越棧越式湯粉專門店

越棧越式湯粉專門店 (已結業)

Viet's Choice
越棧越式湯粉專門店 (已結業)
veeeee
肚餓去醫肚都可以
veeeee
2011-06-03
关注
由於工作太忙關係 延至十幾日後既今天先寫COMMENT當天是星期日 適逄SOGO 大酬賓同女朋友掃完護膚品就食LUNCH食既時候只係下午十二時左右 門可羅雀恕我善忘 實際價錢已經忘了 依稀記得二人埋單都係$60..$70 左右 頗為經濟講返食物生牛河:雖然牛肉已經熟得7788 但肉質都叫軟熟 整體味道幾好 湯底特清少油雞絲撈濛:整體及格 不過酸辣汁淡口 唔甜又唔酸查看更多
superekin
還不錯!
superekin
2011-05-23
关注
今天因為突然想吃越南麵因此就上了 Openrice 來看看附近有什麼地方可以選擇,到了最後找到這個餐館。本人叫了個香茅豬扒檬,味道還不錯。我叫的春捲也不錯味道。總得來說不錯。 查看更多
大頭佩
次次去都覺得好好食~哈哈~
大頭佩
2011-05-19
关注
由於一點好多人...所以十二點幾就即刻去左先~一個星期總會黎一次~因為有最健康既三色飯~其實最抵食都係個咩都有既三色飯~加埋杯野飲都係$45~佢香茅豬扒真係好食~即叫即炸的~食落又唔會太油~兩塊蝦片~我次次都留番最後食~因為好既永遠都係最後先品嚐的~嘻~加少少魚露上去~混埋粉絲既蝦片真係冇得頂~查看更多
越式健康三色飯
三色飯
還可以
2011-02-07
关注
今晚去睇演唱會, 睇之前去causeway bay食嘢…去咗”越棧”…叫咗個2人餐:(我要) 生熟牛河:味道ok, 不過個湯底好似有中藥味..怪怪的(友人) 豬扒湯濛:味道都ok。小食 - 雞亦 & 豬頸肉:2樣都好味, 都好香口。菜:麻麻地, 好似老得滯, 同埋個湯底都好似有中藥味。整體ok, 不過好似唔夠staff...叫嘢食要等。查看更多
C and A
下午茶時間~
C and A
2010-11-14
关注
星期六玩得太夜, 星期日起來已是下午茶時間!同媽食晏, 佢想食越南餐, 來了呢度.銅鑼灣越南菜真係唔係太多選擇, 看openrice都係得十間倒.叫了下午茶餐的生牛河, 及另外加個扎肉蝦片!牛河29蚊, 但蝦片都要24蚊... 但真係好想食嘛...好快有得食.下午茶餐份量不太大碗, 但都有幾片牛;牛唔太肥, 但上果陣已大半熟左了.飲口湯, 略淡; 但也算合格.河粉正常, 唔太淋.之後到個扎肉蝦片扎肉得好少; 不過米粉唔濕, 蝦片又好脆.24蚊略唔抵食呢...杯凍啡太多奶, 但真係好大杯!媽杯熱啡卻不是越式的...服務ok, 阿姐都好快手友善.廿幾蚊碗河, 算ok 吧.查看更多
检举
米粉唔濕, 蝦片好脆
ppftsg
越棧
ppftsg
2010-10-02
关注
豬頸肉撈檬:大大塊豬頸肉,唔會太油膩,而且肉質軟到,好好味,檬粉又夠涷,撈埋加埋魚露酸酸地得黎又開胃…正爆….超鐘意食咸檸檬七喜:嘩….成杯野又咸又酸又甜…真係好夠命…但只係半個咸檸檬….香茅雞翼河:湯底好正….香茅雞翼好好味查看更多
raymondorice
銅鑼灣飯堂
raymondorice
2010-06-08
关注
行銅鑼灣, 想食d質素比快餐高, 又唔想比太多錢, 呢度真係一個好選擇. 呢度既湯底ok, 清清地, 最怕湯底攪到好濁, 呢d就岩晒啦. 味道算係高果隻, 生牛肉拎到黎仲係生生地, 食落又唔un. 包埋野飲都唔使四十蚊. 小食方麵, 通常食拼盤, 豬扒唔un, 幾爽口, 最鍾意食呢度既蝦餅, 其他小食都ok.埋單最爽, 唔使加一, 平時又唔使點等位, 的確係好選擇.查看更多
菲比熊
::: 食物不俗 但服務差 :::
菲比熊
2010-01-04
关注
10月10日, 今日同呀比去優食橫丁試間未食過嘅越南野~ 一開頭個帶位呀姐d服務真係唔多好… 其實都頗影響我嘅食慾! 不過平心而論, 呢度d食物確係唔錯~::: 豬頸肉撈檬 ::: $36賣相絕佳~ 豬頸肉份量多, 整齊地切開一片片. 燒得香脆乾身而且香茅味濃~ 調味的青蔥, 香蒜同花生粒都好夠味. 檬粉晶瑩剔透又唔會一舊舊, 加上檬汁酸甜適中, 撈埋碗底的菜絲同酸蘿蔔絲, 食落十分開胃! 整體水準十分不俗~::: 咖哩雞紅米飯 ::: $39之前食越南咖哩都有過失望嘅經驗, 所以都有d驚, 看遍全場都冇人食, 因為每人都係湯碗嘅, 但係又好想食咖哩, 所以都係叫咗~ 好彩冇令我失望, 咖哩非常唔錯, 香味十足又唔會一味得個辣, 雞肉雖則係雪藏雞但係都幾入味~ 紅米飯咬落煙韌, 配上咖哩效果良好~ 可惜份量唔多一個正常男仔食未必飽…如果無咗個發呆同扮聽唔到我講野嘅呀姐… 我覺得係值得翻食的! 不過有得揀, 都係清亭好一點…查看更多
豬頸肉撈檬
咖哩雞紅米飯
berryyan
越南晚餐~
berryyan
2009-10-10
关注
晚上來這裡食飯,點了生牛肉湯河, 雞翼&豬頸肉撈檬, 青檸梳打,...豬頸肉&雞翼非常美味,:)沒有乾猙猙的感覺,值得一試~查看更多
雞翼
豬頸肉撈檬
雞翼&豬頸肉撈檬
陳真
都幾盞
陳真
2009-09-29
关注
有朋自遠方來, 等埋齋妹係屯門出山, 一齊去會一個大家多年沒見的朋友. 打電話找人時, 原來她們已經在越棧坐低左, 等我地兩個到.大家談了許久才開始點食, 4個人, 叫了一個二人套餐share, 再加多一個越式撈檬. 3個女仔, 1個男仔, 剛剛好吧.麵比小食早到, 這是當然的, 因為麵夠快. 其實不應叫做麵. 是橡粉同河粉, 生牛肉河 同 豬頸肉檬. 本想叫湯粉給齋妹, 但奈何侍廳阿姐說湯底是牛肉湯, 另外汁是魚露汁. 撈檬, 也只好用豉油撈了, 試過一次泰, 一次越, 難道東南亞食品真的咁難去照顧素食者.生牛河, 始終不是來到才將湯次倒熟塊牛肉, 感覺上是差了少許. 味道, 因為湯汁有牛肉味, 感覺上幾鮮, 味道若是再清少少, 就是細個飲的牛肉水. 豬頸肉檬粉, 有茅香味. 不過就比較油. 包了一個生菜, 同小食2味, 小食就差d啦, 應有既香茅味沒有, 而且是凍的, 亦多油. 就咁食好似冇咁好, 浸一浸湯, 去去油還可. 菜, 可惜是浸了牛肉湯, 同加了蒜片, 齋妹冇得食. 不過, 用湯煮菜, 始終比較入味. 實際上, 是好的.平有平食, 感覺上就是優食橫町內幾間食肆既風格. 查看更多
+ 1
e.anything
不太貴
e.anything
2009-09-12
关注
系銅鑼灣食lunch,咁岩見到d間又貪佢平米試下lor!入到去吾洗等位好小人,因為可能個陣時12點既關係...本身老公想食生牛肉撈檬,但系個staff話系俾d熟牛肉既,所以叫左豬頸肉撈檬同雞亦湯檬豬頸肉撈檬跟餐($36)個份量好夠,大大碗,豬頸肉又有好多塊,幾抵食既!!雞亦湯檬($28),d個單叫左!有3隻雞亦但佢無分開放,所以d皮無咁脆,肉質嫩滑,而且又會小小香茅味!!下次有機會黎試dinner刀應該吾錯!!:)查看更多
怪異品味
填肚都仲ok
怪異品味
2009-06-18
关注
銅鑼灣廣場嗰邊無咩好食, 轉而去優食橫町搵食..見裝修唔錯, 就入去食碗越式湯粉生牛肉河一碗, 加三色冰一杯, 賣相就唔錯, 有洋蔥絲, 元西, 蔥粒, 好似幾豐富, 湯顏色呈深啡, 又幾對辦!味道就一般, 覺得好咸, 而牛肉就太瘦, 無咩油, 口感變得幾鞋, 湯的顏色不是牛味的結果, 或者加了醬油吧三色冰都係一般, 太甜了本想給喊面, 但價錢唔係好貴, 都唔係垃圾, 填肚都仲ok查看更多
Bae Yong Jun
$1的3AAA美國牛肉
Bae Yong Jun
2009-03-25
关注
越南餐廳很久時只有兩三間﹐所以當時算是比較特別的食物及要輪上一長人龍才能入座。但現在越南餐廳開了很多亦普級化﹐一些世界連鎖式的越南餐廳亦看中香港市場來分一杯羹。一條短短的街道有2-3間﹐同一區超過10間不足為奇﹐所以來到這裡只見半場滿。因這裡慶祝分店開幕﹐加$1可張牛肉升級為3AAA美國牛肉。所以本人叫了牛河﹐老婆叫了豬頸肉河。生熟牛河(升級3AAA美國牛肉) – 牛肉切成薄條狀﹐形狀比這裡普通一塊塊薄切牛肉不同。味道沒有牛肉‘so’味﹐肉質較普通牛肉片淋一些﹐但不是好很多。加$1試一試無妨。配料有薄薄洋蔥圈,九層塔&芽菜﹐同一時間食可中和其鹹鹹的湯底。豬頸肉河 - 豬頸肉薄切﹐肉質肥美﹐味道不錯。其配料&湯底與牛河一樣﹐味道覺得有點鹹。3AAA美國牛肉論肉質﹐論味道與普通牛肉片沒什大分別﹐加1元試試無妨﹐算是比自己試過的經驗。豬頸肉肉質肥美﹐咬落有一種豬肉香味的味道。查看更多
豬頸肉
石頭記
好味道
石頭記
2009-01-08
关注
20090103 今日要同朋友出cwb 一轉, 要搵地方食lunch, 我地兩條路盲唔打唔撞搵到"越棧", 試下啦:生牛肉河粉 $30 : 生牛肉一片片, 好軟熟, 一D都唔UN而且有牛味, 個湯底幾好香矛雞翼濛 $30 : 3大隻雞翼, 試左一隻, 雞肉嫩滑, 唔錯越式春卷(2條)$24 : 好貴呀, 但用生菜包住嚟食, 又的確好好味奶茶x2 @$6埋單$96, lunch嚟講都算貴, 但又幾好味咁wor查看更多
生牛肉河粉
香矛雞翼濛
越式春卷
Duck717
豬頸肉超簿
Duck717
2008-12-07
关注
今日無嗌外賣, 又冇去我平時去開個間食lunch, 試咗另外一間, 越棧 ~~~點咗個豬頸肉紅米飯,啲豬頸肉得五塊,味道ok,不過超簿law~~~~~ 啲飯凍ga ,整体嚟講唔係咁好食, 份量好少, 男仔食未必飽 !查看更多