2023-08-22 180 浏览
今日去左間中西合璧嘅茶記食晚飯🥣⭕️ 蒜蓉粉絲蒸蟶子 (配客飯)蟶子細細隻 有成十幾隻😳蒜蓉粉絲底 勁索汁 好入味 撈飯一流蟶子一啲沙都冇 好彈牙 唔會老😋客飯大大碗 毫不吝嗇👏🏻🔹跟餐加配蘇杭滿滿水果茶好足料 有火龍果/士多啤梨🍓/奇異果🥝/藍莓🫐/橙🍊etc茶底濃 好fresh🌱仲有舊檸檬裝飾🍋 可以打下卡😎⭕️ 炭烤羊架 (配薯條)好靚仔嘅羊架😍有三大舊 外層烤到好香脆 入口滿滿炭烤味切開好粉嫩 時間掌握得恰到好處 唔會太羶配菜包括翠玉瓜/粟米/雜菜/甘筍仔全部都好有炭烤味 正🤤🔹 跟餐茶走好夠熱 入口順滑 煉奶比例啱啱好 茶膽夠濃👍🏻⭕️ 士多啤梨梳乎厘班戟🍓🥞兩塊厚厚pancake 重蛋香😌仲配一球cream同生果粒夾埋黎食口感幾balance⭕️ 鮮果法式焦糖燉蛋面頭半條焦糖香蕉🍌好加分😍層焦糖唔會太厚 燉蛋幼滑都算幾大份同樣有少少生果粒中和甜度👍🏻
今日去左間中西合璧嘅茶記食晚飯🥣

⭕️ 蒜蓉粉絲蒸蟶子 (配客飯)
蟶子細細隻 有成十幾隻😳
蒜蓉粉絲底 勁索汁 好入味 撈飯一流
蟶子一啲沙都冇 好彈牙 唔會老😋
客飯大大碗 毫不吝嗇👏🏻

🔹跟餐加配蘇杭滿滿水果茶
好足料 有火龍果/士多啤梨🍓/奇異果🥝/藍莓🫐/橙🍊etc
茶底濃 好fresh🌱
仲有舊檸檬裝飾🍋 可以打下卡😎

⭕️ 炭烤羊架 (配薯條)
好靚仔嘅羊架😍有三大舊

層焦糖唔會太厚 燉蛋幼滑
都算幾大份
同樣有少少生果粒中和甜度👍🏻

2023-08-21 163 浏览
有時候工作太忙,收工遲了想去旺角吃點東西,都很難。發現現在餐廳都收得好早。發現蘇杭是意外,以為沒飯吃的時候,轉過彎就看到了。膽粗粗就進去點餐!意外地發現這間餐廳晚上也有很多選擇,而且吃了意粉跟甜點都很好吃居然給我發現有天使麵,立即點了味道不錯!軟殼蟹粉皮略嫌厚了一點,不過整體不錯,沒有腥味!即炸也是熱辣辣的!朋友點了一個招牌撈麵跟焗豬扒飯也是很好吃的!甜點很大一份!水果也很新鮮!有像在日本班戟店吃的味道!有點驚喜
有時候工作太忙,收工遲了
想去旺角吃點東西,都很難。
發現現在餐廳都收得好早。
發現蘇杭是意外,以為沒飯吃的時候,
轉過彎就看到了。
膽粗粗就進去點餐!
意外地發現這間餐廳晚上也有很多選擇,
而且吃了意粉跟甜點都很好吃
居然給我發現有天使麵,立即點了味道不錯!
朋友點了一個招牌撈麵跟焗豬扒飯也是很好吃的!
甜點很大一份!水果也很新鮮!
有像在日本班戟店吃的味道!有點驚喜
2023-08-18 140 浏览
🧳啱啱係台北番黎☺️梗係要即刻約呢個超愛鳳梨酥嘅朋友出嚟攞手信啦🎁新鮮嘅鳳梨酥賞味日期唔會太長📅所以我哋今晚係旺角交收😅順便食埋個飯嚕🥳❤️無計劃嘅我哋見到呢間餐廳🍴見咁啱又🈶️位🪑我哋二話不說就爭取時間入咗去開餐☺️餐廳裝修乾淨又光暗👍仲有好多卡位💯坐得舒服😌🐷炭燒西班牙黑毛豬鞍架 🌈呢個炭燒西班牙黑毛豬鞍架做得非常之出色🔥西班牙黑毛豬鞍扒厚切👍肉質軟腍💯入口鬆化🐷估唔到咁高水準呀🥳🍝墨魚汁海鮮意大利粉 🌈上枱個陣見到隻大蝦已經心心眼嚕🦐仲🈶️青口、蜆同埋兩隻去咗殼嘅蝦肉🍤配埋墨魚汁意粉🍝唔錯喎👍🌿唐揚豆腐🌈呢個小食好出色呀👍估唔到呢度食物款式多仲咁正呀💯唐揚豆腐外脆內軟🔥不🉐️了🥳🥞藍莓芝士梳乎厘班戟 🌈驚喜位嘅梳乎厘班戟🥞仲有好多口味可以選擇添💯我哋今晚揀咗藍莓芝士梳乎厘班戟❤️剩係䏲賣相已經知佢好鬆軟好好食😋一定要留肚食呀🥳🧋藍莓燕麥奶茶 🌈第一次飲藍莓燕麥奶茶☕️將來佢哋加埋一齊之後😋入口味道好香藍莓味🫐幾特別🉐️🥤蘇杭滿滿水菓茶🌈好大杯水菓茶😍裡面仲🈶️好多新鮮嘅生果🍊🍑🥭🍍🫐🍐茶底味道夠清新😋呢杯好推介喔🥳

🐷炭燒西班牙黑毛豬鞍架

🍝墨魚汁海鮮意大利粉

🌿唐揚豆腐

🥞藍莓芝士梳乎厘班戟

🧋藍莓燕麥奶茶

🥤蘇杭滿滿水菓茶

2023-08-12 181 浏览
今日阿公約咗舅公🤪行行下見到呢到舅公又幾歡喜個格局就入去啦!初初以為類似高級茶記果種🙈就係茶記食物🍛Cafe裝潢🕌睇睇下餐牌 又有D出奇位啵🤩呢到雖然都以茶記食物做藍本但又會加咗Cafe本色落去仲做咗一D特色食物😏例如會有煲仔公仔麵🥘 窩夫🧇梳乎里🥞等等而且又會有D西餐 比如意粉🍝沙律🥗所以阿公都花多眼亂 全部都想食🤣餐廳裝潢又有D似日系嘅風格淺木、白色為主 加埋一D深綠色植物做襯托坐底已經好舒服嘅感覺😌如果繁忙工作之後嚟呢到食野都係舒壓嘅好地方🧘🏻‍♂️
今日阿公約咗舅公🤪
行行下見到呢到
舅公又幾歡喜個格局就入去啦!

初初以為類似高級茶記果種🙈

例如會有煲仔公仔麵🥘 窩夫🧇梳乎里🥞等等
而且又會有D西餐 比如意粉🍝沙律🥗
所以阿公都花多眼亂 全部都想食🤣

餐廳裝潢又有D似日系嘅風格
淺木、白色為主 加埋一D深綠色植物做襯托
坐底已經好舒服嘅感覺😌
如果繁忙工作之後嚟呢到食野
都係舒壓嘅好地方🧘🏻‍♂️

2023-07-18
2023-08-07 122 浏览
星期一下午5:00左右,見個個時間冇咁多人食晚飯,就即刻入去搵位坐,平時晏晝成日冇位,服務員就叫我地坐卡位,見到個餐牌,好多款我都好想食,上次已經食左個蝦仁叉燒飯,好好食。今次叫左個茄汁海蝦意粉,講真,佢嘅味道同某啲價錢比較高尚嘅餐廳質素係一模一樣,就係可以再去食過。價錢經濟。
蕃茄汁海蝦意粉
2023-07-31
蕃茄汁海蝦意粉
約左朋友仔旺角睇戲,想平價醫肚,去左豉油街覓食。果個範圍都有好多冰室但係我地中意蘇杭冰室,因為佢裝修好靚,係保留冰室/茶餐廳果啲卡位架局,但裝修同埋燈光係cafe型 🥰,仲好綠,好多我中意既物~嘻嘻~加分 🥰😗餐牌好多選擇!中式西式應有盡有,款式中高檔但價錢平民得很!入邊係啲好nice 姨姨,會推介野食,又會俾意見俾客人,例如我地呢個見到太多選擇而有困難既人~哈哈!先嗌左杯~*🩷蘇杭滿滿水果茶 🍹完全無呃人,杯水果茶真係有成半個杯都係水果呀,仲要係有大大粒藍莓🫐,士多啤梨🍓,菠蘿🍍火龍果。。 唔知有冇數漏😂,好震驚係真係用新鮮非罐頭生果,仲要係咁大份量!主食只係叫左一個, 因為小食太吸引哈哈~*🩷蒜片辣椒帶子意大利粉🌶️ - $118意粉好入味~😋帶子新鮮香煎,蒜片🧄同椒片吊出鮮味,簡單唔花巧亦都無成口味精感。😋👍小食嗌左*🩷黃金咸蛋雞翼 - $48 4 隻超正呀!真係不得了。生炸超脆,同埋真係有鹹蛋黃,鹹香入味,好新鮮炸,咬落去啲熱油湧出~哈哈好邪惡好正呀!!*🩷天婦羅炸魷魚鬚 -$48又係熱辣辣,香脆可口大大碟,同一般唔同既係啲魷魚係食到有小小咖哩味,新鮮易咬。最後甜品叫左期間限定~
約左朋友仔旺角睇戲,想平價醫肚,去左豉油街覓食。

先嗌左杯~
*🩷蘇杭滿滿水果茶 🍹

主食只係叫左一個, 因為小食太吸引哈哈~

*🩷蒜片辣椒帶子意大利粉🌶️ - $118

小食嗌左
*🩷黃金咸蛋雞翼 - $48 4 隻

*🩷天婦羅炸魷魚鬚 -$48

最後甜品叫左期間限定~

*🩷宇治抹茶梳乎厘班戟 -$88
好大碟呀~兩個pancake,然後舊cream 又係超大舊好厚實~好闊佬 😂
震騰騰pancake,濃濃🍵抹茶醬,加上🫘紅豆同埋抹茶蕨餅,我覺得4個人分都得。😅😅

甜品menu 上仲有好多癲覆冰室的選擇,下次係旺角唔需要再排糖水甜品店啦,直接黎呢度都得。😋😋😋
天婦羅炸魷魚鬚
蒜片辣椒帶子意大利粉
2023-08-03
天婦羅炸魷魚鬚
蒜片辣椒帶子意大利粉
2023-08-01 120 浏览
冰室食到西餐廳的水準,兩個人由頭食到尾,食埋甜品好開心,環境又十分明亮,今晚有驚喜呢。人均:$202.5.晚餐A-香煎牛柳配燒汁茄子擺盤精美,香草點綴在碟邊,牛柳非常有厚度,十分驚喜,店員說即叫即整,需時20分鐘,即刻明白了,牛柳香嫩有肉汁,啖啖肉,意粉不是普通簡單白灼上台,是用牛油和少許香料炒一炒,而燒茄子好好食,連翠玉瓜都好正!.蒜片辣椒帶子意粉香辣滋味,帶子爽滑彈牙,意粉味道酸辣令人好開胃。.炸生蠔伴和風芥辣醬偏日式的炸生蠔,木魚絲令炸生蠔香味增加。.甜品藍莓芝士梳乎厘班戟五分鐘就食完,食完好滿足。.飲品熱檸水蘇杭滿滿水果茶,跟餐需加$20
人均:$202.5
晚餐A-香煎牛柳配燒汁茄子
蒜片辣椒帶子意粉
香辣滋味,帶子爽滑彈牙,意粉味道酸辣令人好開胃。
炸生蠔伴和風芥辣醬
偏日式的炸生蠔,木魚絲令炸生蠔香味增加。
甜品
藍莓芝士梳乎厘班戟
五分鐘就食完,食完好滿足。
飲品
熱檸水
蘇杭滿滿水果茶,跟餐需加$20
2023-08-01
2023-07-29 147 浏览
行過旺角見到冰室竟然有pancake食,鐘意食pancake既我就入去試試🫣🫣叫左個晚餐A蘇杭鐵板雜扒配洋蔥燒汁餐湯係粟米忌廉湯,正正常常個餐包d牛油小到好似冇咁🤢$108黎講質素有d差,牛扒豬扒都好乾👎而且仲有啲韌。另外叫左個咖喱吉列魚柳飯,個咖哩食落有d酸酸既味道,好奇怪🤢點解普通既咖喱都可以煮得咁差👎👎魚柳就同平時茶記早餐d魚柳差唔多,都係普普通通!食完兩個咁差既主食之後已經對呢個pancake冇乜期望,叫左個原味蜂蜜梳乎厘班戟,食落都有蛋香味,都唔錯既,質地有d似海綿蛋糕。冰室黎講味道真係麻麻,店員服務就幾好幾有禮貌既。

叫左個晚餐A蘇杭鐵板雜扒配洋蔥燒汁

餐湯係粟米忌廉湯,正正常常
個餐包d牛油小到好似冇咁🤢
蘇杭鐵板雜扒配洋蔥燒汁

$108黎講質素有d差,牛扒豬扒都好乾👎而且仲有啲韌。
咖喱吉列魚柳飯
原味蜂蜜梳乎厘班戟

冰室黎講味道真係麻麻,店員服務就幾好幾有禮貌既。
2023-07-28 82 浏览
見到呢間食評唔錯就試下,下午茶炒野種類唔多,就選左個醬燒鰻魚炒飯+凍奶茶。凍奶茶先來正常發揮,之後過左5分鐘炒飯上枱,一來睇個樣就覺得麻麻地,起初鰻魚炒飯預佢係切粒炒,原來一塊上,但果一塊鰻魚得個掌心咁大仲要勁薄又淋,整個飯得幾粒粟米,個汁又甜,咁樣收58蚊,個飯食淨左一半無食,完全唔掂

,完全唔掂
2023-07-28
[旺角]蘇杭冰室蔥花滑蛋飯三拼食剩指數:0/100三拼係牛肉、蝦仁、叉燒平時食滑蛋飯只可以配一款呢度如果你夠貪心嘅話可以叫晒三款半熟蛋口感幾滑溜叉燒唔會好乾柴牛肉都有調味唔會好韌蝦仁都好彈牙.意大利蕃茄汁海蝦意粉食剩指數:10/100蕃茄汁用咗乾身蕃茄仔去做味道酸酸地幾開胃意粉質感幾唔錯唔會太漲太淋蝦都幾多隻幾有蝦味.原味蜂蜜疏乎厘班戟食剩指數:5/100當然呢度嘅班戟唔會去到日本甜品店嘅質素但係以冰室來講可以食到鬆軟嘅疏乎厘pancake味道亦都唔錯嘅話呢度已經算超值班戟係幾鬆軟有蛋香.鮮果法式焦糖燉蛋食剩指數:5/100焦糖燉蛋幾滑唔算太甜仲有隻焦糖蕉又脆又甜.飲品方面除咗奶茶咖啡呢啲港式基本嘅嘢之外佢仲有一啲特飲.葡萄西柚烏龍茶食剩指數:0/100比起一般嘅台式飲品店絕對唔會比下去果肉好多茶味都出
[旺角]蘇杭冰室
蔥花滑蛋飯三拼
食剩指數:0/100
三拼係牛肉、蝦仁、叉燒
平時食滑蛋飯只可以配一款
比起一般嘅台式飲品店
絕對唔會比下去
果肉好多
茶味都出
酸辣八爪魚卷米線 (48hkd)叫咗小辣,唔好睇佢個樣平平無奇,又無紅卜卜/浮哂面嘅辣椒🌶️,其實都真係有啲辣🥵食完都有少少滴汗🥵酸味好突出,仲有好多蓮藕豆卜酸菜做配料,中意酸辣嘅朋友可以一試😍奇味雞煲煲仔麵 (75hkd)網上好多人推薦,果然真係冇介紹錯,煲仔一上台就炸一聲,保溫效果好ok,食到尾都仲熱嘅,雞🐓件份量都幾多,大大嚿,完全唔鞋口,爆炒蔥薑蒜嘅味好香,個芡汁好出色,有濃湯撈麵嘅效果,推👍🏻軟殼蟹忌廉汁天使麵 (78hkd)少有地有膏嘅軟殼蟹,所以唔會淨係得油炸嘅肥膩感,天使麵比較幼身嘅關係更加掛汁,所以啖啖都好creamy🥰黃金咸蛋雞翼(48hkd)有4隻,即叫即炸,上枱熱辣辣,一筷子篤落去有少少雞油冒出黎,咸蛋黃醬好邪惡,完全包裹住雞翼,咸香咸香好正😍宇治抹茶🍵梳乎厘班戟(88hkd)抹茶醬偏甜,旁邊個牛奶cream好好食😍梳乎厘做到少少半生熟嘅質感,又估佢唔到茶餐廳可以做到呢個水準😳蘇杭滿滿水菓茶 (38hkd)有好多唔同嘅水果,唔會過甜,消暑解渴,再大杯啲就好啦😍奇異果烏龍茶 (32hkd)奇異果🥝本人都唔酸,茶🍵味突出,解膩#foodiblum港式
酸辣八爪魚卷米線 (48hkd)
酸辣八爪魚卷米線

奇味雞煲煲仔麵 (75hkd)
奇味雞煲煲仔麵

軟殼蟹忌廉汁天使麵 (78hkd)
軟殼蟹忌廉汁天使麵

黃金咸蛋雞翼(48hkd)
黃金咸蛋雞翼

宇治抹茶🍵梳乎厘班戟(88hkd)
宇治抹茶梳乎厘班戟

蘇杭滿滿水菓茶 (38hkd)
有好多唔同嘅水果,唔會過甜,消暑解渴,再大杯啲就好啦😍

奇異果烏龍茶 (32hkd)
奇異果🥝本人都唔酸,茶🍵味突出,解膩

#foodiblum港式
2023-07-24
酸辣八爪魚卷米線
軟殼蟹忌廉汁天使麵
宇治抹茶梳乎厘班戟
早兩日同囡囡去旺角行街睇戲🥰睇完佢話好肚餓,見附近有冰室就入咗見到個脆豬仔包佢即刻心心眼😍諗都唔諗就決定咗食茶餐個豬仔包真係好脆除咗個脆豬唔錯之外,我見個炒蛋都好靚,佢都食晒🤨👍不過個櫻花蝦意粉,佢就話有少少辣,所以食唔晒(我食落就唔覺得辣,不過佢係小朋友…)因為佢獨霸左一個茶餐,所以我都自己享受酸菜魚米線😋平平哋又可以一個人食都唔錯😚魚塊都唔少,微辣都好正!✅呢度仲有檸樂煲薑🤩真係必飲‼️ #正到癲 佢話好好食,所以要喺門口影相,同埋叫我share🤣#食物種類勁多 #坐得好舒服#環境乾淨冷氣夠涼#香港冰室 #香港美食 #香港好去處 #冰室 #旺角美食 #旺角美食
早兩日同囡囡去旺角行街睇戲🥰
睇完佢話好肚餓,見附近有冰室就入咗

見到個脆豬仔包佢即刻心心眼😍諗都唔諗就決定咗食茶餐

個豬仔包真係好脆
除咗個脆豬唔錯之外,我見個炒蛋都好靚,佢都食晒🤨👍

因為佢獨霸左一個茶餐,所以我都自己享受酸菜魚米線😋

平平哋又可以一個人食都唔錯😚魚塊都唔少,微辣都好正!
✅呢度仲有檸樂煲薑🤩真係必飲‼️ #正到癲

佢話好好食,所以要喺門口影相,同埋叫我share🤣

#食物種類勁多 #坐得好舒服
#環境乾淨冷氣夠涼

#香港冰室 #香港美食 #香港好去處
#冰室 #旺角美食 #旺角美食
2023-07-24 75 浏览
今日黎到旺角試下呢間冰室忌廉湯配牛油餐包忌廉湯濃郁滑順,搭配上鮮美的貝類,讓人無法停箸。而牛油餐包鬆軟可口,微微的烤香味搭配忌廉湯一同品嚐,口感豐富,令人再三回味叉燒蝦仁滑蛋飯這道菜令人驚艷,叉燒香甜滋味,蝦仁鮮嫩纖維,滑蛋的口感綿密絲滑,與飯粒緊密結合,每一口都散發出濃郁的美味。特別是叉燒,烹煮得恰到好處,外皮微焦,內裡則保持著豐富的肉汁,搭配上蝦仁的鮮美和滑蛋的細膩,每一口都讓人回味無窮紐西蘭肉眼牛扒牛扒的烹調技巧令人讚嘆,保持了肉質的嫩滑和多汁,而且肉眼牛扒的口感豐富,牛肉的香味和獨特的醬汁完美地融合在一起。每一口都能嚐到牛肉的滋味,醬汁帶來的鹹香更是增添了幾分風味瑞士汁雞翼雞翼烹煮得恰到好處,肉質嫩滑,瑞士汁的甜酸適中,為雞翼增添了豐富的風味。每一口都能感受到雞翼和瑞士汁的完美交融,令人回味無窮
今日黎到旺角
試下呢間冰室

忌廉湯配牛油餐包

叉燒蝦仁滑蛋飯

紐西蘭肉眼牛扒

瑞士汁雞翼

2023-07-20 51 浏览
去咗旺角嘅冰室食好豐富嘅晚餐,呢間冰室度幾受歡迎,幾乎坐滿客人!嘢飲跟食物嗌咗兩杯特飲,每杯加$20,都算抵,我嗌咗水果茶同埋斑蘭紅豆冰,水果茶好多生果,斑斕紅豆冰嘅椰汁味好香,味道特別!小食嗌咗海蜇青瓜同埋墨魚丸,海蜇有少少麻辣味,青瓜係醃酸咗,好惹味,墨魚丸有啲芥末醬,賣相有啲似章魚小丸子!煮食嗌咗滑蛋三併飯同埋雞煲煲仔麵,嗰三併飯可以試晒叉燒、牛肉同埋蝦仁,個煲仔麵好特別,撈左啲雞煲汁特別好食!估唔到冰室都有咁精緻嘅甜品,達到Cafe女級數,帶咗個疏乎厘班戟同埋窩夫,個疏乎厘班戟好多人嗌,軟棉棉好好食!

2023-07-19
2023-07-16 112 浏览
好吾掂系open rice旺角搵茶餐廳,哩間真系幾多好評,眯去睇下,點吾掂?- 位置系鼓油街尾,彌敦道行去都幾耐,但價錢一D 吾便宜。- 檯距好窄,瘦人側身都難過2人搭檯- 服務- 夥計數量一定吾夠,吾系執檯無人,叫野食無人,聽到甩單不計其數。- 冷氣吾夠- 最重要系食物味道質量都吾掂。香煎雞趴義大利粉餐($55)1分- 雞趴系幾厚,但好重雪櫃味,又鞋又實,煎得又太燶。- 義大利粉過曬火,又漲又”淋”-火腿炒蛋- 火腿無乜煎過- 滑蛋一D 都吾滑-蒜蓉多士OK香煎豬扒飯配炒蛋($58)2分- 豬扒又乾又鞋又實- 雞蛋吾滑,失敗- 飯好硬又吾夠鼓油。
好吾掂

點吾掂?

- 位置系鼓油街尾,彌敦道行去都幾耐,但價錢一D 吾便宜。

- 檯距好窄,瘦人側身都難過2人搭檯

- 服務

- 冷氣吾夠

- 最重要系食物味道質量都吾掂。

香煎雞趴義大利粉餐($55)1分

- 雞趴系幾厚,但好重雪櫃味,又鞋又實,煎得又太燶。

- 義大利粉過曬火,又漲又”淋”

-火腿炒蛋

- 火腿無乜煎過

- 滑蛋一D 都吾滑

-蒜蓉多士OK

香煎豬扒飯配炒蛋($58)2分

- 豬扒又乾又鞋又實

- 雞蛋吾滑,失敗

- 飯好硬又吾夠鼓油。

香煎豬扒飯配炒蛋
香煎雞趴義大利粉餐