2014-04-25
紅磡漆咸道昇御門開左個新商場Chatham Gate,我哋預期佢點都會有間餐廳,最近就發現佢真係喺頂樓開左間新餐廳 - 薩莉亞意式餐廳。行過佢門口,見佢裝潢用色都係紅白綠,強調代表意大利嘅顏色,但唔知點解都係覺得好似好鄉下Feel,所以起初都覺得係咪真係意大利餐廳﹖到佢正式營業,坐底睇真D個餐牌,原來係日本嚟嘅日式意大利餐廳,所以有咁嘅感覺唔出奇。日本嘅意式餐廳都係帶d鄉村Feel,當街景換左喺香港,感覺就同鄉村風味好似有點格格不入,但行到入去就感覺到,的確係日式嘅意大利。當晚餐廳都有八成滿,我哋唔洗等位就即刻可以坐底了。睇睇餐牌…先唔理D嘢岩唔岩食,但係…點解咁平嘅﹖周打海鮮湯九蚊﹖﹖我有冇睇錯﹖再睇下其他食物… 我突然覺得我好似坐左叮噹個時光機返左去十幾廿年前 – 那個美好的舊時代…好感動。好喇,冷靜落嚟之後諗下…其實會唔會D嘢食好細碟呢…﹖所以我哋就打算叫少少嘢食下先,唔夠先再叫啦。食意大利嘢 (定係應該叫日式嘢呢﹖),當然要試下個Pizza同意粉,所以叫左 煙肉菠蘿比薩($29) 同 吞拿魚蕃茄辣汁意粉($29),另外再加個 蒜蓉焗田螺($24),食住先。叫侍應落單嘅方式都跟足
當晚餐廳都有八成滿,我哋唔洗等位就即刻可以坐底了。
叫侍應落單嘅方式都跟足日本,係枱面有個小鐘仔,按一下,等一陣就會有侍應走過嚟,唔洗向住空氣大叫︰「唔該 ) ) ) ) ) )」
落左單等一陣就嚟左個Pizza。老實講,喺今時今日百物騰貴嘅年代,就算畀我搵到間好平嘅餐廳,都唔敢對佢有咩期待。而且佢個價錢能唔能夠圍到皮呢﹖就算圍到皮,佢其實又用D咩料呢﹖都係我所擔心嘅事。好嘅材料喺任何年代都唔會平得去邊。(或者要花好多功夫先至得到,時間成本一樣係番度。) 除非個老闆好有營商之道啦!
以上都只係 $82,冇加一。
ごちそうさまでした。
题外话/补充资料:
總結,其實評分唔知點評好。因為選擇出街食嘢嘅話當然係想「食好D」,或者食D係屋企煮唔到嘅食物先至叫做值得。佢尼D勉強可以叫做「係屋企煮唔到嘅食物」(如果你屋企冇焗爐。) 但係咪值得一試呢﹖就睇你係咩人喇。如果你係一個已經出嚟工作一段日子,對食物又有一定程度嘅要求嘅話,我就建議你唔好亂洗錢同花時間喇。如果你係學生(冇家底嗰D丫下。) 大把時間同朋友hea下吹下水嘅,尼度係一個幾好嘅地方。又或者幾個family想一家大細大人傾計,小朋友玩下聯絡感情又唔想花太多錢嘅,薩莉亞意式餐廳都係一個好去處。而且食物分量唔大,一人食少少可以食好多款咁都幾開心同滿足嘅。
另外要補充嘅係佢有個加錢任飲服務,全自助操作,要飲嘢就自己嚟。我覺得咁樣幾好,好多日韓餐廳都有尼D自助式服務,可以free番D人手之餘,有時我真係想飲少少就要少少,唔洗晒嘢,就算飲得多都唔洗麻煩到人。而且酙茶尼d嘢無咩知識含量,唔洗下下都要侍應先做得。不過香港人可能會唔多習慣,尼度都係一個好開始。
最後想講嘅係,佢個中文名雖然係直接音譯,但佢個音同「撒瑪利亞」只係差一個音。改這樣一個名,作為一家家庭式餐廳,好似有d隱憂嘅感覺。