🇭🇰 #旺角美食鬧市中的文青打卡天台餐廳💛由戰前二級歷史建築活化而成的旺角新蒲點「618上海街」的天台被別具特色的「蟲二」所進駐。由於是頂樓,餐廳有室內及戶外的位置。 Cafe 的室內位置佔據天台的左右翼,中庭則是高度綠化,環境清幽怡人。蟲二的主打菜式是「一汁三菜便當」其實是指菜漬飯的湯。以日本清酒壺盛載的便是鰹魚湯,把它倒進穀米飯裡,便成了「鰹魚湯茶漬穀米飯」。 便當有 𝟹款配菜,花椒味木耳絲、柚子漬蓮藕片、青瓜漬。-ʜᴋ$𝟷𝟻𝟶芝士烤漢堡扒配海苔肉鬆便當漢堡扒配搭芝士同肉鬆,味道意外地夾而且煎到相當含當,肉感 ᴊᴜᴜᴄʏ🤤♥ 𝟿/𝟷𝟶-ʜᴋ$𝟷𝟻𝟶 高野豆腐豆乳豚肉椰菜卷配櫻花蝦便當湯底鮮味十足可惜椰菜太多,咬落去ғᴇᴇʟ唔豚肉嘅存在♥ 𝟽/𝟷𝟶-ʜᴋ$𝟾𝟾 摩洛哥辣雞翼雞翼控表示,辣味過癮可惜只有辣🤭♥ 𝟽/𝟷𝟶-ʜᴋ$𝟾𝟻 伯爵茶麻糬傳統班戟幽郁的伯爵茶香班戟,不甜也不膩伴以大量香蕉片同中間夾雜麻糬,口感變化多端又鬆軟又脆脆,強力推薦♥ 𝟿/𝟷𝟶.📍#mongkok @poach_hongkong 蟲二 Poach旺角上海街618號頂樓—————————————————
🇭🇰 #旺角美食

鬧市中的文青打卡天台餐廳💛

蟲二的主打菜式是「一汁三菜便當」

ʜᴋ$𝟷𝟻𝟶芝士烤漢堡扒配海苔肉鬆便當
漢堡扒配搭芝士同肉鬆,味道意外地夾
而且煎到相當含當,肉感 ᴊᴜᴜᴄʏ🤤
♥ 𝟿/𝟷𝟶

ʜᴋ$𝟷𝟻𝟶 高野豆腐豆乳豚肉椰菜卷配櫻花蝦便當
湯底鮮味十足
可惜椰菜太多,咬落去ғᴇᴇʟ唔豚肉嘅存在
♥ 𝟽/𝟷𝟶

ʜᴋ$𝟾𝟾 摩洛哥辣雞翼
雞翼控表示,辣味過癮
可惜只有辣🤭
♥ 𝟽/𝟷𝟶

ʜᴋ$𝟾𝟻 伯爵茶麻糬傳統班戟
幽郁的伯爵茶香班戟,不甜也不膩
伴以大量香蕉片同中間夾雜麻糬,口感變化多端
又鬆軟又脆脆,強力推薦
♥ 𝟿/𝟷𝟶

📍#mongkok @poach_hongkong

蟲二 Poach
旺角上海街618號頂樓
—————————————————————
—————————————————————
#hongkonggirl #hktraveler #hkbackpacker #hktravelblogger #hktravelblog #hktravel #hkbackpack #traveler #backpacker #hktravelgram #traveltheworld #aroundtheworld #hkbackpackerbeth #foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #foodiesofinstagram #europetravel
#旅行 #旅攝 #旅人 #旅女子 #文字旅行 #bethinmongkok
2021-05-19
  • 伯爵茶麻糬傳統班戟
2021-05-18 213 浏览
估唔到係旺角都有呢類型既餐廳,座位有室內同室外選擇,今日比較曬,所以揀左坐室內。環境都幾舒服,都有文青CAFÉ既感覺。一汁三菜便當 $150便當有5款選擇,我同朋友叫左2款SHARE一齊食烤芝士漢堡伴海苔肉鬆 & 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦前菜個柚子蓮藕片漬物幾好食,酸酸甜甜都幾唔錯。漢堡就有2塊,岩曬可以同朋友每人一塊。而豚肉野菜卷同個豆乳醬汁都幾夾。隻慢煮蛋好滑,醬油又唔會過咸,要黎拌飯真係一流。我地仲叫左個甜品,不過我覺得個甜品唔太特別,下次可以試其他。

一汁三菜便當 $150
便當有5款選擇,我同朋友叫左2款SHARE一齊食
烤芝士漢堡伴海苔肉鬆 & 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦

前菜個柚子蓮藕片漬物幾好食,酸酸甜甜都幾唔錯。

2021-05-17 129 浏览
早排見咁多人試呢間餐廳 但我覺得呢間餐廳就10分普通價錢都偏貴1.煙三文魚太陽蛋薯蓉吐司配小蕃茄入口冇乜驚喜 不過薯蓉同三文魚又出乎意料地夾可惜以佢嘅價錢我期待係有更高水準2.清酒蒲燒鰻魚便當湯冇乜特別 覺得有啲似喺屋企煲嘅住家湯加埋啲飯然後鰻魚又多骨 成日食食吓都要拎返出嚟成件事有啲麻煩 又唔係特別飽肚價錢仲要都偏貴另外仲試咗佢哋嘅伯爵茶pancake冇影到相但我覺得係最好味嘅一樣😂總結我覺得係食環境多過食物本身啊

1.煙三文魚太陽蛋薯蓉吐司配小蕃茄

另外仲試咗佢哋嘅伯爵茶pancake
冇影到相但我覺得係最好味嘅一樣😂

總結我覺得係食環境多過食物本身啊
2021-05-17 536 浏览
喺旺角想搵啲有特色嘅cafe試下,之前聽朋友講呢間都唔錯咁就試下啦,入口有啲難搵,可能未黎過呢邊同埋可能關夜晚事啦,原來要經一個細入口再搭lift上去的,正門係關左架。上到去就見到全層都係蟲二cafe, 座位有分室外同室內,室外地方可能太多人打卡關係,已經full晒,唯有坐室內啦點左呢個和式便當,主菜揀左鰻魚鰻魚比較多骨,仲插住左喺喉嚨,有點扣分但整體係好味嘅,食法都好特別,醃漬物幾開胃伯爵茶麻糬傳統班戟煙煙韌韌幾好味洛神花青檸梳打桂花蜜梳打桂花蜜自家釀,好清香,飲落唔係死甜好清新

點左呢個和式便當,主菜揀左鰻魚
鰻魚比較多骨,仲插住左喺喉嚨,有點扣分
但整體係好味嘅,食法都好特別,醃漬物幾開胃

一汁三菜便當

煙煙韌韌幾好味

桂花蜜梳打
桂花蜜自家釀,好清香,飲落唔係死甜好清新

桂花蜜梳打
2021-05-07
一汁三菜便當
2021-05-14 117 浏览
蟲二位於天台,擁有小花園,環境清幽怡人,設有室內及戶外座位,可讓人暫時遠離煩囂,是鬧市中難得的悠閒。主打日本料理,主食套餐是一汁三菜,主食方面有五款菜式供選擇。一汁三菜便當 ($150)即是一碗湯及三道菜配飯。鰹魚昆布高湯以日本清酒壺盛載,和風味十足。把湯倒進穀米飯裡,便成了鰹魚湯茶漬穀米飯,魚味香濃。隨餐附有說明卡解說吃法,務求令食客吃出便當的三個層次。清酒蒲繞鰻魚 (+$15)鰻魚份量十足,肉厚肥美。伯爵可可 ($55)入口有可口的朱古力味又有伯爵茶的特殊清香,兩者互相平衡,味道微甜,清新怡人。伯爵茶麻糬傳統班戟 ($85)班戟上搭配燒海鹽芝士忌廉醬和牛乳雪糕,再淋上百花蜜,入口甜中帶微鹹,滑溜清甜。入口伯爵茶味道濃郁,班戟內有麻糬,綿密鬆軟又帶有煙韌口感,層次豐富。

一汁三菜便當 ($150)

隨餐附有說明卡解說吃法,務求令食客吃出便當的三個層次。

清酒蒲繞鰻魚 (+$15)
鰻魚份量十足,肉厚肥美。

伯爵可可 ($55)

伯爵茶麻糬傳統班戟 ($85)

2021-05-13 97 浏览
蟲二 (旺角) ▶️ 一汁三菜便當 -鰻魚 ($165)▶️ 一汁三菜便當 - 烤芝士漢堡扒 ($150)以上兩個都好味😆 鰻魚骨吾多👍🏻 烤芝士漢堡扒都好推薦! 漢堡吾會dry, 不過上面塊芝士就唔會溶嘅. 最好就係同friend一齊share一人一半啲餸,咁就兩款都試曬!🤪 份量正正常常, 係厭3個冷盤嘅份量比較少姐🥺 最鍾意就係個鰹魚昆布汁撈埋隻蛋加落個穀米飯度! 令成個變到好似好健康咁😹-▶️ 伯爵茶麻薯pancake ($85)甜度啱啱好👌🏻 麻薯份量唔多,得中間有,亦吾會拉絲🥺 不過加咗的而且確令成個pancake口感升華咗唔少. 麻薯底有紅豆蓉, 個人不嬲麻麻哋紅豆,不過好彩份量好少唔會太影響到個pancake. pancake口感偏實淨,吾fluffy. 所以食完mains後 share咗半件都已經夠晒飽😼 但就有d overated🥴 -overall 環境好好! 服務態度亦都好好👍🏻 值得一來同recommend人, 但未至於encoreEncore No
蟲二 (旺角)

▶️ 一汁三菜便當 -鰻魚 ($165)
▶️ 一汁三菜便當 - 烤芝士漢堡扒 ($150)

▶️ 伯爵茶麻薯pancake ($85)
Encore No
2021-05-11 204 浏览
尋晚叫左個鰻魚定食,望落去正正常常靚靚地咁,以為可以有餐温飽,點知食落去我就知中伏⋯⋯🥲有碟漬物,上面有三款野,樣樣都好乾有隻温煮蛋,呢個整得好食既,亦係係唯一可取既食物⋯⋯主菜有碗懶係健康既糙米加白飯,有小小無味紫菜粉係上面,隔離有杯湯俾你淋落飯度扮茶漬飯,可能我平時冇食開健康野成碗飯硬到好似沙石咁淋左d湯落去都仲係勁硬d湯仲要冇味,成碗飯又朝又硬又難食,至於條鰻魚好似橡筋咁,要用力先咬得開個餐仲有杯普通熱茶飲完你想加茶?冇得加囉sorry 水就可以加,叫佢俾杯熱水,佢真係俾一杯熱到飲唔到既水俾你我只能說呢度既食物質素,服務質素都唔值呢個價...究竟d好評係點黎?太失望!
尋晚叫左個鰻魚定食,
望落去正正常常靚靚地咁,
以為可以有餐温飽,點知食落去
我就知中伏⋯⋯🥲

有碟漬物,上面有三款野,樣樣都好乾
有隻温煮蛋,呢個整得好食既,
亦係係唯一可取既食物⋯⋯
主菜有碗懶係健康既糙米加白飯,
有小小無味紫菜粉係上面,
隔離有杯湯俾你淋落飯度扮茶漬飯,
可能我平時冇食開健康野
成碗飯硬到好似沙石咁
淋左d湯落去都仲係勁硬
d湯仲要冇味,
成碗飯又朝又硬又難食,
至於條鰻魚好似橡筋咁,要用力先咬得開
個餐仲有杯普通熱茶
飲完你想加茶?冇得加囉sorry
水就可以加,叫佢俾杯熱水,
佢真係俾一杯熱到飲唔到既水俾你

我只能說呢度既食物質素,服務質素
都唔值呢個價...究竟d好評係點黎?
太失望!
2021-05-10
首先我想講book位唔方便,要上網book我同女朋友七點半上去,第一印象好差完全唔知我book咗枱。明明地方好大,但俾咗一張好細嘅二人枱我其實嘢食嘅選擇唔多我哋叫咗個set,我想講重點黎啦1.個配菜又乾又唔好食2.個飯又硬又冇米香3.個汁冇味(茶漬飯)冇茶味。4.63度慢煮極上太白蛋 ,呢個OK5.主食(垃圾)我媽咪煮嘢食唔叻但我覺得都好過佢6.服務員態度差,冇服務,但收咗我加一叫佢斟杯茶但係話唔可以,咁都叫服務今次冇試到啲pancake,希望佢啲甜品ok 下午茶去坐下應該都會唔錯千祈唔好夜晚去食,除非你對嘢食冇要求。我最折墮嘅時候就係喺屋企食飯,我最風光嘅時候就喺街度食飯,但我今日好折墮。我叫Max 姓王MaxWongThank you
首先我想講book位唔方便,要上網book
我同女朋友七點半上去,第一印象好差
完全唔知我book咗枱。
明明地方好大,但俾咗一張好細嘅二人枱我
其實嘢食嘅選擇唔多
我哋叫咗個set,我想講重點黎啦
1.個配菜又乾又唔好食
2.個飯又硬又冇米香
3.個汁冇味(茶漬飯)冇茶味。
4.63度慢煮極上太白蛋 ,呢個OK
5.主食(垃圾)我媽咪煮嘢食唔叻但我覺得都好過佢
6.服務員態度差,冇服務,但收咗我加一
叫佢斟杯茶但係話唔可以,咁都叫服務

今次冇試到啲pancake,希望佢啲甜品ok
下午茶去坐下應該都會唔錯
千祈唔好夜晚去食,除非你對嘢食冇要求。

我叫Max 姓王
MaxWong
Thank you
2021-05-10
2021-05-10 131 浏览
知道hit左好耐,第一次搵朋友黎試,襯未係好熱夜晚坐outdoor有d風好舒服😌環境幾靚,不過冇影🤣好簡單同朋友一人一個set,我揀左芝士漢堡扒,朋友加錢揀鰻魚,因為睇落夠食我地冇再另加野,但其實可以任添飯同湯👍🏻👍🏻/漢堡扒好厚身,雖然未到好有肉汁,但食落口感唔乾,唔錯了。反而鰻魚少少失望,唔太熱之餘好多骨,亦唔彈牙,冇乜燒過嘅香味😯/我地都比較鐘意加湯變茶漬飯,因為飯粒偏硬,要加湯先冇咁乾。整體份量十足,可以一試!
2021-05-08 113 浏览
之前有朋友去過呢度食下午茶,都話環境好好,成個感覺好舒適✌🏻可惜今日我約咗朋友去就有啲落雨,冇得去空中花園影相🥲試咗佢哋嘅招牌✨一汁三菜便當一條鰻魚大大條鋪喺面,搭配甜甜的日式醬汁💕鰻魚肉夠軟嫩, 佢仲有食嘅教學鰹魚昆布湯可以倒係健康穀米飯面上仲有流心雞蛋, 拌勻食,有日式風味每配菜柚子蓮藕片酸酸甜甜好開胃!伯爵茶麻薯傳統班戟食飽主菜梗係要食下甜品🍮,即叫即整所以送上嚟嘅時候都熱辣辣,香噴噴!見到上面仲有新鮮雜果、 同埋雲呢拿雪糕🍦,食落去中間仲有煙韌既麻薯好有口感!普洱莓茶有淡淡的果香,好清新我都係鍾意呢杯櫻花草莓泡泡啤,個樣已經好靚,啱晒打卡,口感清新,仲有啲果肉喺裏!下次想再去下空中小花園,同埋試坐唔同位置都有其他裝修風格

可惜今日我約咗朋友去就有啲落雨,冇得去空中花園影相🥲
試咗佢哋嘅招牌✨一汁三菜便當

一條鰻魚大大條鋪喺面,搭配甜甜的日式醬汁💕

鰻魚肉夠軟嫩, 佢仲有食嘅教學

鰹魚昆布湯可以倒係健康穀米飯面上
仲有流心雞蛋, 拌勻食,有日式風味每
配菜柚子蓮藕片酸酸甜甜好開胃!

伯爵茶麻薯傳統班戟
食飽主菜梗係要食下甜品🍮,即叫即整
所以送上嚟嘅時候都熱辣辣,香噴噴!

好有口感!

普洱莓茶有淡淡的果香,好清新
下次想再去下空中小花園,同埋試坐唔同位置都有其他裝修風格
2021-05-08 81 浏览
一路都好想去蟲二,但係好怕要排隊,所以同朋友食晚餐都特登早啲去,咁啱去到有outdoor位置可以坐,估唔到喺旺角咁熱鬧嘅地方都可以有一個好另類嘅環境可以慢活relax吓。🔺烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆朋友推介呢個主菜,真係幾好味,佢地自家製嘅漢堡扒好有肉味,加埋芝士就更加香,側邊嘅伴菜都好好味同好開胃。🔺伯爵茶班戟佢地嘅班戟都幾鬆軟,加埋新鮮嘅水果配撘都唔錯,不過不失。食完飯仲可以行吓618上海街,佢係活化咗嘅百年唐樓,有日式雜貨屋同古著店,都幾好行,好有特色🤓😎

🔺烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

🔺伯爵茶班戟
佢地嘅班戟都幾鬆軟,加埋新鮮嘅水果配撘都唔錯,不過不失。

環境寛敞,坐得舒適,設室內或室外座位,帶埋寵物嚟坐內外都得,餐廳會提供多張凳俾寵物坐,因為跟據大廈規定,動物全程佢哋都唔可以落地。佢哋主要提供日式食物,員工見到貓貓狗狗都好nice。✨味道77分,服務80分,環境80分。.🔷一汁三菜便當($150)汁-> 鰹魚昆布高湯三菜-> 1. 三種漬物 2.慢煮蛋 3.自選主食飯-> 日本穀米御飯佢會有張小卡片教你食法/次序。.主食方面,我地揀左🔸西京箱漬燒鯖魚:朋友點既,佢話雖然多骨,但味道好。.🔸烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆:兩塊厚厚既漢堡扒,一啲都唔乾,咬落軟軟地,中心有啲肉汁,上面有芝士同燒汁,底下有紫菜肉鬆。.送熱焙茶,可以半價轉其他非酒精飲品。🔸柚肉檸檬蜜梳打(+$27.5)飲到好多柚肉,味道好濃郁,不錯!🔸冷泡水果茶 (+$27.5)洛神花茶底,微酸,入面有少許水果,味道較淡。
環境寛敞,坐得舒適,設室內或室外座位,
帶埋寵物嚟坐內外都得,餐廳會提供多張凳俾寵物坐,
因為跟據大廈規定,動物全程佢哋都唔可以落地。

佢哋主要提供日式食物,員工見到貓貓狗狗都好nice。
✨味道77分,服務80分,環境80分。
🔷一汁三菜便當($150)
汁-> 鰹魚昆布高湯
三菜-> 1. 三種漬物 2.慢煮蛋 3.自選主食
飯-> 日本穀米御飯
佢會有張小卡片教你食法/次序。

主食方面,我地揀左
🔸西京箱漬燒鯖魚:朋友點既,佢話雖然多骨,但味道好。
西京箱漬燒鯖魚一汁三菜便當

🔸烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆:
兩塊厚厚既漢堡扒,一啲都唔乾,咬落軟軟地,
中心有啲肉汁,上面有芝士同燒汁,底下有紫菜肉鬆。
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆一汁三菜便當

送熱焙茶,可以半價轉其他非酒精飲品。
🔸柚肉檸檬蜜梳打(+$27.5)
飲到好多柚肉,味道好濃郁,不錯!

🔸冷泡水果茶 (+$27.5)
洛神花茶底,微酸,入面有少許水果,味道較淡。
2021-05-05
西京箱漬燒鯖魚一汁三菜便當
  • 一汁三菜便當
2021-05-05 255 浏览
上海618呢間天台餐廳bookmark左好耐一直好想去,終於有機會同朋友仔去,餐廳座位有分室內同室外,見呢日陽光好充足就揀左坐室外🌞🥞伯爵茶麻糬傳統班戟 $85大家都係衝住佢而黎‼️賣相好吸睛,週邊鋪滿左生果同粟米片🍇🍊顏色好繽紛,班戟質感厚實,有淡淡既伯爵茶香,中間既麻糬食落好煙韌,配埋雪糕一齊食好正😋🍗摩洛哥辣雞翼配香料乳酪 $88食落有啲微辣幾惹味,但唔算好特別,價錢略嫌貴左少少🍫伯爵可可 $55面頭鋪滿左可可粉,飲到濃濃既朱古力味,同時伯爵茶味都好突出,兩隻味互相平衡🍹櫻花忌廉草莓泡泡啤 (無酒精) $55呢杯有驚喜🤩 好似飲緊梳打咁,有啲士多啤梨乾係底🍓重士多啤梨味,酸酸甜甜咁飲落幾清新

🥞伯爵茶麻糬傳統班戟 $85

🍗摩洛哥辣雞翼配香料乳酪 $88
食落有啲微辣幾惹味,但唔算好特別,價錢略嫌貴左少少

🍫伯爵可可 $55
櫻花忌廉草莓泡泡啤
🍹櫻花忌廉草莓泡泡啤 (無酒精) $55
2021-03-25
櫻花忌廉草莓泡泡啤
2021-05-03 49 浏览
Recommend their Os-ffee ☕️which is Osmanthus rice wine crossover coffee, with the tasty fermented glutinous rice at the bottom 💛💛.Earl Grey Mochi Pancakes // HKD$85Fermented Rice Os-ffee // HKD$55.late post in March lol但其實我今日又再食左蟲二😂😂真心大部分野都好味💛💛越黎越短嘅時限 食得有少少趕不過無計啦 weekend係咁上下😂.📍🇭🇰Hong Kong: Mong Kok》旺角上海街618號頂樓《
Recommend their Os-ffee ☕️
late post in March lol
但其實我今日又再食左蟲二😂😂
真心大部分野都好味💛💛
越黎越短嘅時限 食得有少少趕
不過無計啦 weekend係咁上下😂
📍🇭🇰Hong Kong: Mong Kok
》旺角上海街618號頂樓《

蟲二其實地方好大,成層都係佢既,所以雖然要等位不過都比較快👍🏼好開心坐到露天位,黃昏既陽光最舒服·伯爵茶傳統班㦸。伯爵茶味都夠既,係比較厚身既班㦸,唔算太鬆軟,有d唔係想像中咁🙈Flat White。咖啡好味,夠香☺️·💛黃昏上黎廢hea下好舒服😌
好開心坐到露天位,黃昏既陽光最舒服
伯爵茶傳統班㦸

Flat White。咖啡好味,夠香☺️
Flat  White

💛