2017-11-12 1089 浏览
之前喺荔枝角返工都會每日同同事一齊落去豐華茶餐廳食早餐,因為貪佢哋有好多枱,唔使等位而且上菜速度快今日經開附近就約舊同事食早餐,敘舊下今日食咗一個早餐D,轉炒蛋飲熱咖啡早餐D係五香肉丁加紅腸公仔麵,五香浴丁肉質好乾身可能來貨嘅時候唔太好,但紅腸有預先煎好所以好香脆炒蛋唔錯有蛋汁唔會太乾同老餐包亦配上牛油,牛油份量唔太多剛剛好咖啡方面,隻杯用了荷蘭乳牛黑白淡奶嘅陶瓷杯盛載,別有一番風味如果下次仲有機會的話便會選擇豐華做早餐店
今日經開附近就約舊同事食早餐,敘舊下

今日食咗一個早餐D,轉炒蛋飲熱咖啡

早餐D係五香肉丁加紅腸公仔麵,五香浴丁肉質好乾身
可能來貨嘅時候唔太好,但紅腸有預先煎好所以好香脆

炒蛋唔錯有蛋汁唔會太乾同老

餐包亦配上牛油,牛油份量唔太多剛剛好

如果下次仲有機會的話便會選擇豐華做早餐店
2017-11-03 731 浏览
Happy Friday 🎉 當然食個早餐先返工😁平時下午叫外賣就叫得多,今日突然想食三文治加杯野飲。🍹想叫早餐但系OpenRice又搵唔到餐牌, 所以上到黎打食評之餘, 要影埋外賣紙。俾大家睇下😂問左同事拎左豐華既電話號碼,叫左火腿蛋三文冶加熱好立克。$22元 其實佢速度好快,就算系即場叫外賣,幾分鐘都唔洗就有得拎。(早餐) 我覺得都好快😍午餐既話,堂食同平時系公司外賣食都好快既速度,但當然冇早餐甘快🤣
Happy Friday 🎉 當然食個早餐先返工😁

平時下午叫外賣就叫得多,今日突然想食三文治加杯野飲。🍹

1924 浏览

問左同事拎左豐華既電話號碼,叫左火腿蛋三文冶加熱好立克。
$22元

2017-09-29 687 浏览
 🐷燻蹄切雞飯($40)趁大家食緊午飯,草根都post個Lun廚先。冷盤 上海燻蹄🐷x白切雞🐥加碗白飯 吖唔該🙋🏻廚師將#燻蹄 🐷薄切👏再用醋醃制過😘所以食落唔油膩,同時又唔會乾用爭爭,仲好爽口添😉白切雞 🐥肉 質都算嫩滑😋份量都算多,其實草根👭番工成日食佬飯🙈Ps.有睇開草根post又認得隻紅色碗嘅就知係豐華😌✌🏻
燻蹄切雞飯
 🐷燻蹄切雞飯($40)

Ps.有睇開草根post又認得隻紅色碗嘅就知係豐華😌✌🏻
2017-09-26
2017-09-16 364 浏览
工廠區放Lunch有咩好食?叉燒油雞飯($42)其實草根妹妹已經叫個少飯,但🍚份量依然十足叉燒肥瘦均匀,叉燒會係口腔內溶化❤❤❤肉質好腍好腍,係草根妹妹嘅最愛質感(不過有d人會覺得叉燒落太多鬆肉粉🙈)最後油雞都算肉質嫩滑,不錯不錯!
工廠區放Lunch有咩好食?
叉燒油雞飯

叉燒油雞飯($42)
其實草根妹妹已經叫個少飯,但🍚份量依然十足

叉燒肥瘦均匀,
叉燒會係口腔內溶化❤❤❤肉質好腍好腍,係草根妹妹嘅最愛質感
(不過有d人會覺得叉燒落太多鬆肉粉🙈)
最後油雞都算肉質嫩滑,不錯不錯!
2017-09-12
叉燒油雞飯
2017-01-07 1449 浏览
以前番工間唔時都黎外賣幫襯下,今日見一支公行街就黎左呢度速食,一入去坐底,待應阿叔已九秒九起你身邊等你落單😥仲帶點面燶燶,真係有啲壓迫感。叫左碗魚蛋雲吞河加腩汁,我幾鍾意食佢個白魚蛋,次次都食,其實係偏林,但係幾入味我鍾意,雲吞都好好食,河粉比較幼身,湯底幾入味,晏晝埋單加野飲36蚊
2016-06-02 1850 浏览
午飯時間,在荔枝角覓食,行到青山道見此店好像很多選擇,入內試試,一踏入餐廳幾個粗聲粗氣伙記即時問你幾多位,隨意選擇一個座位,侍應秒速摧迫落單,餐廳有廚房飯,雲吞面檔,燒爉飯。點了一個菜遠肉片炒面,十分鐘後送上,樣子很不錯,味道方面,面條部份炸脆,肉片很淋身,菜遠亦炒得不錯,略嫌個汁有點太咸,但整體鑊氣很夠,接近酒樓水準凍檸蜜都可以,唔算太淡埋單$44;食物水準勝快餐店,但服務麻麻,座位亦很擠迫
,餐廳有廚房飯,雲吞面檔,燒爉飯。
凍檸蜜都可以,唔算太淡
埋單$44;食物水準勝快餐店,但服務麻麻,座位亦很擠迫
2016-05-26 1195 浏览
未11點就勁肚餓,決定lunch要隊個飯!目的地鎖定風華!食物鎖定燒味飯😌一去到已好多人,好彩仲有幾張咭枱。裏面嘅客人大部分係男仕,起碼佔左80%以上。呢度簡直係男仕尋找浪漫嘅地方,因為碟碟都好夠份量。而且炒粉麵飯,燒味咩都有👍🏻呢度嘅炒野確實炒得好夠火喉,而且好味又大碟。細食d嘅女仕兩個share 一碟都夠飽。但今次叫左個燒味飯😬叫左個叉燒燒肉飯加薑蓉😁燒味飯係不能夠無薑蓉的😁今日嘅燒肉不錯。唔會太肥太瘦。最重要嘅皮仲係脆的👍🏻叉燒又不會瘦到硬晒軚咁。不過就要40元不包飲品。好像有點貴。題外話,呢度嘅伙記做野都係快手快腳。幾有效率。佢每次上一樣野,都會叫出碟野嘅名。唔好掛住傾計,因為你要回應話係你的😬

2016-05-26
2016-04-20 982 浏览
今晚要OT, 所以lunch要飽d, 咁最好就係食燒味啦.而且落雨, 豐年距離公司比較, 沿途可以唔駛擔遮.叫左薰蹄叉燒飯+熱奶茶奶茶先到, 茶同奶比例恰好, 茶濃之餘亦香滑薰蹄叉燒飯, 叉燒看上去肥肉不多, 但食落肉腍不鞋, 非常鬆軟, 可能用較多鬆肉粉, 但燒得OK, 味道還可以.薰蹄味道不錯, 皮夠軟彈, 有膠質黏感,. 飯不夠軟熟埋單$42,食飽飽走人, 繼續工作
今晚要OT, 所以lunch要飽d, 咁最好就係食燒味啦.
而且落雨, 豐年距離公司比較, 沿途可以唔駛擔遮.
叫左薰蹄叉燒飯+熱奶茶
奶茶先到, 茶同奶比例恰好, 茶濃之餘亦香滑
薰蹄味道不錯, 皮夠軟彈, 有膠質黏感,. 飯不夠軟熟
埋單$42,食飽飽走人, 繼續工作
2016-04-13
2015-07-01 821 浏览
叫咗個咖哩牛腩飯,$37蚊係好平啦,冇乜大期望,不過飯來時,牛腩算多,質地仲幾好,一啲都唔硬,咖哩汁有啲”杰“,味道亦唔錯,凍咖啡偏淡;雖然係工業小區嘅一個工人飯堂格局,但服務快又nice,價錢平,高性價比,我就唔係附近反工,如果唔係,平日來都幾好架!

咖哩牛腩飯
凍咖啡
2015-01-14 643 浏览
收早肚仔餓在荔枝角附近搵食經過呢度好多次都無留意呢間店舖面一點都唔起眼入到去先發現原來咁大伙計都10幾人岩岩下午茶時間幾十種食品任君選擇枝竹牛腩飯本身係午餐下午茶時間只要35好好味,牛腩牛跟比例岩岩好夠林,份量好大面餐雙拼唔洗加錢咁先24蚊而且味道好,員工又有禮貌可以成為我的長期飯堂
收早肚仔餓在荔枝角附近搵食
幾十種食品任君選擇

枝竹牛腩飯

枝竹牛腩飯本身係午餐
下午茶時間只要35
好好味,牛腩牛跟比例岩岩好
夠林,份量好大

面餐雙拼唔洗加錢
咁先24蚊
而且味道好,員工又有禮貌
可以成為我的長期飯堂
枝竹牛腩飯
2014-06-25 636 浏览
因天氣轉熱,考慮到同事需求所以開始尋找附近有冷氣餐廳所以找來了這家餐廳這餐廳面積很大,可看成一個食堂,坐上過百人,侍應非常有效率,一入門已安排坐位落單,對初來的人相信感受到壓力而食物方面,午市套餐選擇多,依價錢分了幾類,凍飲加4蚊,大約$40樓下肉醬腸仔燴意粉基本上不錯,肉醬味道足夠,加上腸仔,味道不錯意粉也夠軟身,不會太濕或太乾粟米雞扒意個人最喜歡的一道菜,雞扒唔會太un,而且爽口軟滑而且粟米汁調味剛好,意粉也爽身加杯飲杯已夠飽西炒飯基本上一般,茄汁味道較淡炒飯品質一般,不會太爽口及有點焦由多次進餐觀察,這餐廳在汁飯或汁意粉等表玩較好,而炒功則一般環境方面可以接受,但上次在台下發現死掉的小強...令我存在陰影...但總體來說,仍是一家值得去的中午飯堂
因天氣轉熱,考慮到同事需求
所以開始尋找附近有冷氣餐廳
所以找來了這家餐廳

這餐廳面積很大,可看成一個食堂,坐上過百人,

而食物方面,午市套餐選擇多,
依價錢分了幾類,凍飲加4蚊,大約$40樓下
肉醬腸仔燴意粉
基本上不錯,肉醬味道足夠,加上腸仔,味道不錯
意粉也夠軟身,不會太濕或太乾

粟米雞扒意
個人最喜歡的一道菜,雞扒唔會太un,而且爽口軟滑
而且粟米汁調味剛好,意粉也爽身
加杯飲杯已夠飽

西炒飯
基本上一般,茄汁味道較淡
炒飯品質一般,不會太爽口及有點焦

但總體來說,仍是一家值得去的中午飯堂
2014-06-20
2012-07-31 418 浏览
基本上時間許可,而又好肚餓都會響度食埋早餐先返上寫字樓。(我經常性8:40先走入去,8:55已經走番出嚟!)能夠做得我既早餐場地,至少都要有杯令我滿意的熱奶茶,基本上所有熱飲我一定唔落糖。所以對我嚟講要呢個情況下好飲先叫合格!先講奶茶,呢度個茶王做得唔錯。茶葉都有用不同的茶葉溝過,茶膽只係沖兩三次就倒,出來的茶真的少一點苦澀味!奶同茶的比例都係講究的地方,有時沖得唔好,或者係茶王無開工由負責凍飲個靚仔沖既都係爭D,唔好似為班客飲唔出先得架.....好,講返早餐,其他餐唔係一般的牛油方包,係自家餐包,食落都幾飽。環境嘈就嘈少少,有電視睇住香港早晨,都係講清楚GIRL餐無失拖!唔知點解呢個餐有多士,粟米炒蛋,腸仔,番茄雞絲通粉,都係一樣價錢。食物就一般啦,不過好一個營養早餐,個番茄湯唔覺有味精,都係一個唔錯既選擇。早餐中西式飽餅都有,的確嚟得呢度都係熟客,好多都日日見到。除咗set之外,雙拼麵(中西式都係)連熱飲$20都係多人叫,另外就係散叫麵包再叫飲品,都佔唔少人。
基本上時間許可,而又好肚餓都會響度食埋早餐先返上寫字樓。
(我經常性8:40先走入去,8:55已經走番出嚟!)
所以對我嚟講要呢個情況下好飲先叫合格!
早餐G
先講奶茶,呢度個茶王做得唔錯。

早餐中西式飽餅都有,的確嚟得呢度都係熟客,好多都日日見到。
题外话/补充资料: 睇返以往食評都有話漏單錯單態度差,早餐反而無乜問題喎! 最值得留意係點解咁好生意都咁快? 細心留意下,睇到佢地全靠有極高效率分工: 水吧5人:茶王、凍飲、三文治、蛋、麵工 水吧前睇單3人:一個睇早餐蛋/麵、一個睇飲品、另一個就係外賣專員。 唔怪得早餐絕少漏單,不過嘈就少不免喇,三個人輪住講「十茶兩檸、腿蛋餐蛋都夠呀、兩啡一斟(央)、兩茶一多奶、C蛋A蛋E蛋」等等聲音不絕於耳…… 所以入單出單跟次序,又唔會漏半份餐,真係有佢個理由..... 外賣自取部份係平過堂食,雙拼三文治連凍熱飲$17,單買熱飲$9,難怪外賣專員可以叫單叫到講馬咁……(奶茶真係十杯十杯咁叫,如果唔係頂唔住落單速度!) 早餐快呢個字唔係浪得虛名,雙拼麵/早餐都係2-3分鐘之內齊晒飲品食品! 成個場咁多客都做到呢個效果,雖然食物係一般貨色,但作為早餐,快同準時,再加杯靚茶都係好緊要既......
2012-07-18
$22 (早餐)
早餐G
  • 熱奶茶
2012-03-19 308 浏览
今日係附近考完試, 同我朋友到處relax下, 朋友介紹這間已歷史悠久, 都唔錯。入到佢有點似以前工聯會食堂,伙計d衫真係著左好多年。入到去見到好多人叫四寶飯, 但今次我們叫的是叉燒炒意粉, 再加一個墨魚丸湯河粉, 配凍奶茶。 叉燒炒意粉: 好大碟, 配凍飲為$35, 叉燒都幾多, 意粉不太冧, 有口感, 味道唔錯。墨魚丸湯河粉: 墨魚丸有少少墨魚食到, 粉幼滑, 配腩汁都幾好味。凍奶茶: 奶味重、淡, 我都係鐘意茶味濃果款 。食飯時間,伙計們忘記客人機會率都好高, 我哋搭抬的人好好面黑黑, 成日問佢哋叫左d乜, 而我同朋友所叫的凍及熱飲品郤剛剛倒轉, 好快補飛。

凍奶茶: 奶味重、淡, 我都係鐘意茶味濃果款 。

2012-03-19
2011-12-03 285 浏览
帶了BB去探完太婆後, 我們就把BB帶回美孚. 之後呢, 就是我們的時間. 太太想去香工行一行, 隨便在那一頭找個茶餐廳食個下午茶. 泊好車, 行返出青山道. 就近找來這一間茶記, 食個方便的下午茶.太太就來一個她喜愛的西多士, 而我就食飽一點, 點了一個雞扒公仔麵.西多士, 手工非常之好, 炸得金黃而香口, 沒有過份的燶, 只是中間夾層的醬也許未夠. 不過脆脆的皮, 加上牛油同糖漿, 令人食得出一個迎乎完美的感覺. 雞扒麵, 大大塊的, 麵底就只是普通極的光身麵. 不過雞扒既味道就較為豐富, 因為醃得入味, 而且, 煎到皮脆金黃, 而且亦沒有多餘的油脂逗留在雞扒上, 總括一說, 這也是一碗夠美味的下午茶麵. 食完, 行香工, 看看行情. 這也trigger了我們決定上廣州搞些東西來, 試試玩玩的原因.

2010-10-24 251 浏览
今日上午在client的公司工作完畢, 於是打算在這裡叫外賣食完之後, 就會返公司. 我與client公司的員工一齊叫外賣, 他們本來話想order長江, 不過上次試過長江的炒飯, 怕怕了, 他們就推介可以試下豐華, 因為他們說這間的 "焗野" 算ok. 好, 就信他們吧. 落了order後, 那個boss走過來話請我食喎, 真的十分surprise. 我order了白汁芝士吞拿魚焗意粉+ 熱檸水. 我們等了45分鐘, 終於來了. 白汁芝士吞拿魚焗意粉: 圖中一塊塊的是吞拿魚, 最初一送來時, 我們還以為這餐廳送錯了雞柳意粉給我. 但打開蓋後, 再仔細看, 才看出是吞拿魚. 味道, 很重味精味, 很重楜椒粉味, 我不覺得是白汁喎. 很咸. 熱檸水: 其實我一向不喜歡有些餐廳預先幫客人落糖, 因為多數會太甜. 唉, 但這次, 估不到, 真的甜得離譜算吧, 這一帶的餐廳, 學他們話, 不要有太大期望了.... 完全同意....

味精意粉
味精
2010-10-15
45 分钟 (外卖送餐)