🍚餐廳分為室內和室外花園位置,呢排成日都落雨只可以揀到室內座位。蟲二最出名當然係一汁三菜,我地兩個人都叫左一汁三菜咁可以試多兩款主菜。🐟一汁係鰹魚昆布高湯,三菜包括副菜、慢煮蛋同自選主菜,飯都比較特別,係日本穀米杞子醬油炊飯,香氣十足。🥦副菜:蟲二高湯蔬菜凍,賣相好靚嘅蔬菜湯,食落爽口,呢個好啱整俾啱鍾意食菜嘅朋友63度慢煮蛋:用上日本蛋加入醬油。將蛋倒入飯中,加埋高湯,飯好滑好creamy🍱主菜有六款款式,會不定時更換,我地揀左1.烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆賣相好吸引,漢堡扒juicy唔乾生,上面鋪有烤芝士令漢煲扒更惹味。海苔肉鬆嘅配搭好新穎,肉鬆香口,海苔墊係漢堡扒下就比較不脆2.櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷另一個選擇了比較清新嘅主菜,爽脆嘅高麗菜包住豚肉,另外仲有年糕福袋和高野豆腐,高野豆腐口感彈牙。配料浸係濃香豆乳味湯之中,健康得黎又好食。店主會細心附上一張小木牌教一汁三菜嘅最佳食用步驟。🍨無晒tiramisu,追加左黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕,蕨餅Q彈煙韌,紅豆加雪糕唔會太甜,食埋呢個日系滿滿嘅甜品好滿足

一汁三菜

2.櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷

店主會細心附上一張小木牌教一汁三菜嘅最佳食用步驟。

黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕

一汁三菜
2024-06-01 141 浏览
呢間日式🇯🇵 cafe 係喺天台嘅,可以揀坐室內或者室外,我嗰次天氣幾好就坐左室外幾有feel 😙 一汁三菜 ($150): 是日前菜 + 溫泉蛋 + 主食 + 鰹魚昆布高湯 + 糙米飯 + 熱焙茶 主食有6款選擇,我哋揀咗西京箱漬燒鯖魚🐟 同烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 🥩,成個set幾打卡able 😛 野食上就比較普通冇乜特別🙈 如果好似幾他一汁幾菜嘅餐廳可以揀多幾款冷熱盤會開心啲豐富啲😉📍蟲二 旺角上海街618號頂樓🍽️ 7.4/10

📍蟲二
🍽️ 7.4/10
2024-05-28 114 浏览
最近去咗位於上海街618頂樓嘅蟲二🐞呢間餐廳開業嘅時候已經俾我bookmark咗因為餐廳有室外嘅空中花園 好適合影相而且食物方面主打日式家庭料理 非常適合同朋友小聚🙋🏻‍♀️🔸一汁三菜便當 HKD150成set便當擺得靚靚仲會有個木牌仔講解食用步驟 超有儀式感(。・ω・。)ノ·開胃前菜 將雜菜整成啫喱形態 口感特別·63 ℃慢煮溫泉蛋·主食(有6種 )今次揀咗:🍱 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆兩塊厚厚嘅漢堡扒用上新鮮牛肉手打咬落軟熟帶肉汁 調味剛好 就算加咗芝士喺面頭都唔會好咸本身以為海苔肉鬆包住喺漢堡扒入面原來喺低 夾少少放上漢堡扒再撈飯食一流!🍱大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅雞肉用上黑胡椒調味後再烤焗肉質依然嫩滑多汁炒野菜加上pancake粉變成野菜餅有啲似食緊大阪燒重點係加咗牛油令成個野菜餅昇華好香而且入口軟綿又有蔬菜嘅爽口 好味!·日本醬油焰飯•鰹魚昆布高湯🍚只要叫一汁三菜便當 就可以免費添湯同飯🥣•熱焙茶🔹炸池魚仔 HKD78除咗主食我哋仲叫咗款小食經過油炸嘅池魚仔非常酥脆可以原條連骨吞落肚配埋明太子沙律醬更加出色🐟🚩蟲二 旺角上海街618號頂樓
最近去咗位於上海街618頂樓嘅蟲二🐞
呢間餐廳開業嘅時候已經俾我bookmark咗
因為餐廳有室外嘅空中花園 好適合影相
而且食物方面主打日式家庭料理
非常適合同朋友小聚🙋🏻‍♀️

🔸一汁三菜便當 HKD150
成set便當擺得靚靚
仲會有個木牌仔講解食用步驟
超有儀式感(。・ω・。)ノ

·開胃前菜

兩塊厚厚嘅漢堡扒用上新鮮牛肉手打
咬落軟熟帶肉汁 調味剛好
就算加咗芝士喺面頭都唔會好咸
本身以為海苔肉鬆包住喺漢堡扒入面
原來喺低 夾少少放上漢堡扒再撈飯食一流!

🍱大阪燒風味黑胡椒烤雞塊
配鐵板牛油炒野菜餅
雞肉用上黑胡椒調味後再烤焗
肉質依然嫩滑多汁
炒野菜加上pancake粉變成野菜餅
有啲似食緊大阪燒
重點係加咗牛油令成個野菜餅昇華
好香而且入口軟綿又有蔬菜嘅爽口 好味!

·日本醬油焰飯

配埋明太子沙律醬更加出色🐟

🚩蟲二
  • 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
2024-05-26 213 浏览
今次再嚟「蟲二」其實係想試吓佢其他嘅食物。可能大家對佢個一汁三菜套餐以及中日家庭料理有印象啲,但係其實佢哋嘅首本名菜係pancake 。食Pancake之前食咗Lunch先,叫咗一個唐揚茶漬杞子飯木魚湯配上加入杞子啲飯做茶漬飯的確新鮮,唐揚炸雞係鮮榨,粒粒又脆又爆汁。Lunch 有跟一杯焙茶,或者半價加購其他非酒精飲品。之後就今日嘅重點。原來蟲二係2014年做Pancake起家,所以呢度個pancake已經有10年歷史。我呢個伯爵茶麻薯もち傳統班戟,首先班戟好重伯爵茶味,中間有啲黑糖麻薯做餡料,熱辣辣,味道係咸咸地,因為要配返上面嗰球雲呢拿雪糕。雪糕溶咗就造成pancake嘅醬汁 。又冷又熱,超級好食。味道比起pancake專賣店更加好食。

午餐
2024-05-22 154 浏览
我今日到了一間很久之前已想去光顧的食店,位於旺角上海街頂樓餐廳,地點在繁華閙市中,到達餐廳頂層後,有一種寧靜舒服的感覺,環境優雅,佈置很有特色。我今日點了一個招牌菜《一汁三菜》選 燒鯖魚,跟一塊木牌教你食用方法,飯香口鬆軟,灑上高湯和慢煮蛋,口感味道又另一層次;飲品轉蟲二酒釀桂花啡,清新爽口,桂花味濃;甜品伯爵茶麻糬班戟, 好香伯爵茶味,中間夾雜麻糬有暖暖口感,灑上薄脆和雪糕,冷與熱味道互相交織配搭很好味,而且很飽肚。總結,下次會再光顧,仲有好多食物試過。

我今日點了一個招牌菜
飲品轉蟲二酒釀桂花啡,清新爽口,桂花味濃;

總結,下次會再光顧,仲有好多食物試過。
2024-05-22
午餐
  • 一汁三菜
  • 伯爵茶麻糬傳統班戟
  • 蟲二酒釀桂花啡
  • 西京箱漬燒鯖魚
2024-05-19 158 浏览
蟲二 旺角上海街618號頂樓一個被活化嘅重建項目 頂樓係空中花園有室內室內用膳地方 天氣好嘅時候坐喺新有feel又舒服一汁三菜便富PoachBento一:是日副菜作為開胃前菜 不時會更換圖中 半透明膏狀裏面有啲西蘭花紅蘿蔔其他蔬菜二:63°C慢煮蛋 日本生食級雞蛋製成忌廉狀蛋黃加入蟲二蛋篮油大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜餅木魚絲黑椒烤雞焗得幾好香口後面用類似pancake混合埋菜蔬一齊整成一個迷你版大阪燒和風便當 有個牌仔教你點樣食 佢哋嘅梳打特色飲品,味道調味料都係自己 調劑得出嚟不是喺出面入貨 呢點值得欣賞
蟲二

大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜餅
木魚絲黑椒烤雞焗得幾好香口
後面用類似pancake混合埋菜蔬一齊整成一個迷你版大阪燒
和風便當 有個牌仔教你點樣食

佢哋嘅梳打特色飲品,味道調味料都係自己 調劑得出嚟
不是喺出面入貨 呢點值得欣賞
人生第一次寫食評,食物就唔多講,質素平平,主要係想講服務今次去本來為兒子生日,上網book 枱時其中一欄可以註明生日者名字,本以為餐廳有搞作,結果係廢嘅......算再黎佢個餐牌寫全枱人點一汁三菜可以無限添湯添飯,咁啱兒子想食烏東,果個一汁三菜menu 又無烏東,我就問waiter 可唔可以加個烏東,最多俾錢,佢居然話...唔得,waiter 姐姐面口重好難睇,火都黎埋,本來想食完主餐後叫埋甜品同兒子唱生日歌,最後急急食完就閃人,好明白現時生意難做,咁嘅服務質素我真係同大陸無得fight,本來唔想寫差佢,真係忍唔住......., sorry, 食完成肚氣,無下次
人生第一次寫食評,食物就唔多講,質素平平,主要係想講服務

2024-05-17
庆祝纪念
生日
旺角朗豪坊後面有楝保育建築,頂樓找到這間特色小店,主打日式家庭料理,餐牌上有數個無肉之選,平日午餐亦可以蛋奶素食。如果要約不同飲食習慣的朋友傾偈聚會都好方便,環境也舒服好坐,記得先Save低啦。上海街618號係活化建築項目,入面有餐廳和小店,蟲二佔頂樓全層,直接搭升降機上去最方便。室內空間座位舒適,穿過花園去另一邊還有更多室內座位。鬧市中的空中花園,中午時份陽光猛烈,晚上來到較有情調。平日午市有烏冬和杞子飯便當系列,其中兩個唔見有肉,不過烏冬應該用鰹魚湯底,杞子飯附果個湯亦係鰹魚湯,可以自己選擇落唔落,算係方便素之選。另外有個蕎麥麵和北非蛋係蔬食,食北非蛋仲可以試埋佢地既手工麵包。另一個招牌名物係麻薯班戟,共有四個口味可以揀。野菜慢煮蛋茶漬杞子飯 HK$98 / 味噌燒豆腐 HK$68 / Latte HK$38想試日本料理所以揀左午餐既杞子飯,椰菜份量蠻多,吃到牛油香氣。找了一輪才把慢煮蛋挖出來,蛋黃濃稠幾好味。驚唔夠蛋白質加多個燒豆腐,我仲以為係炸野,原來用火槍燒的那種,唔知係咪因為我有表明係素食者,豆腐上面無柴魚而係腐皮脆脆,都幾有心思,但個汁我就唔肯定係唔係素食了。慢煮蛋藏在椰
室內空間座位舒適,穿過花園去另一邊還有更多室內座位。
鬧市中的空中花園,中午時份陽光猛烈,晚上來到較有情調。
另一個招牌名物係麻薯班戟,共有四個口味可以揀。
慢煮蛋藏在椰菜下面,差點以為漏左我隻蛋。
伯爵茶麻薯傳統班戟 HK$108
班戟新鮮製作賣相精美,無想像中咁大份,一個人都可以輕鬆食完。班戟旁邊有橙、提子和香蕉,意外地有水果食,而且幾甜美。雪糕上面有焦糖脆脆,夾埋好好食。
班戟中間夾左麻糰,煙煙韌韌咁都幾特別。
2024-05-14
2024-05-14 95 浏览
去完日本🇯🇵仍然懷念旅行點滴,尤其是日本既鄉土料理,令我諗起4年前去過的日洋Cafe——蟲二。印象中呢間餐廳開左好耐,挨過疫情既餐廳都唔簡單。今次點左一汁三食lunch set + 甜品,非常滿意👍🏻。日洋料理源於明治時期,當時政府鼓勵向西方學習,而且想增強日本人體格💪🏻,所以餐廳出現了日本化的西餐,即洋食。我覺得蟲二的洋食由外觀到味道都幾正宗。🥢烤芝士漢堡扒:漢堡扒既易咬又健康,食完兩大塊都冇heavy 感覺,好啱女士補充蛋白質。🥢大阪燒風味黑胡椒烤雞扒:雞扒嫩滑,如果咬到黑胡椒有刺激感。下面是鐵板牛油炒椰菜餅,是廣島燒的迷你版,十分有趣😆。🥢高湯蔬菜凍: 🔵🌼 fancy的蔬菜凍賞心悅目,味道清爽。🥢慢煮蛋🥚+蟲二醬油: 嚴格來說唔似醬油,似高湯,因為帶清新茶味🍵所以同肉食好夾。🥄Tiramisu: 口感軟滑比一些意大利餐廳的tiramisu 出色👍🏻,手指餅好似海綿蛋糕咁fluffy ,底層咖啡酒香而不苦澀。🍨「淹沒」:即Affogato,濃縮咖啡好甘香,而意大利杏仁甜酒好易入口。

• 一汁三菜便當
2024-05-13 89 浏览
旺角必食Coffee Shop,環境好舒服,頂樓好好View,仲可以Pet Friendly,必推介。燒豚肉片慢煮蛋杞子飯$110豚肉片超多,好香豚肉味,唔會太鞋口,仲有得埋二食添,倒埋湯做茶漬飯,一個價錢2個食法,正,配埋高質咖啡,高質!醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬$98大大塊雞扒,配埋醬汁好好味,上面鋪滿我最愛既芝麻,充滿着芝麻香,烏冬亦都好煙靭,一啲都唔林,岩曬我值得一提嘅係佢哋全部既便當都會配埋有小食,好抵!另外,再食埋蛋糕,超香滑,大大份,我哋兩個人都食唔晒!好滿足嘅一餐,一定會二訪😘😘😘
旺角必食Coffee Shop,環境好舒服,頂樓好好
View,仲可以Pet Friendly,必推介。

燒豚肉片慢煮蛋杞子飯$110

醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬$98

值得一提嘅係佢哋全部既便當都會配埋有小食,好抵!

另外,再食埋蛋糕,超香滑,大大份,我哋兩個人都食唔晒!

好滿足嘅一餐,一定會二訪😘😘😘
2024-05-11 96 浏览
係上海街618號活化左既大廈, 估唔到係中間有個rooftop餐廳, 感覺比較日式風, 午市有好多款唔同既set, 全部都差唔多$150以上(仲有加1), 其實都幾貴 😓 佢會有個牌仔教我地用餐既步驟次序, 會教你先就咁試一啖飯, 然後加高湯, 倒隻蛋落去個飯度, 隻蛋入面已經熟左, 有啲失望, 跟住食個件類似大菜糕既物體同你既主食。 基本上就係一個漬飯set, 小編點左雞扒, 都煎得幾香既, 不過就有少少肥 😅 味道都唔錯, 幾鍾意佢有用餐guideline, 係個份量幾細, 食完唔太飽, 原本想食佢聽聞比較出名既梳乎厘, 但原來要20分鐘預備時間, 因為趕時間就無食到。

2024-05-10
1K
2024-05-06 101 浏览
店內分為室內和室外座位,露天座位環境開揚,清幽寫意,使人身心無比放鬆,在繁忙中找到一絲恬靜,是繁華鬧市中的有一個喘息的地方。Grilled Pork Sourdough Toast ($145)酸種麵包酥脆柔韌且有嚼勁,塗抹了自製杏脯醬,配搭甜滋滋的烤玉子蛋、微辛蛋黃醬和炭燒豚肉,一口咬下去味道豐富,有多重滋味。半湯烤五花腩片配讚岐烏冬 ($135)火炙叉燒大塊香口,讚岐烏冬煙韌彈牙,咬口十足,將wasabi、秘制醬油冷湯及日本忌廉慢煮蛋拌勻,清爽開胃,很適合夏天享用。Tiramisu ($70)Mascarpone cheese口感creamy軟滑,手指餅咖啡味香濃且帶點酒香,整體不甜膩。伯爵可可 ($65)光看賣相就已經覺得很細滑,伯爵茶與朱古力揉合在一起,既有茶香,又富有可可香氣,香濃幼滑。

半湯烤五花腩片配讚岐烏冬 ($135)

Tiramisu ($70)

伯爵可可 ($65)
2024-05-04 71 浏览
位於上海街由百年唐樓活化商場內的頂層,連天台全層,餐廳以日式簡約和風家庭設計,帶點香港懷舊感。有室內位置和室外的空中花園,地方開揚,環境優美,感覺舒服。食物比較健康又創新,餐牌內都有不少創意料理。主打日式家庭菜,提供多款便當同一汁三菜套餐。餐廳都非常貼心,叫一汁三菜的客人都會隨餐附上一張木牌提示最佳食用步驟。一汁三菜有杞子飯、蝦米和雞蛋,杞子飯夠哂健康,口感軟糯煙靭,加入醬油香氣十足,再加埋高湯和醬油飯攪拌一齊食,變成茶漬飯更滋味,很有滿足感。用日本雞蛋製成的忌廉狀蛋黃,加入醬油鰻魚便當,鰻魚嫩滑醬汁濃郁,但又不會太過甜膩,很好地平衡了整道菜的味道。茶漬飯的米飯非常軟糯,粒粒分明。鰻魚很大條,表皮燒得香脆,肉質有彈性,配埋爽脆嘅牛篣令口感更豐富,清酒醬汁好惹味。高湯蔬菜果凍,以西蘭花、蘿蔔絲、紫椰菜加高湯做成蔬菜果凍,像大菜糕的蔬菜果凍。

主打日式家庭菜,提供多款便當同一汁三菜套餐。

2024-05-01 54 浏览
最近同朋友聚會,揀咗上海街618號頂樓嘅日式咖啡店,餐廳環境設計同食物質素都非常唔錯‼️主食同甜品都好高質😋😋我哋揀咗室外嘅位置用餐,環境氣氛一流,座位間隔都夠寬敞。❇️一汁三菜,可以免費添飯同湯。前菜酸酸甜甜幾開胃。清酒醬燒鰻魚,鰻魚肉質肥美亦燒得好香口,同埋醬汁送飯一流👍❇️海苔炸薯條,上枱嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜❇️朱古力麻糬pancake。好多配料層次豐富,但又唔會太甜❣️🤤總結價錢唔算太便宜,但整體用餐體驗十分滿意,好適合朋友聚會,有機會會再來。

❇️一汁三菜,可以免費添飯同湯。
❇️海苔炸薯條,上枱嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜

蟲二位於旺角戰前二級歷史建築「618上海街」頂樓,庭園非常有氣氛,空中花園中吹著微微涼風,在旺角鬧市中都可遠離煩囂。餐廳主打健康日式家庭料理,亦有加入日本元素的雞尾酒,一定試試!!🌿🌆- 大根蕎麥 HK$125 🍜🍢清甜大根蕎麥香氣!!大根使用鰹魚汁及甜醬油煮得入味又軟爛,味道清甜又無渣!!蕎麥麵質地扎實,沾上咸香鮮美鰹魚麵汁,蕎麥香氣突出!!- 惱春風 HK$90 ☕🍹深度茶香雞尾酒!!於酸中帶有微甜冷泡黑莓茶,加入香氣十足玫瑰酒及甘甜橙汁,雞尾酒味道層次豐富,酒精濃度不高,微醺剛好!!
大根蕎麥

- 大根蕎麥 HK$125 🍜🍢