星期五放假,同屋企人帶小朋友黎K11 Musea,鍾意黎呢度因為一個地方食,玩,shopping乜都有,唔洗周圍去,唯獨拍車方面K11好full。鍾意食又酸又辣嘅我地,見蜀客個餐牌有午市酸菜魚套餐,平日星期一至五有特價,$298/3位好抵食,份量好啱,所以叫咗呢個個。套餐有:1. 四川口水雞,叫咗汁分開另外上,因為有小朋友唔食得太辣,佢哋服務好好,又幫我分開上;2. 香辣桂花魚骹;3. 酸菜桂魚,好多魚肉,寬粉又好味;4. 鮮炒時蔬,果然新鮮爽口;5. 擔擔麵;6. 豆腐花,好滑,好好味!!呢個餐,內容豐富,酸辣有齊,真係食到飽,好抵食。

套餐有:

2. 香辣桂花魚骹;

3. 酸菜桂魚,好多魚肉,寬粉又好味;

4. 鮮炒時蔬,果然新鮮爽口;

5. 擔擔麵;

6. 豆腐花,好滑,好好味!!

呢個餐,內容豐富,酸辣有齊,真係食到飽,好抵食。
午餐
2021-08-08 97 浏览
今次係OpenRice 買左個二人套餐餐飲卷,見到個餐幾特別,加上做緊特價,就試下川菜風味。配合番食物主題,間餐廳裝修都好中式 前菜有蒜泥白肉,撈汁小黃瓜,夫妻肺片,份量較小,但是很香很惹味。湯品瑤柱海鮮豆花羹,味道正常。主菜有酸菜桂魚,蔥爆鮮蝦球,乾煸四季豆,擔擔麵,各樣菜都正正常常。但擔擔麵就十分普通,沒什麼味道。總結今次主題係辣,每道菜式辣味都好夠,剛好甜品有四川冰粉,可以解辣,我覺得呢個配搭十分好。不過佢每碟份量都唔多,所以呢個價錢黎講,唔算抵食,都係試一次就夠。

配合番食物主題,間餐廳裝修都好中式

前菜

酸菜桂魚

蔥爆鮮蝦球

但擔擔麵就十分普通,沒什麼味道。

2021-08-04 51 浏览
.好普通嘅川菜🙈尤其酸菜魚好失望,魚肉唔夠滑,湯底唔酸同埋好少配料,主要係芽菜😅服務有啲差,加上價錢唔平,唔會再去🙅🏻‍♀️.🔻🍽 蜀客📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓412-413號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese

🔻
🍽 蜀客
2021-07-29 88 浏览
同朋友相約在K11 Musea 聚一聚,見到蜀客平日午市有個二至三人👭的HK$298酸菜魚套餐,就決定以酸菜魚作為當日的午餐。餐廳地方大,位置寬敞,有一邊窗口位仲有維港海景,坐得舒適。🏞✔️酸菜魚套餐 (HK$298)首先上枱既係一份餐前小食🥕➡️四川口水雞🐓口水醬汁小辣小麻,雞件嫩滑,浸上四川口水汁,香辣惹味!➡️香辣桂花魚鮫🐟粒粒魚鮫炸得香脆,配上乾辣椒椒鹽等調味料,酥脆可口!➡️酸菜魚 🐠以陳年老缸酸菜配上特製濃湯,酸味平衡得剛好。餐廳更選用新鮮美味的桂花魚片,厚肉不易散,食落啖啖肉之餘又夠雪白滑嫩。酸菜魚內更有寬粉同萵筍等配料,吸取了湯底的精華,美味。➡️鮮炒時蔬🥬食咗咁多重口味嘅嘢,當然要食下蔬菜解下膩。➡️擔擔麵🍜配上肉碎,麻辣汁,麻醬等調味料,攪拌均勻,擔擔麵夠哂味,麻醬味重!➡️冰粉🍨飯後甜品更有冰粉附送,在夏日炎炎的天氣,一碗冰凍即冰粉使人清爽解熱,正👍

✔️酸菜魚套餐 (HK$298)
首先上枱既係一份餐前小食🥕

➡️四川口水雞🐓
口水醬汁小辣小麻,雞件嫩滑,浸上四川口水汁,香辣惹味!

➡️香辣桂花魚鮫🐟
粒粒魚鮫炸得香脆,配上乾辣椒椒鹽等調味料,酥脆可口!

➡️酸菜魚 🐠

➡️鮮炒時蔬🥬
食咗咁多重口味嘅嘢,當然要食下蔬菜解下膩。

➡️擔擔麵🍜

➡️冰粉🍨

2021-07-28 75 浏览
蜀,即四川,就知呢間嘢係食辣野啦。除咗單叫菜式以外,仲有套餐選擇架。我就嗌左其中一個套餐,再叫多一個菜,份量都幾足。留意到佢哋8點半後酸菜桂花魚同水煮肥牛半價,好抵!准杞螺頭燉老雞最先上枱,湯水顏色清澈,陣陣香味。一人一碗,飲完即刻成個人暖晒。雞腳已經冧晒,不費力氣就可以脫骨。涼拌菜有夫妻肺片、撈汁小青瓜,同鮮椒海鮮匯。份量小巧,作為前菜都唔錯。小青瓜清爽,夫妻除辣味以外帶有甜味,海鮮有帶子、蝦和墨魚仔,十分豐富。熱菜宮保蝦球以甜味為主,蝦肉大粒彈牙。水煮桂花,辣味十足,有油麥菜同薯粉係底,配合非凡。京蔥黑蒜牛肉,牛肉份量多。松茸上湯鮮蘆筍,保持到蘆筍嘅脆。豬腥綿陽米粉,為今餐嘅碳水。甜品紅糖糍粑口感軟糯,忍唔住一啖再一啖。

准杞螺頭燉老雞

涼拌菜

熱菜

甜品
紅糖糍粑口感軟糯,忍唔住一啖再一啖。

2021-07-25 64 浏览
最近鍾意去k11 musea行街,佢開咗好多新舖頭,行到攰見到呢間新派四川菜,見到環境幾高級,一於入去試吓!一坐低先上小食-鮮椒海鮮匯 $138呢個頭盤有帶子大蝦魷魚,少少麻辣味,夠開胃! -宮保蝦球 $268個汁酸酸辣辣,蝦球夠入味!好適合送飯呀-香酥冰梅骨 $168呢個係廚師推介, 勁好食, 個排骨肥瘦適中, 脂肪比例均勻, 炸咗嘅排骨肉鬆軟多汁, 一咬落去滿口肉香仲有酸梅嘅酸甜, 好開胃!一定要叫呀!! -清炒青龍菜 $148平時好少見有得食呢個菜,佢係類似韭菜咁樣嘅,熱量低但係營養價值高!-魚蝦蟹炒飯 $228係一個非常足料嘅炒飯,有蝦仁蟹子有帶子仲有蟹肉,炒飯炒到好乾爽,每啖都食到粒粒嘅蟹子,好滿足呀!-最後仲有個冰粉做甜品冰粉上面有花生,提子乾,仲有山楂餅!好特別嘅配搭呀,山楂餅簡直係童年回憶-埋單大概$1000,質素高環境舒服服務幾好!每日8:30打後,酸菜桂魚同水煮肥牛都半價, 不過我哋今次就冇食到, 下次晏少少去食飯就可以試埋啦👍
一坐低先上小食

鮮椒海鮮匯 $138
呢個頭盤有帶子大蝦魷魚,少少麻辣味,夠開胃!

宮保蝦球 $268
個汁酸酸辣辣,蝦球夠入味!
好適合送飯呀

香酥冰梅骨 $168
一定要叫呀!!

清炒青龍菜 $148

魚蝦蟹炒飯 $228

最後仲有個冰粉做甜品
冰粉上面有花生,提子乾,仲有山楂餅!
好特別嘅配搭呀,山楂餅簡直係童年回憶

2021-07-21 167 浏览
蜀客K11 Muses好多高質素餐廳,不得不提今次去一間食川菜-蜀客,一諗起川菜就會聯想起酸菜魚,十分期待呀 一進入餐廳員工很好,安排我們坐近窗口望住維港景色,我同朋友都影左幾張相片添 不過唯一唔好就係餐廳較暗,要自己調一調色。我地選擇左4人Set 食物種類好多,有我鐘意乳鴿,有我朋友鐘意既酸菜魚前菜有蒜泥白肉,鮮椒黑木耳,撈汁小黃瓜, 帶有少少微辣 3款,唔洗一分鐘已經清曬前菜,十分開胃! 套餐當中有瑤柱蟹肉豆花羹每人一碗,豆花勁滑,而且每食一口都有蟹肉係入面再黎紅燒皇子鴿皮肉質嫩滑皮炸得很香脆,真係色香味俱全重頭戲酸菜桂魚黎啦,第一眼望落去好似好辣有d 嚇親,點知一放入口完全係有幾重感覺,開頭唔辣慢慢d 辣及酸味先出,真係好好味!總結在蜀客食飯價錢每人都係3百幾,仲要望住個維港景真係好抵🤑🤑

蜀客

再黎紅燒皇子鴿皮肉質嫩滑皮炸得很香脆,真係色香味俱全

2021-07-21 66 浏览
蜀客蜀客今次介紹係一間食川菜餐廳,餐廳位於係K11 Muses 3樓行新派型格路線有酒吧區及用餐區,而我同朋友主要想食川菜,一入到去員工安排近窗位置給我們望到維港,三五知已黎食飯傾計都幾好餐牌內套餐十分抵,所以我地選擇左4人套餐,$1280就食到4人分量,我地仲額外叫左叫左椒鹽豆腐粒前菜黎左蒜泥白肉,鮮椒黑木耳,撈汁小黃瓜,3款少少微辣,當中蒜泥白肉要做到白皙又沒有騷味,十分好味套餐當中有成都擔擔面,一食落去麵條唔會淋身,而且係我鐘意有勁道的麵條,我可以很肯定講這碗看似簡單的麵條要想做好絕非易事紅燒皇子鴿皮肉味濃郁,食落肉質嫩滑炸得很香脆,同一般平時酒樓食既乳鴿好味100倍最懷念酸菜桂魚終於到, 酸菜桂鱼肉質细嫩,湯酸香鮮美,辣而不膩,配飯更是絕配今次介紹係一間食川菜餐廳,餐廳位於係K11 Muses 3樓行新派型格路線有酒吧區及用餐區,而我同朋友主要想食川菜,一入到去員工安排近窗位置給我們望到維港,三五知已黎食飯傾計都幾好餐牌內套餐十分抵,所以我地選擇左4人套餐,$1280就食到4人分量,我地仲額外叫左叫左椒鹽豆腐粒前菜黎左蒜泥白肉,鮮椒黑木耳,撈汁小黃瓜,3款少少微辣,當中蒜泥白肉
蜀客蜀客

前菜黎左蒜泥白肉,鮮椒黑木耳,撈汁小黃瓜,
3款少少微辣,當中蒜泥白肉要做到白皙又沒有騷味,十分好味

前菜黎左蒜泥白肉,鮮椒黑木耳,撈汁小黃瓜,
3款少少微辣,當中蒜泥白肉要做到白皙又沒有騷味,十分好味

3K
2021-07-20 96 浏览
今晚去了一間四川菜館,菜式不一定是辣的,也有適合不嚐辣人士,我朋友就是其中一個。有幾款套餐,做緊推廣價錢,真係好抵。要了一個二人套餐 Menu C :香菜拌豆乾 -有麻油香氣,另豆乾更滋味!頭抽真菌 - 好香,頭抽帶出鮮味。蒜汁素燴 -少少辣味,清爽好味。鮮拆魚蓉羮一塊塊鮮拆魚肉,羹底變得好鮮甜。還有絲瓜的口感。杏香沙律蝦球非常喜歡呢道菜,沙律醬開胃,蝦球爽口彈牙。紅燒皇子鴿不油不膩,保持肉汁,鹹香十足。蠔皇花菇扣鵝掌嘩啦啦!花菇好厚身,口感十足。鵝掌軟腍夠入味。珍菌錦陽米粉食到呢道菜己經好飽,但米粉滑溜,捨不得浪費又吃光了…嘻嘻。冰粉是我最鐘意的四川菜甜品之一。甜甜蜜蜜,似啫喱的口感,配合提子乾,山楂,花生,豐富口感。原來8:30後,酸菜桂魚和水煮肥牛都會半價,難怪到8時左右差不多滿坐,下次一定要試吓。

有幾款套餐,做緊推廣價錢,真係好抵。
要了一個二人套餐 Menu C :

香菜拌豆乾 -有麻油香氣,另豆乾更滋味!
頭抽真菌 - 好香,頭抽帶出鮮味。
蒜汁素燴 -少少辣味,清爽好味。

鮮拆魚蓉羮
一塊塊鮮拆魚肉,羹底變得好鮮甜。還有絲瓜的口感。

杏香沙律蝦球
非常喜歡呢道菜,沙律醬開胃,蝦球爽口彈牙。

紅燒皇子鴿
不油不膩,保持肉汁,鹹香十足。

蠔皇花菇扣鵝掌
嘩啦啦!花菇好厚身,口感十足。鵝掌軟腍夠入味。

珍菌錦陽米粉
食到呢道菜己經好飽,但米粉滑溜,捨不得浪費又吃光了…嘻嘻。

2021-07-20
又到中午時段,search 下K11有咩食先~~見到4樓呢間午市酸菜魚套餐好抵,人均$100左右,所以揀左依間有海景的蜀客試試看。午市酸菜魚套餐$298 三人份 前菜:四川口水雞嫩滑開胃,食落啖啖肉,口水雞非常之入味,加上而且仲用埋自家秘製麻辣醬,微辣口味,惹味得很! 香辣桂花魚骹,魚骹一粒粒,炸得好香脆,調味剛好。雖然見到好多辣椒乾,但其實食落去唔算好辣,而且肉質嫩滑添。酸菜桂魚,魚肉幾滑唔會話好鞋,夠爽脆無泥味。有大量口感爽甜嘅酸菜、芽菜同埋冬粉,好爽口彈牙。湯底辣味十足,泡椒湯底帶出了魚肉鮮味,成件事好夾!鮮炒時蔬& 擔擔麵,兩者味道唔算辣,可以中和一下。擔擔麵配埋辣肉碎同花生,好好味。鮮炒時蔬茨汁很多,食落比較油膩一點。。豆腐花賣哂得番冰粉,冰粉有提子乾和山渣等配料,涼浸浸,配上黑糖甜甜地幾特別,值得一試,食完舒服晒。 雖然這個午市酸菜魚套餐很抵食,味道也很好,!但主餐牌價錢確實不便宜,感覺更多是吃了海景和租金,嘿嘿

午市酸菜魚套餐$298 三人份

前菜:

香辣桂花魚骹,魚骹一粒粒,炸得好香脆,調味剛好。
雖然見到好多辣椒乾,但其實食落去唔算好辣,而且肉質嫩滑添。

2021-07-18 48 浏览
去咗尖沙嘴東K11特色川菜館晚飯。餐廳叫"蜀客"主要以川菜為主,餐廳燈線非常之柔和,可以走出外邊有一個露台可以眺望維多利亞港,我們坐地之後之後。點左蝦仁,在白色的大碟上,大蝦經過油炸後,淋加特別的辣汁,大蝦相當新鮮,配搭香脆的腰果,非常適合佐酒。瑤柱豆苗蟹粉,將蟹粉和瑤柱,豆苗輕輕用雞油炒過,食完之後嘴瑤柱和蟹粉味道配合得剛剛好。招牌菜當然是川菜的麻辣鍋,有鴨血,牛百葉,午餐肉,大盤有八角,草果,蔥花,芫荽,紅椒,花椒油,材料十足,睇見都胃口大開,鍾意麻辣的朋友肯定喜歡這個菜式。跟住又是送酒的菜式,椒鹽豆腐,豆腐加上少許炸粉,經過油泡後加上少許五香椒鹽,淋上少許醬汁,好有豆腐味和外脆皮。油浸菜心帶子,新鮮加上上湯和菜心,都幾清淡。香煎藕餅,蓮藕切片夜釀豬肉碎,煎香,非常有爽脆。杏香蝦球,先將大蝦球走油,加上杏仁和調製過的醬汁,擺碟上有青瓜,大飽口福後加上飯後甜品,薑汁湯圓,和豆腐花,呢一餐飽飽的,圓圓滿滿的富足晚餐
2021-07-16 1615 浏览
今晚又好想食酸菜魚,聽同事說蜀客個精選套餐好抵食,而且仲有酸菜魚,立即約埋好友一起去食。店子裝修高尚雅緻 ,燈光柔和,寬敞舒適, 露台飽覽維港景色,好美啊!精選套餐分ABC三款,價錢為$368和$468一位,由前菜,湯羹,主食,麵食和甜品9道菜組成, 性價比相當高。精選套餐A~每位$368+10%(2位起)~前菜有三款,分別為燒椒金錢肚,蒜汁秋葵 和香菜拌豆乾。燒椒金錢肚~金錢肚口感軟腍,加入香芹和芝麻十分香口。蒜汁秋葵~秋葵十分爽脆,配上帶有蒜香的香醋好開胃好清新。香菜拌豆乾~豆乾豆味香濃爽口,加入香芹十分滋味。鮮拆魚蓉羹~有大量手拆的鮮魚肉,加入勝瓜粒, 口感嫩滑,味道清爽。蔥爆鮮蝦球~ 蝦球十分爽脆和彈牙, 以京葱一齊爆炒,味道鮮香。酸菜桂魚~ 選用兩斤半重的大桂魚, 肉質細嫩 ,肉厚而魚味濃郁。魚湯加入四川出產的泡 二荊條辣椒和黄野生椒和大量酸菜, 味道集酸,甜,鮮於一身,湯汁濃郁, 十分醒胃 ,再配萵筍,豆芽和粉條, 既飽肚又健康。宮保雞丁~ 雞丁粒好滑嫩,加入萵筍,葱頭,腰果和紅椒, 充滿甜辣麻香,十分惹味,好正!乾鍋手撕包菜~ 豬腩肉肉味香濃, 加入爽甜的椰菜, 蒜頭 ,

精選套餐A~每位$368+10%(2位起)~

前菜有三款,分別為燒椒金錢肚,蒜汁秋葵 和香菜拌豆乾。

燒椒金錢肚~金錢肚口感軟腍,加入香芹和芝麻十分香口。

蒜汁秋葵~秋葵十分爽脆,配上帶有蒜香的香醋好開胃好清新。

香菜拌豆乾~豆乾豆味香濃爽口,加入香芹十分滋味。

乾鍋手撕包菜~ 豬腩肉肉味香濃, 加入爽甜的椰菜, 蒜頭 ,蔥和紅椒爆炒,鑊氣十足, 微辣, 好香好惹味。

成都擔擔麵~ 麵條爽口有嚼勁, 配上酸辣的肉躁,正呀!

薑汁湯圓~最後食埋薑汁湯圓真係大滿足。

其實精選套餐已十分豐富和出色,但又好想食雞,所以額外又叫多半隻炸子雞。

脆皮蔥油炸子雞(半隻)$288~ 雞皮炸得又薄又脆, 肉質滑嫩鮮甜,無骨啖啖肉, 配蔥油汁一起吃更美味。

2021-07-06
  • 香菜拌豆干
  • 蒜汁秋葵
  • 乾鍋手撕包菜
2021-07-15 104 浏览
位於k11嘅蜀客, 一直都屬於一間肥雞好想去打卡嘅高級四川菜,。今次終於有機會去試下 入到去當然環境好靚, 對住美麗嘅維多利亞海,真係未食都開始覺得吸引。肥雞已經諗好咗食乜嘢,一定嗌佢個酸菜魚, 佢嘅酸菜魚用四川嘅泡椒加上桂花魚肉質鮮去餚呢個湯底,真係忍唔住嗌碗飯去送呢個餸。香烤牛肋骨, 估唔到真係連成條骨上, 佢嘅肉質真係好嫩滑,肉味好濃,好正。 試下呢個買山胡椒焗蟹,成個餸用一個字形容, 好麻, 但係麻得好過癮, 雖然個嘴痺咗, 但係仍然一啖是一啖咁食落去。 仲有嗰個泡椒炒鴨血, 個鴨血嫩到好似飲水咁, 送飯一流。再整多個 泡椒蒜湯龍蝦, 廣東人食開上湯或者芝士焗, 第一次是泡椒蒜蓉湯, 但係估唔到微辣嘅泡椒竟然可以提昇龍蝦嘅鮮味。呢一餐對肥雞嚟講, 咁直係打開咗肥雞嘅眼界, 估唔到四川菜係可以用上一啲咁名貴嘅材料。
仲有嗰個泡椒炒鴨血, 個鴨血嫩到好似飲水咁, 送飯一流。
2020-10-31
2021-07-15 994 浏览
最近工作比較忙,好耐冇坐定定食餐好嘅。今個星期忙裏偷閑,終於有時間同老公食返個舒適的午餐。喺商場入面兜兜轉傳,最後選定左我哋最喜愛的麻辣菜式。餐廳光猛整潔,感覺舒適,而且服務都好唔錯。靠窗位置仲有落地玻璃,可以見到全海景,下次再嚟一定要預先訂位!老公同我都好鍾意食辣野,好欣賞呢度除咗我哋常見的傳統菜式外,亦都有唔少創意的菜品。口水雞同酸菜魚係不可少的,亦算係麻辣菜的評分標準。口水雞賣相唔錯,雞肉鮮嫩,而且好入味。個醬汁麻辣得來又好香濃。酸菜魚的魚肉冇骨、厚身而且滑溜。入口先係酸到辣,再有麻感同魚鮮味,夠哂層次。店員介紹海鮮匯,都幾有創意,係一味凍盤來的,比較開胃。仲有一項菜式都幾特別,就係麻婆豆腐啦。呢度嘅麻婆豆腐唔係用豬肉碎,而係換上牛肉碎,其他地方都食唔到的。除咗幾款麻辣菜式外,另外有驚喜同非常滿意的就係黃湯燉花膠。我地都係愛湯之人,最鍾意又香又濃的鮮湯。燉到軟滑的花膠口感一流,湯香濃得來又唔油膩,滿足感十足。整體而言,環境舒適服務佳,而且食物有一定質素,值得回頭。

口水雞同酸菜魚係不可少的,亦算係麻辣菜的評分標準。

店員介紹海鮮匯,都幾有創意,係一味凍盤來的,比較開胃。

整體而言,環境舒適服務佳,而且食物有一定質素,值得回頭。

2021-01-12
午餐
2021-07-15 724 浏览
為慶祝父親節,女兒一早訂了蜀客,從來無在Musea正式坐低食晚飯,十分期待。可能為配合商場主題,蜀客的裝修也有特色,尤其是門口的中式仿古銅像及吊燈,靚!枱與枱之間亦隔得較開,坐得舒服及安心。它的菜雖以四川為主,仍有一些少辣或不辣的菜式,選擇豐富。餐牌製作精美,看圖識揀。😂第一個上枱的是紅油炒手($68),皮做得又滑又薄,內裏豬肉算多,加上自家麻辣汁,惹味!😋😋😋鮮菌黑蒜泡帶子($288)本來覺得味道也唔錯,清清地,菜心亦清甜。不過帶子不新鮮,咬落欠缺帶子獨有的彈牙口感及味道,以這個價錢,不值。👎🏻糖醋里脊肉($188)的豬肉無骨,啖啖肉。炸粉不厚,加埋新鮮菠蘿及酸甜汁,好味開胃。👍🏻👍🏻👍🏻酸菜桂魚($428)是我們最期待的,上枱時略嫌水汪汪,連酸菜也不足。味道方面還可以,主要是桂魚肉新鮮,滑滑嫩嫩有魚味。但酸菜湯則太少料,以這個價錢,同樣不值。👎🏻👎🏻總結而言,試一次無妨,但不會再幫襯。

總結而言,試一次無妨,但不會再幫襯。
2021-06-20