1K
2008-09-08 29 浏览
廢話少講, 直入正題!12 點去到, 唔洗排隊, 第一 round 豚組先贏!地方好舒適, 完全唔迫, 再贏!坐卡位, 雖本人及女友都不矮, 但張檯面仍高到上到心口, 可能係咕臣過薄?服務很好, 不是俾茶你, 而像日本咁, 凍水, 仲成渣俾了你.見 kc 兄吃豬扒咁開心, 也做緊特價 $78, 叫了一set.已平過了吉列專門店30%呢...爆炸力強的女友卻叫了 $118 的豬扒 + 蝦.餐連一小碟漬物, 麵豉湯. 好快便上了.麵豉湯比較稀, 但原來係可以要多碗的, 我喝多了一碗豬扒一上, 同 scarlet majesty一樣 :"吉列豬扒...佢一黎到我夾起, 塊豬扒底係濕既...應該係未"瓊"乾哂d油~"兩塊都係.這 round 輸給專門店了.蝦則很好, 點些 sour cream般既白醬, 好好食, 又夠脆!白飯也好味, 椰菜絲都係任食, 切得冇專門店咁碎, 喜不喜歡就見仁見智了.其中一款醋好像係有 sake 味...仲有幾塊西瓜, 甜.服務也再一讚.口味也不同; 另有吉列鵝肝漢堡定食, 吉列蝦餅定食, 吉列海鰻(都幾新奇), 仲有吉列和牛!總括來講, $78 係不少, 但豬扒唔
廢話少講, 直入正題!
12 點去到, 唔洗排隊, 第一 round 豚組先贏!
地方好舒適, 完全唔迫, 再贏!
已平過了吉列專門店30%呢...
爆炸力強的女友卻叫了 $118 的豬扒 + 蝦.
餐連一小碟漬物, 麵豉湯. 好快便上了.
麵豉湯比較稀, 但原來係可以要多碗的, 我喝多了一碗

豬扒一上, 同 scarlet majesty一樣 :
兩塊都係.

這 round 輸給專門店了.

白飯也好味,
其中一款醋好像係有 sake 味...
仲有幾塊西瓜, 甜.
服務也再一讚.
總括來講, $78 係不少, 但豬扒唔夠專門店做得好.
打和啦!

服務好.
上面ok底略濕
新奇口味...
唔知咩味呢..
2008-09-06 9 浏览
六點幾, 原本打算去一門, 但係冇book位要等到十點先有得食, 於是轉戰七樓豚組, 唔駛等位~ 環境都ok! 叫了兩個定食, total有豬扒, 蠔, 鵝肝免治牛(大概..唔好記得係咩名) 同埋蝦~最好味既係吉列蝦~隻蝦成隻手板咁長, 兩隻手指咁粗~ 絕對唔係因為勁多炸粉所以先咁大隻~ 食落真係啖啖都係蝦肉黎架...total 有3隻, 食完一隻都已經好滿足!吉列鵝肝免治牛, 都好好食, 不過得兩舊...吉列蠔都ok! 仲食到隻蠔既鮮味!反而最差係吉列豬扒...佢一黎到我夾起, 塊豬扒底係濕既...應該係未"瓊"乾哂d油~ 同埋塊豬扒有點"un"..另外椰菜絲都係任食, 不過唔知點解落左d汁後聞落覺得有d似醫院既藥味...白飯係日本米, 都好好味!另外一點要讚既係佢會擺定壺凍水俾你, 唔駛下下叫waiter幫你加水總括都ok! 不過如果要同世貿中心果間比就當然差少少啦! 但係好在唔駛等位

吉列鵝肝免治牛, 都好好食, 不過得兩舊...

吉列蠔都ok! 仲食到隻蠔既鮮味!

白飯係日本米, 都好好味!

• 吉列蝦
「豚組」是日本的品牌,幾年前在西麻布吃過,價錢不貴,很不錯的。現在這個豬鼻標誌來了銅鑼灣,當然要一試,就找一天跟朋友來吃吃午餐。 這裡的裝修很雅致,印象中是跟東京店是很差不多一樣,給人舊東洋店子的感覺,坐在裡面,很舒適。這裡雖然是吉列店,但在午餐餐牌中卻只有一個吉列的選擇,都幾奇怪的,就要了吉列豬。 吃吉列,也很多時會先來遊戲環節,就是一個小研鉢,給客人磨芝麻及調醬汁。不過坦白說,芝麻多數只是磨起來很香,但一下醬汁就什麼也蓋掉,所以說也只是一個「遊戲環節」。這裡提供三款醬汁,兩款用來吃肉的,一款用來吃菜的。前者是燒汁及柚子汁,我幾時也最憎帶酸味的燒汁,唯有選帶點甜味及柚子香的柚子醬汁。用來吃菜的是紫蘇醬汁,用來吃椰菜也不錯。 用來下飯的漬物也很喜歡,對口味; 主菜送來,炸豬扒是放在一個金屬網上,散熱及瀝油之餘,亦可以保持吉列的鬆脆,賣相很正宗。吃一口炸豬扒,新鮮香脆,豬扒本身質數不算是十分高,有點韌,但午市幾十蚊的貨色也只是如此,加強了再來吃其他款式豬扒的決心。點上柚子汁,也算美味。 喜歡吃吉列,一半也是因為通常的日本米飯也很講究的。這裡的米粒飽滿有光澤,吃起來軟硬合度,雖然米香略遜,

喜歡吃吉列,一半也是因為通常的日本米飯也很講究的。這裡的米粒飽滿有光澤,吃起來軟硬合度,雖然米香略遜,但已經很出色很好吃,我是破例的吃午飯也添了半碗;

吃吉列的椰菜絲是任加的,這裡也不例外。椰菜絲本身味淡淡的,但佐以紫蘇醬汁,勝在口感爽脆,感覺很清新。

朋友吃的是刺身定食,當然沒有空再去考究他的是好吃與否。埋單時跟店員談起,為何在香港的豚組會有刺身吃?答案是在香港開的專門店,也是如此,想起來亦有道理,唔知幾時山頭火會忍唔住都整張刺身檯。

侍應們招味很好,也有禮貌,一讚。

要趕著回公司,餐後的咖啡是看到卻沒有喝過。埋單86蚊,是吃得過,又有水準的吉列,會再來的。
是吃吉列的指定項目
做得鬆脆的吉列