2008-06-26 11 浏览
今日突登同老公去松記食車仔麵!我見咁多人話li間野既豬手同牛腩咁正,我咪試下la!我點左豬手,牛腩,韮菜,大腸,蘿蔔米粉+冬o茶!老公點左大腸,雞翼尖,牛腩,豬皮,油麵+冬o樂!嘩,個牛腩又鞋又冇乜味;豬手太淋又係冇乜味...d湯底ok,最好味係蘿蔔lo!嗌麵個亞姐又冇禮貌,我後面冇人等,但催我,唔比我諗.!(咁不如劃紙點野la,又要客人排隊揀~~!!!)Total:$78總結---li間野食一次就夠!!!
今日突登同老公去松記食車仔麵!

我見咁多人話li間野既豬手同牛腩咁正,我咪試下la!

我點左豬手,牛腩,韮菜,大腸,蘿蔔米粉+冬o茶!

老公點左大腸,雞翼尖,牛腩,豬皮,油麵+冬o樂!

Total:$78

總結---li間野食一次就夠!!!
(非会员)
2008-06-02 9 浏览
除左支可樂可以讚佢夠涷之外其他真係冇野可以讚!叫左個牛腩,豬手,豬腸,雞尖(全部你推介餸)牛腩,豬手都算林,但係完全唔入味,雞尖以為大大隻就吸引人,但係又係唔入味.....
除左支可樂可以讚佢夠涷之外其他真係冇野可以讚!

叫左個牛腩,豬手,豬腸,雞尖(全部你推介餸)

2008-05-12 19 浏览
11/5星期日一早約了幾位朋友一起出海,在西貢ok便利店集合。未到集合時間,去食個早餐先,見這間店外貼滿了些明星來到幫襯的照片,應該會幾好食!嗌了三個車仔麵:豬手牛腩菜河(豬手腍得嚟又唔散,牛腩都係!)牛根腩豬皮魚蛋豬大腸米線(好味!)白蘿蔔豬紅炸魚皮粗麵(魚皮好脆,不錯!)可能時間尚早的關係,沒有人龍,不用太排隊!我們用了90元。如再去西貢的話都會再去的!
嗌了三個車仔麵:
豬手牛腩菜河(
豬手腍得嚟又唔散,
牛腩都係!)
牛根腩豬皮魚蛋豬大腸米線(好味!)
白蘿蔔豬紅炸魚皮粗麵(魚皮好脆,不錯!)
可能時間尚早的關係,沒有人龍,不用太排隊!
我們用了90元。如再去西貢的話都會再去的!
豬手、牛腩菜河
牛根腩豬皮魚蛋豬大腸米線
白蘿蔔豬紅炸魚皮粗麵
$30 (早餐)
豬手、牛腩菜河
牛根腩豬皮魚蛋豬大腸米線
白蘿蔔豬紅炸魚皮粗麵
  • 豬手,牛根腩
琴日星期日, 我同BB個朋友住喺西頁, 入嚟玩完後, 就嚟咗呢度食嘢, 門口排晒長龍, 仲貼咗好多明星相, 諗住係好嘢啦, 點知....我地4人要揾咗位先, 坐喺對面舖到, 又多人又焗, 跟住就排隊叫嘢食啦, 一排到我地, 個亞姐串爆咁講, "食咩食咩, 快D講, 行前D, 唔好阻住後面", (仲要D眼神, 惡到死), 你講咗要咩, 佢又話, 仲要咩, 無就比錢, 跟住去收銀到比錢, 比完後, 諗住攞番碗面返位, 個亞姐好好好串咩講, "你只係負責食, 唔係你拎, 你放低...." 咩事呀而家, 監獄放飯呀, 要聽指令呀, 我同個FD都有D慶, 心諗你地D嘢食係咪好味得咁緊要呀!我叫咗 : 米粉, 冬菇, 牛腩, 豬皮...牛腩unun地, 豬皮仲有豬毛...冬菇係唯一合格既,夠味BB叫咗 : 河粉, 牛肚,豬腸,豬紅, 牛肚唔諗, 豬腸有陣味, 豬紅就唔錯朋友s小姐 : 粗面, 冬菇,豆卜,雞翼, 全部係一般貨色 (冬菇好d)朋友D先生 : 油面, 牛腩, 蘿蔔, 芝士腸...都係好一般另外加咗個煎四寶, d紅腸炸到燶晒, 茄子同豆腐就普通料, 再叫咗生菜同魚皮, 加4杯凍檸茶...

食完大家感覺係, 唔明d人點解話好食, 態度又唔好, 又貴...

呢餐承惠$169 個大洋
2008-04-21 23 浏览
星期日屋企人特登揸車黎喱到食車仔麵見門口貼晒老闆同明星影ge相,心諗應該吾錯見到宋芝齡同小豬ge相,仲有劉青雲...等等門口好多人排隊,客人要排隊同廚房講食乜我要紅腸,豬皮,雞翼米線,叫完食物就等佢送上黎其實我有d吾明點解要咁做,不如埋黎落order又要搵位,又要叫野食,又要等佢送上黎,好晒時間等佢送晒d食物黎就一次過俾錢講下d食物...係普通到吾普通ge紅腸,豬皮同雞翼質素同好多出面ge車仔麵差吾多,吾需要特登走入黎食"送"菜每款$3或者$6, 佢個到寫明豬手同牛腩好食不過媽咪話只係好普通ge豬腳,得層皮,冇肉屋企人話牛腩有d un, 我冇試過吾知服務方面,廚房個阿姐串到爆登,我媽咪只係問左句"有冇菜送ga??"佢即刻話"叫咪有囉,喱到所有野都要叫先有ga"我心諗,洗吾洗咁串呀,問下o者,即刻大打折扣總括黎講,我覺得只係明星效應,出面好食,服務又好ge車仔麵大把,吾需要響到受氣,又坐得吾舒服!! 我諗D明星都係平時食得好野多,食下車仔麵就覺得好食
星期日屋企人特登揸車黎喱到食車仔麵
見門口貼晒老闆同明星影ge相,心諗應該吾錯
見到宋芝齡同小豬ge相,仲有劉青雲...等等

門口好多人排隊,客人要排隊同廚房講食乜
我要紅腸,豬皮,雞翼米線,叫完食物就等佢送上黎
其實我有d吾明點解要咁做,不如埋黎落order
又要搵位,又要叫野食,又要等佢送上黎,好晒時間
等佢送晒d食物黎就一次過俾錢

講下d食物...係普通到吾普通ge紅腸,豬皮同雞翼
質素同好多出面ge車仔麵差吾多,吾需要特登走入黎食
"送"菜每款$3或者$6, 佢個到寫明豬手同牛腩好食
不過媽咪話只係好普通ge豬腳,得層皮,冇肉
屋企人話牛腩有d un, 我冇試過吾知

服務方面,廚房個阿姐串到爆登,我媽咪只係問左句

此間食肆在店舖內大大隻字寫住連續幾多年拎咩咩清潔獎~無錯係幾乾淨~好似..我同愛人入去果時,間鋪本身都唔多人,但竟然有枱係未抹乾淨而且唔係剛剛有人走果隻..張座椅有點麵汁但竟然沒有人清理,我企起身叫人抹,又要等好耐先有人泥.出去叫野食果陣仲衰,好似我得罪左佢咁..我知做廚房好熱好辛苦,但依家係我俾錢你使,你竟然俾氣我受!唔係路...食物方面..真係超唔抵食,牛丸4蚊得兩粒,仲要無味.食物方面我覺得中等偏下.而愛人就覺得難食整體泥講除左裝修係幾光鮮~但真係金玉其外,敗絮其中囉我叫左金錢肚加牛丸瀨粉=18蚊愛人叫左油菜魚皮胶魷魚油麵=20蚊

整體泥講除左裝修係幾光鮮~但真係金玉其外,敗絮其中囉

我叫左金錢肚加牛丸瀨粉=18蚊
愛人叫左油菜魚皮胶魷魚油麵=20蚊
(非会员)
2008-02-17 24 浏览
昨天星期六入去西貢,去了松記食了一碗魷魚,一啲味道都無,非常普通,都唔知點解有咁人排隊去食.
2008-02-09 17 浏览
原來香港有咁多冇Taste 的名星,如果唔係時來運到,解釋唔到點解咁好生意!食物算普通,大都煮得不夠淋,但總算入味,招牌牛腩鞋鞋哋。服務非常系統化,催逼你order,很不舒服;老闆娘的眼神,更令我很不舒服。設最低消費,好囂張。最重要的是.... 一回家立即肚疴!

食物算普通,大都煮得不夠淋,但總算入味,招牌牛腩鞋鞋哋。

設最低消費,好囂張。

最重要的是.... 一回家立即肚疴!
2008-02-04 16 浏览
本身食過幾多次,次次都覺得麻麻地間鋪最出名係果d豬手,試過d味唔算太入味,好普通另外有好多野選擇,好記得係d茹子切得有少少厚,有點怪不過其實間鋪大部分野食都幾平大大件,推薦一d想試SAI KUNG野的人兩份食
本身食過幾多次,次次都覺得麻麻地
間鋪最出名係果d豬手,試過
d味唔算太入味,好普通
另外有好多野選擇,好記得係d茹子
切得有少少厚,有點怪
不過其實間鋪大部分野食都幾平
大大件,推薦一d想試SAI KUNG野的人兩份食
2008-01-20 10 浏览
星期日..同男友到西貢行下經過松記門口好大條人龍..以前試過一次覺得一般..今次再泥睇下有無改善..排左5分鐘度可以叫送..d 阿姐好快好急..諗多陣都有點壓力最後買左2碗(一個要豬手豬腸釀茄子粗麵)26蚊另一碗要(白菜仔魚蛋魚餃雞翼)24蚊湯底個色好深好似好濃..但飲落好淡..d 送就ok ..豬手雞翼都幾入味..魚蛋都幾好..收$阿姐就幾好禮貌不過專登入泥食就無咩必要..
星期日..同男友到西貢行下
經過松記門口好大條人龍..以前試過一次覺得一般..
今次再泥睇下有無改善..
排左5分鐘度可以叫送..d 阿姐好快好急..
諗多陣都有點壓力
最後買左2碗(一個要豬手豬腸釀茄子粗麵)26蚊
另一碗要(白菜仔魚蛋魚餃雞翼)24蚊
湯底個色好深好似好濃..但飲落好淡..
d 送就ok ..豬手雞翼都幾入味..魚蛋都幾好..
收$阿姐就幾好禮貌

不過專登入泥食就無咩必要..
2008-01-20 19 浏览
長征後回到西貢已是三點多四時,已超過7小時未為肚子"加油",所以立即找個地方來個下午茶。本來是去一間小食店,發現隔離有一間車仔麵店,大家就急急進去。先與老公分享一碗車仔麵,材料有咖哩魚蛋、豬皮、兩份紅腸及粗麵。麵是腍的、一點也不爽口;魚蛋是細細粒夠彈牙,亦有咖哩香味;豬皮炆得夠入味,可惜唔夠爽好腍;而紅腸略為煎過,厚切有咬口;湯底加了腩汁,味道夠惹味,老公差不多喝光。我再來杯豆漿紅豆冰,將花奶代替豆漿,感覺比一般紅豆冰來得健康,雖有不少紅豆,但是豆漿太濃味,不覺紅豆味的存在。

2008-01-16 37 浏览
Late lunch到達西貢時為下午二時,一下車就直奔松記車仔麵。排隊點菜的人龍很長,我倆只好乖乖排隊等食。豬手、牛筋腩、白菜、幼麵($25)︰男友點得,他說豬手和牛筋腩是招牌菜總能不試。牛筋腩味道不錯,而筋位很腍很入味。豬手真的沒有毛,很乾淨,食得安心,哈哈。豬腸、貢丸、白菜、米粉($21)︰我點的,豬腸很好味,又不韌,有咬口。貢丸有一陣麻油香,白菜是意想不到的鮮甜、爽口。環境光猛、潔淨,食物也蠻好的。不過服務態度有點差,可能人多不愁沒生意吧。
Late lunch

到達西貢時為下午二時,一下車就直奔松記車仔麵。

排隊點菜的人龍很長,我倆只好乖乖排隊等食。

2007-11-23 36 浏览
本人曾幾何時都會久唔久係西貢松記車仔麵食o野,雖然唔講得係一間好大既舖頭,但佢既食物又真係唔錯架,每次我都會叫雞翼尖同豬腸,真係好好味。仲有佢d煎釀三寶...咖哩魚蛋同雞翼都唔錯架,其實仲有好多野揀(魚皮餃、豬皮、牛腩牛筋冬姑...等等),但我最欣賞就係呢d,不過我每次都唔會叫麵同粉,因為會好飽架,而且我又覺得d麵既價錢比出面食既頗貴。不過我相信好食既野就唔會覺得貴o架啦,係舖裡面都貼左好多明星光顧過呢間野既相架,都可以對佢有信心,若果大家放假有時間可以入去一試架,一定回味無窮。p.s.於彩虹有綠色1A小巴直達西貢碼頭,超方便架!
p.s.於彩虹有綠色1A小巴直達西貢碼頭,超方便架!
有日放工後,有位<b>"智勇雙全"</b>的同事揸車戴我及肥蘇遊大運,竟然老遠的駛去西貢食下午茶,他本想去滿記食糖水,但我仝肥蘇都不喜歡甜品,我記得在政府合署旁的冷巷有很多食肆,走到這裹我見到以前傳媒都介紹過的松記車仔麵,見店面頗企埋,便入去試下係咪好嘢?!柯打時走到麵檔擇配料,然後有侍應會送到枱面,麵湯底巳經收十二元,餸料有由三元起的選擇,一般的都是由三至六元的,作為一客下午茶,我本想要兩餸都見到份量頗少便要多一味餸,連一杯五花茶共銀ニ十六元,實在昂貴。我要了咖哩魚旦、魷魚及牛肚,魷魚配油麵只有很小的兩片,牛肚也只有數小件,此一般的車仔麵的份量少,實在有廹客人多要配料及呃錢之嫌!上枱後用筷子一撈,見湯碗內只有半個麵餅的份量,想想油麵只是平價麵,收十多元的麵底竟然只有幾啖的份量,更如呃錢!難怪之前已有會員報導店內阿姐說起碼兩份才夠飽!如果作為正餐,平均起碼連飲品要四十元才夠食,以如此普通的質量,實在昂貴及物非所值!總括而言:服務一般,環境合格,但非常揾老襯!全港有很多比較便宜及好的其它選擇。評級:不妨不試,試過就包後悔!

評級:不妨不試,試過就包後悔!

2007-08-04 10 浏览
8.3 (fri) lunch去西貢(木瓜坪至黃石)行山前,帶左fd黎食車仔麵,睇下佢係咪真係咁掂叫左個兩"送"油麵:豬紅&蘿蔔。豬紅有d腥,蘿蔔同油麵ok啦,$14 only冇咩特別,不過幾平囉!如果食唔夠$15就$5杯豆漿,食夠就$4杯。豆漿幾好飲。
8.3 (fri) lunch

叫左個兩"送"油麵:豬紅&蘿蔔。
豬紅有d腥,蘿蔔同油麵ok啦,$14 only
冇咩特別,不過幾平囉!

如果食唔夠$15就$5杯豆漿,食夠就$4杯。豆漿幾好飲。