2017-12-15 399 浏览
冬天凍冰冰又係時候食蛇!路經觀塘,見到兩間食蛇,呢間多d人就試一試。剩叫碗蛇送蛇湯,因為個臘味飯賣相唔太吸引,所以無叫餐。蛇黎講,正常,成碗都係肉蛇肉雞肉比例估計4:6,略嫌成碗太多肉,好肉人仕可以一試。總括,味道正常,可以一試。
2017-12-03 447 浏览
無食一排,去幫襯下,失望而回星期六下午,都多人叫一碗大,一碗細蛇羹8成雞肉,2成蛇肉究竟仲係唔係食蛇羹雖然有蛇湯送,但重點唔會係個湯都有試埋雞翼,味道仲好味唉,深水埗好好多!
無食一排,去幫襯下,失望而回
星期六下午,都多人
叫一碗大,一碗細蛇羹
8成雞肉,2成蛇肉
究竟仲係唔係食蛇羹
雖然有蛇湯送,但重點唔會係個湯
都有試埋雞翼,味道仲好味
唉,深水埗好好多!
2017-12-02
2017-11-22 376 浏览
蛇羹十分足料 蛇湯清甜 最重要係充滿老店人情味現今香港真係買少見少家族生意 所以服務十分十分好蛇湯仲可以任添 我覺得大家真係要多多支持吓呢d老店等佢可以繼續經營 如果唔係香港就只會淨番d連鎖店快餐店
蛇羹十分足料 蛇湯清甜
等佢可以繼續經營
如果唔係香港就只會淨番d連鎖店快餐店
  • 蛇羹
2017-11-21 521 浏览
秋風起🌫三蛇肥🐍又到食蛇嘅季節喇。今日經過牛頭角,天氣又涼涼地,一於入宜安街食蛇。呢條街有好幾間蛇鋪,不過地頭蟲朋友話要食呢間,話好家庭式同老闆娘夠friendly喎😂每人一個B餐。🐍蛇羹(細)🥄蛇湯🍚糯米飯盛惠$60另外A餐$90,有🐍大蛇羹🥄蛇湯及🍚糯米飯。而單點大蛇羹要$70,見隔離枱食大蛇羹真係超級大碗的😮仲有檸檬葉同薄脆無限供應!蛇羹內有冇5蛇就唔識數,不過用料十足,見到大大片蛇肉!仲有木耳、雞肉,食到尾真係會料多過湯羹。如果唔食蛇羹糯米飯,仲有d套餐包🐍蛇湯、🍚單餸飯及🌱油菜,都只係$30,好經濟實惠。蛇湯有好香嘅當歸味,飲落有d似雞湯。食完覺得好補身又好味,成個人都暖笠笠
秋風起🌫三蛇肥🐍又到食蛇嘅季節喇。

每人一個B餐。
🐍蛇羹(細)
🥄蛇湯
🍚糯米飯
B餐
盛惠$60
蛇羹
仲有檸檬葉同薄脆無限供應!

蛇湯有好香嘅當歸味,飲落有d似雞湯。
食完覺得好補身又好味,成個人都暖笠笠
2017-11-21
蛇羹
開始涼涼地,就會走入黎食蛇王娟,真係好好味,又平。次次黎食都會叫細套餐的, $ 60 蛇羹: 好足料架,啖啖蛇肉,😋😋蛇湯好好味,樣樣野都好夠熱。而糯米飯好煙un ,都有4-5片臘腸架!六十蚊有晒三樣野食,真係好抵又好味,所以每次都專登入黎食。😉😉
蛇羹: 好足料架,啖啖蛇肉,😋😋
蛇湯好好味,樣樣野都好夠熱。
而糯米飯好煙un ,都有4-5片臘腸架!
2017-10-26 450 浏览
去完玩好肚餓,朋友話帶我食蛇,吓夏天咁熱食蛇,我一直以為冬天先會食蛇,同埋我咁大個女都未食過,好驚驚,不過你話食,我實陪你㗎叫左碗細蛇羹40元兩份食,我試下就夠,但上檯分量都唔小,外觀原來唔係咁恐怖,我一直誤會左,食落肉質爽爽地,我唔抗拒,但又唔太吸引。叫蛇羹會送蛇湯,好大碗,還有無限添飲,個蛇湯反而煲得幾好味,老闆娘話用左幾種蛇煲,但講完我又唔記得,個湯飲落辣辣地,飲完個身好溫暖,但又唔係熱個種,好滿足。除蛇外,其實間店還有平價飯食,都幾抵。

除蛇外,其實間店還有平價飯食,都幾抵。

2017-07-14 465 浏览
聽聞官塘的蛇羮好出名,電視台也曾到來採訪,地圖上顯示有好幾間蛇店,便去其中一間品嚐一下。到了宜安街,只見兩間蛇店,蛇王娟是其中之一,也是掛得最多電視台採訪合照的一間。地方舒適,冷氣開放。部份蛇店買大蛇羮都會送湯,但這店連買細蛇羮也會送湯,還要送大碗湯,喝完一碗如果你不示意結帳,會為你端一碗新湯,可謂抵食夾大碗。娟姐非常好客,會推介你吃甚麼甚麼,除了蛇羮,還有雞翼、唐生菜等等,客人直言回應便可,拒絕也無相干。她還會叫你多喝湯水,對皮膚好、對脾胃好等等,服務相當不錯。
蛇羮後巷
蛇羮+蛇湯
蛇湯
2017-07-13
2017-03-20 357 浏览
天氣凍冰冰 去開觀塘宜安街無理由唔食蛇王娟蛇娟王出名又平又足料 今次我地兩個人就叫左個A餐 一碗大蛇羹 兩碗五蛇湯 一碗大糯米飯 $90 夠晒飽肚我最鍾意就係個五蛇湯 飲完個身好暖 唔夠仲可以添加另外碗蛇羹又好足料 見到好多一條條蛇肉 去宜安街真係一定要試下蛇王娟
天氣凍冰冰 去開觀塘宜安街
無理由唔食蛇王娟
蛇娟王出名又平又足料

我最鍾意就係個五蛇湯 飲完個身好暖 唔夠仲可以添加

另外碗蛇羹又好足料 見到好多一條條蛇肉

去宜安街真係一定要試下蛇王娟

2017-02-26 2749 浏览
話說我們行宜安街找煲仔飯,找到間拉麵店,因為緣份我找到了一間不錯的拉麵店。 不過,最重要係,這條小小的街道,有數不盡的海鮮小炒,有煲仔飯,有蛇店,而最吸引我們的,就係蛇王娟。 在門口看到那激大碗的蛇羹已經非常誘人,於是我想就不如吃完拉麵,來吃碗蛇羹暖胃吧。 最重要價錢係好好好平。 叫蛇羹有蛇湯送,係呢個冬天點止係佳音,直頭係雪中送炭。 我喜歡這裡的就是那社區人情味和舊區的感覺,店員和客人都有說有笑,加上那個非常平易近人的價錢,和九記的貴價和剛剛和人客吵架的新聞,完全是強烈對比。 A餐係大蛇羹,大蛇湯和大糯米飯,九十蚊,如果在香港區,分分鐘可能一碗蛇羹也吃不到。 這裡的大蛇羹,非常大碗,真係以湯碗來載蛇羹,蛇肉大條粗獷又多,成碗蛇羹足料到你一定會吃得飽,觀乎這裡客人都吃到個個要抱著個肚離開。 蛇湯又是飲完覺得high high,那個濃度叫你知道是非常補身,飲完便會暖暖的,仲有兩個人一個餐都會送兩碗蛇湯,那人情味,不得了。 最後吃的糯米飯反而最普通,但都因為蛇羹和蛇湯太出色,糯米飯雖不是粒粒靚,但夾著那些腊味蔥花豉油的配合,味道是可以的,最重要是價錢相宜。 今晚也見到老闆蛇王娟

最重要價錢係好好好平。

叫蛇羹有蛇湯送,係呢個冬天點止係佳音,直頭係雪中送炭。

今晚也見到老闆蛇王娟,佢非常親民,又親力親為,沒有架子,我最喜歡就是這種簡單的美,吃飯始終不是受氣的,對嗎?

從來也不覺得原來觀塘這樣可愛,今次才發現原來呢到卧虎藏龍,就是吃蛇的都有咁多間,還有那些海鮮店,當然還有彪哥,當然說不上隱世,我相信大把街坊知道這裡的一切,希望下次可以試多少少,可以分享多一些又平又靚的資訊給大家吧。

塞翁失馬焉知非福,又一實例,今晚吃不到錦麗,但我吃到丸京和蛇王娟,更加滿足。

蛇王娟

觀塘宜安街致昌大廈4D地舖
2017-02-26
2017-02-17 420 浏览
 天氣突然轉凍!!出開去觀堂!朋友推介就食下e間!!門口 有d明星都黎食!!過年都照開 實在難得!再加上唔加價令人十二萬分感動!!菜單!!!唔算貴!蛇更 睇落都幾大碗!!!2個人食都得!!大特寫!!!唔太粗!食落岩岩好!味道方面同出面有少少唔同!!落左d藥才!!蛇湯!!!本來得一碗!見2個人送多碗比我地!!開心!好多地方都冇得送 唔好話送多碗!!人情味濃臘味糯米飯!!都幾多碼!!一個男仔食完都有5成飽!!!豉油味幾好 no飯岩岩好!臘腸都唔叉 冇咩油膩!!冬古就cut到一條粗粗地慨條!!豐富左個口感!老闆娘推介鹵水雞翼!!!好多香料味!唔係用現成慨汁 !我估係自己教慨!!咸中帶甜!!帶起晒d胃口!!下次會再去食e間!!觀塘區!現時最岩我口味慨蛇蛇!
過年都照開 實在難得!再加上唔加價令人十二萬分感動!!
菜單!!!唔算貴!
蛇更 睇落都幾大碗!!!
2個人食都得!!
大特寫!!!

蛇湯!!!本來得一碗!見2個人送多碗比我地!!開心
!好多地方都冇得送 唔好話送多碗!!人情味濃

臘腸都唔叉 冇咩油膩
!!冬古就cut到一條粗粗地慨條!!豐富左個口感!
老闆娘推介鹵水雞翼!!!

好多香料味
下次會再去食e間!!觀塘區!現時最岩我口味慨蛇蛇!
  • 鹵水雞翼
  • 蛇羹
2017-02-06 345 浏览
之前同阿爸阿媽去開牛頭角就來朝聖由細食到大,以前喺觀塘小巴站附近,隔離間印尼嘢又係勁好食。成間鋪本身已經有香香的藥材味。佢d蛇羹大大碗,真係好正,多料又有藥材嘅香味,冇味精,每啖都好補。濃郁嘅湯加埋d脆卜卜同醋,就可以食到成身暖哂。雖然時間耐左佢嘅味道有d及唔上當年,可能而家冇新鮮蛇肉要用冰鮮,但依然係好好食。蛇湯又係第二樣超好飲的。藥材味比較重,飲到底會見到粒粒煮到溶嘅材料。食li d 老店,人情味自然濃d,街坊d。坐d櫈仔,摺枱圍埋一齊就ok, 唔洗拘謹。鐘意飲埋蛇酒補下身子。每一隻碗碗碟碟都好似有個故事。老闆娘會過來吹下水,問你食唔食糯米飯丫,新鮮蒸架每次食都彷彿變翻以前仲細嗰陣咁幸福。
之前同阿爸阿媽去開牛頭角就來朝聖
由細食到大,以前喺觀塘小巴站附近,隔離間印尼嘢又係勁好食。

每次食都彷彿變翻以前仲細嗰陣咁幸福。
2016-12-31 406 浏览
蛇鋪很少是用女性名字命名, 今天則試了觀塘的蛇王娟.心裏第一個疑問, 是一個叫阿娟的女性負責處理蛇嗎? 還是一個男蛇王, 他的太太叫阿娟?不要想太多, 吃蛇就吃蛇. 叫了一個小蛇羹餐, 有蛇羹, 蛇湯, 糯米飯.蛇羹:材料十足. 氣氛上, 店裏坐滿人, 大家埋頭苦吃, 我亦受感染.糯米飯:味道還可以. 蛇湯很好喝. 天氣太冷, 吃完蛇羹及糯米飯, 湯已涼.這裏價廉物美, 是吃蛇的一個好選擇.P.S.  兩件小事:1. 我們坐下時, 桌子有點髒. 我叫了幾次伙計 "可抹一抹枱嗎?", 但他們忙於應付食客, 最後都忘記了. 2. 食物上桌時, 我問伙計"可以給兩對筷子嗎?", 他就將旁邊桌剛離開食客用剰的筷子給了我們. 雖然是獨立包裝, 但感覺有點不好.這種街坊店的性格通常直接, 不轉彎抹角. 可能是我要求太過份.
蛇鋪很少是用女性名字命名, 今天則試了觀塘的蛇王娟.
蛇羹:
糯米飯:
味道還可以.
蛇湯很好喝. 天氣太冷, 吃完蛇羹及糯米飯, 湯已涼.
這裏價廉物美, 是吃蛇的一個好選擇.
P.S.  兩件小事:
2016-12-30
2016-11-15 1273 浏览
位於觀塘宜安街上, 除咗有不少食肆之外仲有一間老字號嘅蛇羹店.. 冬天就快到, 當然要食返個蛇羹進補😈😈😈 其實呢條街有兩間蛇王店, 舊時同爸爸過嚟必定食對面嗰間, 不過男朋友反而鍾意食呢間蛇王娟, 所以今次嚟咗呢間家族店鋪, 職員都係屋企人親手打理出面負責裝蛇羹, 店內的蒸爐係糯米飯2個人食, order 左一個A餐 $90大蛇羹, 五蛇湯 及 一碗糯米飯個人感覺對糯米飯麻麻地, 糯米飯唔算十分濕潤, 感覺有點硬... 而且糯米飯本身冇加上豉油煮, 令到原有既飯冇乜味道, 除咗有臘腸蔥花同花生之外, 只係就咁加上少量豉油, 食落唔算太香, 對我黎講一般五蛇湯都幾好, 味道唔夠太濃, 不過飲落好舒服, 配埋蛇羹嘅配搭真係一流❤️😊😊😊最後當然要介紹呢度嘅蛇羹啦! 蛇羹嘅材料都算幾多, 而且內裏除咗有蛇肉同木耳之外, 好似加左有啲類似蛇皮嘅食材, 食落帶點爽口👍🏻 配上不能少既檸檬草, 令蛇羹食落多咗一份清新嘅味道, 好食!整體味道都唔錯, 只係個糯米飯個人感覺比較遜色$90 呢個分量對我同男朋友來講已經好足夠, 幾抵食❤️

家族店鋪, 職員都係屋企人親手打理
出面負責裝蛇羹, 店內的蒸爐係糯米飯
2個人食, order 左一個A餐 $90
大蛇羹, 五蛇湯 及 一碗糯米飯

最後當然要介紹呢度嘅蛇羹啦!

整體味道都唔錯, 只係個糯米飯個人感覺比較遜色
$90 呢個分量對我同男朋友來講已經好足夠, 幾抵食❤️
2016-11-13
2016-11-01 933 浏览
時間不等人天氣亦如常,正式感覺踏入秋季、夏日已變得越來越模糊,寫上九百篇食文自己外出搵食也越甚為挑剔,今日就選擇「食蛇」檔午飯。。這條「宜安街」其實可算謂內街行人不算太多,當然吸納也是周邊街坊為主,其實蛇舖好多已進化到不只賣蛇羹,生意難撈夾雜食品亦是供求需要~「蛇羹」當然是首選,甚麼糯米飯、肉餅飯、滷水雞翼,廚娘駕輕就熟,所以覺得沒需要拿錢包付自己煮得到而又可能好食過之食物、蛇羹HK$40.送到,兼奉送一碗「蛇湯」,蛇羹撈兩撈「羹」質感稀薄適中,濃濃蛇骨烹煮下蛇羹香味源源不絕、不過就略嫌蛇與瘦肉比例下少了點,木耳比冬菇絲還要多、不過在價錢上要控掣「成本」這一環定在必行~奉來「蛇湯」感覺上有輕輕藥材味又略帯有點點紅棗香,味道上不太強勁、連我這個不大愛飲中藥材廚娘也可報銷, 放心這碗「蛇湯」是跟蛇羹一併奉上, (不另收費)~燃燒體的一糰火,迎接即將來的冬節、需要時我回再來..記著:出外用餐勿過於挑剔,這頓飯會來得更愉快味美。

燃燒體的一糰火,迎接即將來的冬節、需要時我回再來..

記著:出外用餐勿過於挑剔,這頓飯會來得更愉快味美。
2016-10-30
2016-06-12 1047 浏览
今天天氣稍涼,路經觀塘此蛇店,今晚就吃蛇做晚餐。店鋪裝修都是一般蛇店模樣,很舊式,而且附近是小巴站,有很多相熟司機幫襯柯打左一個一人份量蛇餐,有蛇羹,蛇湯及糯米飯主菜蛇羹,蛇似很大條,很足料,落埋薄脆很惹味糯米飯豉油是淋在飯面而不是在煮過程中加入,所以飯比較淡味手,鱲腸雖片得薄,但佢感覺太硬身蛇湯很大碗,夠火候,但嫌落得太多胡椒粉,辣味好重埋單$80;好蛇者路經可一試
今天天氣稍涼,路經觀塘此蛇店,今晚就吃蛇做晚餐。
柯打左一個一人份量蛇餐,有蛇羹,蛇湯及糯米飯
主菜蛇羹,蛇似很大條,很足料,落埋薄脆很惹味
蛇湯很大碗,夠火候,但嫌落得太多胡椒粉,辣味好重

埋單$80;好蛇者路經可一試