2010-03-11 53 浏览
2010年2月12日 ( 1 ) 荃灣 ( Saizeriya 2=2 ) 晚餐 ( 農曆年廿九 )Saizeriya中文名稱為( 薩莉亞 ),這店在日本已有42年歷史,於1967年創立(日本千葉的意大利連鎖餐飲集團),而在日本、中國、東南亞擁有逾800家分店,在日本當地乃十分出名的品牌店子,於08年11月份正式進駐香港。香港首間分店乃荃灣店,仍然打着意式餐廳的旗號,到現在全港已共有三家分店了,分別在於荃灣、將軍澳及慈雲山,也是頗具人氣的店子。農曆年廿九和太座在荃灣購物,黃昏時段,再次來到Saizeriya晚餐,約在18時到達餐廳,門外不用等位,內裏人也不多,座位頗多任選擇,我倆選坐於四人梳化卡座上,而埸內不停播放出悅耳的意大利著名樂曲,感覺很舒服,不過,這裡標榜的為自助服務,飲水是要自己去斟的,如要其他飲料,還有一個選擇,店內提供13元自助任飲,有汽水、咖啡、奶茶、檸茶、檸樂等,上述除咖啡及汽水即斟可飲外,其他只是提供飲品料,如可樂、檸檬片、奶及紅茶等,是要自已動手溝製的。今晚,我倆就選吃了下列菜色。健康海藻沙律: ($23元)沙律材料有海藻絲、生菜、青瓜及番茄等,疏菜材料頗新鮮

於1967年創立(日本千葉的意大利連鎖餐飲集團),而在
日本、中國、東南亞擁有逾800家分店,在日本當地乃十分
出名的品牌店子,於08年11月份正式進駐香港。
香港首間分店乃荃灣店,仍然打着意式餐廳的旗號,到現在
全港已共有三家分店了,分別在於荃灣、將軍澳及慈雲山,
也是頗具人氣的店子。
晚餐,約在18時到達餐廳,門外不用等位,內裏人也不多,
座位頗多任選擇,我倆選坐於四人梳化卡座上,而埸內不停播
放出悅耳的意大利著名樂曲,感覺很舒服,不過,這裡標榜的
為自助服務,飲水是要自己去斟的,如要其他飲料,還有一個
選擇,店內提供13元自助任飲,有汽水、咖啡、奶茶、檸
茶、檸樂等,上述除咖啡及汽水即斟可飲外,其他只是提供
飲品料,如可樂、檸檬片、奶及紅茶等,是要自已動手溝製
的。今晚,我倆就選吃了下列菜色。
茄等,疏菜材料頗新鮮,配上美味的沙律醬,鮮甜爽口,如
沙律醬多點,那就更美了。
香蒜佛西亞意大利包:($11元)上次吃過芝士佛西亞意大利包
,今天改吃蒜蓉,熱騰騰的送上來,非常鬆軟,包內混有少
量蒜蓉,應還添加了少量蒜鹽,吃起來時,口感味道也不錯。
西班牙風味奄列:($22元)賣相似足中國式蒸水蛋,用瓦兜盛
載,蛋料有薯角、蘑菇、火腿 、紅蘿蔔、青豆及栗米,配料
可謂不少了,特別的是配上腍腍的薯角,但我認為...最不配
的也是薯角呢!原本我也是蛋的愛好者,但....這老老的蛋,
我不甚喜歡了。
牛肉漢堡比薩: ($30元) 在Open Rice 最多食家推介,這個9吋
直徑漢堡比薩,30元一個,非常抵吃,端上來時,熱騰騰的
,看到有青椒、番茄及牛肉,鋪在面上的牛肉漢堡足夠,將
薄餅逐件分開,餅與餅之間,芝士猶似藕斷絲連,取吃時,
芝士拉得長長的,芝士的確足夠料,拿上手時熱辣辣,小心
湯手又湯口,咬吃時,牛肉味道足夠,芝士味香濃,餅身脆
口,惹味好吃,這個比薩,必定是我下次回味之選呢!
邦哥尼蜆肉蕃茄湯意粉($26元)是蜆肉、蕃茄與醬料煮成的意
大利粉,蜆肉帶殼,每隻都是殼肉相連,而蜆肉軟滑鮮嫩,
味道可口,幸好遇上沙的情況不多,吃來暢順,而意粉軟腍
度適中,仍有嚼口,配合番茄醬汁,算是水準之作。
最後,再叫多一客甜品作結尾,上次吃過這裡的芝士餅,今
次選吃了 TIRAMISU 蛋糕:($15元) 賣相不甚美,吃時感
覺咖啡味蓋過輕輕的酒味,但不太香濃,雖不算好吃,但猶勝
(美心)的呢!
餐後總結
味道:這裡食物質素幾好,吃過兩次感覺也不錯。
環境:裝飾雅致,座位寬敞,樓底特別高,感覺很舒服。
服務:自助服務是此店的特色,如人多需要輪侯時,要將自
己姓名填在門前的輪候冊上,並寫上人數,店員會安排入座
,入座後,要自己斟水,結賬時,自己拿單到收銀櫃面結帳
,如櫃面看不到店員時,可按動櫃面上的( 叮叮 )嚮鐘,店員
會隨即到來的,然而,自助而免收加一,我覺得也是值得
的;雖然是自助,我向店員垂詢時,發覺店員的態度良好及
有禮貌。
衛生:吃過兩次食具也算整潔,腸胃都OK。
抵食:26元一道意粉,30元一個比薩,非常抵吃,絕對是比
坊間多所連鎖快餐店還抵吃了。
這裡食物質素幾好,環境不錯,今餐,我的感覺不錯,原想
問太座意見,看見她面露滿意的神色,這笑臉少不了。

餐廳內
健康海藻沙律
香蒜佛西亞意大利包
西班牙風味奄列
邦哥尼蜆肉蕃茄湯意粉
TIRAMISU 蛋糕
2010-02-12
$63.5 (晚餐)
餐廳內
  • 牛肉漢堡pizza
2010-03-08 28 浏览
這天剛好和朋友去香港公會影相,之後再到深水"土步"買完野,於是晚上來食平平地一來到大約7:30門口已經有很多人在等位,看入去店舖都幾大,門口都好光鮮我地一行4人等左大約半個鐘就有位,都算ok,一入到去我地就睇下有乜食我地點在兩次菜,第一次叫在"香辣腸,辣味雞翼,蒜蓉焗田螺,蕃茄吞拿魚pizza,第二次就點左:牛肉漢堡比薩,酸菜青口,蕃茄煙肉焗長通粉,仲有一個布丁先來個雞翼味道係有D辣不過個皮唔脆但都好味道香辣腸我就覺得佢比較乾身,唔夠Juice同好熱辣辣下蒜蓉焗田螺朋友話佢太淋,我就覺得ok,不過唔夠香蕃茄吞拿魚pizza都ok既,但係唔脆囉!牛肉漢堡pizza,問題一樣就算熱辣辣個pizza都係唔脆酸菜青口味道同田螺一樣咁不過多左酸菜~~哈哈蕃茄煙肉焗長通粉係最差一個,唔知點解佢個係濕淋淋不過味道ok最後甜品都賣晒得朋友要的布丁得番一個我地4個人食七咁食先至$255總括來講這間的食物是ok的加上它的價錢真的可以再來食過

先來個雞翼味道係有D辣不過個皮唔脆但都好味道
香辣腸我就覺得佢比較乾身,唔夠Juice同好熱辣辣下
蒜蓉焗田螺朋友話佢太淋,我就覺得ok,不過唔夠香
蕃茄吞拿魚pizza都ok既,但係唔脆囉!
牛肉漢堡pizza,問題一樣就算熱辣辣個pizza都係唔脆
酸菜青口味道同田螺一樣咁不過多左酸菜~~哈哈
最後甜品都賣晒得朋友要的布丁得番一個
我地4個人食七咁食先至$255

總括來講這間的食物是ok的加上它的價錢真的可以再來食過
2010-03-07
牛肉漢堡扒PIZZA 30元~漢堡扒好好味,而且滿滿的醬汁~仲有爽口的青椒~ 真的是9吋,好大個!!不過底部D油多左少少所以係好抵好抵吃~!!!! 個pizza幾鬆軟呀,唔係薄批似塊餅乾那種口感 米蘭風味肉醬多利亞焗飯, $22個名真係夠晒長呀,,HAHA不過好味就ok啦,所以落order果陣都係指住個圖片話點呢樣食物便算..中間d飯係金黃色~飯的周圍全是日式芝士呀,真係好正, 愛芝士之人必點的就是焗飯呀~有牛奶白汁的味道呢~!!! 卡邦拿那意粉 25元,幾大片煙肉..有d蛋黃碎汁~幾滋味的還有好多芝士粉呀~雖然份量唔係好多,因為廿幾元~食到呢種質素的意大利菜,真係不錯不錯架喇~ 我同2個朋友都加13元任飲~有coffee,汽水,奶茶,紅茶之類~~!!種類都幾多ga~有個自助drink bar~都幾乾淨,,我飲泡沫coffee~味道都不錯,唔駛加糖都ok,唔會好苦~人流較少真好呢~~我飲檸樂,咁樣mix黎飲,很好的味道~今次仲可以坐好耐好耐吹水tim呀,又唔駛加1~唔會好嘈,大大張卡位桌,真不錯呀!!!每人只不過夾廿幾蚊~抵呀!!!感動~個meau design很美呀,我的朋友
牛肉漢堡扒PIZZA 30元~
漢堡扒好好味,而且滿滿的醬汁~
仲有爽口的青椒~

真的是9吋,好大個!!不過底部D油多左少少
所以係好抵好抵吃~!!!!

個pizza幾鬆軟呀,唔係薄批似塊餅乾那種口感

米蘭風味肉醬多利亞焗飯, $22
個名真係夠晒長呀,,HAHA
不過好味就ok啦,
所以落order果陣都係指住個圖片話點呢樣食物便算..
中間d飯係金黃色~飯的周圍全是日式芝士呀,
真係好正, 愛芝士之人必點的就是焗飯呀~
有牛奶白汁的味道呢~!!!

卡邦拿那意粉 25元,
幾大片煙肉..有d蛋黃碎汁~幾滋味的
還有好多芝士粉呀~
雖然份量唔係好多,因為廿幾元~
食到呢種質素的意大利菜,真係不錯不錯架喇~

種類都幾多ga~
有個自助drink bar~都幾乾淨,,
我飲泡沫coffee~味道都不錯,

唔駛加糖都ok,唔會好苦~人流較少真好呢~~
我飲檸樂,咁樣mix黎飲,很好的味道~

今次仲可以坐好耐好耐吹水tim呀,
又唔駛加1~唔會好嘈,
大大張卡位桌,真不錯呀!!!

每人只不過夾廿幾蚊~抵呀!!!感動~
個meau design很美呀,
我的朋友係愛art之人,也讚不絕口呢~
很美的meau
好多肉醬的米蘭風味肉醬多利亞焗飯
牛肉漢堡扒PIZZA !牛肉漢堡扒醬汁jusicy
  • 牛肉漢堡扒PIZZA
2010-03-05 15 浏览
今次係第二次嚟食, 我諗隔咗大半年左右, 未入門口已經覺得有進步, 因為門口有人帶位, 唔駛好似以前咁, 自己响門口本薄上寫名.................今次叫咗1個意粉同1個pizza :- 蒜香炒墨汁意粉 -> 用咗超多蒜茸去炒, 但只得4個魷魚圈, 而且味道偏濃........... 漢堡牛肉pizza -> d牛肉都唔差, 食到有牛味, 但個pizza皮始終唔及pizza put咁香咁脆, 就算熱辣辣食都覺得un, 而且厚又唔夠, 薄又唔夠薄, 都唔知似乜.............

今次叫咗1個意粉同1個pizza :-

2010-02-27
2010-03-04 17 浏览
經常見到呢間餐廳排晒長龍,不明所以。老婆不時提住呢間餐廳,終於今日放工得閒,決定去一探究竟!夜晚八點鐘,晚飯時間,心諗不妙。一去到見到餐廳門口排晒長龍,再望望餐廳入面,二人檯少之有少,係Party式做法嗎?拎左飛等左45分鐘先有得入去,因為響出面等得耐無野做既關係,一坐低已經叫落單。是日Order左三款野食:1) 蒜蓉焗田螺:比想象中淡,一碟六隻,螺面鋪滿蒜蓉。一心諗住食濃味既我一放入口,竟然食唔出蒜味,淡淡的食完,口臭味都唔會停留好耐2) 牛肉漢堡比薩:睇人地食評話個面鋪滿牛肉粒,我數落每一塊有三粒度,算唔算多?批底同其他人講既一樣,比較稔,而且食落唔太多Pizza味,味道適中,但略嫌包味蓋過牛肉味。芝士可以拉到好長都唔斷,又多,幾過癮!但芝士唔算太靚,好似打邊爐芝心丸既質素。3) 米蘭風味肉醬多利亞焗飯:三樣之中最鐘意既一樣,餐廳標榜以澳洲既牛奶製成白汁焗製,食落味道的確比坊間既白汁焗飯濃郁有奶味,味道亦適中,感覺豐盈,實為不錯之選可能因為價錢關係,每一碟既份量都唔太大,如果稍為大食既都要叫多幾樣喇,我果晚見到好多人都係響自助Drink Bar係咁飲野,相信同食物份量不足有關。如果
經常見到呢間餐廳排晒長龍,不明所以。
老婆不時提住呢間餐廳,終於今日放工得閒,決定去一探究竟!

是日Order左三款野食:

1) 蒜蓉焗田螺:

2) 牛肉漢堡比薩:

3) 米蘭風味肉醬多利亞焗飯:

如果真係食既我諗食下午茶會抵D,因為包埋Drink Bar,唔係就要加13蚊先有任飲,但飲品種類都幾多的。
蒜蓉焗田螺
米蘭風味肉醬多利亞焗飯
2010-02-26
米蘭風味肉醬多利亞焗飯
2010-03-03 20 浏览
見開飯超多good 食評, 一晚路過這商場便去試試.晚上6時多, 還有4人卡位可以坐, 但過多一陣子就有客人要等位了.我們2人點了意大利飯, 多利亞雞飯和意大利飽. 大家都沒有加$13 的任飲汽水, 因為覺得不太值.意大利飯 - 個人覺得過濕, 像湯飯多一點, 味道不夠濃.多利亞雞飯 - 整個飯的味道很怪, 尤其是雞肉的味道.意大利飽 - 約$12 左右, 相比起 $2x 一個飯, 很貴又普通.2人共付 $60 左右, 以這個價錢不能要求過高. 我覺得這餐廳只是普通快餐店質素, 餐廳內和食物都沒有什麼意大利特色, 試一次就夠了.
見開飯超多good 食評, 一晚路過這商場便去試試.

意大利飯 - 個人覺得過濕, 像湯飯多一點, 味道不夠濃.
多利亞雞飯 - 整個飯的味道很怪, 尤其是雞肉的味道.

2010-02-27 24 浏览
今日終於一嘗呢間餐廳,以平靚正見稱的一間意大利餐廳 ..多野想食呀,加上價錢咁抵,雖然只係2個人,都叫左5樣野 ..最後我地就捧住個肚走,好滿足 ^^講講野食先,辣味雞翼,好好食同pizzahXt果d一樣..吞拿魚pizza ok,但係俘其他人講到咁好..辣味香腸,辣辣地都ok既,但妹妹就覺得好好食 ..意大利飽一般 ..墨汁麵好食,好食在佢既意粉,好有咬口QQ,不是淋的 ..GOOD..但意大利飯就不合格,太水,無味,同PIZZAHXT的無得比 ..
今日終於一嘗呢間餐廳,以平靚正見稱的一間意大利餐廳 ..
最後我地就捧住個肚走,好滿足 ^^
講講野食先,辣味雞翼,好好食同pizzahXt果d一樣..
吞拿魚pizza ok,但係俘其他人講到咁好..
辣味香腸,辣辣地都ok既,但妹妹就覺得好好食 ..
意大利飽一般 ..
吞拿魚pizza
意大利飽
墨汁麵
意大利飯
2010-02-26
吞拿魚pizza
意大利飽
墨汁麵
  • 辣味雞翼 吞拿魚pizza 辣味香腸 意大利飽 墨汁麵 意大利飯
早前知道荃灣有間平價意大利餐廳,但位置就比較隔涉,今日終於試咗,佢就係位於中染新城嘅Saizeriya“薩莉亞” 。原來薩莉亞源於日本,以走平價路線去享受高檔美食為宗旨嘅餐廳~~~未夠六點去到中染新城嘅薩莉亞,店內空間大,入面已經有唔少食客,但都唔洗等位,我哋兩個人仲可坐喺張四人卡位度添。餐廳職員唔多,入到去都無乜招呼,水都要自己出去斟,不過我哋又無乜所謂~~~餐牌食物選擇都好多,價錢真係好抵,我哋一共叫咗五樣嘢,落柯打後食物大約十分鐘內就到齊晒,都算幾有效率~~~粟米忌廉湯 ($12) - 個湯好“傑”,好重忌廉味,一般啦~~~辣味雞翼 ($20) - 有五隻雞翼,Size一般,辣得幾好食,正~~~香辣腸比薩 ($28) - 饀料略少,但好有多芝士味,口感一流,正~~~雞肉多利亞焗飯 ($24) - 表面充滿香濃嘅白汁加牛奶,配合鮮嫩雞肉,仲有好好食嘅日本米,值得推介~~~米蘭風味肉醬意大利粉 ($25) - 一上枱見到佢同餐牌張相完全係兩回事,肉醬小得很,意大利又有點硬不彈牙,唔得~~~整體嚟講,薩莉亞嘅食物水準稱不上是特別美味,最多只屬中規中舉,當然無得同Pizza Hut或意粉

~~~

整體嚟講,薩莉亞嘅食物水準稱不上是特別美味,最多只屬中規中舉,當然無得同Pizza Hut或意粉屋比,但就好抵食,又唔收加一,如果對食意大利嘢要求唔高,都值得支持嘅!
餐廳外觀
意大利餐廳 - Saizeriya“薩莉亞”
粟米忌廉湯 ($12)
辣味雞翼 ($20)
香辣腸比薩 ($28)
雞肉多利亞焗飯 ($24)
米蘭風味肉醬意大利粉 ($25)
兩個人食咗$109
2010-02-20
$54.5 (晚餐)
辣味雞翼 ($20)
香辣腸比薩 ($28)
雞肉多利亞焗飯 ($24)
  • 雞肉多利亞焗飯
  • 辣味雞翼
2010-02-19 13 浏览
了結左件心事! 如願意想!得想所願! 因為真係恨左好耐去食LI 間意式菜有D 好正有D 我就覺得一般啦!最中意個個比薩 (鮮茄吞拿魚PIZZA)估唔到會係LI 個! 我最無期望係LI 個反而個意大利飯同墨汁意粉好高EXPECTATION 就平平無奇個意大利飯都唔係個回事~ 成個湯飯咁失望沙律都係咁~ 無乜特別 LAST 1 個芝士焗海鮮長通粉 (亦是不錯之選)因為本人熱愛芝士所以覺得LI 個主食比個意粉& 意大利飯都為好真係唔錯喎! 好想再食過!+13 係任飲汽水 但原來無得叫一杯
了結左件心事! 如願意想!得想所願!
因為真係恨左好耐去食LI 間意式菜

有D 好正有D 我就覺得一般啦!
最中意個個比薩 (鮮茄吞拿魚PIZZA)
估唔到會係LI 個! 我最無期望係LI 個
個意大利飯都唔係個回事~ 成個湯飯咁
失望
沙律都係咁~ 無乜特別
LAST 1 個芝士焗海鮮長通粉 (亦是不錯之選)
真係唔錯喎! 好想再食過!

+13 係任飲汽水 但原來無得叫一杯
湯飯般~ 失望
出乎意料的YUMMY!
一般的沙律.
GOOD
芝士汁夠哂多!淡淡的但好味
2010-02-19
出乎意料的YUMMY!
GOOD
芝士汁夠哂多!淡淡的但好味
  • 鮮茄吞拿魚PIZZA
  • 芝士焗海鮮長通粉
2010-02-17 18 浏览
7點前去到等左一陣間就有位la.2個人叫左3樣野辣味雞翼 - 如果真係再辣d就好la..得少少咁多多辣要自己加辣椒仔辣汁好味好多..如果唔係好食得辣既人會覺得ok.蜆肉蕃茄湯意粉 - 唔好睇佢好似好少咁..都ok ga..d蜆大約有十幾隻$26黎講算係咁la..d意粉唔淋好好食加埋d湯..唔錯唔錯牛肉漢堡pizze - lee個真係掂..熱辣辣好好味..係個面油左少少..但真係好得呀我地加左$13任飲一共飲左7杯..哈..一定會再去食..真係回味呀~~~
7點前去到等左一陣間就有位la.2個人叫左3樣野

辣味雞翼 -

蜆肉蕃茄湯意粉 -

牛肉漢堡pizze -

2010-02-17
  • 牛肉漢堡pizza
2010-02-17 25 浏览
見到將軍澳同依間分店都愈梨愈勁,,忍5住的起心肝去試,,,6點左右過到去岩岩好,,5洗等位,,但入面都8成滿,,,裝潢簡單偏光猛,,座位大部份為卡位,,員工制服還算整齊,,,=]菜單設計簡單易明,,價錢更嚇你一跳,,,一個PIZZA先$2,30蚊,,有無咁抵?難得遠水路梨到,,每樣都叫左D試哂佢,,,上菜速度一流,,落單5洗幾分鐘就有野到,,,同菜單上D圖都90%對版,,味道偏大眾,,,咁既價錢5好期望有咩好特別既味道,,,但以咁既價錢,,佢算係做得幾好,,,最好我覺得係漢堡,,夠熱同埋配菜都夠,,,其次就係個PIZZA,,快靚正,,9寸2個人食岩岩好,,,
見到將軍澳同依間分店都愈梨愈勁,,忍5住的起心肝去試,,,
6點左右過到去岩岩好,,5洗等位,,但入面都8成滿,,,

菜單設計簡單易明,,價錢更嚇你一跳,,,
一個PIZZA先$2,30蚊,,有無咁抵?
難得遠水路梨到,,每樣都叫左D試哂佢,,,
上菜速度一流,,落單5洗幾分鐘就有野到,,,
同菜單上D圖都90%對版,,味道偏大眾,,,

咁既價錢5好期望有咩好特別既味道,,,
但以咁既價錢,,佢算係做得幾好,,,
最好我覺得係漢堡,,夠熱同埋配菜都夠,,,
其次就係個PIZZA,,快靚正,,9寸2個人食岩岩好,,,
2010-02-13 32 浏览
看過很多Saizeriya Italian Restaurant的食評, 好壞參差, 決心一嚐!!Saizeriya Italian Restaurant頗有快餐店格局, 環境一般。別奢侈找到高級意大利餐廳的堂皇裝潢或鄉鎮的簡樸意式風情, 但你絕不會對質素不錯又便宜的菜感到失望!!這裡主要提供焗飯, 意粉, pizza和鐵板燒(鐵板燒?意菜?), 選擇十分多, 而且十分有特色!餐牌的設計十分值得讚賞, 圖文並茂 清晰吸引, 更鮮有列出材料的來源!!我和友人看著餐牌良久, 仍難以選擇......最終, 我們點了1)米蘭風味肉醬多利亞焗飯$22:採用墨爾本牛奶製成白汁, 絕對有別於一般茶餐廳厚身但淡味的白汁, 它的白汁不算十分厚身, 但味道十分濃郁和重牛奶味, 肉醬也頗多, 最重要的是它沒有茶餐廳的味水準道但有茶餐廳的價錢!!2)意大利芝士鐵板燒雞$32:証明我的疑問是正確的-意大利出名鐵板燒? 份量不算大, 以這個價錢來說, 並不抵吃, 而且鐵板上十分油膩, 味道也不特別3)牛肉漢堡比薩$30PENRICE的食評家真有品味, 個人對比薩不大有好感, 但這個受廣大讚賞的PIZZA絕對好味,
最終, 我們點了
1)米蘭風味肉醬多利亞焗飯$22:
2)意大利芝士鐵板燒雞$32:
3)牛肉漢堡比薩$30:
OPENRICE的食評家真有品味, 個人對比薩不大有好感, 但這個受廣大讚賞的PIZZA絕對好味, 用料又足, 牛肉大粒有味, 但如果PIZZA底可以脆些便更好!
另加$13可享受drink buffet, 但此乎有點不值, 因為只是普通汽水而已!

米蘭風味肉醬多利亞焗飯$22, 必食!
比較其他菜底, 不太推薦此鐵板燒雞$32
牛肉漢堡比薩$30
餐牌
2009-12-20
米蘭風味肉醬多利亞焗飯$22, 必食!
牛肉漢堡比薩$30
餐牌
  • 米蘭風味肉醬多利亞焗飯
  • 牛肉漢堡比薩
(非会员)
2010-02-13 13 浏览
聽FD講呢間野幾好食,,又低食!搞到我好想食,,所以搵佐個朋友同我去食,,去到已經有唔少人排隊LA,,BUT見到咁大間,,我諗唔使等咁耐GE,,其間係到睇下menu,,見到$30蚊樓下,.搞到好想入去試試等佐成半粒鐘到,就入去,,侍應安排我地坐係個細閣位到,,我就好快咁點佐野..hehe,..個menu到我個個都好想食ga,最後點佐一客雞亦,(唔記得佐)飯同(好似個辣吞拿魚)意粉落完冇耐,,雞亦就黎,一見到d油好多,,有d倒胃,,話係辣雞亦,,我唔覺得辣牙,,味道好一般lo我地傾傾下計,,發覺成半粒鐘個飯同意粉仲未黎??我就揮手叫人la,,點知冇人理我地,,d侍應直行直過,,間野咁大,,d侍應應該留意每個方面ma!好la,,揮佐手一陣子,,先有人留意到我地,,果時我地覺得係漏佐單ga,,就問佢地,,個侍應係岩岩幫我地落order ge女仔,,佢答又佢話冇漏到單我地只好再等...一陣..我個意粉就黎佐la,意粉煮得岩岩好,,唔淋,,,but d吞拿魚同d汁就mama la而個飯就仲未黎,,我個朋友只好望食我食la,,我都食到一半仲未黎,,果時已經等佐成45mins,,我只好再叫侍應,,又
聽FD講呢間野幾好食,,又低食!
搞到我好想食,,所以搵佐個朋友同我去食,,

等佐成半粒鐘到,就入去,,

侍應安排我地坐係個細閣位到,,我就好快咁點佐野..
hehe,..個menu到我個個都好想食ga
,最後點佐一客雞亦,(唔記得佐)飯同(好似個辣吞拿魚)意粉
落完冇耐,,雞亦就黎,一見到d油好多,,有d倒胃,,
話係辣雞亦,,我唔覺得辣牙,,味道好一般lo
我地傾傾下計,,發覺成半粒鐘個飯同意粉仲未黎??
我就揮手叫人la,,點知冇人理我地,,d侍應直行直過,,

間野咁大,,d侍應應該留意每個方面ma!
好la,,揮佐手一陣子,,先有人留意到我地,,
果時我地覺得係漏佐單ga,,就問佢地,,
侍應係岩岩幫我地落order ge女仔,,佢答[下,,仲未黎?]又佢話冇漏到單
我地只好再等...
一陣..我個意粉就黎佐la,
而個飯就仲未黎,,我個朋友只好望食我食la,,
又係揮佐勁耐手先有人留意到我地
(真係火都黎...等咁耐,,仲未黎,.)
第2個侍應過佐黎,,叫佢幫我地追下單,,真係唔明,,個飯要成9個字整牙?
我地由7:40坐到8:25pm仲未黎晒,,?
第2個侍應行過黎叫我再等5mins,,
我只好無奈咁再等,,..好la,,個飯到佐,,
我地諗住埋單la,,因為我地唔知台號,,又揮手,,(其實我好想直接行過去侍應面前叫埋單)
佢竟答我:出去埋..我地又只好出去埋
試問佢又唔俾單我地,,又唔講幾號台,,點埋呢??..
出到去,,又要等多陣,因為收銀台冇人係到

我地冇單又唔知台號,,佢地又要搵一搵,,,,
對於女仔黎講d食量ok ga,,but如果男仔就一定唔夠lo..
唉..真係好失望lo!!...
2010-02-12
2010-02-09 5 浏览
無意間在openrice搵到呢間野~~好期待之下終於試左啦超抵食會去多幾次~~但係memu款式真係唔多!!仲要全日唔收加一架感覺上抵好多!!等左約十分鐘就有啦~~個場真係好大!!接待員好有禮貌!!第1輪叫左周打湯~~薯角~~煙肉菠蘿pizza~~海鮮焗長通粉~~再加2個drink bar(都係每位13任飲)如果淨飲水就free既~~因為自己服務自己!!黎左個湯先不過唔係熱既~~冇所謂la~~暖暖地仲易入口~根住3樣野一齊黎哂~個薯角炸左好耐所以淋左(呢樣要彈一彈 )pizza都ok....菠蘿好甜丫好多芝士~~不過個邊有d硬=.=(x hut個x心批好好多...)不過咁既價錢食到已經算係咁~長通粉烚到好淋所以都好正~~不過就creamy左少少....食到咁其實都仲未飽所以繼續睇下memu有咩食!最尾choose左辣肉腸同海鮮焗飯!!總之唔叫之前個薯角啦原來個腸有包多4條薯角(哈哈!!蝕左...)今次個薯角即炸好好食~~個飯唔撈汁同撈汁食有好大分別~~食完呢兩樣已經好滿足
無意間在openrice搵到呢間野~~好期待之下終於試左啦
超抵食
會去多幾次~~但係memu款式真係唔多!!
仲要全日唔收加一架
感覺上抵好多!!
等左約十分鐘就有啦~~個場真係好大!!接待員好有禮貌!!
!!
黎左個湯先不過唔係熱既~~冇所謂la~~暖暖地仲易入口~
根住3樣野一齊黎哂~個薯角炸左好耐所以淋左(呢樣要彈一彈
pizza都ok....菠蘿好甜丫
好多芝士~~
~
食到咁其實都仲未飽
所以繼續睇下memu有咩食!
最尾choose左辣肉腸同海鮮焗飯!!
總之唔叫之前個薯角啦
原來個腸有包多4條薯角(哈哈!!蝕左...)
今次個薯角即炸好好食~~
個飯唔撈汁同撈汁食有好大分別~~
食完呢兩樣已經好滿足
2010-02-08
  • pizza
  • 海鮮焗長通粉
  • (即炸)薯角
2010-02-06 4 浏览
之前試過坑口的分店,勁多人排隊,等左成粒鐘先入到去食~一食之下,真係好好食喎,唔怪得咁多人等啦~今次唔想排隊,又好想食呢間野,所以去左荃灣食~ 超正,唔洗等一去到就有位坐~ 呢間分店大好多~ 侍應又多d,服務都非常好!這裡的pizza真係好好食,上次食牛肉pizza超正,今次食煙肉菠蘿差少少,不過都可以叫好食的!見到新出了海鮮鹽湯意粉,一試之下,又唔錯喎, 好match,鹽湯又唔算太咸,味道恰當~鐵板方便,食了漢堡扒豚肉鐵板,豚肉OK,漢堡扒一切就散左少少;始終這裡都不是出名食鐵板,都係食返招牌菜會好d!
之前試過坑口的分店,勁多人排隊,等左成粒鐘先入到去食~
一食之下,真係好好食喎,唔怪得咁多人等啦~