2011-05-03 21 浏览
在油麻地參加完一個講座後, 約左人又未夠鐘; 下午茶時段, 見有點餓, 來個甜品下午茶先不得不讚派傳單的姐姐, 佷落力. 我是因此才到這裏一試. 這個時段, 叫甜品送咖啡.想試的分別是這款火焰雪山以及這個面包布甸.終於還是先試面包布甸.感覺一般..... 中規中矩; 但不突出. 有機會會再幫襯, 因為 我喜歡食甜品 ^^
想試的分別是這款火焰雪山以及這個面包布甸.

終於還是先試面包布甸.

我喜歡食甜品 ^^
2011-04-27 7 浏览
一直都十分喜愛有酒味的甜品,聽說貴花甜有多款酒類甜品!尊程來試試!對我這個路癡來說,此間不甚起眼的店鋪十分難找!行了許多冤枉路!但食過後還覺得不枉此行呢!期待以久的火焰雪山等了幾十分鐘才出現。體積細小,表面淋著朱古力醬,一些生果伴碟。果然是得獎作品!加上了橙酒,十分香,加上有些燒焦的香味,已經急不及待了!燃燒的過程很短,很難捕捉這一刻!先食蛋白般的表層,連住內裡蛋糕,好有新鮮感但略嫌橙酒味不夠出。這杯cappuccino 讓你自行加奶咖啡味濃郁,而且好大杯抵!法國櫻桃酒梳乎厘很鬆軟,但同樣,酒味不夠突出。仍然十分滿意!看見menu上還有許多想食,還會再來品嘗其他甜品的!雖然兩款甜品的酒味不夠突出,但仍屬高水平之作!
火焰雪山
期待以久的火焰雪山等了幾十分鐘才出現。
體積細小,表面淋著朱古力醬,一些生果伴碟。
果然是得獎作品!
燃燒中
加上了橙酒,十分香,加上有些燒焦的香味,已經急不及待了!
燃燒的過程很短,很難捕捉這一刻!
先食蛋白般的表層,連住內裡蛋糕,好有新鮮感

但略嫌橙酒味不夠出。
cappuccino
這杯cappuccino 讓你自行加奶
咖啡味濃郁,而且好大杯
抵!
法國櫻桃酒梳乎厘

很鬆軟,但同樣,酒味不夠突出。
仍然十分滿意!

看見menu上還有許多想食,還會再來品嘗其他甜品的!
雖然兩款甜品的酒味不夠突出,但仍屬高水平之作!
燃燒中
cappuccino
2011-04-19 8 浏览
今次食都未食就要係個到到讚揚一下哩到D幾好SERVICE有幾得~以前曾經食完一次覺得佢地D甜品款式幾多,幾好味,最緊要價錢亦唔算太貴,所以上星期五同左班鐵腳食完飯過黎返黎試下囉~可能星期五既關係,門口其實都有幾班人係到等位,(不過大部份都係6-8個~),其實見咁多人都有諗住轉地方,但山長水遠係朗豪坊行過黎,無理由唔食丫~去到拎位時,門口個哥哥仔都好有禮貌,而且話怕我地一陣要入到去都要等好耐先有得食,所以係門口已經比等餐牌 & HARD SELL佢地有D咩出名比我地揀...等左一陣,我地見到唔見左批8個人,初初都以為佢入去左LA~慢慢又唔見左對上個6個人喎~我地都以為佢地入座率都幾高幾快丫...應該好快到我地...果然唔洗3 MINS就到我地...不過安排我地坐係門口個張枱...其實坐門口無乜所謂,但最大問題係佢比張枱一邊係面向牆既...(即係以前M記咪間唔中有D一條長枱,個個都面向牆坐個D咁囉~),我地4個人黎食野喎~比張咁既枱我地,我地點傾計喎~宜家搭枱咩...所以我地決定唔要個張枱行返出門口繼續等...個時亦發現之前個8人 & 6人根本無入到黎...最多枱都係坐緊D4人 / 2人(

所以我地決定唔要個張枱行返出門口繼續等...個時亦發現之前個8人 & 6人根本無入到黎...最多枱都係坐緊D4人 / 2人(不過我地個時都唔會理咁多,最緊要之後有位姐...)

咁我地出返門口等,係我地後面個6個哥哥仔見我地出返黎,好似FEEL到唔對路,個時竟然閃埋...

個刻即係得返我地4丁友係門口等LA~所以我地亦一致決定唔食,寧願再搵...走個刻諗住做好心放返個餐牌係佢地D櫈先走~點知個老闆出黎繼續用粗口話我地...(雖然只係細細聲...),但我地知道我地做左一個明智既決定,就係離開,唔係真係加左料係D野食入面我地點算...
2011-04-15
2011-04-03 3 浏览
晚飯過後,友人提議去貴花甜食甜品。點了一個十勝紅豆綠茶冰露 $36。紅豆同綠茶向來都係perfect match,依個甜品又如何?紅豆香甜,有口感;綠茶味淡,有微苦,部份冰塊過於大粒。食到最尾d冰溶左好多。其他冰露都有雪糕唯獨依個無,不過依個平d。如果加雪糕或者加mochi (好似宇治金時咁)應該會好食好多。朋友叫的心太軟,要等二十分鐘,沒有試,朱古力非常香。
晚飯過後,友人提議去貴花甜食甜品
紅豆good
點了一個十勝紅豆綠茶冰露 $36。
紅豆香甜,有口感;
綠茶味淡,有微苦,部份冰塊過於大粒。
食到最尾d冰溶左好多。
其他冰露都有雪糕唯獨依個無,不過依個平d。
心太軟 $43
朋友叫的心太軟,要等二十分鐘,
沒有試,朱古力非常香。
2011-04-02
$40 (宵夜)
2011-03-29 16 浏览
草莓冰露 -- 店員介紹 , 奶昔 + 思樂冰 max 版 ... 感覺ok . 不覺有什麼太大特別 . 不過.當日由於天氣太凍了 一面吃 一面不停震.....薑汁梳乎厘 -- 樣子很像一隻雞脾茹 , 薑味不濃 , 空氣感十足
一面吃 一面不停震.....

薑汁梳乎厘 -- 樣子很像一隻雞脾茹 ,
薑味不濃 , 空氣感十足
$ 42 草莓朱古力冰露
$ 38 薑汁梳乎厘
2011-03-25
$40 (宵夜)
$ 42 草莓朱古力冰露
$ 38 薑汁梳乎厘
2011-03-07 14 浏览
食完宜豐之後, 我地就行左去呢度食甜品估唔到響油麻地呢個地方, 仲要唔係響彌敦道上面, 呢間細細既甜品鋪都有ok多人等! 好彩我地等左五分鐘到已經入得者因為仲係好飽, 所以只叫了一個甜品一齊share~ 本身想叫d流質類既甜品黎解渴, 因為食宜豐食到我地好口乾! 但見到火焰雪山係呢度既招牌作, 仲要攞獎添, 無理由唔食!仲以為要等好耐, 點知兩三分鐘已經送到! 老闆好細心甘加上橙酒, 個雪山燒個時幾靚! (當然無師妹甜品熄哂燈燒甘壯觀la) 橙酒好香, 同個甜品好夾~ 雪糕係dreyer's 曲奇味, 好味, 如果再多d仲好 但個蛋糕有D乾~ 有兩粒西瓜同兩粒火龍果, 唔甜又唔夠凍, 可以不吃雖然都幾好食, 但價錢黎講真係偏貴!除左飲品之外, 呢度樣樣野都好似over 三十蚊! 我地食呢個火焰雪山, 一人份量係$42, 兩個人份量要九十幾蚊! 甘比較起上黎, 師妹甜品真係好抵食, 而且仲好食d! 當然響長洲太遠la~不過貴花甜既服務態度唔錯, 特別係老闆, 會同客人細心介紹食物, 但你唔會覺得佢太hardsell~ 我地兩個人share一個甜品又唔會show出唔滿意既樣子 (我試過有d
食完宜豐之後, 我地就行左去呢度食甜品

不過貴花甜既服務態度唔錯, 特別係老闆, 會同客人細心介紹食物, 但你唔會覺得佢太hardsell~ 我地兩個人share一個甜品又唔會show出唔滿意既樣子 (我試過有d鋪頭真係會黑面
) ~ 食完又唔會話即刻走黎收野趕你走~埋單又會講多謝同byebye~ 真係值得一讚!
2011-02-20 17 浏览
今日經過見到呢間甜品鋪派傳單,就入去試下,點知......一入去招待真係一流,侍應好詳細介紹有咩甜品出名,我同女朋友叫左一個心太軟同橙酒火焰雪山,先講火焰雪山,一個字"正"因為用橙酒點火後再落個雪山上面,令到有好香橙味,心太軟非常好食,一開D朱古力就流出黎,勁!!!
咖啡及茶
心太軟火山
2011-02-20
咖啡及茶
心太軟火山
2011-02-02 2 浏览
尋晚陪個 fd 去廟街~因為檔主好忙, 佢為左唔想我地呆等, 就叫我地喺附近逛逛先, 大約一個鐘之後再返去~咁既然有時間, 我就同個 fd 去食甜品啦~唔太熟油麻地, 只係行行下, 見到馬路邊有個易拉架, 既然呢間我同我個 fd 都未試過, 咁就去試下啦~我地大約 9:35pm 到~好 full 丫, 所以要等位~喺我地等位時, 應該係老細既一位人物, 已經同我地推介佢地唔同甜品既用料~大約等左 10mins 左右, 就有位喇**好多朱古力既甜品~對於我呢個朱古力狂迷, 真係唔知揀邊樣好~另一方面, 我又鐘意食咖啡味既甜品~但另一方面, hk 又無乜甜品舖有得食我愛吃既麵包布甸嫁喎!!選擇困難症呀!!!!!!!!!!!!!!!本來想食心太軟,但講真, 我食過好多唔同甜品舖既心太軟,大多令我失望.....始終最好食既都係 "五代同堂" 既心太軟~今次, 我好驚自己會再一次失望, 所以都無揀~最後, 我揀左 "咖啡酒芝士凍餅伴雪糕" (我揀朱古力雪糕)等左幾分鐘, 就有得食喇~件 cake 比我想像中細件囉....味道唔算出眾, 咖啡味同芝士味唔太突出~雪糕係 Dreyer's 既, 一定
尋晚陪個 fd 去廟街~
咁既然有時間, 我就同個 fd 去食甜品啦~
唔太熟油麻地, 只係行行下, 見到馬路邊有個易拉架,
既然呢間我同我個 fd 都未試過, 咁就去試下啦~

我地大約 9:35pm 到~
好 full 丫, 所以要等位~

大約等左 10mins 左右, 就有位喇**
好多朱古力既甜品~
對於我呢個朱古力狂迷, 真係唔知揀邊樣好~
另一方面, 我又鐘意食咖啡味既甜品~
選擇困難症呀!!!!!!!!!!!!!!!

本來想食心太軟,
但講真, 我食過好多唔同甜品舖既心太軟,
大多令我失望.....
始終最好食既都係 "五代同堂" 既心太軟~
今次, 我好驚自己會再一次失望, 所以都無揀~

等左幾分鐘, 就有得食喇~
件 cake 比我想像中細件囉....
味道唔算出眾, 咖啡味同芝士味唔太突出~
雪糕係 Dreyer's 既, 一定唔會難食啦 XD

至於我個 fd 既食既 "楊支甘露"
佢話料好少 (我都見到好少....)
我問佢好唔好味, 佢話唔好食 = =

<後記 >
打呢篇食評先前, 我睇左幾個對於呢間甜品舖既食評, 個個都話心太軟好食~
所以, 如果下次我再去油麻地既話, 我會試下呢度既心太軟~

值得一讚既係::
佢呢度竟然有好少甜品舖會做既麵包布甸~!!
不過佢好似只有薑味 or 櫻桃酒味.........
可以有其他味道選擇嗎??
如有, 呢個亦都會係我必試既甜品!!
2011-01-31
2011-01-28 10 浏览
食完保仔飯見前面間甜品舖平日都好多人排隊, 就去試試, 反正天氣冷食飽D也不錯. 我們 分別點了三個甜品 share 食...先嚟左個紅豆雪糕綠茶涼粉, D綠茶好冰但幾綿, 綠茶味幾香, D 紅豆大大粒好甜, 好好味, 最得意係D涼粉係一條條, 好似意粉, 好爽好甲D紅豆綠茶好冰, 個雪糕係Dreyer, 好滑好正. 冬天食冰也不錯wor. 跟住嚟嘅系彊味疏乎里, 好高好大個, 成個大菇甘, 好香好鬆軟, 有淡淡彊味, 仲有D彊容係入面, 應該係鮮制, 可惜 彊味不太夠, 可以辣D. 最後個心太軟好正, 好流心, 朱古力味好濃, 但帶少少苦, 不太甜, 我就覺得剛好, 但Sus就話可以甜D, 整體 已經好好. 這個飯後甜品, 真的為今晚的飯局劃上完美句号, 令我哋暖灑..ha haaa

2011-01-19
庆祝纪念
团年饭
  • 彊味疏乎里
  • 心太軟
  • 紅豆雪糕綠茶涼粉
2011-01-23 39 浏览
食完飯之後,就前往我期待已久既甜品舖。其實想去呢度好耐,因為佢地既甜品選擇多之外。仲有好多她得意既甜品,咁入到去唔使等位,真係太好啦。芒果爆珠個名唔係好記得,不過呢個都幾好食。果爐珠會爆出果汁,好得意。而個芒果都唔太酸,不過唔係食得好多,所以唔講咁多啦。橙酒火焰雪山呢個甜品都令我期待,因為佢真係好出位。好似真係有料到。等左一陣,店主表演雜技。將火點著酒,做出火焰既效果。好彩,我及時捕捉到呢個精彩既一刻。面頭係一層甜甜地既忌廉,而且食到陣陣橙香味。之後,食落去係一層既海綿蛋糕,呢度就無乜特別好講。心太軟另一個幾好食既甜品,雖然要等好耐,但都係值得既。因為個蛋糕切出黎會有濃郁既朱古力醬,好似溶岩流落黎一樣。而且朱古力醬味道唔算太甜,食落好有口感。熱既蛋糕配上冰冷既雪糕,一冷一熱口感好惹味。呢餐雖然真係貴左,但食到平時唔會成日食既甜品。點都抵翻哂,而且店員既服務真係幾好。當你無頭緒食咩既時候,會推介心手既甜品俾顧客。店員都幾有禮貌同耐性,甜品真係好正,下次實會翻兜。
外。仲有好多她得意既甜品,咁入到去唔使等位,真係太好啦。

芒果爆珠
個芒果都唔太酸,不過唔係食得好多,所以唔講咁多啦。
橙酒火焰雪山
呢個甜品都令我期待,因為佢真係好出位。好似真係有料到。等
既一刻。
蛋糕,呢度就無乜特別好講。
燃燒吧
越燒越旺
熄火
心太軟
另一個幾好食既甜品,雖然要等好耐,但都係值得既。
因為個蛋糕切出
好有口感。
熱既蛋糕配上冰冷既雪糕,一冷一熱口感好惹味。
流出來
解構溶岩
耐性,甜品真係好正,下次實會翻兜。

2011-01-02
燃燒吧
越燒越旺
熄火
流出來
解構溶岩
2011-01-18 21 浏览
間野係廟街附近自然次次食完煲仔飯都過黎食~上次去食的時候叫左個咖啡奶凍咖啡味超濃!!!周圍d點點都好好味~第二次食芒果雪蛤果個~個汁底有啲怪味... 有啲似藥水!但佢一條條的果凍口感超好~但整體成個野唔會想再食, haha我個friend就叫左十勝紅豆果個沙冰~佢話好好味! 淡淡地~ 好消滯 ;)
間野係廟街附近
自然次次食完煲仔飯都過黎食~

上次去食的時候
叫左個咖啡奶凍
咖啡味超濃!!!
周圍d點點都好好味~
第二次食芒果雪蛤果個~
個汁底有啲怪味... 有啲似藥水!
但佢一條條的果凍口感超好~
但整體成個野唔會想再食, haha
我個friend就叫左十勝紅豆果個沙冰~
佢話好好味! 淡淡地~ 好消滯 ;)
2011-01-14
2011-01-17 4 浏览
【16-1-2011】我和家人看完電影,從園方一路走到油麻地。在油麻地港鐵站站口見到有人派傳單。看看那傳單,見到甜品心太軟……好想食啊~~~~~~於是沒什麼猶豫的去了這店品嚐一下~~~家人點了一個咖啡酒芝士凍餅伴雪糕+熱咖啡。我試了一點咖啡酒芝士凍餅,有酒香,咖啡味道都幾重,不過如果個餅底冇咁濕就更加的好。我點了比利時朱古力心太軟+英式紅茶。看上來好似好好食啊~~~~切開個一刻……好多朱古力啊~~~~先講蛋糕,我覺得焗得剛剛好,外表有D脆而內裡不會太過乾身,配上濃郁得來不太甜的朱古力漿,好好食啊~~~(泣)雪糕是Dreyer's的雲尼拿味道,將它和熱騰騰的心太軟一起吃,也是很好吃~~吃了心太軟,再飲一杯紅茶,感覺好圓滿~雖然收費以同區來說是比較貴,但服務上和品質都唔錯~可以再去試試~~~
【16-1-2011】

我和家人看完電影,從園方一路走到油麻地。
在油麻地港鐵站站口見到有人派傳單。
看看那傳單,見到甜品心太軟……好想食啊~~~~~~

於是沒什麼猶豫的去了這店品嚐一下~~~

家人點了一個咖啡酒芝士凍餅伴雪糕+熱咖啡。
我試了一點咖啡酒芝士凍餅,
有酒香,咖啡味道都幾重,
不過如果個餅底冇咁濕就更加的好。

我點了比利時朱古力心太軟+英式紅茶。
比利時朱古力心太軟
看上來好似好好食啊~~~~

切開個一刻……
一切開朱古力漿流出來了~
好多朱古力啊~~~~

先講蛋糕,我覺得焗得剛剛好,
外表有D脆而內裡不會太過乾身,
配上濃郁得來不太甜的朱古力漿,好好食啊~~~(泣)

吃了心太軟,再飲一杯紅茶,感覺好圓滿~

雖然收費以同區來說是比較貴,
但服務上和品質都唔錯~可以再去試試~~~
2011-01-16
$40 (其他)
比利時朱古力心太軟
一切開朱古力漿流出來了~
早聽聞 油麻地有間好玩嘢嘅甜品舖, 一直 都想試, 但地址真係好難揾, 今日唔係 Avis 帶路, 真係唔識嚟!! 好欣賞佢地D 装修, 簡單舒服, 個主色綠色好sharp 好襯. 加分. 講到D甜品, 真係有驚喜. 先嚟左個特級酒香火焰雪山雪糕, 賣相得, 着火下好靚, 但好快燒完, 可能也不可以燒太久, 唔係就燶. 內裹仲好攪鬼, 有 松子仁, 綿花糖, 令到蛋白忌廉又軟又脆, 外面清新橙酒味, 但食到底就食到濃D咖啡酒味, 又好鬼"甲" wor. 難怪這個甜品攞獎la. (曾攞明火食神爭霸戰甜品組金獎同創意大獎) 再嚟一個太極Cream Brulee 一邊特闊脆糖面燉蛋, 脆皮香滑, 另一邊朱古力制造的朱古力燉蛋, 朱古力味濃, 但似mousse 多D。絕配。跟住嚟左兩個朱古力同系甜品, 分別系Brownie 同 迷你朱古力脆煱, 兩個朱古力味都好濃, 個Brownie 外形好得, 成個飛鏢甘, 又有合桃肉唔太甜, 正. 個迷你朱古力脆煱朱古力味超濃, 外皮鬆軟, 裹流心, 濃濃朱古力漿, 點生果和手指餅食最好, 可惜生果太少拉>__< 手指餅又太硬..

特級酒香火焰雪山雪糕

再嚟一個太極Cream Brulee
太極Cream Brulee

跟住嚟左兩個朱古力同系甜品,

Brownie
Chocolate Fondue
外皮鬆軟, 裹流心, 濃濃朱古力漿, 點生果和手指餅食最好, 可惜生果太少拉>__< 手指餅又太硬...失左D分...

終於等到主角心太軟出場 (等左足足20分鍾尼....),
Melton Chocolate Cake

個心太軟無令人失望, 好流心, 好香好濃朱古力味, 個心好滑, 可能之前己試左兩個朱古力甜品, 已經無甘特別滿是la...ha haa

跟住個櫻桃酒麵包布甸反而仲特別, 酒味香濃, 內裹仲有酒浸櫻桃果肉碎, 表面香脆, 內裏香滑美味, 酒味清香, 唔太甜, 正啊!! ^^
Cherry Wine Bread Pudding
食完幾個乾 系甜品, 等系要試下的濕系嘢, 跟往先嚟左個好立克冰露,
Horlick Ice
, 尼個簡直系極品, 好立克味超濃, 同個香滑Dryer 雪糕絕配, 仲有胚芽 系頂, 好味好得.

最後又係一個玩嘢甜品 - 雪糕紅豆綠茶冰意式涼粉
Green Tea Red Bean Herbal Jelly Noodle
D意式涼粉 一條條好爽好滑, 配上綠茶打做的綠茶牛奶冰露, 加埋頂上雪糕同大大粒紅豆, "lo" 埋食更好味, 綠茶味夠濃又清新, 甜味仲剛剛好, 又可以清清喉嚨, 真係一個完美的句号. ^^

整體嚟講我比80分, 價餞雖較貴 , 但品質服務超一流, 反正又不是日日食, 食完真係好開心. 如果開係尖沙咀, 銅鑼灣会更好, 同方便. 不過可能等更耐位la. ^^ 下次再嚟要揸事至得, 好彩對面有位拍

$40 (其他)
特級酒香火焰雪山雪糕
  • 好立克冰露
  • 雪糕紅豆綠茶冰意式涼粉
  • 心太軟
2010-12-17 13 浏览
因為它的火焰雪山得了獎,所以去開油麻地就試一下。。。Premium Flaming Snow Mountain特級橙酒火焰雪山雪糕(兩人份 $88)份量很少。蛋白太甜。橙酒的火焰只2秒。拍不到。只視覺效果沒有橙酒香。沒什麽特別的地方,內裡有兩球Dreye's 雪糕。Coffee woodland咖啡酒芝士凍餅伴雪糕咖啡果凍很普通。除了伴Dreye's 雪糕,找不到特別的地方。那客凍餅好像要$3X是那位“小二”推介的,但。推介的作品來說。強差人意 可能有別的好吃我不知道,但,甜品店那麽多,未必會再去了。
因為它的火焰雪山得了獎,所以去開油麻地就試一下。。。

Premium Flaming Snow Mountain
特級橙酒火焰雪山雪糕
(兩人份 $88)
份量很少。蛋白太甜。
橙酒的火焰只2秒。拍不到。
只視覺效果沒有橙酒香。
沒什麽特別的地方,
內裡有兩球Dreye's 雪糕。

Coffee woodland
咖啡酒芝士凍餅伴雪糕

咖啡果凍很普通。
除了伴Dreye's 雪糕,找不到特別的地方。
那客凍餅好像要$3X
是那位“小二”推介的,
但。推介的作品來說。強差人意

可能有別的好吃我不知道,
但,甜品店那麽多,未必會再去了。
2010-11-25
$60 (其他)
是夜在廟街飯後與男友漫步到停車位置取車,途經一甜品小店, 男友總喜歡飯後來點甜品才覺得是完成一頓完整的晚餐!店內坐位不多, 看到有幾名年輕人很用心的招呼和介紹出品給每個客人, 服務態度比前陣子熱爆的甜品店"糖百府"好多了! 很欣賞這幾位年輕人的創業精神值得 時下年輕人學習!我們點了鎮店的三款其中兩款! 比利時朱古力心太軟和法國櫻桃酒梳乎厘. 比利時朱古力心太軟 : 很濃的朱古力味! 很滑很香! 法國櫻桃酒梳乎厘 : 很軟綿綿...入口溶化! 酒味略為重了一些! 雖然價錢略為貴! 但無論如何,食甜品令人開心,一定會再來試其他。

比利時朱古力心太軟 : 很濃的朱古力味! 很滑很香!

招牌
得獎橫額