中翼又淋又唔脆口,芝士腸似白烚,叫佢碗麵加腩汁又唔加,毫無味道。十分肚餓,但面對水準如此低劣的食物,胃口也驟降。沒有套餐,一個三餸麵要廿蚊,凍飲仲要加八蚊,合共二十八個大洋,一點也不抵食。唯一係好在有電視直播奧運,才有番點欣慰。

2008-07-02 16 浏览
午飯時間, 飯後又要趕住去銀行, 點算好呢? 唯有搵一間又快又近銀行嘅食店, 拿拿聲食完就閃! 行到黎呢間食店前面, 師傅猶豫左一陣, 究竟入唔入去好呢? 皆因呢間食店師傅喺銅鑼灣試過一次, 感覺一般; 但見佢除左有車仔麵之外, 仲有飯食喎, 既然係咁就入去試下啦!入到門口, 企左一陣都冇人招呼, 於是乎師傅自己搵位坐; 坐底後即刻睇下有咩食先, 最後師傅都係冇要車仔麵, 而係柯打左個豬扒紅腸雞翼飯!豬扒紅腸雞翼飯都等左一陣先有得食, 喺飯未到時都好彩仲有電視睇, 咁樣d時間都冇咁難過; 終於豬扒紅腸雞翼飯登場喇, 講真個賣相真係麻麻, 不過是但啦, 拿拿聲食完就閃! 先講下紅腸, 紅腸有兩片, 都煎得好香脆, 而且切得幾厚下, 味道可以口感唔差; 雞翼有兩隻, 皮係煎得幾脆, 不過就幾乾身, 麻麻地; 而豬扒就一大塊, 都煎得幾油, 加上幾乾身幾鞋口, 唔掂; 再試下個飯, 飯就幾軟熟, 份量都夠, 不過最差就係個豉油汁, 冇味淡口, 差!總括黎講食物質素都係一般, 唔算吸引, 服務就冇, 環境都算清潔乾淨, 而價錢就一般啦, 廿六蚊冇野飲, 可以啦; 本來呢間食店仲有一樣野可取就係

總括黎講食物質素都係一般, 唔算吸引, 服務就冇, 環境都算清潔乾淨, 而價錢就一般啦, 廿六蚊冇野飲, 可以啦; 本來呢間食店仲有一樣野可取就係有電視睇, 點知食食下, 個阿姐冇啦啦走去熄左部電視, 冇左電視送飯, 胃口即時降至零, 係咁易食多兩啖即閃!

其實師傅都估到呢間食店都唔會有咩驚喜, 皆因連車仔麵都係煮得一般, 仲可以有咩寄望? 如果唔係貪方便師傅一定唔會黎, 所以你話仲有冇下次!
餐牌
餐牌
豬扒紅腸雞翼飯
2008-06-09 20 浏览
到友人家探訪, 之後見呢度有車記, 我一向都喜歡幫襯銅鑼灣個間, 我估呢間都係分店卦. 咁梗係要試試啦.點了大雜米粉, 有豆卜, 蘿蔔, 豬皮, 豬紅, 雞翼尖, 冬菇, 菜, 紅腸, 魚片, 魚旦, 齋. 豬紅係少有的質感, 很久前吃過一次很假, 超彈牙的, 很怕. 但呢度的唔錯. 雞翼尖和冬菇炆得入味, 係呢度最出色的送. 其餘的係ok 咁啦. 但呢度的車仔麵, 不用加沙爹醬之類, 湯底都很夠味, 又唔會口乾, 很不錯.