2016-12-16 918 浏览
又到聖誕, 又到聖誕….聖誕派對一個接一個, 都幾頭痕, 因為又要準備聖誕禮物, 又要準備派對食物, 買咩好? 有人負責飲品、有人負責整野食、有人負責餐具、又有負責買零食, 咁我就負責聖誕蛋糕啦!還記得之前買了一個令大人細路邊吃邊笑的小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕, 一致好評, 今次一於再次去到此店看看有什麼好選擇。今日凍櫃放滿多款的蛋糕, 亦有多支飲品, 色彩繽紛, 好吸引呀! 馬上走進內裏看看, 店子的裝潢沒有大改變, 仍然時尚兼帶點科幻, 而那個放在門口的發光太空球就最搶眼, 偷偷望下內裏放了什麼先?**************************店子有六款芝士蛋糕, 當中五款是半熟芝士蛋糕, 另一款是提拉米蘇。原本自己對香芒半熟芝士蛋糕很有興趣, 但今次派對的對象是一班小朋友, 當然要揀個樣子得意的蛋糕逗他們開心, 上次揀了小黃鴨, 今次一於揀另一款同樣可愛的小熊提拉米蘇 Bear Tiramisu ($98)。單單這個可愛的樣子已可逗到不少大人細路開心,以黑白朱古力片砌成小熊的樣子,還要笑面迎人,見到它也開心啦!還記得之前蛋糕紙盒底層放有一套膠餐具和紙碟,但現在店子響應環保, 將

**************************
小熊提拉米蘇
還記得之前蛋糕紙盒底層放有一套膠餐具和紙碟,但現在店子響應環保, 將即用即棄的餐具改為一套可循環再用餐具 ($6), 一套有四種顏色的碟和叉, 還有一把蛋糕刀, 設計可愛, 全是迷你版, 好似小朋友玩的煮飯仔餐具, 哈!
 準備好餐具就是切蛋糕時間啦! 蛋糕厚度中等,面層灑上大量的可可粉。把其切開,蛋糕挺身,沒有半軟心狀,皆因它是一個提拉米蘇,而不是半熟芝士蛋糕。幼滑的 Mascarpone Cheese 中夾着一層十分鬆軟的海綿蛋糕,因蛋糕沒有濕過咖啡酒,故並不濕淋,而沒有加入酒精就更適合小朋友吃,正合心意。
芝士蛋糕 不但細滑,味道亦香濃,芝味滿分,伴上微苦的可可粉,吃起來不覺甜膩,而甜美的朱古力片就是小朋友最愛。爭食!?不用,齊齊分享吧!

**************************
沒有揀自己想吃的香芒半熟芝士蛋糕, 咁就要揀支想飲的飲品氹下自己。店子所有飲品仍是以燈泡形的玻璃瓶盛載,雖然已用了一段時間,但我就幾喜歡,留下它循環再用,都幾實用㗎,但店員話快要換上新裝,換什麼器皿?遲啲就知。士多啤梨花果茶 ($19)是新產品,是水果配花製成,成品有士多啤梨、菠蘿、烏梅、陳皮、蘋果、洛神花和玖瑰花,其呈艷紅色,底部沉着不果肉和花乾。
士多啤梨花果茶
只要扭開金色樽蓋,拉開內裏透明的膠樽塞,然後上回樽蓋,插入飲管,就飲得啦!馬上啜一口,冰涼透心,果味突出,還帶有洛神花 獨有的味道,酸酸甜甜,甜度合宜,清新怡人,亦消滯解膩,越喝越開胃,加上果肉花乾 伴喝,多份口感。

今次揀了這個, 讓小朋友們與可愛小熊過聖誕, 其實不單止細路吃得開心, 連大人都一樣咁開心, 大家齊齊笑着過聖誕, Merry Christmas! 其實還發現店子有新搞作, 就是凡購買任何蛋糕加$90可換購相片半熟,在蛋糕面印上客人喜歡的相片, 幾有趣! 想起一個就嚟生日的好友, 她最愛是家中的小狗, 一於問佢攞張狗仔相, 送個狗仔生日蛋糕給她一個驚喜。
2016-12-12
下午茶
士多啤梨花果茶
2016-12-13 507 浏览
生日必要有蛋糕,吸引了我眼球的熊仔是提拉米蘇。先中午預留放工拿$98 可以分4到6件。改成了蛋糕底而非浸咖啡的lady fingers。上面的cheese cream比較似jelly有彈性口感多於平日的細滑cream cheese。灑上了大量朱古力粉絕對深得我心,還有用黑白朱古力做成裝飾薄片,砌出熊保模樣。
生日必要有蛋糕,吸引了我眼球的熊仔是提拉米蘇。

2016-11-15 476 浏览
我細佬一直都好鐘意食諾亞出品既半熟蛋糕,佢就黎生日決定都買番個比佢食,比佢開心一下見到啖啖芒果肉,食落好甜,有咬口,樓下蛋糕好creamy,夠哂芒果味,食完細佬大滿足

香蕉半熟芝士蛋糕 $89Tried the strawberry cheese cake a while ago and it was really indulgent! This time I decided to make a twist to my usual taste buds to go for the banana cheese cake flavour. Honestly speaking, this flavour just wasn't my liking. It wasn't too sweet though. Perhaps adding tropical fruits is always my preferred choice.  Would still come back for other flavours as recommended by friends!

香蕉半熟芝士蛋糕 $89

2016-11-01
2016-10-25 356 浏览
今日媽媽生日,馬上去家附近買上一個半熟芝士蛋糕,媽媽至愛。士多啤梨非常多,滿滿的鋪滿整個蛋糕,蛋糕香軟半熟效果非常出色,芝士味道不重,士多啤梨味道香甜,喜歡蛋糕的質感軟軟的,毫不甜膩。
今日媽媽生日,馬上去家附近買上一個半熟芝士蛋糕,媽媽至愛。
其他
2016-10-15 999 浏览
住處附近嘅《誠品》是筆者近期最愛閒逛的地方,皆因任何有關書和生活的一切,都可以在那裡找到。早兩天陪朋友去選購禮物盒時,發現人氣甜品店《諾亞半熟蛋糕專門店》亦有進駐,所以趁這天約了小妹子吃生日飯,就決定先來買個蛋糕,為她慶祝。店子位於《誠品生活》地下層一角,地方雖然不大,但裝潢幾有特色,尤其是近門口的太空球和店入面的高腳檯凳,看起來充滿科幻感。先走近餅櫃細看,蛋糕選擇雖然唔講得話好豐富,但都有成九款,包括朱古力半熟蛋糕、原味半熟蜂蜜蛋糕、低糖百爵紅茶半熟蛋糕、香蕉半熟芝士蛋糕、小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕、草莓半熟芝士蛋糕、比利時朱古力半熟芝士蛋糕、香芒半熟芝士蛋糕、小熊提拉米蘇。另外,除咗蛋糕,店裡亦有多款燈泡樽飲品可供選擇。知道女孩子大多數都會喜歡造型可愛的蛋糕,所以決定為她選購一個小熊提拉米蘇 Bear Tiramisu ($98),再為自己買樽鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲解渴。臨走前留意到門口這張「相片半熟 Photo Cake」宣傳海報,原來店子做緊 Promotion,客人只要購買任何蛋糕,加 $90 就可換購相片半熟 (以單個蛋糕計算),據說由寵物相、BB 相,以至另一半嘅靚靚相都可以放
知道女孩子大多數都會喜歡造型可愛的蛋糕,所以決定為她選購一個小熊提拉米蘇 Bear Tiramisu ($98),再為自己買樽鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲解渴。臨走前留意到門口這張「相片半熟 Photo Cake」宣傳海報,原來店子做緊 Promotion,客人只要購買任何蛋糕,加 $90 就可換購相片半熟 (以單個蛋糕計算),據說由寵物相、BB 相,以至另一半嘅靚靚相都可以放喺蛋糕上,又幾吸引喎,下次再來買蛋糕時可以考慮吓!
當天吃過晚飯後,已急不及待拿出蛋糕品嘗。原來盒子底部藏有六人份的紙碟連一把蛋糕刀,不用客人刻意張羅,配套上的確很細心!見小妹子對著蛋糕許願時,不停甜笑,已知我嘅選擇沒錯。
立即切開細看,蛋糕面層鋪滿比利時可可粉,下面是意大利 Mascarpone,入口朱古力味好香濃,甜度適中,而且質感細軟濕潤,芝士味亦不太重,水準的確唔錯,相信愛吃甜品的食客,一定唔會失望。
至於為自己購買的鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲 ($22),拿起來非常墜手,原來一樽有成 380ml,分量十足。倒轉一看,瓶底清楚可見大量果肉粒粒,感覺真材實料,立即一試。入口橙味濃郁,嗒落更帶點兒肉桂香,而且由於飲品內加入了蜂蜜,所以味道更香更清甜,夠曬冰涼解渴,下次一於再去試吓其他口味。
2016-10-15
外卖自取
$25 (宵夜)
2016-10-13 184 浏览
同阿媽食完生日飯,第二天少不了要買多過蛋糕,因為屋企人好中意食蛋糕,咁岩翻工對面有呢間又好似幾好食咁,放左工就買左個比利時朱古力半熟蛋糕。買味陣距都有俾乾冰,翻到屋企放左係室温半個鐘就切左蛋糕,距唔似一般蛋糕,首先面頭係一層濃濃的朱古力醬,少少苦苦地,切落去蛋糕中心有d想流心,不過可能仲係太凍所以仲保持cream狀,食落首先好香朱古力味,距住就會feel到少許芝士味,朱古力味唔會完全蓋曬。口感有d似食緊較硬的軟雪榚。幾新奇!仲有個鳯莉香燈肉桂蜂蜜飲品,本身都無諗住飲,但係個燈泡型的樽真係幾得意,所以就買左,果汁有好清甜的鳳梨味,仲有d果肉,燈同蜂蜜味就稍為被蓋過。不過因為食完蛋糕飲都幾解膩。

2016-10-07
其他
2016-10-06 168 浏览
Earl Grey Castella | 低糖伯爵紅茶半熟蛋糕.想試很久的半熟蛋糕😍 是我錯 沒等到它完全解凍就迫不急待吃了😭 所以半熟程度不算好明顯🙈 不過蛋糕本身軟熟濕潤! 伯爵紅茶味好出 有陣陣清香😍 甜度剛剛好! 感覺輕盈 一個人可以清掉半個😈
2016-09-26 265 浏览
朋友勁中意熊大大,所以趁佢生日準備左一個熊仔樣既生日蛋糕比佢。行左甘多間餅舖都搵唔到一個合我心意既蛋糕所以上網搵到諾亞半熟蛋糕新出左一個款熊仔樣既蛋糕。朋友既生日party係北角海逸酒店所以我就去左最近既太古城分店買蛋糕。諾亞半熟蛋糕專門店就係誠品書店入面,地方好易搵到。超喜歡呢間分店既裝潢設計,比起其他分店特別得多。見到佢地呢個蜂蜜薏仁水既外形係燈泡形好吸引所以買左一支,19蚊一支有埋個玻璃瓶真係好抵。呢支峰蜜薏仁水唔會太甜,幾好飲!啱晒我呢啲淨係會飲烏龍茶既減肥人士!小熊提拉米蘇 Bear Tiramisu HK $98蛋糕面上的一層舖上了可可粉,勁吸引。價錢唔會太貴一百蚊有找,而且份量夠四個人食。底層是細膩綿密的海綿蛋糕,不會太甜不會太膩,味道和甜度都算是適中。

諾亞半熟蛋糕專門店就係誠品書店入面,地方好易搵到。

超喜歡呢間分店既裝潢設計,比起其他分店特別得多。
呢支峰蜜薏仁水唔會太甜,幾好飲!
啱晒我呢啲淨係會飲烏龍茶既減肥人士!

小熊提拉米蘇 Bear Tiramisu HK $98

2016-09-19
10 分钟 (外卖自取)
  • 小熊提拉米蘇 Bear Tiramisu
This half melted cheesecake was overwhelmingly good!! The moisture was well controlled as well as the optimal sweetness of the cake! The halfmelt-factor was right spotted-on too! Definitely a good choice for a takeaway-cake, have it relished for party or any sorts of celebration!
题外话/补充资料: 草莓半熟芝士蛋糕
  • 草莓半熟芝士蛋糕
2016-09-04 923 浏览
今日做乖乖女去探長輩, 上長輩家當然不能得 “兩梳蕉”, 本想買水果, 但諗諗下, 他們習慣飯後果, 必定有所準備, 所以還是選甜品, 飯後加點甜總會令人開心。知道他們一家對芝士蛋糕情有獨鍾, 突然想起上次在太古城誠品打完書釘後, 發現有一間主打半熟芝士蛋榚的專門店, 半熟芝士比一般芝士蛋糕較特別, 有新意, 一於揀個給他們試試。店子佔城品一小角, 站在門外已看到一個放滿蛋糕和飲品的凍櫃, 色彩繽紛, 令人興奮, 馬上走進內裏看看。店子佔地雖小, 但也設有兩張高枱椅, 讓客人可坐下飲樽特色飲品歇一歇, 挺不錯! 而店子的裝潢亦時尚兼帶點科幻, 裝了三盞很型的吊燈。 ****************************** 馬上細看蛋糕Menu, 有九款半熟蛋糕, 選擇不多, 但一早已被這兩款可愛公仔的半熟芝士蛋糕吸引了,二選其一,最後選了這個顏色鮮艷,以檸檬為主的小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕 Little duck Lemon Lava Cheese Cake ($98),相信酸咪咪的味道較適合無乜胃口的夏日, 加上可愛趣緻的小黃鴨外貎, 必能逗到這班大細路開心。把蛋糕從紙盒裏拿出時,發

小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕
把蛋糕從紙盒裏拿出時,發現底層放有一套膠餐具和紙碟,挺貼心,但若然有埋蠟燭就更讚!
輕輕把其切開,中心的半熟芝士 緩緩流出,極之香滑,能嚐到淡淡的芝士味,不會過於濃郁,正合我口味。檸檬慕絲蛋糕  比半熟芝士挺身,但亦很幼滑,還有一層鬆軟的薄朱古力海綿蛋糕 作為蛋糕底,三種不同的口感。而味道亦配搭合宜,啖啖酸咪咪的檸檬味,正好中和芝士 的漏滯感,吃起來清新一點,而且甜而不膩,再來一件也沒有難度。
鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲
除蛋糕外, 亦有六款搶眼的燈泡樽形飲品, 每款各具特色, 一於選一款解渴。店子所有飲品都以燈泡形的玻璃瓶盛載,夠晒特色,飲完回樽減$1,但見它咁有型當然留下來可循環再用。特飲有三款選擇,選了採用兩款都是酸咪咪水果的鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲($22)
究竟這個燈泡如何構造?原來扭開金色樽蓋,內有一個透明膠樽塞,拉開並上回樽蓋便可插入飲管,好密實喎!
馬上啜一口,冰涼透心,香橙 味道比鳳梨 突出,還帶點桂肉 味,再加了蜂蜜,酸酸甜甜,滋潤順喉,甜度亦合宜,感覺清新怡人,而每啜一口均有粒粒幼細的果肉,更加fresh,的確岩晒炎炎夏日飲用。
我的選擇的確沒有錯誤, 一個小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕已可逗大家開心, 不論大人和細路都邊吃邊笑, 不知用該店所推出的諾亞軟心奶黃月餅 ($188)送禮, 又能否逗另一班大細路開心呢?
2016-09-02
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕
覺得上朋友屋企到食飯帶西餅or生果太敷衍 咁岩最近先知原來呢到開左間半熟蛋糕~記得上一期熱潮果陣要排成個幾兩個中先買到! 好彩今次去到都唔洗排姐=)位置係誠品入面~都幾入~我問左幾個員工先搵到==’我今次揀左最朱古力味半熟蛋糕~ ($78)原來要雪落雪箱~店員都好好~提我地食之前就要等十五分中先=)雖然相同真實既外觀都好似唔多吸引咁xd’但我覺得好特別好好食=)以為雪落冰格出黎一定會好實~但可能等左陣~又幾鬆軟~朱古力味好濃郁~中間半熟就好似流心咁~但又唔會真係好似朱古力醬咁好’結’ 同太甜=)蛋糕下面配置埋紙碟餐具~非常方便!原本冇諗住買野飲 但個樽實在太得意 忍唔住!!!蘋果香橙肉桂蜂蜜特飲($22)廿幾蚊買個樽都扺啦係咪先xd 口感好複雜好特別 偏甜 唔洗驚會酸 哈哈 可能因為未試過掛xd
位置係誠品入面~都幾入~我問左幾個員工先搵到==’
我今次揀左最朱古力味半熟蛋糕~ ($78)
以為雪落冰格出黎一定會好實~但可能等左陣~又幾鬆軟~
蛋糕下面配置埋紙碟餐具~非常方便!
2016-08-18 375 浏览
由於臨近女朋友生日,距又唔想食各大餅店的蛋糕,食到厭曬,咁岩翻工附近俾我發現左呢間餅店,價錢又唔貴,就試下。第一印象係店位好似好細咁,不過服務十分體貼,店員勁有禮貌,會問你大概幾時食預定乾冰,大出所料👍🏻講下個蛋糕先,叫左個朱古力半熟蛋糕($78),size大概有一隻成人手掌咁大,開盒果時賣相同普通蛋糕好似無咩分別,但聞落好香朱古力味同蛋漿面粉果種香味。切落去就知咩叫半熟,中間係有少少朱古力芝士流心,好似心太軟咁,食落好重朱古力味但唔會膩同太甜,又無左朱古力果陣苦澀味,果個口感係綿綿地同好易入口,但美中不足係芝士味無咩,可能係俾朱古力味蓋左🤒我仲買左女朋友最中意飲的𣲙凍荔枝果汁,入面無果肉但荔枝味好香濃,唔係加糖水果種的味道,好解渴同幾清甜,仲有22蚊送個幾靚的瓶,屋企都岩用😂不過整體都出眾,好味過其他蛋糕店,係2至3人的慶祝生日之選,始終無大蛋糕,同性價比高,最重要係女朋友中意👍🏿一定會再有下次。
講下個蛋糕先,叫左個朱古力半熟蛋糕($78),

2016-08-10
5 分钟 (外卖自取)
2016-08-17 281 浏览
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕$98Simple but really cute look of a duckling.Very refreshing scent of lemon.Soft cake texture, and became even softer after some time.The cheese was not like those that left me bloating, and the cheesecake overall was not very sweet.A good balance with the lemon favour.A very pleasant choice for snack/ tea time/ birthday celebration!蜂蜜薏仁水 $19Wasnt planning to have this as originally was interested in having a cake only.  Was attracted due to the lovely “light bulb” glass bottle. Heard
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕$98

蜂蜜薏仁水 $19
蜂蜜薏仁水
Wasnt planning to have this as originally was interested in having a cake only.  Was attracted due to the lovely “light bulb” glass bottle. Heard that Job's tear drink is good for combating lower body edema,,, my swollen leg..
Strong scent of Job's tear 薏仁 indeed, a nice drink for summer
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕
多位好友極讚既諾亞半熟蛋糕專門店,終於在太古城誠品書店開設分店。近期有多位親友生日,食過唔同品牌和味道既蛋糕,冇咩新鮮感。今日小叔生日,不如就試下諾亞啦!買左小叔喜愛既朱古力味……比利時朱古力半熟芝士蛋糕(99元),再加咗一瓶蜂蜜薏仁水(19元)聽聞蜂蜜薏仁水可以潤膚淡斑,貪靚既我當然要試試啊!濃濃既薏仁水,加入蜂蜜後不太甜,同屋企煲既味道一樣。今晚在酒樓食飯,交給相熟侍應姐姐放在冰箱,飯後打開一睇已深知不妙,切開發現蛋糕呈半熔狀態。還好味道唔錯,面層厚厚既朱古力醬味道香濃,帶點微甘中層芝士味道唔算太濃,但兩者又出乎意料的夾。唯一可惜既係滿足唔到口感,真有點食軟雪糕既感覺。對唔住小叔!下次再請你食過!檢討今次失誤,第一係冇給干冰,好友們話每次都有。第二係唔可以擺放在酒樓廚房,如果佢雪櫃冇位,分分鐘擺在熱烘烘既廚房係會熔掉啊!
近期有多位親友生日,食過唔同品牌和味道既蛋糕,冇咩新鮮感。
今日小叔生日,不如就試下諾亞啦!
買左小叔喜愛既朱古力味……
聽聞蜂蜜薏仁水可以潤膚淡斑,貪靚既我當然要試試啊!
濃濃既薏仁水,加入蜂蜜後不太甜,同屋企煲既味道一樣。

還好味道唔錯,面層厚厚既朱古力醬味道香濃,帶點微甘

中層芝士味道唔算太濃,但兩者又出乎意料的夾。

唯一可惜既係滿足唔到口感,真有點食軟雪糕既感覺。

對唔住小叔!下次再請你食過!

檢討今次失誤,第一係冇給干冰,好友們話每次都有。