2012-01-12 105 浏览
由細到大都好中意食蛋撻,平曰媽咪會買樓下面包店個d比我食,不過今日表姐上來我家探我,就買左蛋撻王既比我!表姐話蛋撻王專門做蛋撻好多年,值得一試!原來蛋撻都有咁多種味道囉可以。。恕我見識小。。我試左原味,爸媽試左雙皮奶和榴連味。專門店果然不一樣,個皮比一般面包店香脆,蛋味更濃郁!爸爸話雙皮奶好滑!好特別的蛋撻體驗。
2011-12-29
2011-09-12 45 浏览
this is the first time i eat 蛋撻 there, i ate many 蛋撻 all over hong kong for many years.... be honest, i just go any try and see how good it is coz this shop use 蛋撻king as their name, haaa.. but the result is... its really nice, from heart. and their price is still cheap, not like those macau tart from other restaurant. $8 or $9 each... and not really good.. so i give u 10points this time,蛋撻king. good, by the way, what is the english name or 蛋撻? haaaa

2011-08-12 23 浏览
前晚食飯睇左無線劇集,講起甜品可以令人回想起戀愛的感覺。好幾年無刻意去食甜品,因為甜食同身型永遠都係一個爭戰,不過睇完之後經過蛋撻王,忍唔住走入去買甜品,揀左個北海道牛乳樽,朱古力味,香滑,濃郁食完有d苦,haha~學tbb話濟,呢d會令人回味戀愛的感覺甜中有苦,苦中有甜
前晚食飯睇左無線劇集,
講起甜品可以令人回想起戀愛的感覺。

好幾年無刻意去食甜品,因為甜食同身型永遠都係一個爭戰,
不過睇完之後經過蛋撻王,
忍唔住走入去買甜品,揀左個北海道牛乳樽,
朱古力味,香滑,濃郁
甜中有苦,苦中有甜
2011-08-11
2011-06-07 11 浏览
Mother's Day 個日因為臨時臨急唔記得左買野送俾阿媽, 而上次係沙田試完佢o的撻, 覺得都Ok, 所以我即刻係屋企附近間蛋撻王買左幾件撻送俾阿媽當禮物 (唔好話我行 XD)好開心地, 媽咪話食過番尋味!!!話唔太甜, 蛋幾香, 同埋曲奇皮好脆好好味... (哈哈, 順利過關!!!)不過, 最大問題係我無得食!!!!! 阿媽一個人掃o西4個......所以今次買左個酥皮俾自己食, o的酥皮鬆化, 仲食到我周身都係 =.="....新鮮出爐真係唔錯, 唔怪得媽咪話要再買過俾佢食...
好開心地, 媽咪話食過番尋味!!!

新鮮出爐真係唔錯, 唔怪得媽咪話要再買過俾佢食...
2011-05-08
庆祝纪念
母亲节
2010-02-06 13 浏览
買黎做早餐..唔知個包係咪太鬆軟,好似空氣咁食完唔覺飽鮮奶芝士包: 原本以為入面應該係cream cheese,原來係一片片果d芝士,咸咸地加上出面甜甜地ge鮮奶皮,都幾好食,不過有d唔夠頂肚...肉鬆紫菜包 : 個包幾鬆軟,d肉鬆係晒出面,有幾"條"沙律醬係上面。冇咩特別
買黎做早餐..唔知個包係咪太鬆軟,好似空氣咁食完唔覺飽

是一片片那種的芝士
是一片片那種的芝士
2009-12-08 9 浏览
最後慈雲山開了不少吸引的食肆如saizariya,burger king同le間蛋撻王。當然,這些餐廳又再一次豐富了慈雲山食物的選擇。今次要介紹既蛋撻王係最近開張的,可能因為新開的緣故,平時放學經過都見丁到好多人光顧。蛋撻王,顧名思義就係賣蛋撻的(= =),當然還有面包同凍餅買(友人很欣賞它出品的面包)因為新開張的關係,店舖正在推廣自家凍撻,每個$3.2,總共有6個口味。面對一個為食仔,爸爸亦好爽快地買了六個凍撻,外加兩個蛋撻(牛油皮和酥皮)先評評凍捧。它的份量不太大,但味道則很不錯。當中我嘗試了朱古力,士多啤梨味。朱古力味面頭放了朱古力樹皮(我諗唔到第二個term= =),不太甜,亦不會很滯。而士多啤梨味則試吃jelly tart,口感比一般蛋撻要實。而味道則似m記我士多啤梨新地的topping,tart中亦有果肉,也是可嘗試之選。相反它的蛋撻則很普通。酥皮不太好吃(似吃老婆餅皮,可能我唔鍾意酥皮掛),牛油皮味道幾香濃,但中間的內容卻很平庸。我不是一個很常吃蛋撻的人,但蛋撻王的蛋撻卻沒有給我很大驚喜,相反它的凍撻就很值得一試。(笑臉俾凍撻的)p.s. d staff姨姨都幾nice,

),牛油皮味道幾香濃,但中間的內容卻很平庸。

p.s. d staff姨姨都幾nice,就算做到成隻狗咁都笑臉對你,仲好樂意serve你,令買野食更加愉快,值得加分!
凍撻加psp就係AL最好既調劑:D (食完朱古力先發現未影相)
2009-12-07
  • 特色凍撻
2009-12-08 18 浏览
間鋪新開唔係好耐 , 好似都好受歡迎. 夜晚6,7點都見到好多人買蛋撻 d蛋撻新鮮出爐 , 仲係熱辣辣. 但果淨都係淨返穌皮 & 曲奇撻底既蛋撻賣本身想試佢d凍撻 , 但咁夜都冇晒 唯有下次再試過 見佢4蚊個買左4個返屋企,暖笠笠真係好正 食落d蛋又好滑又香. 阿媽都忍唔住食左2個
間鋪新開唔係好耐 , 好似都好受歡迎.
夜晚6,7點都見到好多人買蛋撻

本身想試佢d凍撻 , 但咁夜都冇晒

唯有下次再試過

見佢4蚊個買左4個返屋企,暖笠笠真係好正

食落d蛋又好滑又香. 阿媽都忍唔住食左2個
曲奇底蛋撻
凍撻好吸引
2009-12-08
$16 (宵夜)
曲奇底蛋撻
凍撻好吸引