開心果好難食  芝麻糊質感超差。開心果糕食左一啖就無食。雖然話唔好浪費食物,但食左落肚唔代表唔浪費。最後都係丟左入垃圾桶。開心果糊好奇怪 都入到口既。質感超差,仲衰過開粉既芝麻糊質感。開心糊全家拎晒頭。而個開心果糕真係超超超超級唔掂。開心果糕我連我屋企乜都食既三歲小朋友 都唔想食。真係唔會再食 中晒伏。 以為係開心果問題,點知芝麻糊質感似開粉。仲見到米芝蓮,真係唔會再食 中晒伏。 米芝蓮真係太太太過份了。甘我屋企開粉既都米芝連啦。痴線。

以為係開心果問題,點知芝麻糊質感似開粉。

仲見到米芝蓮,真係唔會再食 中晒伏。

米芝蓮真係太太太過份了。甘我屋企開粉既都米芝連啦。痴線。
2022-09-06
外卖自取
2022-08-25 709 浏览
初嚐有40年老字號嘅苑饎館,平時食開中式甜品來來去去都係芝麻糊、蕃薯糖水等,今次首次食用開心果製嘅開心果糊同開心果糕,亦都點咗補腦合桃露。開心果糊$38滿滿開心果味,甜度適中,開心果亦磨得細緻,順滑,食落有驚喜。補腦合桃露$37合桃香,順滑,本身好怕有古怪嘅合桃味,食完對合桃露改觀。開心果糕$20對比開心果糊會甜一點,食糕食糊並唔衝突,可以兩樣都試。除左甜品之外亦都有自家製龜苓膠提供,而且店舖貼上龜苓膠嘅好處,期待下次去試。

開心果糊$38

補腦合桃露$37
合桃香,順滑,本身好怕有古怪嘅合桃味,食完對合桃露改觀。

開心果糕$20
對比開心果糊會甜一點,食糕食糊並唔衝突,可以兩樣都試。

• 開心果糊
  • 開心果糕
  • 補腦合桃露
2022-08-02 725 浏览
🍳蘭苑饎館一直都唔知咩係開心果, 今次約埋個鐘意食開心果嘅 frd 去試下到底開心果係咩味!⭐開心果糕 ($20)首先我哋叫左個開心果糕, 我覺得呢個都唔錯嘅, 佢係一個凍糕, 就食落去會食到好濃嘅開心果味, 但係又唔會話覺得太過強勁咁, 都算係一個幾特別嘅食物。⭐開心果糊 ($41)至於呢個開心果糊, 我就非常之唔推薦la, 佢basically 係冇開心果味, 而且佢食落嘅口感好似係bb嘅輔食㗎, 所以覺得有少少奇怪。如果大家想試下食啲開心果嘅食物呢, 建議大家淨係叫開心果糕就已經足夠喇Address:#food #foodie #foodhk #foodiehk #旺角 #美食 #旺角美食  #太子 #太子美食 #荃灣 #荃灣美食 #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
🍳蘭苑饎館

⭐開心果糕 ($20)

⭐開心果糊 ($41)

Address:

2022-07-11 953 浏览
應該係全港唯一一間賣開心果糊嘅餐廳 不過唔肯定荃灣分店有冇得賣(Openrice唔多見有)————————————————————————🐕開心果糊($41)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯聽聞佢選用伊朗嘅開心果先可以整到咁綠我揀咗涷食食落涼浸浸咁 冇乜味 唔算好甜如果認真努力㗳清楚 隱隱約約都有少少開心果味嘅⋯但佢冇咗開心果烘烤後獨有嘅香成件事變得好淡好寡加上佢成碗鼻涕咁 杰撻撻 認真唔討好感覺就係好多粉溝水咁食一兩啖就夠啦⋯🙏🏻🙏🏻🙏🏻如果真係要試 可能熱食會更易接受————————————————————————🐕開心果糕($20)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯糕質地同平時啲紅豆椰汁糕差唔多食落甜甜地 開心果味都係偏淡至少我可以本住唔好浪費食物嘅心態食埋佢🙏🏻下次出去食翻紅豆糕好似開心啲⋯————————————————————————
🐕開心果糊($41)🐕
食落甜甜地 開心果味都係偏淡
至少我可以本住唔好浪費食物嘅心態食埋佢🙏🏻
下次出去食翻紅豆糕好似開心啲⋯
2022-06-29 1003 浏览
近排見到IG介紹香港懷舊甜品,咁啱介紹開心果糊,一於決定去試試。其實我咁大個仔第一次食開心果糊,食落微甜,口感軟滑。食下食下,唔知點解,口入面仲會有種威化餅嘅味,好似食緊童年回憶嘅感覺。大致上我覺得真係唔錯,值得一試。 下次嚟再試吓佢地其他開心果甜品 😋

下次嚟再試吓佢地其他開心果甜品 😋

2022-06-22 497 浏览
⭐️採用伊朗出品開心果糊開心果味道清香 冇以前咁濃郁可能揀左凍食 糊嘅稀稠度偏稠整體唔太甜 幾特別⭐️開心果糕開心果味相對較突出但都唔算好濃 甜度略低 口感彈牙 ⭐️補腦合桃露合桃味幾香 唔太甜稀稠度適中食物可以 開心果甜品幾特別出面冇乜點見過環境服務正常 價錢少貴想試經過可以試下但特登去就唔需要另外要提提就係小店好早閂門我地七點四十五分去到 食左冇耐就見到店員拉閘😮原來佢地收八點就快快手食完走 費事阻人收工所以大家要注意喇
⭐️採用伊朗出品開心果糊

就見到店員拉閘😮原來佢地收八點
就快快手食完走 費事阻人收工
所以大家要注意喇
2022-06-11 462 浏览
第一次試開心果糊($38)~平時好少見幾好食唔算太甜,不過冇想像中咁濃開心果味,朋友叫咗凍嘅,我就叫咗熱嘅,感覺上熱嘅濃郁啲,淨係顏色都深色啲!另外仲叫咗開心果糕($20),好煙韌口感好得意!
第一次試開心果糊($38)~平時好少見
另外仲叫咗開心果糕($20),好煙韌口感好得意!
2022-06-09 556 浏览
📍「蘭苑饎館」- 太子今次食食食之旅黎到太子😌👧🏻好中意食開心果,第一次聽到開心果用嚟做中式甜品,梗係要試試佢😆📷甜品店嘅裝修偏向中式風格,位置都幾闊落,坐得舒服🤗🍴開心果露💰HK$38✨推薦指數:7/10開心果露睇落隻色有啲假,好似油畫綠咁😆食落開心果味唔算重,口感比較稀,但又唔會太甜,可以一試🤗🍴 開心果糕💰HK$20✨推薦指數:6/10開心果糕切開咗4️⃣件,每件都好Q彈咁😍食落涼浸浸,口感彈牙,但係唔多食到開心果味,似係食緊件甜甜哋嘅糕點🤣建議試返其他味嘅糕點好過🫣🍴雞蛋合桃糊💰HK$42✨推薦指數:7/10合桃糊好香,飲落口感好濃好rich,合桃味幾出,幾好食😋可惜隻蛋唔好食🤣建議就咁嗌合桃糊好過😆
📍「蘭苑饎館」- 太子

今次食食食之旅黎到太子😌

📷甜品店嘅裝修偏向中式風格,位置都幾闊落,坐得舒服🤗

🍴開心果露
💰HK$38
✨推薦指數:7/10
開心果露睇落隻色有啲假,好似油畫綠咁😆
食落開心果味唔算重,口感比較稀,但又唔會太甜,可以一試🤗

🍴 開心果糕
💰HK$20
✨推薦指數:6/10
開心果糕切開咗4️⃣件,每件都好Q彈咁😍

🍴雞蛋合桃糊
💰HK$42
✨推薦指數:7/10

2022-05-28 496 浏览
呢間在太子屹立多年既「無限斜棟」食店 — 涼茶鋪/糖水鋪/粉麵店。無論涼茶/糖水/粉麵 都非常出色。今次重點推介佢地既南乳豬手,接近兩年冇食,再幫襯,完全冇退步。$100碟,一碟有6件,炆得好入味,豬皮和肉好軟,但又保持到咬口,啖啖骨膠原,好正。臭草綠豆沙,好耐都冇食過咁足料既綠豆沙,我叫左凍既,食落透心涼,少許甜味,清熱解毒,食到傳統中式糖水鋪既味道。#蘭苑饎館 #涼茶舖 #中式糖水 #粉麵 #南乳豬手 #臭草綠豆沙 #太子 #太子美食 #疫情下的日常

• 芝麻糕
2022-05-17 443 浏览
去食米芝蓮推介👍🏻食開心果補開心食核桃補補腦子係糊無誤成碗好杰一路食一路舔匙羹😛開心果糕同椰汁紅豆糕都好味滿足😚係健康的味道係足料既感覺#唯有食是最治癒的
去食米芝蓮推介👍🏻
係健康的味道
係足料既感覺

#唯有食是最治癒的
2022-05-13 589 浏览
🍡🤔大家估吓呢碗係乜嘢?佢個樣成碗「鬼口水」咁喎⋯到底係綠茶?艾草?定係Wasabi呢?通通都唔係!呢碗係開心果糊呀!🥰😳😯芝麻糊杏仁糊大家就成日食啦,有冇人食過開心果糊呢?想試嘅話就可以去蘭苑饎館試吓啦!。開心果糊$36佢同芝麻糊一樣非常之傑身,而且非常之順滑,熱辣辣飲落去非常舒服😌。開心果味亦都好濃郁,每一啖都湧入嚟咁樣!但因為口感同脆卜卜嘅開心果唔一樣,所以增添左一啲刺激同特別。另外呢一度仲有開心果糕賣㗎!$20件大家可以試吓。價錢:$36地址:蘭苑饎館 (太子)太子西洋菜北街318號集賢樓地舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #美食推薦 #美食達人 #好食
🍡🤔

通通都唔係!呢碗係開心果糊呀!🥰😳😯

。開心果糊$36
開心果糊

另外呢一度仲有開心果糕賣㗎!$20件大家可以試吓。

價錢:$36
地址:蘭苑饎館 (太子)
太子西洋菜北街318號集賢樓地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #美食推薦 #美食達人 #好食 #食好西 #開心果 #pistachio
2022-03-26 537 浏览
🌝開心果糊$38咪比佢啲青bb嘅顏色嚇親啊!佢係天然冇添加任何人造色素/香料㗎!顏色咁綠其實係因為用咗伊朗開心果,食落有淡淡嘅開心果味,亦唔會太甜,質地亦非常濃稠,飲落好順滑,喉嚨C伏非常👍🏽食完真係好開心😆👍🏽p.s.本來🤰🏻仲想試埋佢開心果糕,可惜依家老闆全部整哂大大底嘅賀年糕點,暫時冇細件裝賣🥲唯有等下次😆
🌝開心果糊$38
咪比佢啲青bb嘅顏色嚇親啊!
佢係天然冇添加任何人造色素/香料㗎!
顏色咁綠其實係因為用咗伊朗開心果,
食落有淡淡嘅開心果味,亦唔會太甜,
質地亦非常濃稠,飲落好順滑,
喉嚨C伏非常👍🏽
食完真係好開心😆👍🏽

p.s.本來🤰🏻仲想試埋佢開心果糕,
可惜依家老闆全部整哂大大底嘅賀年糕點,
暫時冇細件裝賣🥲唯有等下次😆
2022-03-26 751 浏览
< 蘭苑饍館 > 呢間中式糖水舖已經開業超過40年,仲連續8年攞到米芝蓮😎小編好鍾意開心果~ 得悉呢到有開心果糊就黎試喇😝————————————- 開心果糊 $38 -呢到既開心果糊係用伊朗🇮🇷既開心果~ 非常青BB帶少少深綠色🥳 質地方面少少綢身,食落口會有頗香既開心果味~~ 不過食多幾口就開始麻木左🤣 甜度適中幾特別!————————————- 補腦核桃糊 $37 -核桃糊厚身都幾滑幾香~感覺相對上呢碗比起開心果更濃郁😆 甜度同樣適中🥰————————————評分:7.2/10地址:太子西洋菜北街318號集賢樓地舖營業時間:12:00-21:00#蘭苑饍館 #太子 #太子美食 #太子必食 #太子糖水 #太子甜品 #美食博客 #香港美食 #開心果糊#中式糖水 #hkfood #hkfoodie #hkfoodshare #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodstagram #🐷🐤甜品 #🐷🐤太子
< 蘭苑饍館 >

- 開心果糊 $38 -

- 補腦核桃糊 $37 -

評分:7.2/10
地址:太子西洋菜北街318號集賢樓地舖
營業時間:12:00-21:00

2021-12-12 966 浏览
之前上網睇到有人食綠色的糖水,好特別,原來係開心果糊,真係好少見,平時食芝麻糊就食得多,於是決定試吓,星期日下午的五點幾,這個時間應該唔係好多人食糖水吧,果然不用等就有位,本身仲怕洗唔洗等位,叫了招牌開心果糊$36,見餐牌寫住係用伊朗嘅開心果製,開心果糊好快上枱,外表果然好綠😂,好特別,唔知食落去咩味呢,伸個頭埋去就聞到淡淡開心果味,磨到好滑,唔會有一舊舊嘅現象,真正嘅開心果味,感覺無咩特別加好多糖,唔會死甜,感覺幾特別,食完都唔覺有罪惡感.
2021-12-06 719 浏览
這間店想試好耐了,因為朋友介紹這間名物「開心果糊」上次22:00來到已關了門,今次食完晚飯 9秒9沖過來食🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️「開心果糊」外貌顏色出眾,食落真的有開心果味🤣😂「芝麻糊」未食已有芝麻香👍🏻 好香滑感😋「蛋白杏仁茶」熱熱的杏仁茶,滑滑的蛋白,配上後十分香滑有口感🤩「芝麻糕」好香芝麻味,糕點軟軟的👍🏻👍🏻備註:🔺整體所有甜品都唔甜👍🏻👍🏻🔺店員有禮,仲專登為我們講解開心果糊的開心果產地🤣😂

「開心果糊」外貌顏色出眾,食落真的有開心果味🤣😂
「芝麻糊」未食已有芝麻香👍🏻 好香滑感😋
「芝麻糕」好香芝麻味,糕點軟軟的👍🏻👍🏻

備註:
🔺整體所有甜品都唔甜👍🏻👍🏻
🔺店員有禮,仲專登為我們講解開心果糊的開心果產地🤣😂