2004-10-10 13 浏览
今晚在嘉雀會有雀局,照例抽水食飯俾房租。雖然嘉雀有得食,但大家都想一氣呵成打完十二圈至開飯,所十一點幾完場時,四個人在附近搵食,見呢度在隔離,咁就腳就諗都唔諗就入了來。先叫十時後150 蚊的避風塘炒蟹,還有炸生蠔、焗元貝、咕嚕肉、菜及豉油皇炒麵。菜色份量普遍不少,150蚊的炒蟹當然不及平時的大隻,照估計是略略少於一斤,因蟹小所以肉不太實,下次都係便宜莫貪,叫回原價9蚊一兩的好了。這個避風塘炒法香口但唔夠辣,味亦略薄,送起啤酒來是差少少,還是橋底辣蟹對胃口;炸生蠔中等身型,炸得算香脆,交到功課;焗元貝38蚊一隻,是貴了一黠,但是新鮮的,不錯;咕嚕肉夠味但炸得不夠香脆,不算太差,但當然亦不是推薦菜色。連啤酒、汽水同白飯埋單六百三十幾,在這等地方吃,唔算平,但打牌抽果份水夠比,大家食完都無異議。

2004-08-20 40 浏览
成大班朋友食飯都幾鍾意呢度,價錢合理,食物水準亦唔錯,重好多選擇,不過有時都要等位。記得佢每晚九點半後全部都做特價,平好多,亦因此好多人專等減價時段至去食,往往九點已經成村人門外等位。講到食物,呢度鎮店三寶係油鹽水浸大蜆、沙拉骨同避風塘炒蟹。我次次例牌叫個油鹽水浸大蜆先,大蜆鮮甜,油鹽水夠晒胡椒味,撈飯食一流!不過有時冇普通大蜆賣,會用大大隻花甲,大雖大矣,肉地稍嫌韌D,唔算出色。正如其他食家咁講,呢度沙拉骨係幾好味,肉地夠,調味亦出色,不過個人唔係咁鍾意食太濃味,嫌遮蓋食材本身鮮味。至於避風塘炒蟹,味道其實只屬一般,視當日D蟹質素而定,價錢亦唔平。上湯/芝士焗龍蝦同椒鹽瀨尿蝦水準亦只係中至中上水準啦!除上述三寶外,呢度小菜亦相當出色。其中一味鼓油王炒麵係人多必叫之選,麵夠幼夠乾身,睇顏色已知有鼓油王味,不過銀芽可以多番D就更完美啦!佢黃金炸豆腐亦係一絕,金黃外皮非常香脆,而且有胡椒香,內裡豆腐非常滑,淨食唔點隻泰式甜辣醬都好好味。當灶時節,一定要試大良炒藕片,藕片薄而爽脆,配南乳汁真係一流,非常醒胃。富貴D,不妨試羔蟹蒸肉餅,趁熱食好鮮甜,肉餅亦非常有鮮味。其實係度食飯可以好經濟,正

其實係度食飯可以好經濟,正價而唔叫貴海鮮,平均一人都係五、六十蚊。
2004-03-16 27 浏览
招牌炸豆腐一流!!!外脆內滑,加上甜酸醬,簡直"正"呀..油監水蜆好味!!!蜆肉夠大,不太熟,鮮甜味仍然保留,加上楜椒味,鮮味更突出..沙拉骨... 估唔到平時食o既京都骨再加上salad 醬,係別有一番風味..但係... 碟炒蟹就真係麻麻地喇...整體尼講平!!!好味!!!
招牌炸豆腐一流!!!外脆內滑,加上甜酸醬,簡直"正"呀..
但係... 碟炒蟹就真係麻麻地喇...
整體尼講平!!!好味!!!
2002-08-12 32 浏览
我都係第一次無食o野而寫食評啦~<br>兩個人星期日8pm 去到~ 坐低就叫o左三碟送, 其中一碟只係好簡單o既蒜茸炒白菜~ 之後有d 遲o黎過我o地o既人都order o野啦~ 等o左好耐, 見佢地上菜速度好慢, 其他人食完一碟都要等好耐先再上另一碟~ 同檯o既一對情侶都好唔耐煩~ 最離譜係遲o黎過我o地o個d 人, 上o左碟沙拉骨, 食完再加五分鐘, 我o地都未上到一碟~ 蒜茸炒白菜點都易整過沙拉骨啦~ 等成半個幾鐘都上唔到一碟菜, 索性起身走人~ 去"家菜館", 可能d o野無咁好食, 但係平又平得多, 環境又好得多, 上菜速度又快得多, service 又唔錯, 我寧願去家菜館啦~
我都係第一次無食o野而寫食評啦~
2001-06-05 23 浏览
上次三個妹妹仔去嗌o左豉椒炒蟹豉椒炒蜆同埋菜~好味又唔貴
上次三個妹妹仔去嗌o左豉椒炒蟹豉椒炒蜆同埋菜~好味又唔貴
2000-09-07 42 浏览
沙拉骨同油鹽水蜆真係好好味o家!! 差唔多值滿分!!<br>不過.... 個避風塘炒蟹就唔係咁掂喇!! 係就係好香, 不過食落口就得個鹹字... 一o的蟹o既鮮味都冇!! 而且, 仲好貴添呀!!! 簡真令呢間舖扣哂分呀!!!!
沙拉骨同油鹽水蜆真係好好味o家!! 差唔多值滿分!!
2000-07-18 10 浏览
最正o個客係避風塘炒蟹~~o個d 蒜茸炸過..拎o黎送白粥,<br>包你食到三碗~!!<br>沙拉骨酸酸甜甜好入味..點沙律醬最o岩夏天食呢~<br><br>其他賴尿蝦,蜆都唔錯,一大班人去宵夜都唔錯
<br>包你食到三碗~!!
<br>沙拉骨酸酸甜甜好入味..點沙律醬最o岩夏天食呢~
<br>
<br>其他賴尿蝦,蜆都唔錯,一大班人去宵夜都唔錯
1999-12-10 23 浏览
沙拉骨- 勁正! 油鹽水蜆- 好味! 芝士石斑塊- 無得彈!
沙拉骨- 勁正!
油鹽水蜆- 好味!
芝士石斑塊- 無得彈!
1999-11-17 21 浏览
食得樂好鐘意一大班人來呢度開飯,皆因呢度D o 野食又平又好味! 例排菜係油鹽水蜆,夠原汁原味,直情可以連湯水都飲埋。另外沙拉骨亦都係招牌菜,一定要試試,秘密就係將加料沙律醬放上酸酸甜甜o 既豬扒度,送飯食認真一流! 仲有呀,呢度D 豉油王炒麵同泥孟粥都好正o 架,不妨一試。