好友知道我喜歡吃生蠔,所以特意帶我到”蠔站”用膳。這裏燈光暗暗的,相當有氣氛,內裏的設計與一般的酒吧無異。海鮮刺身拼盤生蠔甚有海水的鹹香味,呢度也相當鮮甜,只可惜當日有一隻生蠔內有蠔殼在內,幸慶他們樂意換過另外一隻給我們。至於其他的海鮮都不錯!牛油果藜麥蝦沙律這個沙律的味道酸酸甜甜,吃得到牛油果那種creamy的口感,不過蝦鮮甜度只屬一般。香脆蒜蓉包口感非常香脆可口,只可惜蒜香味有點不夠香濃!美國USDA頂級肉眼扒12安士肉眼扒肉味也頗為香濃,同時富有炭燒的香味,如再加些鹽稍作調味則更美味!香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉米型粉吸收了龍蝦汁的精華變得特別香濃美味,而虎蝦也相當不錯,爽口彈牙又鮮味!雖然餐廳名為「蠔站」,但香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉比起生蠔更為出色!

好友知道我喜歡吃生蠔,所以特意帶我到”蠔站”用膳。

這裏燈光暗暗的,相當有氣氛,內裏的設計與一般的酒吧無異。

海鮮刺身拼盤

牛油果藜麥蝦沙律

香脆蒜蓉包

口感非常香脆可口,只可惜蒜香味有點不夠香濃!

美國USDA頂級肉眼扒12安士

香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉

2019-03-30 352 浏览
$10隻生蠔,無限你食幾多,當然先叫一打試下咩質素先!細隻但入口蠔味出奇地濃,有d驚喜,好過自己買返去開餐死!之後再來兩打,質素冇第一round咁好,偏薄身同食到蠔殻碎!仲叫左客燒咸豬手,已經骨肉分離,肉唔會太咸,皮脆仲有層膠質,點少少醬汁食,ok的!
2019-03-29 342 浏览
即興跟老公搵食,walk in 去Oyster Station 食蠔去頭砲吸晴係$10 一隻蠔,由師傅任選的南非蠔,即係叫半打試試。細細隻,比想像中有蠔味,新鮮談不上,口感很creamy $10 黎講,十分超值。老公唔夠皮,再encore 半打之後再選其他,整體選擇唔多,價錢中上,可惜新鮮度略遜色味道偏咸,好多海水咁。另外, 再點鵝肝及大件Rib eyes , 上枱size 夠睇頭,可惜味道不足夠。 Rib eye 好大件, 但食落完全無牛味、很失望店員整體很友善,唯一不足是好趕時間「收碟」,輪住問你仲要唔要? 幫你收左先? 事實上,伴菜都未食過,唔洗咁趕,有待改善。叫埋兩杯白酒,埋單

之後再選其他,整體選擇唔多,價錢中上,可惜新鮮度略遜色
味道偏咸,好多海水咁。

Rib eye 好大件, 但食落完全無牛味、很失望

叫埋兩杯白酒,埋單

2019-03-28 225 浏览
老公升職諗住食返餐好既慶祝下,想試尼間餐廳好耐,今日一試居然連一向要求唔高既我地都覺得好失望~~實在少有地令我好想打返篇食評~~~~~生蠔:叫左半打,好咸(特價食物我覺得可以原諒),跟住就無再叫~~~~~牛扒:凍+”un”,係咬唔開既,最好食應該係個伴碟薯溶~~~~~軟殼蟹意粉:有粉狀既物體混合響意粉表面,口感係奇怪既,隻軟殼蟹就合格既~~~~~已經唔想再叫其他食物 and then 買單走人~~~~~
~~~~~
牛扒:凍+”un”,係咬唔開既,最好食應該係個伴碟薯溶
~~~~~
已經唔想再叫其他食物 and then 買單走人~~~~~
2019-03-28
2019-03-26 179 浏览
跟朋友在諾士佛臺happy hour完, 打算找間餐廳食下生蠔飲下白酒, 就必定諗起呢間生蠔餐廳, 款式多又有西餐食, 本身打算淨食蠔, 但發現佢啲西餐都十分吸引, 所以決定食埋晚餐, 一同六個朋友, 當然要食"蠔"啲。 刺身拼盤 $348甜蝦x4翡翠螺x4聖子x1扇貝x1 赤貝x1份量不算多 但當前菜過下口癮還可以 尚算新鮮 喜歡海鮮冷盤不坊一試。黑松露野菌薄餅 $148黑松露惹味 薄餅脆身 芝士濃厚好香 但份量不算多。CAB 西冷 $528點了半熟 但仍有點太生 肉質不錯 份量尚可。凱撒沙律配銀魚枊 $78蔬菜新鮮 魚枊香滑。生蠔一打 $396NormandyGillardeauGarbhann生蠔新鮮 香甜帶海水味 特別最鍾意Gillardeau。啤酒味薯條 $116薯條脆囗 份量剛好。墨汁魷魚燴意大利飯 $128燴意大利飯好香配墨汁好滑 魷魚彈口 好味。

刺身拼盤 $348
甜蝦x4
翡翠螺x4
聖子x1
扇貝x1
赤貝x1
刺身拼盤

黑松露野菌薄餅 $148
黑松露惹味 薄餅脆身 芝士濃厚好香 但份量不算多。
黑松露野菌薄餅

CAB 西冷 $528
點了半熟 但仍有點太生 肉質不錯 份量尚可。
CAB 西冷

凱撒沙律配銀魚枊 $78
蔬菜新鮮 魚枊香滑。
凱撒沙律配銀魚枊

生蠔一打 $396
Normandy
Gillardeau
Garbhann
生蠔新鮮 香甜帶海水味 特別最鍾意Gillardeau。
生蠔一打

啤酒味薯條 $116
薯條脆囗 份量剛好。
啤酒味薯條

墨汁魷魚燴意大利飯 $128
燴意大利飯好香配墨汁好滑 魷魚彈口 好味。
墨汁魷魚燴意大利飯

2019-03-15
黑松露野菌薄餅
CAB 西冷
凱撒沙律配銀魚枊
生蠔一打
墨汁魷魚燴意大利飯
2019-03-14 227 浏览
呢度出名係每日都有一款$10生蠔,鍾意食生蠔嘅人當然唔會放過我地小試每人3隻,佢有介紹番當晚$10係咩品種,當晚我地係愛爾蘭的除左$10,佢仲有好多唔同種類嘅,所以我地都點左幾款其他品種試試,佢有個半打SET,可以比你揀,如果你揀左價錢貴D,就ON TOP每隻加錢,咁我地都只係ORDER左半打,合共一人半打試下佢會問我地鍾意海水味重D,鐵味重D,CREAMY D..之後佢就做番介紹,我地每人試左4款,整體黎講都好味!我地另外叫左個STEAK,魷魚圈,牛油果MANGO沙津牛油果MANGO沙津超好食,超FRESH,MANGO又唔會酸,牛油果本身熟度岩岩好魷魚圈,炸得都好好,好有味,魷魚又唔'UN',而且炸粉又夠薄,唔會睇起上黎好大,但食落魷魚得好細STEAK都好好味,我地叫左MEDIUM WELL (HAHA),佢真係MEDIUM WELL,因為太多地方一係太熟,一係太生,根本你叫點煮都係冇意思,但佢熟度岩岩好,佢係面夠熟,切開又仲見到少少紅色但又`唔會點有血水出,加上佢配果個紫薯蓉,睇又靚,食又好味可以ENCORE!!!

我地另外叫左個STEAK,魷魚圈,牛油果MANGO沙津

可以ENCORE!!!
2019-02-22
2019-03-03 350 浏览
在附近上班,前週和同事一起來午飯,本身自己對生蠔一般,因知道有$10隻蠔,所以帶她來試試。我們叫了午餐和半打,先上生蠔,小小一隻,$10不能期望太多吧。味道OK午餐有餐湯、主菜、餐茶,最後還送我們甜品,食物味道幾好的,主菜的豬扒得厚肉,可能怕不熟,所以感覺是叮熟的,因為肉中間的溫度很高,第一口差點熨到舌頭👅,之後我把肉切開細件來散熱。餐茶同事叫了熱咖啡,像是即沖咖啡的味道⋯⋯要加$15才有即磨咖啡。服務是不錯的,很友善。

服務是不錯的,很友善。
2019-02-28 357 浏览
朋友來過一次話唔錯,今日朋友就帶我來試下鮮啦🤣來尼度肯定要試下~時日生蠔$10一隻,一打有12隻,任食都唔心痛啦,咁平~都幾低食,味道唔會好腥,我地3個人都叫左2打。然後試左佢精選焗蠔,佢有5款,因為都想試下唔同味,但又唔知好唔好味,好彩佢有得俾我max埋一起叫,咁我叫左每款一隻(138/6隻)重點來啦🌟,佢每款都麻麻地呀,連基本蒜蓉蔥花焗蠔都難食啊,個黑椒洋蔥焗蠔都好辣、感覺上係辣椒個種辣😑,唯一好少少係芝士菠菜忌廉汁焗蠔,試完尼六隻都好飽了。佢個(黑松露野菌義大利飯)係幾好味~有濃郁黑松露味,108尼個價錢係低既。佢芒果牛油果大蝦沙律呀98蚊,係好鬼貴,仲貴過飯,味道又唔係好特別咁,仲要好細碟,唔推薦食尼個~香炸魷魚鬆鬆脆脆,唔會有多餘粉,都幾好味~
朋友來過一次話唔錯,今日朋友就帶我來試下鮮啦🤣
來尼度肯定要試下~
時日生蠔$10一隻,一打有12隻,任食都唔心痛啦,咁平~
都幾低食,味道唔會好腥,我地3個人都叫左2打。
香炸魷魚鬆鬆脆脆,唔會有多餘粉,都幾好味~
芒果牛油果大蝦沙律
max焗蠔
黑松露野菌義大利飯
時日生蠔
黑松露野菌義大利飯
2018-12-27 4825 浏览
適逢假日當然要同好姊妹聚舊一下,而姊妹好中意食蠔,當然捉佢黎試下好出名既10蚊蠔一坐底當然要試下個10蚊蠔先,生蠔既款式就係由餐廳決定第一round係法國蠔,食落有濃濃嘅海水咸味,且都幾肥美,係我中意食既款式急不及待再叫第二個round生蠔,今次轉左係南非蠔,肉質較豐盈,食落好creamy得嚟鮮甜,海水味唔重又唔太鹹之後會有陣金屬味係喉嚨徘徊久久不散,小編就麻麻地呢款牛油果打成蓉同芒果拌勻,生蝦幾彈牙,配埋新鮮的沙律菜同胡麻醬,食落酸酸甜甜又清新,十分開胃,最適合作為前菜但份量比較少,呢個價錢唔係太抵食皮層焗得脆卜卜,肉質幼嫩,但某部份略為有d“鞋”口,入口就肉汁豐盈,帶少少肥膏,鹹香惹味配埋蔬菜食會冇咁油膩感同好姊妹都唔太想飲紅白酒,就叫左個apple cider cocktail,係荔枝味同香桃味,但味道唔太濃餐牌⬇⬇小插曲:本身hsbc信用卡有個優惠--食滿$500可以有9折,叫餐前已經問定除左10蚊生蠔其他都可以記帳有優惠,但點知埋單個陣話個2杯啤唔計數冇得優惠總括黎講: 環境偏黑幾適合情侶朋友談心,食物質素中上,價錢會有d貴,性價比一般🍳🍴味道: 7/10👩👨服務: 4/10

一坐底當然要試下個10蚊蠔先,生蠔既款式就係由餐廳決定

10蚊隻法國生蠔

之後會有陣金屬味係喉嚨徘徊久久不散,小編就麻麻地呢款
10蚊南非蠔

但份量比較少,呢個價錢唔係太抵食
香芒牛油果大蝦沙律

🍳🍴味道: 7/10
👩👨服務: 4/10
🏠💺環境: 6/10
💰💸抵食: 6.5/10

總消費: 770.00 (2人)
10蚊隻法國生蠔
2018-12-26 1620 浏览
生蠔十蚊一隻蠔真是食很多也不心痛,兩個人一口氣叫了二十隻,滿滿一大份。不要以為便宜就質素不太高,這間餐廳的十蚊蠔很香甜,海水味重,每次來都是不同的產地,但每次都保持了水準,預算有限又想任性食蠔的朋友必試。魷魚墨汁燴意大利飯味道香濃,飯中還伴有洋蔥粒,令口感更豐富,但整體對我來講有點偏鹹,食多幾啖就開始要飲水,幸好魷魚沒有太多調味,略略烤過亦很鮮嫩,配上飯中和一下就剛剛好。卡邦尼扁意粉芝士味很濃郁,意粉軟硬適中,口感亦很順滑,令人不知不覺便吃了很多。提前預約了所以不用等位,餐廳氣氛很好,適合飲下酒傾下計。但不知道是不是座位的關係,當天感覺有些熱,不過整體來講是不錯的。

魷魚墨汁燴意大利飯

卡邦尼扁意粉

2018-12-19 1277 浏览
一行八人食飯,朋友推薦依間蠔吧,因為星期一有vip優惠,生蠔十蚊一隻👍🏻👍🏻。老實講,對十蚊一隻既生蠔期望唔高,不過打正旗號做蠔吧,應該唔會太差掛⋯坐低點左一打當日生蠔,店長有介紹個名,不過已經唔記得喇😅。生蠔好對胃口,係清爽海水味比較重既生蠔,真新鮮,好好味,最後一打點完又一打,encore 左三輪😬😬除左生蠔之外,主菜都唔錯。當晚點左一塊18安士既ribeye,medium rare,煎得好好。另外點左一份豬扒,一份豬手,個個讚不絕口。意粉點左龍蝦扁意粉同埋蒜片蜆肉意粉,都可以。反而前菜好似沙律、雞翼、啤酒薯條就一般般。朋友vip優惠,星期一打個七折,低食!唔怪得星期一都爆檯啦🤪🤪

2018-12-14 1093 浏览
朋友介紹黎呢間食蠔,話抵食就黎試下啦,好彩有打黎訂位,星期四黎都full full 地,入到黎環境都幾好,見到大部份枱都有生蠔😁正啊!必食,侍應帶我地坐低之後即點1打當日10蚊生蠔,係法國蠔黎既!細細隻食落都ok😚😚,好快已經食晒,即刻點多2打,其實食落口係比較簿身蠔味唔濃,但10蚊1隻既質素來說是很ok 的!食完蠔再叫左西班牙火腿配哈蜜瓜,西冷扒,蜆肉扁意粉,炸雞翼同辣肉腸pizza $148既西班牙火腿配哈蜜瓜,蜜瓜好新鮮火腿就普普通通okPizza 比朋友食左舊先記得影😅,但辣肉腸pizza 既辣肉腸唔辣既唯一較失望既地方,芝士都好足夠。辣蜆肉扁意粉,辣左d(自問食得辣),辣味太多多過其他味,蜆肉大大粒very good!Ps. 因為個西冷太好食又唔記得影相,5成熟岩岩好!推介!

$148既西班牙火腿配哈蜜瓜,蜜瓜好新鮮火腿就普普通通ok

辣蜆肉扁意粉,辣左d(自問食得辣),
辣味太多多過其他味,蜆肉大大粒very good!

Ps. 因為個西冷太好食又唔記得影相,5成熟岩岩好!推介!

2018-12-13
2018-11-27 1348 浏览
食蠔季節,愛蠔的肥妹當然一定要去食啦!蠔吧依舊係我最愛,今次由店員負責推介了五款蠔!會教你由淡海水味開始食,慢慢由淡味到重味!有pacific rock,掛住食都無留心聽店員介紹!但我略嫌蠔唔夠好好好肥肥美10$@ 蠔,今次覺得十蚊蠔有啲失色,冇之前黎食嘅十蚊蠔咁肥美,但係呢款都有中量海水味,都好新鮮!平平地又想食蠔,依舊係一個好選擇嚟嘅。雖然食完兩打蠔,但因為無我的最愛南非蠔,食完都仲有心思思嘅感覺,所以決定點都要再叫返我最鐘意的南非蠔。非常creamy,食完有好滿足的感覺,終於可以拍拍羅友走了!另外兩隻澳州蠔就海水味較重!
食蠔季節,愛蠔的肥妹當然一定要去食啦!
蠔吧依舊係我最愛,
今次由店員負責推介了五款蠔!

另外兩隻澳州蠔就海水味較重!
2018-11-27 1410 浏览
今日又幫朋友慶祝生日喇🥳因為朋友鍾意食生蠔,為咗俾佢喪食生蠔我特意揀咗呢間蠔站🤩10蚊隻生蠔,今日生蠔係來自愛爾蘭嘅細細仔,過下口癮唔錯嘅好新鮮👍🏻赤貝,清甜,其實我之前係到食過一次大份啲㗎,今次好多冰墊底呢份係USAD CAB肉眼12oz(7成熟)牛味都幾重幾香,不錯呢份炸魷魚,好食到我地前後叫咗3份😂好癲!明明話自己喉嚨痛嘅朋友都忍唔住係咁食🤦🏻‍♀️之後我地叫咗個pepperoni pizza,不錯👍🏻我鍾意pizza好脆豬手,我淨係食咗少少肉,都幾好個皮好脆好香之後其實我地仲叫咗黃金軟殻蟹扁意粉真係好正,好香,不過掛住食冇影到,仲有個香辣蒜片蜆肉扁意粉,呢個我麻麻地鍾意😯不過整體嚟講好滿意👍🏻👍🏻匯豐信用卡有折🙌🏻
今日又幫朋友慶祝生日喇🥳
因為朋友鍾意食生蠔,為咗俾佢喪食生蠔
我特意揀咗呢間蠔站🤩

10蚊隻生蠔,今日生蠔係來自愛爾蘭嘅
細細仔,過下口癮唔錯嘅
好新鮮👍🏻
赤貝

赤貝,清甜,其實我之前係到食過一次大份啲㗎,今次好多冰墊底

12oz  USAD  CAB肉眼
呢份係USAD CAB肉眼12oz(7成熟)
牛味都幾重幾香,不錯
炸魷魚

呢份炸魷魚,好食到我地前後叫咗3份😂
好癲!明明話自己喉嚨痛嘅朋友都忍唔住係咁食🤦🏻‍♀️
Pepperoni  pizza

之後我地叫咗個pepperoni pizza,不錯👍🏻
我鍾意pizza好脆
豬手

豬手,我淨係食咗少少肉,都幾好
個皮好脆好香

豬手
  • 黃金軟殻蟹扁意粉
  • 香炸魷魚
2018-11-23 650 浏览
夜晚諗食咩嘅時候,同先生一齊諗到想食生蠔,就諗起衣間主打$10隻蠔的蠔吧。星期日夜晚都唔算好滿人,坐得都舒服。首先當然要叫生蠔!一打兩個人食岩岩好,侍應介紹係法國蠔,今次d蠔好似比之前細隻左,當中有三四隻係XS size. 有少少失望,不過食落都夠蠔味,唔腥,唔重鐵味,少少海水味,有微甜嘅,十蚊隻黎講合格!👍🏻光食生蠔唔夠飽,再叫了黑松露野菇意大利飯。份量看似不多,但食食下都幾飽肚。黑松露味微微的,有點唔夠喉,飯粒都未夠淋淋,算係中等質素。先生鍾意食肉,見到Menu 寫到明係USDA牛就叫左個西冷TryTry!叫了五成熟,切開都乎合五成熟,外面煎的紋路很靚,不算好重肉味但口感不錯,無根好易咬開,重點係非常多汁,剪開成塊板都係肉汁,咬入口都好juicy! Very nice!!配菜份量有少了少少,但都好食嘅!二百幾蚊一塊,性價比算很高。有蠔有扒,平均每人二百幾,服務也主動有禮,今餐好滿足滿意!

星期日夜晚都唔算好滿人,坐得都舒服。
首先當然要叫生蠔!

光食生蠔唔夠飽,再叫了黑松露野菇意大利飯。

配菜份量有少了少少,但都好食嘅!
二百幾蚊一塊,性價比算很高。
有蠔有扒,平均每人二百幾,服務也主動有禮,今餐好滿足滿意!