2009-09-23 37 浏览
上星期突然在「FB」收到小學老同的Message,話說她剛於西貢與友人合資,開了一間名為「西貢真味越南小廚」的越南菜小店,並且誠邀各老同前往一試。但由於相約需時,為食的我已急不及待前去一試。早前老同隻身前往袋鼠國流浪大半年,直到彈藥耗盡才回港,回港曾經短聚一次,但也沒有提及此事。令我十分懷疑她之前根本沒有到袋鼠國流浪,而是前往越南山區,深入六八年越戰時的軍事禁區,尋找隱世廚神,並傳授其畢生絕學。直到後來由她道出,原來該店的大廚是其拍檔的越南籍媽媽,謎團才得以解開。店子小小,約只有能容納十五六人,進入店後老同馬上熱情地招呼,確實有點不太習慣。看過餐牌後,點了烤豬頸肉湯檬粉($34.00)、越南火車頭牛肉湯河粉($40.00)、牛油果芒果軟殼蟹米紙卷($48.00)及越式滴滴熱咖啡($20.00)。烤豬頸肉湯檬粉是分開上的,湯檬粉的湯底清甜,淡淡的,再加上大量蔥花,入口時有一鼓清香感覺。豬頸肉不是炭燒,所以少了一份炭燒香,但烤出來的效果也不錯。外皮金黃夠香脆,味道方面醃得夠入味。越南火車頭牛肉湯河粉的材料分別有生熟牛肉、牛坑腩、牛筋、牛丸及牛柏葉,十分豐富。生熟牛肉夠新鮮嫩滑,薄薄一片入口

越南火車頭牛肉湯河粉的材料分別有生熟牛肉、牛坑腩、牛筋、牛丸及牛柏葉,十分豐富。生熟牛肉夠新鮮嫩滑,薄薄一片入口軟腍,已屬合格。牛坑腩雖屬牛腩的偏瘦部位,但仍然炆得夠腍而又有嚼勁,牛味亦足,十分不錯,看來獨立單點坑腩是一個不錯的選擇。牛筋亦有水準,但仍是坑腩較出色。牛丸小小一顆,味道卻濃郁,有點驚喜,而較為一般的是牛柏葉。

湯底方面,單從色水看,已知比起湯檬粉的濃郁很多,味道較複雜,與吸收力強的河粉配合,十分匹配。跟來的還有一小碟辣椒粒、九層塔及青檸,經老同講解後,知道可以放進湯粉內,令味道更複雜一點。

牛油果芒果軟殼蟹米紙卷單從名字已知道材料豐富,亦是吃功夫手作的食物。材料全屬清新之選,就連軟殼蟹也是油份甚少,米紙皮的味道也淡淡的,悉數加起來感到有點過淡,就算在魚露中打個轉,味道亦有點過淡,未能令人留下深刻的味覺印象。

越式滴滴熱咖啡不需加奶及糖,因為在杯底已預早加進去。入口前先嗅一下,咖啡味不算太突出,再呷一口,糖及奶的味道比咖啡味重,是屬於輕型類的咖啡。估計是由於越南位於亞熱帶地區,喝太濃厚的咖啡不太合適,輕型類反而較恰當。

地方確實有點小,不過在西貢的黃金地段,相信租金不會便宜,坐下後不久便滿座,有不少客人也要望門輕嘆。由老同告知,當日其中一位店員請了假,令她有點踢腳,例如有顧客要求一杯清水,要提了兩次才送上,不過基本上服務也是合格有餘,亦會用心向顧客介紹菜式。如果每位顧客坐下後也會有一杯清水,感覺會體貼些,尤其在又濕又熱的天氣。

越南菜不算是自己常吃的食品,較難跟其他越南菜館比較,但如單以食物的品質及味道分析,是一間有水準的越南小店。
「特製魚露」
「烤豬頸肉湯檬粉(分上)」
「烤豬頸肉湯檬粉(分上)」
「越南火車頭牛肉湯河粉」
「牛油果芒果軟殼蟹米紙卷」
「牛油果芒果軟殼蟹米紙卷」
「越式滴滴熱咖啡」
2009-09-19
2009-09-17 4 浏览
最近一個月去食過兩次,生熟牛肉粉及火車頭湯粉都唔錯,金邊粉幾正宗,肉夠腍,同埋 D 香料加香葉幾好味。芒果牛油果軟腳蟹紙米卷呢個配搭幾好,食落唔覺太膩。埋單四個人二百蚊,河粉午餐黎講我覺得略貴,但因為有水準所以可以接受。
香料加香葉幾好味。

芒果牛油果軟腳蟹紙米卷呢個配搭幾好,食落唔覺太膩。

• 芒果牛油果軟腳蟹紙米卷
  • 生熟牛肉金邊粉
  • 火車頭湯金邊粉
在西貢小巴站附近新開了一間越南餐廳每次經過都會被舖面的食物照吸引所以決定找機會一試店內裝潢簡單不大,只有4張枱但都坐得幾舒服與友人叫左既野包括1) 越式小食拼盆 - 有蝦餅、春捲、牛油雞翼&蒸粉包,樣樣都好好味(2) 鮮茄坑腩飯 - 牛腩好"諗",好入味(3) 龍眼冰 - 味道唔會太甜,清清甜甜,夠晒消暑解渴食物好好味加上價錢唔貴絕對會再去
在西貢小巴站附近新開了一間越南餐廳
每次經過都會被舖面的食物照吸引
所以決定找機會一試

店內裝潢簡單
不大,只有4張枱
但都坐得幾舒服

與友人叫左既野包括:
(1) 越式小食拼盆 - 有蝦餅、春捲、牛油雞翼&蒸粉包,樣樣都好好味
(2) 鮮茄坑腩飯 - 牛腩好"諗",好入味

• 牛油雞翼
  • 蒸粉包
  • 鮮茄坑腩飯
2009-09-11 16 浏览
暑假/假日一定會入西貢游水, WAKEBOARD... WHATEVER, 成日都食巷仔. 今次試下新嘢, 食越南嘢. 好有驚喜.推介以下食品:1.芒果牛油果軟腳蟹紙米卷. 好FRESH, 芒果香, 酸甜, 軟腳蟹香脆. PERFECT MATCH. 下次去到必食2. 牛炕腩面, 正. 入味3. 鹹青檸, 正. 澀呢個味, 會STAY喺你條脷, 係有層次又有性格嘅口味.其他推介店員好NICE, 有時啲細舖會俾人呼呼喝喝. 呢到唔該前, 多謝後. 沒有拍照, 可能太好味了, 哈.

推介以下食品:
1.芒果牛油果軟腳蟹紙米卷.
2. 牛炕腩面, 正. 入味

其他推介
沒有拍照, 可能太好味了, 哈.
2009-09-05
入西貢見有間越南餐館新開張, 見到出面post 左d食物相好似好正, 同朋友走入去試試先~講真, 環境麻麻地, 因為地方比較細, 有點窄, 全店以綠色為主, 感覺好清新, 聽店主講, 原來綠色係代表越南既顏色~這天點菜如下:生牛肉湯河: 味道ok, 不過不失~蕃茄牛坑腩河粉: 極度推介, 蕃茄湯味濃, 牛坑腩好淋, 連紅蘿蔔都好入味, 必食~ (可惜唔記得影相)豬扒凍檬: 豬扒好好味, 炸得好淋, 又大件~蒜蓉牛油雞翼: 好脆既雞中翼, 見到都流口水~越南春卷: 唔知係咪黎左唔係立刻食, 感覺好似淋左唔夠脆, 但值得一讚既係用黎包春卷既生菜好新鮮~越南炸軟殼蟹: 抵食夾大件~飲品方面, 只叫了汽水, 但見到有其他客人飲咖啡, 個咖啡杯好特別, 好似蒸餾咁, 可惜唔方面影人地杯野~呢間食店唔貴, 叫個河粉只不過三十多元, 但食物有驚喜, 入開西貢, 真係值得再去~

這天點菜如下:

生牛肉湯河: 味道ok, 不過不失~

豬扒凍檬: 豬扒好好味, 炸得好淋, 又大件~

蒜蓉牛油雞翼: 好脆既雞中翼, 見到都流口水~

越南炸軟殼蟹: 抵食夾大件~

西貢真味越南小廚
雞翼
  • 蕃茄牛坑腩越南河粉
  • 豬扒凍檬
2009-09-02 9 浏览
見仲係放緊暑假,星期日同屋企人帶埋阿仔入西貢行吓。入到去剛啱3點,咪諗住食D野,橫掂未食lunch。估唔到咁晏西頁市仲咁多人,又唔想食咁飽,帶住阿仔食車仔面又坐得唔舒服,行過見到有間新既餐廳,係食越南野,見個門面都ok吖,就一家人入左去食。我地一行6人,門口有張大檯,仲有L位既梳化位,帶住小朋友都方便。我老公揀左個蕃茄牛腩粉,應該係呢度既招牌菜,我食左1碗仔,蕃茄味好香,難得既係D牛腩好淋又唔老。我食左個豬頸肉凍濛粉,個時掛住食都唔記得影相。凍濛既靈魂梗係魚露啦,初初估呢D小店,都係用D現成大路貨,估唔到佢地既魚露原來都大有來頭,仍地仲係樽度勾左塊牌解釋魚露既來源。另外令我意外既地方係佢地d豬頸肉,好爽有肉味有咬口,連我奶奶都大叫好食。至於飲品方便,本來我想試滴滴咖啡,不過驚自己夜晚瞓唔著,唔敢試,叫左個椰青同阿仔一齊飲。老公同奶奶就要左咖啡試,老公要凍既。原來佢地俾個杯仔你,等佢慢慢滴,杯底已經加左煉奶,滴完之後攪埋佢就飲得,飲凍既就將佢倒落個冰杯度。我偷飲左一啖,真係好香滑,正。唯一既問題係細杯d,不過學似老公話,最緊要好飲,espresso都係細細杯架啦!下次過黎西貢玩,又多個c

下次過黎西貢玩,又多個choice。
好味
2009-08-16
好味
2009-08-30 2 浏览
嘩!!!!!!!! 熱死人啦~~~~~攪到無胃口,都係食碗粉醫飽個肚就算,咁就求其走咗入去啦...點知???? 有意外收獲喎q(^.^)p要知道食物ok唔ok,食越南o野點可以唔order生牛肉燙河呢?!生牛肉燙粉: 飲啖燙先...yummy~~~~~超正!!!!! 個燙鮮到不得了,外面未試過有咁鲜嘅燙底,試完原味,再加返附送嘅青檸+香葉,又係另一種味道,好正呀!!!!!法式牛坑腩燙粉: 好香嘅蕃茄味,坑腩好入味、好淋烤豬頸肉: 好香口,D皮脆脆,有肉汁,唔油喎~~~~~~~炸春卷: 炸得啱啱好,外皮脆脆,一D都唔乾,包住生菜食,仲好味滴滴咖啡: 咖啡一滴一滴咁滴落個杯到,加埋煉奶,攪一攪,飲得
法式牛坑腩燙粉: 好香嘅蕃茄味,坑腩好入味、好淋
烤豬頸肉: 好香口,D皮脆脆,有肉汁,唔油喎~~~~~~~

魚露
烤豬頸肉
生牛肉燙粉
法式牛坑腩燙粉
滴滴咖啡
  • 法式牛坑腩燙粉、生牛肉燙粉、烤豬頸肉、炸春卷
2009-08-03 19 浏览
西貢少有既越南餐廳, 新開張去試下,唔洗次次都幫襯茶記點知有驚喜wor!例牌一人一個粉加小食,order左生牛河,鮮茄坑腩金邊粉,軟殼蟹,春卷,滴滴咖啡生牛河:ok!!另上一小碟芽菜,青檸,指天椒,仲有幾片香草,(聽亞姐講係叫九層塔),配料有誠意!!鮮茄湯底坑腩金邊粉:推介!湯底超甜, 睇得出唔係用茄醬整出黎, 坑腩夠腍有牛味~        個人偏好金邊粉多過河粉軟殼蟹:夠大隻, $48出面一定食唔到, 仲要原隻上春卷: 即叫即炸, 熱到燙親咀, 好脆滴滴咖啡: 出面好少地方有得飲, 好特別, 好香, 唔同平時既咖啡, 會再試以前去親西貢游水次次唔知食咩都係幫襯茶記, 下次再入西貢會再食反呢間~鋪仔細細, 開頭無咩期望, 只係唔想食茶記,見佢新開張就試下越南野,但睇得出用心整作,有驚喜~ 讚!!
西貢少有既越南餐廳, 新開張去試下,唔洗次次都幫襯茶記
點知有驚喜wor!
例牌一人一個粉加小食,
order左生牛河,鮮茄坑腩金邊粉,軟殼蟹,春卷,滴滴咖啡
        個人偏好金邊粉多過河粉
軟殼蟹:夠大隻, $48出面一定食唔到, 仲要原隻上
春卷: 即叫即炸, 熱到燙親咀, 好脆

2009-08-02
  • 鮮茄湯底坑腩, 春卷