2025-05-13
呢晚喺海天晉滙商場發掘咗間日本餐廳,環境闊落,仲有無敵海景,感覺相當舒服。餐廳餐牌選擇相當之多,二人套餐及四人套餐分別價錢為五百幾至千零蚊,價錢相當合理。東京時令十本壽司($268)- 呢個相信係餐廳嘅招牌菜之一,選用新鮮的生魚片,以當季食材為主,口感鮮甜。多款刺身,例如吞拿、拖羅、海膽等食材入口都非常新鮮。壽司套餐亦跟埋松葉蟹肉蒸蛋,蛋味香濃,蟹肉鮮甜,頗有驚喜。安格斯牛扒定食 ($238)- 安格斯牛扒點咗七成熟,肉質依然鮮嫩,外焦內嫩。搭配的米飯和味噌湯,非常豐富及好味嘅定食之選。主食加$38仲可以追加關東煮,關東煮湯底清淡卻充滿鮮香,食材有獅子狗卷、芋絲、魚蛋及魚片等,清淡得來味道亦唔錯。西京銀鱈魚($168) - 西京銀鱈魚保留了魚肉的鮮美,外層焦香,內裡軟滑。搭配沙律醬汁,更加帶出魚嘅鮮味。餐廳逢星期二,四,六,仲做緊串燒買一送一優惠,我哋點咗燒雞翼同燒牛舌,非常之抵食。九州燒手羽($58) - 燒雞翼外焦內嫩,油脂香加埋少少鹹味,非常香口好味。牛舌($58)同樣燒得十分香,牛舌的肉質厚實,口感鮮嫩。味醂魚乾($88) - 味醂魚乾燒得好香,口感酥脆,微甜的味道,點埋沙律醬
壽司套餐亦跟埋松葉蟹肉蒸蛋,蛋味香濃,蟹肉鮮甜,頗有驚喜。
味醂魚乾($88) - 味醂魚乾燒得好香,口感酥脆,微甜的味道,點埋沙律醬食,好開胃嘅一道小食。