2019-09-20 313 浏览
There are not much restaurants to choose in Heng Fa Chuen. 譚仔三哥is one of the restaurant that is always packed with people. I ordered a noodle with fishball in 3 small spicy. This spicy level is at my right level that I can bear. The noodle is soft and the fishball is al denta. However, there may be much MSG in the soup and you may get thirsty after eating the noodle.

2019-08-20 212 浏览
我朋友每次諗唔到食咩,一定會話不如食三哥啦,我就會補一句話都未到三點😂但而家三哥蕃茄湯終於唔洗等到三點先有,係全日供應!!我覺得三哥蕃茄湯吸引之處係佢好濃,好多蕃茄蓉,但你又唔會覺得佢只係用罐頭茄膏煲出黎。 加上食完都唔覺得口渴,所以次次黎都一定會食佢個蕃茄湯米線😋
但而家三哥蕃茄湯終於唔洗等到三點先有,係全日供應!!
2019-06-17 308 浏览
同老公交左個套餐清湯米線,一大碗套餐先係$50 超級扺食而且食得勁飽肚🥳🥳 土匪雞亦一定係首選啦❤️❤️ 麻辣既香味再加上有孜然粉既香味真係好正呀 ❤️❤️❤️❤️❤️
2019-05-05 312 浏览
話說五一放假,夜晚岀開去見肚餓唔知食咩好就去左譚仔試新野。最近譚仔三哥不停岀新既小食又不停岀新既野飲,我個人黎講幾欣賞佢既創新。非常肚餓之下都係叫左佢既套餐,大家都知係咩餸都有,啱晒樣樣都想食又唔知點揀既人。料非常足、量亦都非常夠,每次食親都實夠飽。以往野飲一係凍檸茶、一係可樂,凍檸茶其實唔係特別好味,無乜真既茶味,係食辣野配凍檸茶比較解辣。今次就叫左個新既蘋果醋,一飲...係酸又係甜,就唔係酸甜,則係兩個味完全融合唔倒,又無乜蘋果味,仲要另加錢,以後唔會再飲。
2019-05-01
2019-04-12 237 浏览
知道譚仔三哥新推出了燒茄子,便一枝公勇字當頭衝去試一試。蒜蓉鋪滿在茄子上,非常好足料,不過 真 的 太 多 了 !多到食完覺得喉嚨不舒服呢!如果要約會另一半,就不建議食喇!
如果要約會另一半,就不建議食喇!
2019-04-02 192 浏览
今日同朋友到杏花村揾野食,記返起譚仔三哥米線有番茄湯底,於是我地就入去食晚餐。我地分別叫左個過橋米線番茄湯底十小辣,同腩肉雞肉清湯,另外加左個$12拍青竹瓜。過橋米線番茄湯底的味道很濃,加上小小辣的湯底,好豐富的味道。

2019-03-12 156 浏览
-放學後好累喔😫😫又是吃好東西的時候~土匪雞翼是一定要吃的🤣不過有新小食,不妨試試xd♥《 #辛蒜燒茄子 》燒得口感剛好🤤辣辣的又很惹味~還有陣陣蒜香,美味🥰不過🍆大概有五小辣的,覺得好味,卻又覺得很辣🥺♥《 #解辣蘋果酸 》於是我需要這個!!解辣一流,很快便喝完了😛這杯蘋果酸較淡,很容易讓人接受~♥《 #柑桔香梅 》朋友要了另一杯新飲品🥃作為吃貨,我當然要試試~梅味十足,味道比較香濃😋偏好濃味飲品的要選這個喔~♥小提示 Tips: #譚仔三哥 新飲品單點$15,加配只需$10🌟
放學後好累喔😫😫
又是吃好東西的時候~
土匪雞翼是一定要吃的🤣
不過有新小食,不妨試試xd

《 #辛蒜燒茄子 》
燒得口感剛好🤤
辣辣的又很惹味~
還有陣陣蒜香,美味🥰
不過🍆大概有五小辣的,
覺得好味,卻又覺得很辣🥺

《 #解辣蘋果酸 》
於是我需要這個!!
解辣一流,很快便喝完了😛
這杯蘋果酸較淡,很容易讓人接受~

《 #柑桔香梅 》
朋友要了另一杯新飲品🥃
作為吃貨,我當然要試試~
梅味十足,味道比較香濃😋
偏好濃味飲品的要選這個喔~

小提示 Tips:
#譚仔三哥 新飲品單點$15,加配只需$10🌟
用餐优惠
試食活動
  • 土匪雞翼
2019-02-18 184 浏览
之前聖誕用錢用多左,所以新年之前都要慳DD啦,不過返工都要食飯,所以譚仔絕對係我呢段時間最經常食的地方!! 餐廳位於地鐵站商場內,唔洗行3分鐘已經到達,因為譚仔係呢個商場內比較平的店鋪,所以中午食飯時間都會出現等位情況!我們只得2個人,所以等了10分鐘就有位,唔算等得太耐!每款米線都配一款餸,一款唔夠食可以額外加錢配多幾款餸,再選湯底和辣度,因為我唔食得辣,所以簡左清湯和2個餸!同事就簡清湯和4個餸!<冬菇魚片頭清湯米線> 我要了2個餸包括冬菇和魚片!冬菇煮得幾軟淋,但無乜味,魚片幾彈牙!!雖然只得2個餸,但有好多芽菜,腐皮和韮菜,所以都算飽!<雞肉竹笙木耳清湯米線> 同事要了4個餸包括雞肉,竹笙和2份木耳!雞肉幾入味,但肉質較鞋,木耳煮得太過軟淋,但竹笙好爽有口感!米線味道都算可以,但食完比較口乾,價錢唔算貴,整體來講不過不失!

午餐
2018-08-28 468 浏览
我們好像又阻住譚仔三哥的阿姐收工,但是又難怪,因為這間杏花新城的譚仔三哥,還未到2140 ,就經已差不多禁止顧客進入,或是最後下單,因此我們一坐下,已經問我們要不要雞翼,之後就立即戳電腦下單,即叫即煮,然後阿姐們都逐一收工👋🏿了。轉換了工作地方,都很久沒有光顧過譚仔。因此不假思索,便可以隨便點了個必勝的腩肉墨丸10小辣,其實,吃譚仔米線叫湯底的辣味,就真的是一個概念🤔,因為,即使你將一碗10小辣更換5小辣交換😀了,味道好像也沒有什麼分別。看上去,就只覺得5少辣湯底紅色辣油的成份可能多少少。糊辣不知是甚麼,據說甜辣的味道墨丸有四粒,彈牙爽口,中間亦都有粒粒墨魚。腩肉份量不少,而且有肥有瘦,上面的豬皮沒有黏着毛,已經很不錯。土匪雞翼味道正常,不會太鹹,內裏仍有汁,味道又不太辣,就像普通有點孜然粉、有點芝麻在上邊的那種味道平日都不會叫的麻辣雞翼,這次竟然可試一隻,想不到,吃的時候就沒有感到什麼辣味,反而,吃完之後一兩分鐘,才嚐到這個麻辣雞翼回過來的那種麻辣味,因此我稱他這種麻辣相當陰險。但是與上一次的茶木一樣,這兒的員工亦都值得一讚,即使她們明知只有我們最後一台食客,亦都沒有刻意叫你快些離開

墨丸有四粒,彈牙爽口,中間亦都有粒粒墨魚。

平日都不會叫的
,因此我稱他這種麻辣相當陰險

但是與上一次的茶木一樣,這兒的員工亦都值得一讚,即使她們明知只有我們最後一台食客,亦都沒有刻意叫你快些離開,或是將東西即時收起,都很有耐性的坐在側邊,自行聊天等待我們離開👏🏾。
2018-03-10 859 浏览
三哥蕃茄湯底要下畫3點後先有甚少有機會呢d鐘數食野今日晏晝有事 拖到4點幾先有時間食野「雞肉 蕃茄湯 三小辣 少米」下午茶時間客人少好快有得食今次d青少左d 反而蕃茄粒唔少湯底唔係嗰種好假既甜蕃茄味我平時食開普通酸辣 呢碗揀三小辣啱啱好雖然中間既蕃茄醬係臨上枱前先落並非一齊煮但整體幾好食 滿足到我偏酸既口味
三哥蕃茄湯底要下畫3點後先有
甚少有機會呢d鐘數食野

今日晏晝有事 拖到4點幾先有時間食野
「雞肉 蕃茄湯 三小辣 少米」

下午茶時間客人少

但整體幾好食

滿足到我偏酸既口味
2018-03-05
2017-03-04 864 浏览
近期番學 學校附近無譚仔所以誤打誤撞下就去左三哥一試之下完全愛上左佢個麻辣湯麻得好過癮 今次嘅餸有雞肉同木耳絲雞好滑 唔鞋口爽口嘅木耳絲為成碗米線帶黎豐富嘅口感講起又想食啦🤤
近期番學 學校附近無譚仔

雞好滑 唔鞋口
爽口嘅木耳絲為成碗米線帶黎豐富嘅口感
講起又想食啦🤤
2017-02-18 592 浏览
Happy Firday, 一個星期只有一個星期五,而且星期五和星期一的距離很短,難得到了星期五,當然去杏花新城食好一點。那天我點了墨魚丸炸醬米線和土匪雞翼,餐飲是凍檸茶。墨魚丸很彈牙爽口,炸醬份量十足, 米線的份量都很多,而且很滑,而且有其他配料,蔥,韮菜,腐皮,芽菜,配料的份量不會太多,沒有喧賓奪主的感覺,我點的是清湯,但清湯也有胡椒的辣味,而且都幾辣, 米線是源自中國雲南的特稱,其他地方有時會稱為米粉,但米線和米粉做法不同,兩者是有分別的,米線較粗,米粉較幼,米線用米製成,長條狀,截面為圓形,與米粉類似,但口感不同。土匪雞翼的孜然味很濃,很香口惹味,雞翼外脆內軟可口,凍檸茶則太凍,但甜度適中,價錢方面合理,但小食價錢略為偏貴。
炸醬墨魚丸米線
土匪雞翼
2017-02-17
2016-12-01 566 浏览
中產地段既譚仔,同其他譚仔好唔同首先係D呀姐講廣東話你會聽得明,而且係正常服務到客人。第二就係個口味都有D唔同,我覺得呢間冇其他譚仔既口味咁市井,衛生DD咁啦。我食親都係竹笙小米線麻辣三小辣小米線走九菜。但係呢間就將小米線走九菜呢樣野同我朋友個碗對調左算啦只食唔緊要~三小辣就比其他分店冇咁辣,對我黎講就變左好似清湯多過有麻辣。土匪雞亦還好,孜然粉不太多,但雞肉嫩滑多汁,算係咁啦~凍檸茶既檸檬好薄,冇咩檸檬味
中產地段既譚仔,同其他譚仔好唔同

首先係D呀姐講廣東話你會聽得明,而且係正常服務到客人。

我食親都係竹笙小米線麻辣三小辣小米線走九菜。

但係呢間就將小米線走九菜呢樣野同我朋友個碗對調左
算啦只食唔緊要~

土匪雞亦還好,孜然粉不太多,但雞肉嫩滑多汁,算係咁啦~

凍檸茶既檸檬好薄,冇咩檸檬味
2016-08-15 1073 浏览
阿媽日日都煮飯難得呢晚得我地兩個人 索性落街買外賣一個過橋米線 夠哂兩個女人仔食酸辣湯底 +$1外賣過橋仍然足料我唔食牛肉 諗住夾哂出黎俾阿媽夾極都仲有... 有五六塊豬潤都有唔少 竹笙有3大條反而腩肉得一塊連骨既 哈哈米線同炸醬放係另一個細盒所以過橋米線一定要加$1外賣錢無得話唔分湯有人share 過橋真係好抵食
阿媽日日都煮飯

無得話唔分湯

有人share 過橋真係好抵食
過橋米線
2016-08-08
8 分钟 (外卖自取)
過橋米線
2015-11-12 726 浏览
次次和朋友外出食三哥,必定會點套餐兩人分。原本想點酸辣湯底,但因為朋友喉嚨痛,只好選擇清沙,而清湯果然是完全無味。下午時段食米線,不知是否人流不多的關係,大廚煮米線時煮得太耐,所以有點過軟,但都不至於爛掉。今日笙竹好味,豬潤煮得剛好,炸醬一如以往地好食。希望朋友快點康復,下次可以轉回酸辣湯底啦!

2015-11-02