2020-08-17 33 浏览
第二間Fûhn Express終於係啟業村開咗啦,express主打平價越南菜,價格非常親民,全日套餐$4x蚊就有交易,店員都好親切,會主動拎多張櫈比我地放袋香茅豬扒飯($45)大大碟勁抵食,豬排好鬆軟,而且醃得好入味,配埋蒽花豉油好惹味呀生牛肉金邊粉($40)牛骨湯好濃郁,生牛肉上菜嗰陣只係輕輕灼熟到五成熟,口感嫩滑,脂肪均勻,金邊粉爽口彈牙小食試咗幾樣都好唔錯,自家製蝦餅($58)果然係招牌菜,見到咁多蝦肉就知足料,質感好厚實,口感非常彈牙蒜蓉牛油雞翼($36)牛油味都幾香濃,半煎炸嘅雞翼脆口得嚟又唔會成口油,蒜蓉份量可以再加多少少越式春卷炸得酥脆唔油膩,內餡仲加咗芋絲,口感好豐富呀飲品有好多選擇,連滴漏咖啡都有,不過天氣咁熱都係想飲下冰凍嘢,白桃沙冰(+$15)入口好幼滑綿密,味道清甜

越式春卷炸得酥脆唔油膩,內餡仲加咗芋絲,口感好豐富呀

午餐
  • 自家製蝦餅
  • 越式春卷
2020-08-16 39 浏览
九龍灣啟業市場係新派冷氣街市+餐飲小舖,有好多野食😬 「Fûhn Express」係越店小店,主要食湯粉、撈檬、飯,亦都有越式飲品提供。老闆好親民,價錢相當貼地,分量好大方,性價比高,最重要係味道唔錯啊🥳。金邊火車頭($68)••••••湯粉類嘅皇牌火車頭金邊粉🤩材料好豐富,有生牛肉、牛腩、牛丸、牛栢葉。湯頭濃帶點鮮甜😋,唔會死咸,都唔覺有味精,食完唔口渴。金邊粉幼身,滑溜掛湯能力高☺️好正。牛肉即肥牛,唔會好肥,又唔韌👍🏻。牛腩用上牛坑腩,非常軟腍,驚喜係好有牛味喎!🤤牛丸正常,私心希望牛栢葉切得大件啲,口感更好。香茅豬扒撈檬($45)••••••豬扒好巨型😍炸得好香脆!檬粉汁帶酸辣,夏天食一流😚配菜仲有酸紅白蘿蔔、青瓜、葱油,好味!自家製蝦餅($58)••••••未見咁足料嘅蝦餅🤪一粒粒超明顯嘅蝦肉,有相為證😂新鮮熱辣炸起,上枱好香口。小食拼盤••••••老闆主動建議人少,可以做個小食拼盤😍緊係好啦!樣樣都食到,有雞翼、春卷、扎肉、同類似豬面青口感嘅肉,俾左兩個醬汁,一個泰式辣醬,一個係招牌咖哩,咖哩有驚喜喎!好香微辣,好味到小編連豬扒都點咖哩汁🤭。

金邊火車頭($68)

金邊火車頭

香茅豬扒撈檬($45)

香茅豬扒撈檬

自家製蝦餅($58)

小食拼盤
小食拼盤

金邊火車頭
2020-08-16 677 浏览
Fuhn 終於開到黎九東區,仲要落戶平民屋邨啟業邨,身在唔起眼的地方,卻依然係銅鑼灣高質素的湯底與加拿大越南湯粉,而且平時午餐 只需四十蚊起就有交易,超抵食又高質。越式公司飯60一嚟到就知勁澎湃 ,即叫即炸豬扒,豬扒唔太多肥肉,而且醃得好味。手指公 size的春卷炸得香脆, 扎肉亦都畀得好多,即叫即炸的雞翼,香噴噴, 外脆內juicy。撈飯的豉油經過精密調校,鹹中帶甜,性價比超高!金邊火車頭 (生牛肉牛腩牛丸牛柏葉)68另一碗檬粉叫咗 火車頭, 一嚟到又係知道 冇叫錯。 牛肉牛丸牛柏葉 同牛腩都畀得多,食肉獸一定喜歡。牛腩炆得鬆軟, 而且一睇就知 部位揀得靚。 生牛肉雖然唔係安格斯, 但係一食落去都知道勁嫩勁有牛味, 牛丸亦都彈牙可口。 最重要係湯飲落去 足料有牛骨味, 唔會感覺係 味精湯,勁高質素。扎肉米紙卷35see through的米紙卷包滿條條扎肉,還有大量檬粉、生菜和紅蘿蔔絲,食落清爽快感,勁開胃,而且配埋自家醬,點一點,超好食。另外師傅仲比左佢地的咖哩汁同黑椒汁試味, 想講咖哩超濃超足料, 唔會水汪汪, 有齊越式咖喱的色香味, 如果我撈飯都可以食足兩碟ar~~每一個午餐都會

越式公司飯60

金邊火車頭 (生牛肉牛腩牛丸牛柏葉)68

扎肉米紙卷35

每一個午餐都會包埋飲品, 價錢有 40蚊起已經有交易,超抵食啦
2020-08-12 41 浏览
屋企附近既街坊商場開左一間新既越南餐廳,價錢好抵食,又多左一個新選擇,正!我地點左香茅雞扒粉撈檬,呢個撈檬份量好多,勁抵食,雞扒煎到好香脆,撈檬汁亦都整得好好,撈埋檬粉一齊食勁開胃啊!另外,仲點左越式拼盤飯,呢個飯好豐富,入面有雞翼、扎肉同埋春卷,每樣既份量都好多!另個自家製蝦餅好足料,落左好多蝦肉,勁鮮美,值得一試!飲品方面,牛油果奶昔係大大推介啊,佢既質地好creamy,有香濃既牛油果味,超級正!

另個自家製蝦餅好足料,落左好多蝦肉,勁鮮美,值得一試!

3K
2020-08-11 451 浏览
有朋友住係啟業呢度附近,間中都會過下黎買野,啟業街市都算多野賣,是日又黎左買餸,順便食個晏晝飯,有番堂食感覺好啲囉。想坐得舒服少少,fuhn好似唔錯,枱大張啲。店內光猛冷氣足,食物有粉有飯幾多選擇。枱上調味品亦乾淨,拎上手無黏立立。點了生牛肉金邊粉同青檸疏打,好耐無食越南野,睇見都流口水。青檸疏打跟餐加$10,價錢合理啦,一般特飲都要收呢個價。大大杯夠哂凍,青檸清新,酸酸的完全不甜,好啱口味,勁鍾意飲酸野。咁熱天氣飲呢杯野真係透心涼,好正呀~生牛河幾大碗喎,附上芽菜香葉隨意添加。湯頭鮮甜濃郁,好味,可以再熱啲更好。金邊粉煙韌有咬口,吸了湯汁食好好味。牛肉份量不少,浸在湯裏一陣就熟了,好滑呢,而且無乜肥膏。猶豫緊要鹹蛋黃薯條好定雞翼好,因為一個人食唔到咁多但又想試哂兩款,店主話不如做個拼盤比你,等可以食多幾樣,哈哈,又好喎,其他分店都有小食拼盤點㗎嘛。先食個鹹蛋黃薯條,唔好睇佢咁深色以為燶呀,係鹹蛋黃色住啲薯條,勁香口,勁香口,勁香口!!濃郁鹹蛋黃味,薯條勁脆,超正呀呀呀呀~再黎有越式春卷,夠香脆,點下個魚露酸汁食更好味。仲有酥炸扎肉,好彈牙喎,滿滿的肉感好正。最後仲有鹹蛋黃雞翼,又係勁
枱上調味品亦乾淨,拎上手無黏立立。
點了生牛肉金邊粉同青檸疏打,好耐無食越南野,睇見都流口水。
生牛河幾大碗喎,附上芽菜香葉隨意添加。
湯頭鮮甜濃郁,好味,可以再熱啲更好。
金邊粉煙韌有咬口,吸了湯汁食好好味。
牛肉份量不少,浸在湯裏一陣就熟了,好滑呢,而且無乜肥膏。
再黎有越式春卷,夠香脆,點下個魚露酸汁食更好味。
仲有酥炸扎肉,好彈牙喎,滿滿的肉感好正。
最後仲有鹹蛋黃雞翼,又係勁濃郁嘅鹹蛋黃,雞翼外脆肉滑,咬落爆汁㗎,好好味啊~

四樣炸物都好好味,作為鹹蛋黃fans收貨有餘仲想encore添,熱辣辣又香口,雖然知佢好邪惡,但忍唔住ko哂佢,一食停唔到口呀,無誇張,真係好好味,好好味,好好味,重要野要講三次!
2020-08-10
2020-08-10 35 浏览
今次去左舊屋嗰頭執野,見到街市開左新餐廳,Fuhn Express 環境乾淨企理,店員都好親切有禮,主動介紹有咩好食。店員介紹我地食火車頭河,裏面有4款配料包括牛腩,牛丸,牛栢葉同肥牛!仲提我地碗麵幾大碗,兩個人可以share 一齊食!餐廳好nice俾左d咖喱汁我哋試,話比我地點牛腩食,多種食法。啲牛腩真係超正,好腍牛肉又香。我哋仲叫左蝦餅同牛油雞翼!蝦餅真係要嗌,佢個蝦餅勁足料有勁多蝦,好彈牙。因為之前去越南時無機會試滴流咖啡,咁岩呢度俾我見到有就一於試下啦!咖啡好香好濃,好岩我口味!遲啲返黎再幫襯下先。

遲啲返黎再幫襯下先。

• 蝦餅
2020-08-08 283 浏览
平民價越南粉在7月份已經進駐屋村,嚟到九龍灣啟業村!Fuhn Express 的確快、靚、正,仲要夠平民價!!!我的至愛生牛肉湯檬粉只係$40,仲要係套餐,跟飲品!牛肉又多又冧,大大碗,湯低夠濃牛肉香味,明顯係師傅用心熬製的牛肉湯底,無味精安格斯牛肉飯聽到安格斯,唔好以為一定係貴,都只係$55,耂係套餐跟飲品,安格斯牛肉好濃牛味,配上洋蔥一齊煮,味道更好、更甜!蒜蓉牛油雞翼$36套餐追加2隻雞翼$16牛油味可以更香濃,蒜蓉味有少少蓋過牛油味越式炸春卷套餐追加$8有兩條,都好抵食!即叫即炸,夠晒熱,又脆,入面有啲椰菜蘿蔔絲,好香口!黃金薯條$28♥️推介之選♥️用鹹蛋黃炒炸薯條,每條薯條都沾滿鹹蛋黃,食完好有邪惡感!但好食到唔停得口!越南滴漏凍咖啡$28套餐加$18就飲到正宗越南滴漏咖啡,煉奶份量剛好,唔會太甜,咖啡味唔太苦,好滑口,夏日炎炎下的必飲推介!呢間平民越南粉的環境非常寬敞,乾淨企理,服務夠親切!一定再早啲黎,食返個招牌炸蝦餅同埋咖哩先
平民價越南粉在7月份已經進駐屋村,嚟到九龍灣啟業村!

生牛肉湯檬粉

蒜蓉牛油雞翼$36
套餐追加2隻雞翼$16
牛油味可以更香濃,蒜蓉味有少少蓋過牛油味
蒜蓉牛油雞翼

越式炸春卷
套餐追加$8有兩條,都好抵食!
即叫即炸,夠晒熱,又脆,入面有啲椰菜蘿蔔絲,好香口!
越式春卷

黃金薯條
越南滴漏咖啡
  • 生牛肉湯粉
2020-08-08 78 浏览
嚟到啟業邨,原來都有Fuhn越南嘢食,佢開咗express,價錢大眾化,不容錯過👇🏻🌟生牛肉河 ,牛肉新鮮嫰,湯頭一流,河粉好滑溜🌟安格斯牛肉飯 ,🤩牛味濃郁,真材實料🌟金黃蛋黃雞翼,咸香雞翼脆口夠juicy😋🌟招牌蝦餅 ,超多🦐蝦,好彈口好新鮮🌟所謂街坊生意,老闆另外俾我哋一啲超好味又唔辣嘅咖喱汁送飯🌟正宗越南蒸溜咖啡,睇住佢一滴滴咁完成✅感覺好治癒喔🥰🌟牛油果奶昔,香甜重牛油果味,加上牛奶🥛味道好滑口👍🏻滴漏咖啡制成品
🌟生牛肉河 ,牛肉新鮮嫰,湯頭一流,河粉好滑溜
🌟安格斯牛肉飯 ,🤩牛味濃郁,真材實料
🌟金黃蛋黃雞翼,咸香雞翼脆口夠juicy😋
🌟招牌蝦餅 ,超多🦐蝦,好彈口好新鮮
🌟所謂街坊生意,老闆另外俾我哋一啲超好味又唔辣嘅咖喱汁送飯
🌟正宗越南蒸溜咖啡,睇住佢一滴滴咁完成✅感覺好治癒喔🥰
🌟牛油果奶昔,香甜重牛油果味,加上牛奶🥛味道好滑口👍🏻

滴漏咖啡制成品