2019-01-02 543 浏览
返工日日在餐廳食午餐,有時都會一個人去食嚇中式茶㸃,今日就來到黃大仙的譽厨食午餐。現在是午飯時間,都比較多人食,不過一個人揾位都很易。餐廳裝修整潔優雅,都比較舒適。今日要了個燒味雙拼飯,油雞拼燒肉$29.8油雞味道都不錯,不過全部是雞胸肉,都比較鞋,而燒肉感覺比較肥了些,燒肉味道一般,如果瘦㸃就更好,好喜愛有一條菜心,都算有青菜食。叉燒腸$20.8叉燒腸味道較淡,粉皮不是很軟滑的那款,叉燒味不是很濃。

現在是午飯時間,都比較多人食,不過一個人揾位都很易。
餐廳裝修整潔優雅,都比較舒適。

今日要了個燒味雙拼飯,油雞拼燒肉$29.8

叉燒腸$20.8
叉燒腸味道較淡,粉皮不是很軟滑的那款,叉燒味不是很濃。

2017-09-03 1127 浏览
星期日去到 入座之後 首先枱未汁 冷氣唔夠入到去後 先後有兩個人因為服務慢離座去第到食食物非常普通 甜品有酸味 類似過期臨走時問職員拿膠袋態度非常差 淨係講等下 叫到第五個員工 先攞到一個膠袋 有一個部長 叫 愛 比完個膠袋我地仲可以笑 Nothing funny about it for real This restaurant is not recommended whatsoever Bad service Bad food qualityThe table cloth is broken and dirty
星期日去到
入座之後 首先枱未汁 冷氣唔夠
入到去後 先後有兩個人因為服務慢離座去第到食
食物非常普通
甜品有酸味 類似過期
臨走時問職員拿膠袋
態度非常差 淨係講等下
叫到第五個員工 先攞到一個膠袋

有一個部長 叫 愛 比完個膠袋我地仲可以笑

Bad service Bad food quality
2017-02-19 1646 浏览
所有野都不過不失既 環境寬敞 食物都算可以 上菜唔算慢 唯獨員工完全唔得閒serve 客 嗌左15分鐘 都冇人加水 加茶 諗住自己加 d大水壺都冇水 要行入茶間卙 D員工見你自己卙 更加唔會幫你 裡面仲貼住「卙茶重地 不得進入 如有意外 後果自付」類似既野 不如改做自助茶樓啦
所有野都不過不失既
D員工見你自己卙 更加唔會幫你
不如改做自助茶樓啦

午餐
2017-01-22 1466 浏览
昨晚去譽宴食晚餐,可能臨近過年關係,很多人,舉手好耐都冇人回應點菜,就算有侍應見到,擰轉身當睇唔到,本想立即投訴此侍應,但由於同屋企人食飯關係,家人不想一齊食飯鬧不快事件,故沒投訴此人,但唔會再去!
2016-09-02 2979 浏览
是日,我友人生辰,我住黃大仙區,自帶酒水,有得揀當然選近區,openrice 寫著此酒樓晚上 12:00 關門,可我在現場時,已在晚上 10:30 開始趕客,我跟友人堅持到 11:30,就必須要離開,那說什麼是 12:00 關門?食物要是好吃,我也是不會介意,可是,食物水準、服務水平也欠奉,我強烈要求,openrice 強行更改此酒樓的關門時間為晚上 11:00,以令其他食客知道。
2016-08-23 2050 浏览
人生路不熟 同屋企人過左黃大仙 都唔知食咩好最後屋企人想食中菜 就簡左地鐵站就近既呢間酒樓人好多 樓面好似唔多夠人咁幾經波折終於成功落單先order左個手撕雞 上左先知原來係凍盤不過還可以喇 撈埋辣醬 都係開胃之選啫啫生菜 味道略咸 主角 片皮鴨 其實幾抵58蚊 星期6..日 68蚊不過唔會期望太高喇 有幾塊静係得皮 冇咩肉食最後忍唔住叫多個奶黃包 (好似平時飲茶咁)重點 .... 佢真係流沙的 可以放心!不過不失吧 一家人食 200蚊到 唔貴呀
人生路不熟 同屋企人過左黃大仙 都唔知食咩好

不過還可以喇 撈埋辣醬 都係開胃之選
啫啫生菜 味道略咸
主角 片皮鴨 其實幾抵58蚊 星期6..日 68蚊
不過唔會期望太高喇 有幾塊静係得皮 冇咩肉食

最後忍唔住叫多個奶黃包 (好似平時飲茶咁)

重點 .... 佢真係流沙的 可以放心!
不過不失吧 一家人食 200蚊到 唔貴呀
2016-08-16 1507 浏览
今次第2次來到黃大仙既譽宴.今次係為左食佢地既特價龍蝦.平日晚上七時來到, 都係得幾台客.食物叫左不用十分鍾就上齊啦.食物既味道, 分量及買相都相當滿意.仲要平日都要有8折. 我相信我會在佢龍蝦優惠停前會再來多幾次.1. 上湯煮龍蝦 – 用了龍蝦湯煮既龍蝦好惹味, 不過蓋了本身既鮮甜味. 所以下次我會叫蒸.2. 蒜泥蒸元貝 - 蒜泥跟元貝鮮甜味夾得剛剛好.3. 八珍會魚肚- 超喜歡黎味菜, 魚肚充滿曬上湯既味道
今次第2次來到黃大仙既譽宴.
今次係為左食佢地既特價龍蝦.
平日晚上七時來到, 都係得幾台客.
食物叫左不用十分鍾就上齊啦.
食物既味道, 分量及買相都相當滿意.

2. 蒜泥蒸元貝 - 蒜泥跟元貝鮮甜味夾得剛剛好.
3. 八珍會魚肚- 超喜歡黎味菜, 魚肚充滿曬上湯既味道
2016-04-24 1821 浏览
個人從未試過在 openrice 打過食評,今次真係不得不講出來,呢間酒樓平均每個月都會光顧兩至三次,之前都試過毛蟹,炒蟹,炒蜆等海鮮,尚算可以。今次試他們的n孖寶餐加蒸扇貝,孖寶餐有艇仔花甲公和燒腩仔,從未試過食海鮮可以咁難食,食到反胃,呢個花甲公腥到不得了,明顯見到已經落了很多薑絲,但完成消除唔到 d 腥味,咬第一啖已經想吐,跟個侍應講其態度差到不得了,回應:花甲係新鮮架,就走開左,之後埋單同另一個侍應講,完全無反應,嘩...咩事呀,好似當聽唔到 d 食客的意見,差到不得了,唔會再光顧的酒樓。
艇仔花甲王
嗚😭公司迫人初三開爐,肥妹仔都未食夠。一於自製長假期,請假請初五,連放三日😍。難得大部份屋企人都仲放緊假,就一家人去飲茶喇。黃大仙屬於老人區,茶樓特別多,有貴價酒樓翠園、百樂門。低價酒樓代表有海龍、新光。今日黎到中價位既涮得棧。雖然佢主打涮下涮下既打邊爐,但懷舊點心都相當出色!有驚喜!去相先 食物質素良好,調味到位!除了炸物略嫌油膩(本人愛靚,油到要浸過水去油先敢食),其他都十分滿意。大愛推介係唔記得影相(sorry囉😩)既懷舊臘腸卷,真係唔係間間酒樓食到。 白麵包條圍圈繞着半條臘腸,一邊食一邊感受到臘腸油脂滲入麵包的香、臘腸的甜。一籠得兩件渣!屋企如果人多,記得要多嗌多一兩籠!如果唔係,可能分得半件,一定唔夠喉!不過今日最開心係見到媽媽同佢外孫(我姨甥)係我面前食得津津有味😊,食得特別開心同滿足。

難得大部份屋企人都仲放緊假,就一家人去飲茶喇。

去相先

2016-02-12
  • 懷舊臘腸卷
2015-12-29 1236 浏览
正所謂冬大過年, 做冬最緊要一家人齊齊整整食餐飯, 呢日我哋預早做冬,由公公請客。翅: 有肉絲,少少漿糊口感,略腥,好在有d醋中和下d腥味,不過真係唔係我杯茶囉。 燒鵝: 上枱時熱辣辣、鵝香撲鼻,食指大動,唔好講笑,即刻夾返件先。皮未算脆,不過都算燒得幾香,皮下脂肪多左少少,鵝肉有咬口,點埋酸梅醬一齊食,巧味道。蒸魚打孖上:叫多條特價,作為精打細算師奶仔,梗係叫左先。魚都算新鮮,無咩腥味,係蒸老咗dd,魚肉鞋鞋地,勉強咁叫合格。蟲草花梅菜蒸菜遠:呢味餸嘅配料有蟲草花丶肉碎丶梅菜,加埋個豉油汁,好咸,掩蓋菜心嘅清甜,over左。韓式豆腐:勁!呢個充滿阿豬媽風味嘅韓式豆腐,味道真係特別到唔知點形容,事關我放佢入囗之後有一下稔過佢d材料係唔係變壞左。炸豆腐釀蝦膠正正常常咪幾好,做咩要佢喬裝成章魚小丸子呢?何必呢⋯香煎蛋角:充滿蛋香味,煎到恰當好處,老少都岩食。清炒豆苗:夠鑊氣,豆苗碧綠,水油平衡口味滑溜,無渣。酥炸乳鴒:乳鴨較瘦,無咩肉,亦略欠香囗。八個人,食左千二,每人百幾,坐得舒服唔趕客,今時今日一家人食的話幾經濟實惠。

香煎蛋角:充滿蛋香味,煎到恰當好處,老少都岩食。

清炒豆苗:夠鑊氣,豆苗碧綠,水油平衡口味滑溜,無渣。

酥炸乳鴒:乳鴨較瘦,無咩肉,亦略欠香囗。

2015-12-29
2015-11-24 718 浏览
今日出席好友婚宴,有心心眼的乳朱,味道脆脆,賣相一流,很好食;另外玉環瑤柱圃很入味、魚很鮮甜、炸蟹鉗和炸雞皮脆香口、鮑魚配生菜食落不油膩、而甜品棉花糖和桂花糕也保持水準,食得超飽。
賣相一流的心心眼乳朱
2015-11-14
2015-06-27 1366 浏览
父親節果日同舅父, 一行共7人,去左譽宴到食,叫左個半席嘅頌親恩全包宴~就有咁多樣耶食!首先係乳豬拼盤,個人覺得味道一般, 而且乳豬完全唔脆囉!咬落去lum bet bet!跟住有2個菜啦, 味道一般,但係有少少鹹仲有其實下面果碟嘅菜其實好大舊下!呢個係海皇卷, 其實都炸得幾香口下但入面嘅餡居然係菜, 然後好似沙律咁-.-好奇怪...呢個翅可以話最滿意嘅一個, 料足, 份量亦足,加埋醋去食, 口感唔錯!魚+鮑片,都ok, 條魚都幾新鮮,鮑片都唔會話好韌咬唔到~整體黎講, 食物質數只係一般但服務好差! 叫極都冇人理我地!!!
父親節果日同舅父, 一行共7人,
去左譽宴到食,
叫左個半席嘅頌親恩全包宴~
就有咁多樣耶食!
首先係乳豬拼盤,
個人覺得味道一般, 而且乳豬完全唔脆囉!
咬落去lum bet bet!
跟住有2個菜啦, 味道一般,
但係有少少鹹
仲有其實下面果碟嘅菜其實好大舊下!
呢個係海皇卷, 其實都炸得幾香口下
但入面嘅餡居然係菜, 然後好似沙律咁-.-
好奇怪...
呢個翅可以話最滿意嘅一個,
料足, 份量亦足,
加埋醋去食, 口感唔錯!
魚+鮑片,
都ok, 條魚都幾新鮮,
鮑片都唔會話好韌咬唔到~
整體黎講, 食物質數只係一般
但服務好差! 叫極都冇人理我地!!!
2015-06-20
庆祝纪念
父亲节
約左親戚,2家人食飯,因為無訂到位,得呢間有位,結果真係等好耐,懷疑廚房係未得1個人乳鴿: 皮好脆,但無味肉,味道ok,但如果鍾意少少肉嘅朋友,可能唔like桶蠔叫左2款,一份係姜葱蠔煲,另一個則係類似泰式果d,蠔又大又多,而且好鮮甜,好嫩好味全晚最好味呢2個龍蝦伊面隻龍蝦有味,好明顯係死左一段時間,同經理講,照例解釋,親戚都做左幾十年飲食,信個經理至奇燒雞:超一般,可以唔好叫咕嚕肉:正正常常,同大家平時食嘅一樣,無驚嚇亦無驚喜牛肉炒飯: 好香,牛肉味入曬飯到,仲有好香葱頭味,而且個煲係好熱咁上,你食左炒飯,轉頭食埋飯焦,比個like佢聖子:等左好耐都未來,催左單之後,一陣先話得8隻聖子,我地ordered9隻不過聖子真係超級大隻,蒜蓉又超好味,炸的好香濃,粉絲吸曬聖子同蒜蓉d味,聖子啱啱熟簡直perfect條魚:等左個半鐘先上……都好彩幾好食,起碼係新鮮,個魚頭我食左好多膠質大部分食物味道都可以,但我地應該唔會再去,龍蝦明顯唔新鮮,炸完再煮都好大陣味,可想而知未炸時壞的幾緊要,唔好食係1回事,但專業操守都好緊要

全晚最好味呢2個
龍蝦伊面

燒雞:超一般,可以唔好叫
咕嚕肉:正正常常,同大家平時食嘅一樣,無驚嚇亦無驚喜
牛肉炒飯:
簡直perfect
好多膠質
龍蝦臭的
2015-06-24
2015-06-02 1203 浏览
之前提直想試下韓式海鮮塔,難得而家不用去韓國,香港便有得試,今次終於約齊8個人去試試!有個friend話譽宴食火鍋坐得舒服,所以我地今次都去譽宴試下,原因係地方就腳,而且又坐得舒服,一家大細去,起碼都有張BB椅。有去過韓國餐廳就知,D位又窄,又限時交枱,D亞豬媽服務又好到呢。。。食剩小小野又黑面,所以韓國餐廳一家大細真係少去原本無乜特別期待,甘樣反而更有驚喜,始終係一間中式酒樓啱香港人口味等左一陣,終於食得,一來到相機先食,之後一層一層打開,估佢唔到!D蝦咁大隻既?雖然不過係基圍蝦,但隻隻都有手板咁大,豉油都唔洗點,立刻放入口,一個字~爽!連平時不食蝦既屋企人都食左幾隻,不用5分鐘,D蝦已經消滅曬。之後大圍一轉攻賴尿蝦,隻隻足8吋,估你唔到,幫隻蝦做完運動後,一開~見真章,雖則不是頂級爆肉,但至少肉質夠爽不浮,合格有餘!好快就開下一層開動!花甲,蜆,東風螺,花甲係頂級貨,大隻肉厚,蜆有少少沙但都幾大隻,東風螺好好味。下一層象拔蚌,份量雖多,但偏細隻,如果份量大D就更好,再一層係大扇貝,我們一人一隻,全程什麼都無點已經放曬入口,隻隻SIZE一樣,無偷工減料,可惜一人得一隻,太少了再來係九

質夠爽不浮,合格有餘!

下一層象拔蚌,份量雖多,但偏細隻,如果份量大D就更好,

再來係九孔鮑,青口同花蟹。九孔鮑好驚喜,不是因為SIZE,而係因為洗得好乾淨又有鮮味,所以食到青口就覺得有D普通,花蟹新鮮,但係細隻,如果換成肉蟹或膏蟹會更開心,蟹有少少失色。

最後試埋有菜既魚湯,豆腐白菜仔,石班加埋上邊D精華汁液,我們大概一人飲左3碗,一個套餐已經夠我地6個大人2個小朋友食了。

總結: 性價比高,食完之後大家都感覺良好,無覺得受騙,驚喜十足。
如果海鮮既size再大D,我會比足一百分
有下次!
2015-05-30
2015-05-10 966 浏览
HKD 2988的母親節套餐,無蝦。海皇卷無乜料,得少少魚肉 荷葉飯無又係無料的,味道欠佳,好淡 得個雞,蒸魚同翅過得去。上次係太子的譽宴飲過茶,幾好,就諗住母親節飯都應該唔錯啦,點知。。。唉,無下次
HKD 2988的母親節套餐,無蝦。
海皇卷無乜料,得少少魚肉

荷葉飯無又係無料的,味道欠佳,好淡

得個雞,蒸魚同翅過得去。
2015-05-10
庆祝纪念