2009-07-06 20 浏览
尋日同朋友冇野做 開Openrice 見到依個十大好評的餐廳, 因為住將軍澳的關係, 就貪方便, 所以就去睇下有乜咁好食, 去到大排長龍, 心諗一定係好野先有人等. 排咗成個半鐘先有位, 一入到去,攞個meun, 見到佢話自己有800間分店, 心知不妙, 原來佢係一間快餐店....我order 咗幾樣野..1. 周打魚湯 2. 焗田螺 3. 肉醬焗飯 4. 墨魚汁意粉 5. 牛肉漢堡pizza1. 先講個周打魚湯, 水一般咁稀....2. 個焗田螺, 全個焗盤都係一大堆蒜蓉, 食完就知道係, 好明顯就係佢啲田螺唔夠新鮮啦. 再講, 平時人地啲蒜蓉汁, 一定整到又甜又好味, 不過依間啲蒜蓉就... 不值一提.3. 講個焗飯, 一個字 - creamy , 好creamy...得個cream 字.4. 個墨魚汁意粉, 我地兩個人只係食咗一半, 因為我唔明點解個墨魚汁意粉有咁多蒜蓉 但係就一舊墨魚都搵唔到.5. 因為食咗頭四樣都係食唔落, 所以我地叫咗個pizza, 好彩個pizza就似番個樣, 不過我冇講話好食, 只係可以接受.我冇心得罪, 不過佢上菜太快, 快過快餐店, 可想而
我order 咗幾樣野..

1. 先講個周打魚湯, 水一般咁稀....

我冇心得罪, 不過佢上菜太快, 快過快餐店, 可想而知佢啲野食係整定晒, mass production啲野一定係冇好野, 依個係不變的定律, pizza hut 都要你等十至十五分鐘啦.
佢唯一可以讚既係...... 平...., 不過如果你想食平野又好食的話, 我建議你去大家樂食一哥焗豬, 又或者乜乜焗意粉, 咁樣你會比較開心..
我寫咁多, 我只係唔想再有...想食好野但又唔係住係附近的無辜市民受害啫 !!!
2009-07-05
2009-07-06 16 浏览
之前食過兩次但最近3次去都係超多人要等7-8頁紙希望開分店係新都城 / 擴充個SIZE啦如果唔係寫名, 要係派籌, 可能會好D囉咁多個陳生先.... 又冇記認 , 會比人冒認
之前食過兩次

但最近3次去都係超多人要等7-8頁紙

希望開分店係新都城 / 擴充個SIZE啦

如果唔係寫名, 要係派籌, 可能會好D囉

咁多個陳生先.... 又冇記認 , 會比人冒認
2009-07-06 26 浏览
今日諗住去將軍澳探人,所以便在openrice 看了食評找找那家好吃的店子去到果然名不虛傳,勁多人五點四十五分已叫位到a80 左右,門口站了二三十人好誇張,我們約了七點鐘,不禁鬆懈拿了位先算b40多,周圍逛逛發現附近多了很多新小食店。逛倦了回去六點半左右還未到,好倦等呀等便七點十五分先入得座,等了個半鐘,好彩早拿票,我們入去時已去到d40左右,但聽等位的人客說平時多等半小時左右就有位,可能星期日太多人出街吃食了。唉﹗d40的都唔知有無得食。我們一行五人入到去有張大的卡位予我們,很開心可以放晒啲,張枱又夠大。我們點了兩個沙律、墨汁意粉、卡邦尼意粉、菠蘿pizza、水牛芝士pizza、薯角、田螺、鷄翼。上菜勁快,一開始已差不多上了一半的食物,等了個半鐘,不消二十分鐘已吃得七七八八。水牛芝士pizza 很香,沙律的沙律醬好好味,以二十多元的價錢吃這些食物絕對超值。下次再幫襯時一定要分開幾次叫,要不是一次上太多,食得太急了,而且食物涼了也不好吃。不過這裏有好處,就是不趕你走,我們雖然未夠八點吃完,但我們傾計傾到忘形九點左右先發覺,我們則邊的食客很多都不同樣了,才知夜,而臨走都一直無人有意思要趕

下次再幫襯時一定要分開幾次叫,要不是一次上太多,食得太急了,而且食物涼了也不好吃。不過這裏有好處,就是不趕你走,我們雖然未夠八點吃完,但我們傾計傾到忘形九點左右先發覺,我們則邊的食客很多都不同樣了,才知夜,而臨走都一直無人有意思要趕我們走,埋單才二百元左右。實在超值
2009-07-05
  • 水牛芝士pizza 、沙律
2009-07-05 32 浏览
等左一個鐘零三個字先有得食...等左80張檯...企到腳痛...><沙律: d菜好新鮮...推介!drink bar: $13任飲...有汽水, 奶茶咖啡...抵!!雞翼: 比pizza hut好食...但好油同埋唔完整既d肉...意粉: 好辣..但好味!!漢堡扒: 好油...好後悔叫左...唔開心要等咁耐...但都會再去...因為想試其他同埋實在太抵!!不過下次會識揀日子同時間...
沙律: d菜好新鮮...推介!
意粉: 好辣..但好味!!
漢堡扒: 好油...好後悔叫左...

不過下次會識揀日子同時間...
北海甜蝦沙律
芝士漢堡扒
2009-07-04
北海甜蝦沙律
辣味雞翼
今次第2次去食了, 不過越來越多人識saizeriya, 每次去都好多人, 今次老公要5:20pm去搵定位, 不過我地早食飯慣, ok..... 周打海鮮湯 (****) : 只係$14, 好濃, 有d海鮮味, 不過salty咗d..... 豚肉salad (*****) : $2x 抵食 & 好食, salad 菜新鮮 蝦仔salad (****) : $2x 抵食, 不過d蝦好salty, 有d腥因為係雪貨 雞翼 (****) : 好食, 不過又係salty咗d 米蘭風味肉醬多利亞焗飯 (*****) : 味道好好, 新鮮焗起, 不過細咗d.... 蘑菇白汁意粉 (*****) : 味道校得好, 好多蘑菇, 意粉aldante, 女女食得開心... 菠蘿煙肉pizza (****) : 好多cheese, 雖然pineapple & bacon少d, 不過d芝士, pizza新鮮度好過pixxx hut多多聲 牛肉漢堡pizza (*****) : 好好食, 又係好多cheese.......5個大人, 一個bb, $207, 味道樣樣都好過p.h. or s. h., (除了有d

雞翼 (****) : 好食, 不過又係salty咗d

5個大人, 一個bb, $207, 味道樣樣都好過p.h. or s. h., (除了有d太salty), 真係抵到爛!!!

• pizza
  • pizza
  • 意粉
  • 意粉
2009-07-04 9 浏览
今日lunch去左呢間近期人氣急升既餐廳試試我11點 幾12 點去到 好多位 不過走果時就好多人係度等緊位叫左個healthy set 即係一個細salad 加個湯個salad 冇咩特別 個湯就幾好 好香同埋好多料另外叫左一個焗海鮮飯唔錯 d 海鮮都幾多下 有幾隻蝦 兩隻青口 仲有其他野但係個飯都幾少下 不過整體泥講都唔錯既服務方面 一般la但係 唔知點解 個飯上左 個salad 同湯先上埋單46 蚊 以西餐泥講 都幾抵食既而且 都好分便 係正地鐵站上面一定會再去 下次要試下佢d pizza 同埋意粉
今日lunch去左呢間近期人氣急升既餐廳試試

而且 都好分便 係正地鐵站上面
一定會再去 下次要試下佢d pizza 同埋意粉
2009-07-04
2009-07-03 30 浏览
是夜特意到將軍澳試吃這間排頭10名的店男朋友一早已經到左拿了飛﹐但最後都等左個幾鐘先入得去。坐左系最角落的位置~都唔錯~order左3樣食物同任飲 bar。辣味雞翼﹕ 這個只是麻麻地﹐因為一食落去已經食到有雪藏味﹐而且不太辣。香辣腸pizza﹕ 這個很好吃~~個pizza邊好脆。同用料都足~~熱辣辣上台~~~茄汁海鮮意粉﹕用料超多~ 同意粉D比例都好好~~個味道咸左少少。但係總括來說是好食的~~還加左中國人用黎整咸荳漿的蝦皮~~~配搭都幾唔錯~~~好食﹗任飲bar﹕食到最後太鹹想再添的時候﹐它說部機(汽水機﹕cola, 雪碧﹐檸檬茶﹐orange juice) 整緊等10分鐘。但係等左20分鐘都無得飲﹐有點失望。問waiter哥哥﹐他話整緊整緊﹐未能答到幾時可以飲得番部汽水機

是夜特意到將軍澳試吃這間排頭10名的店

男朋友一早已經到左拿了飛﹐但最後都等左個幾鐘先入得去。
坐左系最角落的位置~都唔錯~

order左3樣食物同任飲 bar。

香辣腸pizza
茄汁海鮮意粉
2009-06-19
香辣腸pizza
茄汁海鮮意粉
2009-07-03 3 浏览
之前睇openrice見到好多人食所以就去試下一去到 要自己寫低人數都幾多人 大概等半個鐘每碟野食都係廿幾三十蚊好抵食 好抵食 真的不錯!叫左5款食物 1個drink bar settotal $12x 幾抵食!!!drink bar又多選擇:各式汽水, 茶, coffee...
辣味雞翼(不是太油)
薯角- 一般
蜆肉意粉- 普通
吞拿魚蕃茄pizza- 鍾意食吞拿魚就好正
肉醬焗飯
drink bar set!
2009-07-02 14 浏览
見咁多咁好既食評, 忍唔住要同男朋友去食下。放工後6點幾已經到達, 心諗咁早應該唔洗等位啦! 所以我地仲慢慢下陣先去食!點知錯晒囉! 我地已經要排到第唔知30幾張啦!個到門口放左d name list 係到, 無飛派, 只係填底個名同人數, 之後記住個no.我地最後等左2粒鍾, 8 點先有得入。因為我地一早已經諗好左食咩, 所以二話不說就落單啦!本身想食下佢地個扒餐, 但入到去見無咩人食, 最後都放棄左。我地就叫左個...1)北海甜蝦沙律: 好味, 好fresh, 好多隻蝦仔, 好鍾意d 汁, 好開胃。2)菠蘿煙肉pizza: 好抵食呀! $28就可以食到個咁既size既pizza, 平時嚮pizza hut 食一個呢d 批起碼60幾蚊呀! 雖然價錢平咋, 但味道一d 都唔差, d cheese 同d 料都好多, 岩晒我男友呀!唔怪得台台都最少叫一個啦!3) 蒜蓉意大利包($11): 好似印度中東包, 熱食, 好軟熟, 好味!4)海鮮忌廉汁意粉 ($26) : 汁杰, d 味好濃, 有奶味, 有芝士味, 我就唔太鍾意隻味, 好怪!但男友又好鍾意, 仲掃清光。呢到仲有$13 任飲, 但
見咁多咁好既食評, 忍唔住要同男朋友去食下。
點知錯晒囉! 我地已經要排到第唔知30幾張啦!
我地最後等左2粒鍾, 8 點先有得入。
因為我地一早已經諗好左食咩, 所以二話不說就落單啦!
我地就叫左個...
唔怪得台台都最少叫一個啦!
但男友又好鍾意, 仲掃清光。
呢到仲有$13 任飲, 但我地無要到!
最後埋單只需$98 唔洗加一, 真係好抵囉!
嚮第2 到食, 起碼要$200落樓啦!
2009-07-01
  • 蒜蓉意大利包/ 北海甜蝦沙律:
2009-06-29 15 浏览
因為喜歡吃意大利海鮮飯, 知道有間平價意大利餐廳就慕名而來了。星期六下午3時都仲要等位等20分鐘,仲以為唔知係咪有tea set 所以咁多人呢?! 入到去睇meau, 真係平到嚇親,個海鮮意大利飯才$22,而家去茶餐廳食個西炒飯都唔得啦!! 仲要加 $13 可以drink bar 任飲,所以根本唔需要有tea set, 已經係超平。但係絕無將貨就價,好好味~!

但係絕無將貨就價,好好味~!
周打海鮮湯
海鮮意大利飯
牛肉漢堡pizza
鐵板磨菇汁漢堡扒
2009-06-26 38 浏览
晚 飯 時 段 ,全 個 僻 靜 嘅 商 場 最 多 人 就 係 呢 度 ,嚟 之 前 要 有 心 理 等 30-45 分 鐘 . . . . 起 碼 呢 度 可 以 話 係 Pizza Hut 嘅 平 民 版 ,都 係 以 意 粉 、薄 餅 、沙 律 為 主 ,但 老 實 講 ,我 覺 得 好 食 過 Pizza Hut 好 多 ,招 呼 亦 唔 錯 ,有 人 龍 係 好 合 理 嘅 !跟 足 日 本 店 咁 設 有 自 助 式 嘅 飲 品 吧 區 ,跟 主 菜 俾 $13 就 可 以 無 限 量 添 飲 ,單 係 呢 點 都 夠 引 死 人 啦!唔 好 以 為 飲 品 吧 區 規 模 細 呀!中 茶 、西 茶 、綠 茶 或 奶 茶 任 君 選 擇 ,汽 水 亦 係 任 飲 ,旁 邊 仲 有 鮮 檸 檬 任 加 ,整 檸 樂 都 仲 得,仲 有 部 咁 正 嘅 自 動 咖 啡 機 ,咖 啡 有 5 種 口 味 ,想 飲 乜 ,按 一 吓 掣 ,等 一 陣 就 OK!粟 米 忌 廉 湯 咁 普 通 嘅 嘢 都 絕 不 馬 虎 ,味 道 幾 creamy 架!北 海 甜 蝦 沙 律

北 海 甜 蝦 沙 律 咁 大 碟 、咁 多 甜 蝦 都 只 係 $28 ,必 食!此 沙 律 由 加 拿 大 北 海 甜 蝦 、生 菜 、青 瓜 片 、洋 蔥 等 組 合 而 成 ,連 支 特 製 沙 律 醬 Saizeriya Dressing 亦 係 自 家 炮 製 ,味 道 確 係 幾 似 千 島 醬 ,北 海 甜 蝦 雖 然 size 較 細 ,但 放 咗 超 過 20 隻 ,甜 蝦 肉 質 結 實 彈 牙 ,味 道 鮮 甜 ,差 啲 因 為 佢 想 encore 多 碟 沙 律

挪 威 煙 三 文 魚 一 碟 有 4 大 片 ,配 上 幾 粒 黑 橄 欖 ,難 得 味 道 唔 錯 ,食 到 魚 味 . . . $25 咁 抵?未 食 完 就 即 刻 encore 咗 多 一 碟

蒜 蓉 焗 田 螺 半 打 只 賣 $20 ,究 竟 有 幾 正?睇 片 啦!蒜 蓉 焗 田 螺 上 到 枱 仲 係 滾 熱 辣 ,焗 到 香 噴 噴 架!你 喺 出 面 食 焗 田 螺 有 幾 可 咁 有 氣 勢 先 ?味 道 仲 要 OK 喎!

吞 拿 魚 蕃 茄 比 蕯 size 足 足 有 9 吋 咁 大 個 ,賣 $28 咋!係 呀!咁 大 個 只 係 $28 咋!痴 線 架 . . . 咁 平 一 定 係 無 記 新 聞 啦!又 錯 啦!一 啲 都 唔 是 是 但 但 架!吞 拿 魚 肉 同 芝 士 都 落 到 足 ,而 且 芝 士 仲 係 用 到 Mozzarella 咁 富 貴 ,只 係 稍 嫌 無 乜 蕃 茄 味 。

當 然 ,平 到 咁 唔 可 以 要 求 味 道 正 到 好 似 California Pizza Express 咁 ,但 個 人 覺 得 好 食 過 Pizza Hut 囉!Pizza 雖 然 係 厚 批 ,但 食 落 相 當 軟 熟 ,好 似 啱 啱 出 爐 嘅 麵 包 咁 ,平 過 兼 正 過 又 乾 又 硬 嘅 Pizza Hut 厚 批 架 !

米 蘭 風 味 肉 醬 多 利 亞 焗 飯 喺 menu 列 明 人 氣 No.1 ,梗 係 要 試 啦!何 況 咁 大 碟 都 只 係 $22 ,駛 唔 駛 平 到 咁 呀?肉 醬 焗 到 香 噴 噴 ,炒 飯 粒 粒 都 索 晒 牛 奶 白 汁 ,又 香 又 juicy ,唔 可 以 話 係 超 好 味 ,但 咁 嘅 價 錢 有 咁 嘅 水 準 ,肯 定 正 過 去 食 美 心 、大 家 樂 囉 !

呢 晚 我 飲 咗 幾 多 杯 凍 檸 樂? 唔 話 你 知!

埋 單 $186 ,免 加 一 ,抵 到 . . . 抵 到 都 唔 識 點 形 容 呀!

仲 有 更 多 靚 相 喺 我 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q
挪威煙三文魚 $25 有4大片
  • 米蘭風味肉醬多利亞焗飯
  • 吞拿魚蕃茄比蕯
  • 挪威煙三文魚
2009-06-24 6 浏览
店舖新開張時已經想食~但等候人潮一直都很多~昨晚終於去試了~我們九點鐘去排位點解仲有成廿幾張枱但好彩我地四個人可以坐8人卡座 超舒服呢叫左好多野食︰Pizza兩個 - 海鮮及腸仔︰本人較偏好食腸仔~ 不算正宗Pizzeria,但已經比某間大型連鎖餐廳的Pizza好味很多了~ 而且$28-$32有一個9寸的! 墨魚麵 - 真的由Cuttlefish汁煮成,而非街外的色素面~ good~ 都唔錯~ 可以試~ $28漢堡扒餐 - 超讚!!! d漢堡扒勁軟身,又多汁牛味又重~ 正 $32雞扒餐 - 雞肉都好多汁同嫩! $32一口田螺 - 夠哂熱! 而且都好好味呀~!! 好似都係廿幾元only雞翼 - $20 ,同普通雞翼差唔多~ 無乜驚喜~ 不過都ok的蒜蓉包 - 超軟身~ 都好好味~ 另加$13可以無限飲野~四個人買單都只係 $251 !!!! (不用加一)真係好正呀~ 等我下星期再去食先~ 又平又好食~~~~
店舖新開張時已經想食~
但等候人潮一直都很多~

昨晚終於去試了~
我們九點鐘去排位
點解仲有成廿幾張枱
但好彩我地四個人
可以坐8人卡座 超舒服呢

叫左好多野食︰
雞扒餐 - 雞肉都好多汁同嫩! $32
蒜蓉包 - 超軟身~ 都好好味~
另加$13可以無限飲野~

四個人買單都只係 $251 !!!! (不用加一)

真係好正呀~ 等我下星期再去食先~
又平又好食~~~~

2009-06-23 12 浏览
早幾日係openrice見到呢間餐廳新上磅,所以下晝就同bf去左試=]雖然佢開係唔算人流最多既地方,但係午市生意都幾好我地叫左佢menu入面既人氣no.1 飯,賣相普通,同menu有d出入,但味道就幾好同埋幾抵,$22 only! 但男仔食呢個飯就應該食唔飽另外叫左個牛肉pizza,9寸都幾大個,大個pixxx hxt 既迷你批多多聲!芝士好夠,底夠脆,加上$30咋,真係抵食夾大件!
雖然佢開係唔算人流最多既地方,但係午市生意都幾好

同埋幾抵,$22 only! 但男仔食呢個飯就應該食唔飽

芝士好夠,底夠脆,加上$30咋,真係抵食夾大件!
人氣no.1
實物同menu比較
牛肉pizza (9")
2009-06-23
人氣no.1
實物同menu比較
牛肉pizza (9")
今日較忙 , 差唔多4点先食午飯 , 當萬獸英雄餓到6神無主記時候就即變費城七十六人 , 簡稱 ( 廢人 ) , 為避免上術情况發生 , 必須立即進行高速燃料之補給 , 高熱量食物係不能缺少 , 萬獸英雄一坐低 , 即克order焗雞飯及焗田螺 , 焗雞飯 - 嘩 , 好多芝士 - 好正 , 仲有佢地用的應該唔係普通米 , 應該係 Risotto 米 , 即時提供70%體力之回復焗田螺 - 夠多蒜蓉 , 夠油 - 惦 , Pud 離撈芝士飯 , 兩者合成後即克變成 '' 高脂合成催化物 ''最後兩碟清曬 , 萬獸英雄雄姿發發 , 威風飛舞 , 堂堂大步慢慢行出門口埋單 ,最後仲要同靚女waiter講句 '' I will be back ''

即時提供70%體力之回復

焗雞飯
焗田螺
食完 , 汁都 Lam 埋
焗雞飯
焗田螺
2009-06-16 17 浏览
本來禮拜日晚上慕名而來可惜多人到企到成個門口都係人..基本上行入去張list個位到寫名都有困難見d人盲咁企o係到呆等..我地仲要等around120個no.之後先到最後決定放棄到左monday afternoon先去..wow 爽幾多呀..唔洗等仲好清靜同男友嗌左3樣野+ one drink barpizza with mozzarella cheese @ 28wow 一黎到已經覺得好正 再切開一件拎上手..d cheese拉到長一長..仲好煙un..有''趙''口..食完個pan仲唔會好似某pizza專賣店咁油林林grilled spicy chicken @ $20too oily!!!!!!!!!用叉一吉起..嘩.見到d油都唔開胃..有dd spicy..but 唔推介doria with meat sauce @ $22呢個真係要一讚..一食第一啖個樣好似拍飲食節目咁exaggerated!!!!!!!!!d飯又林 又有d汁 岩曬我口味..同男友勁讚!drink @ $13只加左一個..男友飲左3杯可樂 (仲飲得出係百事)..我比較中意飲水..芝士粉..ketchup..
本來禮拜日晚上慕名而來
可惜多人到企到成個門口都係人..
基本上行入去張list個位到寫名都有困難
見d人盲咁企o係到呆等..
我地仲要等around120個no.之後先到
最後決定放棄
到左monday afternoon先去..
wow 爽幾多呀..唔洗等仲好清靜
同男友嗌左3樣野+ one drink bar
wow 一黎到已經覺得好正 再切開一件拎上手..
食完個pan仲唔會好似某pizza專賣店咁油林林

grilled spicy chicken @ $20
有dd spicy..but 唔推介
doria with meat sauce @ $22

d飯又林 又有d汁 岩曬我口味..同男友勁讚!
drink @ $13
芝士粉..ketchup..toothpick........呢d全部都o係drink bar都拎嫁!!
食完埋單$83
whoa!!nice meal............................

pizza with mozzarella cheese
grilled spicy chicken wings (oily)
doria with meat sauce (yummy yummy!!!!!!)
2009-06-14