2014-01-14 2336 浏览
今天和友人在上環拍照,拍完後途經中環蘭芳園,因為電視常見有飲食節目介紹,於是入內想試試該店食物。入內後,整店水泄不通,被迫搭枱。剛坐下,伙記便急忙要我們下單,而且一直催促,態度悪劣!點了兩個咖咉多士和一杯招牌絲襪奶茶,一試之下,咖央多$20@1並沒甚麼特別,大為失望。而熱絲襪奶茶$17也只得「香」字,入口味道很苦,非常失望。試一次就夠,伙記態度差,環境不舒適,食物質素也一般!唯一勉強可贊就只有奶茶香味。

而熱絲襪奶茶$17也只得「香」字,入口味道很苦,非常失望。
2014-01-14
  • 絲襪奶茶
2013-12-27 2082 浏览
久聞其名,所以特登去幫襯,去到時間大概5點幾,唔係繁忙時間,所以唔洗排隊。叫左:豬扒包,軟包賣晒轉左脆包,味道一般,豬扒好細塊。奶油西多,炸得幾脆,幾好食。絲襪奶茶,頭個幾啖幾好飲,係傳統既味道,不過當放左一陣之後淡左,因為太多冰。最好即刻飲晒...但係冇左慢慢品嚐既樂趣。服務:d哥哥仔個個都好nice,會同你吹水搞爛gag tim!總括黎講,今次既experience係滿意既,不過希望唔好再差落去。

叫左:
豬扒包
,軟包賣晒轉左脆包,味道一般,豬扒好細塊。

奶油西多
,炸得幾脆,幾好食。

絲襪奶茶

2013-12-23
2013-12-20 1753 浏览
衝著這裏的絲襪奶茶而來,坐下發現有最低消息,於是又另點了一個豬扒包。絲襪奶茶先到,色澤較深,加入兩匙糖,拌勻再喝。奶香和茶味平衡得很好,帶些微苦澀,口感綿滑,這裏以絲襪奶茶聞名不是沒原因的。豬扒包,包的邊緣微微考焦,豬扒尚算有肉汁,煎得香,合格但不算出色。
今日叫左個早餐,承惠$30 大元,除左杯奶茶keep到水準,大膽講句,其他野退步中。最基本的食物溫度,完全扣份! 番茄通粉湯是溫吞,上左檯要退返廢鬼事,加料仲大獲,照食!但以前(4-5年前) 的足料番茄薯仔湯,今天化學茄膏是主角!只有茄膏味。跟餐的脆豬是室溫,唔知係點解?係整好左無人出餐定點?室溫的豬仔包,跟"脆"是談不上的!!我真金白銀食個早餐,點解好似係屋企食早餐,阿媽一早整好晒,只係自己me more 令早餐攤凍晒咁樣?好失望…多左旅遊書推介,早市坐左一半是同胞自由行不是大晒!可持續的水準才是皇道!個ok是給杯熱奶茶的!

個ok是給杯熱奶茶的!

2013-11-09
$30 (早餐)
2013-10-25 1071 浏览
距離上次光顧蘭芳園已有數年日子,今早行山前先走過來打個白鴿轉,重溫一下從前的美味回憶。適逢公眾假期兼清晨時份,今趟不用冒著熾熱陽光排隊等位,而且還被安排坐在二人獨立桌子,免卻搭枱之餘位置又較寬敞。這裏的裝修還是老模樣,摺枱圓櫈、電風扇、格仔地磚......風味依舊。小店的早餐共有六款約售$30,另亦提供三文治或麵包類,價錢比坊間茶餐廳高。飛快地瞄了餐牌一遍,還是選擇較特別的蕃茄湯通,再配奶油豬仔及熱檸茶。蕃茄薯仔湯通心粉色彩繽紛,除了最吸引的鮮紅湯底外,還有橙綠黃三色雜豆襯托著。薯仔乃本人極之喜愛的食材,急不及待夾一塊入口品嚐,心裏立即大叫:「嘩!極之粉糯啊!」再試一啖泛紅的蕃茄湯,質地沒有過份厚身,味道自然酸甜適中,片片蕃肉更教人鍾愛,感覺清新健康又美味。通心粉雖不是大粒坑紋款式,但煮得軟硬剛好有彈性,沒有出現發脹過腍的劣態。單是這個湯底已拍案叫絕,加上大量的火腿絲,實在是綿上添花,只可惜份量略為太少呢!奶油豬仔包則完完全全教人失望,首先豬仔包的樣子不夠挺身,先讓顧客的食慾大打折扣。店方採用軟豬仔,送來時溫度只屬微微暖,外層明顯烘得不夠香脆,至於中心位置非常粗糙,簡直與鬆軟扯不上關係
1933 浏览

奶油豬仔包則完完全全教人失望,首先豬仔包的樣子不夠挺身,先讓顧客的食慾大打折扣。店方採用軟豬仔,送來時溫度只屬微微暖,外層明顯烘得不夠香脆,至於中心位置非常粗糙,簡直與鬆軟扯不上關係,可見麵包並非新鮮之物。奶和油塗得並不均勻,導致某些地方會過份甜膩,但有些地方卻絕無醬料可言。坦白說,很多茶餐廳都能做得更好。

熱檸茶以殘舊的塑膠杯盛載,單看茶色不算深沉出眾,初嚐味道有點清淡,但慢慢地發覺它會停留在口腔內,韻味悠長。由於茶味沒有過火的濃郁,亦免卻了惹人討厭的苦澀,配合四片酸酸的檸檬,反能帶出一些清新醒胃之感覺。素知這裏的奶茶大獲好評,只可惜本人不好此物,無福消受了。

瀏覽之前的帖子,發現不少食家均認為店子的侍應態度不佳,幸好今次卻沒遇上此情況,反而覺得他們頗為親切,而且亦肯解答顧客問題,莫非是我好彩還是他們心情好呢?
$30 (早餐)
2013-10-18 1461 浏览
蘭芳園不是第一次到訪,中環午膳時間,必定全店滿座,而且還有一條長長的隊伍圍在店外。它出名的原因不單是歷史悠久的名字,鎮店之物也不能輕視!但我更欣賞的是這店舖員工的服務態度。要知道返工的上班族壓力很大哩,尤其是在中環這個國際金融地區。經過一輪忙碌的早上,終於到了稍為可以休息的時間,當然不想有黑面的對待啦!蘭芳園的員工給人一種樂在工作中的態度,須知每人都要為生活搵食,返工搵錢是必然的!但與其已選擇工作,何不開開心心呢?這是一種態度問題。每天都有一條長長的人龍在店外,不單是打工仔,更有聞名而來的旅遊人士。今天亦多來一群中學生哩!好熱鬧唷。。食物種類頗多,出名如各式撈丁,豬仔包,西多士等。亦有鴛鴦鬼佬炒飯,叉燒蛋飯任君選擇。價錢在中環區屬一般,大致都要五十元左右!經過心中篩選過後,決定點一個心多多撈丁 $46,適合每樣都想試的我心多多撈丁由雙蛋,雞翼,五香肉丁組成。今次這碗略嫌少了一點汁,所以味道有點淡和較乾!蘭芳園奶茶一向出名,有茶香亦不失奶味。最重要的是甜度剛好!被譽為最馳名的絲襪奶茶必定有它的原因奶茶雖然是香港的特色飲品,但要找到合自己口味的真是不容易!短短的中午休息時間,除了享受到一餐
心多多撈丁
凍奶茶

奶茶雖然是香港的特色飲品,但要找到合自己口味的真是不容易!
短短的中午休息時間,除了享受到一餐美食外,不外乎輕輕鬆鬆地休息,跟蘭芳園員工有説有笑地渡過後,打起精神應付下午的工作!!
题外话/补充资料: 大家都是打工族,不要經常黑口黑面對人!放輕鬆吧!
凍奶茶
2013-10-11 621 浏览
工作諸事不順,連午飯時間都錯過了,胃部此刻也要罷工,無法吞下一整個午餐,一客豬扒包和一杯紅豆冰就剛好足夠。自政府最近修改了商品說明條例,聽說如果食物與餐牌上的圖片不相附,大可要求店主再做。 如果是真的,我想蘭芳園的所有豬扒包都一定要重做。照片上的豬扒很厚切,而且體積十分大,可外露於漢堡包外。 但當待應送上豬扒包時,我頓時呆住了。 豬扒大概只有5mm的厚度,沒有任何配菜,只有蕃茄醬。 如此扁平的一個包,如果不是切開了才上枱,我大概會以為我點錯了淨包。 味道並沒甚麼特別,算不上甚麼招牌菜,自家製也能做到此水準。 紅豆冰的味道算是不過不失,不過紅豆的份量比預期中少,不夠過癮。 一個豬扒包和一杯紅豆冰盛惠40元,離物有所值還有一大段距離。用餐途中,發生了一件不愉快事件,令我以後都不再想去蘭芳園。 話說我只是一人在用餐,同桌還有其他人,包括同是獨自用餐的OL、一對外國夫婦和幾個內地女生。 在我差不多吃完的時候,突然聽到待應大聲呼喝。 當時我不以為然,誰知那呼喝聲持繼,我才發現待應是在用普通話呼喝著我。 我又呆了一下,明明我點都食物都送上了,待應要和我說甚麼。 後來他解釋以為我是點了別的東西云云,
紅豆冰的味道算是不過不失,不過紅豆的份量比預期中少,不夠過癮。 一個豬扒包和一杯紅豆冰盛惠40元,離物有所值還有一大段距離。用餐途中,發生了一件不愉快事件,令我以後都不再想去蘭芳園。 話說我只是一人在用餐,同桌還有其他人,包括同是獨自用餐的OL、一對外國夫婦和幾個內地女生。 在我差不多吃完的時候,突然聽到待應大聲呼喝。 當時我不以為然,誰知那呼喝聲持繼,我才發現待應是在用普通話呼喝著我。 我又呆了一下,明明我點都食物都送上了,待應要和我說甚麼。 後來他解釋以為我是點了別的東西云云,雖然他有道歉,但這樣不明不白被人呼喝讓人很不爽,難道不能禮貌一點嗎? 就算店裡的生意長做長有,也不應該用這種態度對待客人。
2013-09-29 146 浏览
       对兰芳园的情感其实挺复杂的,记得搜索香港美食的时候,无论是书本还是网络,都会提到“兰芳园”这个名字,它的镇店之宝就是丝袜奶茶,全因它家是丝袜奶茶创始店。       2009年,我第一次慕名而去,很小的一家店,坐下便毫不犹豫地点了丝袜奶茶,茶味比较重,喝下去喉咙蛮舒服,很奇怪,喝的时候就觉得OK,并没有给自己带来太大的震撼,但是一走出店,却又开始怀念起它的味道,从那时起就对兰芳园留下好印象。当时还点了个猪扒包,记得当时对它的印象超好,咬下去是“肉味满口,却不觉油腻”。 2009年,我对它充满好感。       2011年,我再次来到兰芳园,同样点了丝袜奶茶和猪扒包,可是味道却截然不同,觉得很一般,没有当初的惊喜感,同行的朋友还说:“我真吃不出它有这么大名气的味道。”确实很失望,到底是它变了还是我要求高了?       2012年,我又走进兰芳园,通粉的味道就跟普通茶餐厅差不多,不好不坏,西多士有两种,一种是烘底的,一种是炸的,烘底没啥特别,炸的容易腻。       在兰芳园的体验有好有坏,可是后两次的追寻也找不回第一次吃的感觉,所以我想我要暂别兰芳园一段时间,等到哪天,美
       在兰芳园的体验有好有坏,可是后两次的追寻也找不回第一次吃的感觉,所以我想我要暂别兰芳园一段时间,等到哪天,美味重回,I will be back
2013-09-19 194 浏览
蘭芳園, 大名鼎鼎, 只要在中環行過, 有誰不識?! 現在更加是多家分店, 其門如市, 想一親奶茶香澤的香港人或非香港人越來越多。老實說, 我到過尖沙咀及上環信德的分店, 發覺都不怎麼樣, 而蕃茄湯通更是有燶味的。不過回到了中環街上, 老鋪感覺可能會更好。有陣時, 他們都有著"唔打得都睇得"的心理, 老鋪老樣子心理上總是好一點。不過, 我相信以蘭芳園這樣已完全進入企業化管理的, 我相信也分不到兩樣。作為一家茶檔, 賣相極重要, 有老鋪樣子的總是有點優勢。其實鋪頭就在茶檔入面, 然而外面的茶檔一向都成了龍友, 旅客, 雜誌人士的必影之地。看相中女士們都在這留連, 擺甫士就知道啦!店內, 一進門口收銀處頭頂, 好一個"正大光明"式牌匾寫著"絲襪奶茶, 芬香醇滑"八個大字。但不知是我識字太少, 還是送贈者刻意隨性, 那個"醇"字, 少了一橫吧!!如要外面排長龍, 入面當然座無虛席吧! 不過整體還不算坐得太逼, 可是不要想可以一個位坐, 一個位放袋吧!!奶茶, 奶色甚靚, 棕啡色不太深, 亦不淡白。茶香上桌時也可感受到, 可是並不如Earl Grey的香味強勁, 只是有點濃醇。入口算是滑, 亦
奶茶, 奶色甚靚, 棕啡色不太深, 亦不淡白。茶香上桌時也可感受到, 可是並不如Earl Grey的香味強勁, 只是有點濃醇。入口算是滑, 亦有茶香, 不過後勁味道與香滑感還是不足。對很多人來說, 這個已可叫過關了, 但相比不少澳門舊檔, 這個還是可期望多一點。
辣口豬扒豬, 算是後起的食品。整體來說, 豬扒都算脆, 但是瘦肉比例太多, 豬扒沒有了脂香, 感覺比較乾。不過麵包卻不錯, 雖不如澳門式的脆口豬仔包, 但是軟淋而帶香的舊式漢堡包, 已叫不錯, 經烘過之後, 感覺更好。
最後來了一個西多士, 這個西多士還都是一般上蛋漿炸的。不過炸鑊處理不錯, 上漿成形而薄, 麵包依然軟淋, 但外有脆口。加上牛油及糖漿, 切下, 糖漿慢慢入滲白色的麵包中。而且麵包內在亦藏著甜香而幼滑的花生醬, 甜味花生香脆香加軟綿, 共冶一爐!!

總而言之, 雖然蘭芳園已進入企業化階段, 出品應該沒兩樣, 但心理上還是會比較喜歡來這一家。最少裝潢味道與歲月痕跡都比其他的好吧! 味道? 我相信是心理大於一切吧!!
2013-09-18 1929 浏览
I was craving for some instant noodles so came here randomly.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Instant noodles with chicken steak:I had no expectations because my first visit at TST branch was crap.When the noodles arrived, you could see the chicken had been fried so I was expecting dry chicken, but it was actually still soft and juicy.The chicken skin was crispy too.The noodles were done just right and were still springy but the sauce was not evenly tossed into the noodles because towards the bottom, it g
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The noodles were done just right and were still springy but the sauce was not evenly tossed into the noodles because towards the bottom, it got saltier.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $46 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] Better than my previous visit [b]MSG levels:[/b] slight [b]Napkins provided:[/b] no [b]Portion sizes:[/b] reasonable [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] no [b]English Menu:[/b] no [b]Air Conditioning:[/b] Yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2013-08-27 98 浏览
八月六日 (星期二)是日走上結志街覓食,平日常見長長人龍的蘭芳園外竟然沒了貪快貪方便,就走進店子架架妹的午飯時間非常短,真是什麼都要快快快!白色的龍蝦汁味道如忌廉汁般如不看多餐牌一遍也忘了這是龍蝦汁蟹籽份量少,與雞扒好像有點不夾雞扒質地嚡口,整體也不合格喇沙湯來得很清淡,質素一般豬扒算是最滿意的一款,入口挺鬆軟奶油豬仔包算是鎮店之寶,可惜也不見得好,煉奶少得可憐外層也不香脆,與快餐店吃到的無異,真令人大跌眼鏡就是連以為最靠得住的凍奶茶也很不濟,沒半點茶味凍檸茶亦然,只得一個酸字,甚失望的一頓午餐與友人談起蘭芳園,大家也異口同聲說水準差了很多老店,不濟!
八月六日 (星期二)
是日走上結志街覓食,平日常見長長人龍的蘭芳園外竟然沒了
貪快貪方便,就走進店子
架架妹的午飯時間非常短,真是什麼都要快快快!
龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁
白色的龍蝦汁味道如忌廉汁般
如不看多餐牌一遍也忘了這是龍蝦汁
蟹籽份量少,與雞扒好像有點不夾
雞扒質地嚡口,整體也不合格
豬扒喇沙米粉
喇沙湯來得很清淡,質素一般
豬扒算是最滿意的一款,入口挺鬆軟
奶油豬仔
奶油豬仔包算是鎮店之寶,可惜也不見得好,煉奶少得可憐
外層也不香脆,與快餐店吃到的無異,真令人大跌眼鏡

就是連以為最靠得住的凍奶茶也很不濟,沒半點茶味
凍檸茶亦然,只得一個酸字,甚失望的一頓午餐

與友人談起蘭芳園,大家也異口同聲說水準差了很多
老店,不濟!
2013-08-06
2013-08-12 215 浏览
早已聽聞蘭芳園的奶茶十分香滑,今天決定一試。可能是因為星期六的緣故,人較多,當中大部分也是遊客。不過慶幸等了一會兒便有位,不然在三十多度下,必會中暑。餐廳內不大,大家都是搭枱,比較擠逼。不過這也是舊式餐廳的特式之一吧?!坐下立刻叫下這裡的名菜,蔥油雞扒撈丁開頭以為很普通,但原來食落很滋味。雞扒煎得十分香脆和入味,連本身不吃雞皮的我,也不禁咬了兩口雞扒也十分嫩口,加上蔥油會令人開胃的感覺,整個配搭十分新鮮。全部食物撈在一起的話,真的會有愈吃愈想吃的感覺。唯一美中不足的是,份量略少,女孩子會剛好,但男孩只吃這個的話,應該不夠飽。咖吷西多士,咖吷味不太突出。我覺得這與普通西多士分別不大。西多本身較鬆軟,用刀切開時,兩塊包容易分開,令到中間的醬料跌出。咬下去時,油分較多,幸而有蜜糖醬輔助,減去部分油膩之感覺。最後便是最期待的奶茶(跟餐),第一口喝下時,發現比預期中好喝。茶與奶的比例剛好,茶不會太多而令到其變苦,奶也不會因過多而變得過甜。不愧是鎮店之寶,奶茶十分香滑,沒有半點茶渣,喝下真的會令人精神爽利。香港舊式餐廳不多,對於這此充滿地道風味的餐廳,真的要好好保留。到蘭芳園進食,不但是吃它的名菜
早已聽聞蘭芳園的奶茶十分香滑,今天決定一試。
坐下立刻叫下這裡的名菜,蔥油雞扒撈丁
撈丁

西多

香港舊式餐廳不多,對於這此充滿地道風味的餐廳,真的要好好保留。到蘭芳園進食,不但是吃它的名菜,還有感受它的"老"味和情味。然而以茶餐廳來說,這裡食物的價錢略為昂貴,故相約同件到這分擔會較好,也能多點幾樣食物。

2013-08-10
撈丁
  • 絲襪奶茶
2013-07-11 1141 浏览
話說星期6同女朋友過開中環(因為好日都唔會過去的)當然要去搵D好野食下啦咁我女朋友就建議不如去食蘭芳園啦(真係失禮~本人真係未食過 -_-")於是就去左果度一去到我見到個門口檔已經覺得好有風味搞到我仲以為要坐街邊食tim點知原來有得坐入去既~裡面真係人頭湧湧呀~不過又好彩喎,我地入到去就岩岩有位坐因為已經餓到死既關係~所以第一時間叫野食需然我已經知道呢道有咩最出名,但係都要拎個Menu望下既原來都幾多野食架喎,仲有飯食tim不過其實望下D價錢,呢間野都算唔平無計~鬼叫呢度出名!野食未到周圍望望啦~除左見到好多人之外D牆上面貼左好多校長既舊舊舊CD Poster係度喎呢度到底同校長有咩關係呢???第一樣到既呢個咖央西多咁樣睇落去同普通西多無咩分別但係食落去之後就發現裡面果層咖央好香而且唔係太甜同一般既花生醬比係幾特別既!跟住就到主角出場喇!蔥油雞扒撈丁講起撈丁其實係唔同既地方都有食過尖沙咀既芝士撈丁都好讚架!講返呢個先!佢蔥油既味道好香~我本身都好鐘意食蔥岩晒我~再配埋佢個汁~真係好好味佢唔係普通既鼓油~應該係佢地既秘方黎既再配埋塊外脆內嫩既雞扒真係無得輸呀!至於呢個心多多撈丁都有佢既特
話說星期6同女朋友過開中環
(因為好日都唔會過去的)
當然要去搵D好野食下啦
咁我女朋友就建議不如去食蘭芳園啦
(真係失禮~本人真係未食過 -_-")
於是就去左果度
一去到我見到個門口檔已經覺得好有風味
搞到我仲以為要坐街邊食tim
點知原來有得坐入去既~
裡面真係人頭湧湧呀~
不過又好彩喎,我地入到去就岩岩有位坐
因為已經餓到死既關係~所以第一時間叫野食
需然我已經知道呢道有咩最出名,但係都要拎個Menu望下既
原來都幾多野食架喎,仲有飯食tim
不過其實望下D價錢,呢間野都算唔平
無計~鬼叫呢度出名!
野食未到周圍望望啦~
除左見到好多人之外
D牆上面貼左好多校長既舊舊舊CD Poster係度喎
呢度到底同校長有咩關係呢???
傳統咖央西多士
第一樣到既呢個咖央西多
咁樣睇落去同普通西多無咩分別
但係食落去之後就發現裡面果層咖央好香
而且唔係太甜
同一般既花生醬比係幾特別既!
蔥油雞扒撈丁
跟住就到主角出場喇!
講起撈丁其實係唔同既地方都有食過
尖沙咀既芝士撈丁都好讚架!
講返呢個先!
佢蔥油既味道好香~我本身都好鐘意食蔥
岩晒我~
再配埋佢個汁~真係好好味
佢唔係普通既鼓油~
應該係佢地既秘方黎既
再配埋塊外脆內嫩既雞扒
真係無得輸呀!
心多多撈丁
至於呢個心多多撈丁都有佢既特色
麵附其名!岩晒心多多既人
一個麵,有蛋,有雞翼,有五香肉丁
同頭先果個有d唔同
呢個個麵無咁多汁既
佢係利用五香肉丁既味道佢做個靈魂
D雞翼就一般啦~ok既

總括值得一試!
以茶餐廳計,價錢我覺得.......有d偏貴
不過可能一分錢一分貨既!
题外话/补充资料: 呢度d姐姐都算有禮貌~因為有d好忙既餐廳,有唔憂做既時候,態度會較差,但係呢度ok!
2013-07-06
傳統咖央西多士
  • 心多多撈丁
2013-06-14 49 浏览
兰芳园是现存的历史最悠久的香港茶餐厅,我去过好几次。总店总是人满为患,经常需要等位,里面很多人和我一样是内地游客。我还是点金牌猪扒包套餐,猪扒包加奄列加热丝袜奶茶。这里的丝袜奶茶很受其他内地游客的欢迎,确实,这家是丝袜奶茶的始创者。不过,我感觉,这里的奶茶味道是最传统的,却不是最好喝的,可能是因为我在深港两地喝了太多港式奶茶有关。不过,这就好,我就是要来尝试一下岁月积淀的味道的,目的已经达到了。要45块港币,还是有点贵。
丝袜奶茶(热)
金牌猪扒包
奄列

2013-02-15
丝袜奶茶(热)
金牌猪扒包
奄列
2013-05-18 36 浏览
已經好耐冇黎過啦...記得以前讀書嗰陣, 成日都會同個同學仔專登黎食呢度嘅「撈丁」同埋「西多」~~~但自從出左黎做嘢, 一來唔喺中環番工, 二來又已經冇再同嗰個同學仔聯絡, 所以就少左黎啦...今日收早, 同個同事講起想去番呢度食嘢, 原來佢未黎過架~!「咁出名都冇黎過??」黎到已經差不多六點了, 一入到去, 裝修冇變, 一桌一椅, 收銀櫃檯, 全部都冇變過...幾乎同以前一樣....會唔會物是人非, 連啲嘢食都唔同左??叫番我最鍾意食嘅兩樣嘢食先~~~蔥油雞扒撈丁~~~賣相: 同以前差唔多, 塊扒差唔多size, 但係椰菜好似少左....味道: 同多年前冇變, 一樣咁好味, 好似仲冇咁咸....(以前仲覺得蔥油放得太多, 太咸) 價錢: 係貴左嘅~! (以前幾錢已經唔係幾記得, 所以貴左幾多係....唔知嘅~!)咖吷多士~~~以前我唔知咩係「咖吷」,直至當年個同學仔帶我黎呢度食, 我至知道咩係「咖吷」~~第二度嘅咖吷多士我係唔食架, 唯獨是呢度嘅咖吷多士, 我就一定會幫襯~~呢度嘅咖吷唔會搽得特別多, 我食過出面嘅咖吷多士, 一咬落去就「支」哂啲咖吷出黎, 我就唔係咁鍾意了。塊多士又
已經好耐冇黎過啦...

「咁出名都冇黎過??」
會唔會物是人非, 連啲嘢食都唔同左??

叫番我最鍾意食嘅兩樣嘢食先~~~
蔥油雞扒撈丁~~~

咖吷多士~~~

塊多士又唔會烘得好乾, 食落啲麵包邊都仲有脆嘅感覺, 好有口感~~
凍絲襪奶茶

出黎做嘢之後, 我戒左飲凍嘢了。(聽中醫講, 凍嘢對女仔唔好~~~)
但一場黎到, 冇理由唔飲凍奶茶架???
初初我有諗過叫「茶走」嘅, 但我真係好想拾回以前讀書黎食嘢嘅感覺, 所以我決定....
破戒!!!

一日咁多啦~~~

我之所以咁鍾意飲呢度嘅凍奶茶, 完全係因為佢真係沖得一啲都唔澀, 茶同奶嘅份量恰到好處
就算擺耐左, 啲冰融左, 凍奶茶都唔會變凍奶水...
仲有一樣就係...

佢哋用啲冰唔會好大粒,咁就唔會奶茶少過啲冰啦~~

食緊嗰陣, 我喺度諗....

唔知當年嘅同學仔, 畢左業之後, 仲有冇帶吓其他朋友仔黎食「撈丁」同埋「多士」呢??
有嘅話, 佢又會唔會諗起我呢...??

「想回到過去...試著抱你在懷裡....
羞怯可憐帶有一點稚氣...」
题外话/补充资料: [i]呢度嘅營業時間, 係非常「有性格」架, 好似「唔休做」咁架~~ 我哋當日去到已經差唔多六點, 入面啲人已經好似執嘢, 拖地, 收工, 打烊架啦~~ 不過老闆都好好人, 做埋我哋生意~~~ 所以, 真係去食之前就要做定research了。[/i]
2013-04-24