2018-03-12 221 浏览
新派中菜@灣仔新派係講緊呢度嘅格局 😂開放式嘅設計,開揚得嚟又唔會話比人望住哂而且裝修都幾古色古香!食嘅嘢都好多元化自選套餐乜都有啲,選擇豐富自選小食揀咗爽脆薑蔥鯇魚皮都幾大碟下!👍🏻魚皮爽脆好食~自選點心份量好足原本以為每樣得兩件(二至三人套餐嘛)點知樣樣真係足一籠!蟹籽燒賣王賣相唔算好精緻但係餡料真係好飽滿,每粒都大大粒 👍🏻有蝦同豬肉餡一開頭襯熱一人食咗一個流沙包無影到相 😋第二張相係隔咗陣先影嘅最後一個包都仲係幾流沙!勁!每個包入面仲有粒鹹蛋黃㗎第三款點心係安蝦咸水角有成四粒咁多 😂菜都有四款揀我就揀咗菜心,又係好大碟~啲菜心好翠綠,好新鮮!👍🏻瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯個名非常架勢 😎炒得粒粒分明又多料,瑤柱同龍躉粒都唔少最後仲有清甜滋潤嘅中式糖水揀咗兩款唔同嘅 share ☺️
新派中菜@灣仔

新派係講緊呢度嘅格局 😂
開放式嘅設計,開揚得嚟又唔會話比人望住哂
而且裝修都幾古色古香!
食嘅嘢都好多元化

自選套餐乜都有啲,選擇豐富

自選小食揀咗爽脆薑蔥鯇魚皮
都幾大碟下!👍🏻
魚皮爽脆好食~

自選點心

自選點心份量好足
原本以為每樣得兩件(二至三人套餐嘛)
點知樣樣真係足一籠!

蟹籽燒賣王賣相唔算好精緻
但係餡料真係好飽滿,每粒都大大粒 👍🏻
有蝦同豬肉餡

一開頭襯熱一人食咗一個流沙包無影到相 😋
第二張相係隔咗陣先影嘅最後一個包
都仲係幾流沙!勁!
每個包入面仲有粒鹹蛋黃㗎

安蝦咸水角

第三款點心係安蝦咸水角
有成四粒咁多 😂

自選油菜

菜都有四款揀
我就揀咗菜心,又係好大碟~
啲菜心好翠綠,好新鮮!👍🏻

瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯

瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯個名非常架勢 😎
炒得粒粒分明又多料,瑤柱同龍躉粒都唔少

福果腐竹糖水
最後仲有清甜滋潤嘅中式糖水
揀咗兩款唔同嘅 share ☺️
自選點心
自選油菜
瑤柱鮮龍躉粒薑米炒飯
福果腐竹糖水
下午3點黎到人客唔多,大概忙完午市的一輪。店員安排我地坐卡位,卡位枱坐得舒適,可以慢慢啖茶了。餐廳裝修具中國風,見到有鳥籠同茶壺裝飾,色調用上綠色,整個佈置好靚!下午茶餐好抵呀,自選一款粥麵加飲品/甜品等,哩個價錢好實惠!見到有多款點心哦~最中意食點心嫁喇!叫左個下午茶餐,鮮蝦雲吞湯河,有五大粒雲吞,粒粒料都好多,鮮蝦爽口,湯底都幾清甜,河粉煮得剛好唔會煮到斷晒,正!鮮蝦腸粉 $38淋上特製醬油,腸粉皮薄爽口,蝦肉都係好大隻同爽口,有粒粒甜粟,好味!鮮蝦餃 $38四粒蝦餃都好大粒,蝦肉新鮮爽口,調味剛好,好味道!北菇牛肉球 $32牛肉球加埋冬菇好足料,牛肉新鮮,淋上喼汁,連腐皮都好食呀!蟹籽燒賣王 $38食點心又點少得燒賣呢~燒賣肉爽,有埋蟹籽更加爽口,調味都岩岩好!下午茶餐跟餐揀左清潤雪耳燉木瓜,好滋潤既甜品,個人好中意食流質既中式甜品,好好味!椰汁馬豆糕 $22$22有四件都幾抵,椰汁味好濃,黃豆未算好林有咬口,冰凍清甜食完好飽。
見到有多款點心哦~最中意食點心嫁喇!
鮮蝦腸粉 $38
鮮蝦餃 $38
四粒蝦餃都好大粒,蝦肉新鮮爽口,調味剛好,好味道!
北菇牛肉球 $32
牛肉球加埋冬菇好足料,牛肉新鮮,淋上喼汁,連腐皮都好食呀!
蟹籽燒賣王 $38
椰汁馬豆糕 $22

下午茶
2018-03-10 50 浏览
星期六晚路經灣仔,突然想吃粉麵!老公話朋友介紹了一間位於灣仔合和中心的餐廳要帶我前往一試!薈麵館位於合和中心七樓,地理十分方便!和老公點選了$258的二人餐價錢不貴而且食物種類繁多!首先到來的是娃娃菜,娃娃菜絕不馬虎!除了娃娃菜十分新鮮外,配上秘制醬汁十分惹味之後到來的是老公點選的五柳醬酥炸雲吞雲吞炸得超級酥脆!而且餡內充滿蝦肉,十分足料!點心方面可有三款選擇第一道是蛋煎蝦米腸米腸粉煎得十分甘香可口,而且充滿蛋香,令人一試難忘第二道點心是鮮蝦腐皮卷腐皮卷滿滿蝦肉而且炸得十分香脆,配上醋汁十分醒胃!最後一道點心是蟹籽燒賣王燒賣王一啖咬下去已香味十足!而且十分大粒和滿是大大粒的蝦肉!不能不試!麵食方面老公點選了銀芽肉絲炒麵炒麵炸得十分香脆,配上芽菜,韮王和肉絲令味道升級,令人食指大動!最後我點了福果腐竹糖水腐竹糖水令人一試難忘!味道濃郁之餘薏粉十分香滑,令整個口級升級!不得不試!老公則點了香滑合桃露合桃露一上便味道香濃,而且合桃味很濃很滑,啖啖幼滑!是日埋單二人也不用三百元,卻享用了多樣美食,也算是十分抵吃是的!

薈麵館位於合和中心七樓,地理十分方便!

和老公點選了$258的二人餐
價錢不貴而且食物種類繁多!

之後到來的是老公點選的五柳醬酥炸雲吞
雲吞炸得超級酥脆!而且餡內充滿蝦肉,十分足料!

點心方面可有三款選擇
第一道是蛋煎蝦米腸米
腸粉煎得十分甘香可口,而且充滿蛋香,令人一試難忘

第二道點心是鮮蝦腐皮卷
腐皮卷滿滿蝦肉而且炸得十分香脆,配上醋汁十分醒胃!

最後一道點心是蟹籽燒賣王
麵食方面老公點選了銀芽肉絲炒麵

最後我點了福果腐竹糖水

老公則點了香滑合桃露
合桃露一上便味道香濃,而且合桃味很濃很滑,啖啖幼滑!
2018-03-10 51 浏览
最近搵舊同事食飯, 佢灣仔返工, suggest 去合和果頭食.佢帶我黎到薈麵館, 食中菜~ 打開餐牌,有各式點心同粉麵,而且價錢合理,收取加一服務費和&每人$3茶費。一開始,先點左點心食蝦餃,外皮薄,而且咬下去非常有彈性,蝦肉彈牙,唔錯!之後同朋友share 一個麵同飯.揚州炒飯用料豐富,飽滿彈牙,而且飯粒粒粒分明,入面仲有好多蝦隻同叉燒粒,只係$88, 抵食!而一品鮑魚大碗麵都唔錯, 有2隻鮑魚仔, 入面有魚片、魚蛋、菜etc 好豐富, 真材實料 ~另外叫左碟菜芯, 健康之選~最後仲share 左個木瓜雪耳糖水食, 清清甜甜, 好暖胃.overall 都只係hkd300, 抵食到爆~

之後同朋友share 一個麵同飯.

另外叫左碟菜芯, 健康之選~

overall 都只係hkd300, 抵食到爆~
2018-03-09
2018-03-06 47 浏览
有點事做來到了合和中心,順便食埋晚飯先走,朋友想食中餐就到了薈麵館,看看門口的餐牌,套餐好抵食喎,就試佢啦。半開放式的店,裝飾好有中國風。鳥籠燈好靚呀坐低後店員好快就送上茶,茶位($3/ea),再多看看餐牌,還是決定點自選套餐($238)。唐生菜油菜有三樣揀,要左唐生菜,菜翠綠,雖然加左油去淥,但食落不覺得油膩。馬蹄魚肉釀一字椒釀尖椒真係好好味㗎,屋企都成日釀,尖椒有幾件辣,魚肉彈牙又煎得香口,點少少甜豉油超正。揚州炒飯炒飯粒粒金黃,食落唔油,仲要超大碟,邊食得哂呀蛋煎蝦米腸粉沾左蛋去煎,腸粉煎得挺身,中間仲好滑㗎,點埋甜辣醬夠就正啦。鮮蝦腐皮卷呢樣無乜特別,腐皮入面包住蝦同芹菜芫荽等,幾香的,但好油。流汁叉燒包($28)開頭怕個餐唔夠食加左份叉燒包,蒸得軟熟,個餡料真係流心㗎,個人覺得略甜左啲,都ok嘅。蟹籽燒賣皇啖啖肉仲有大大隻蝦,肥美多肉汁,好耐無食過好味嘅燒賣啦,成日都係太多肥肉一口油,呢度正清潤雪耳燉木瓜最後仲有糖水,雖然有好幾款揀,但大家都係揀左木瓜糖水,甜甜地夠潤,完美作結。食唔哂打包左半碟飯同幾款點心,真係好味又抵食
半開放式的店,裝飾好有中國風。
鳥籠燈好靚呀

唐生菜
馬蹄魚肉釀一字椒
揚州炒飯
炒飯粒粒金黃,食落唔油,仲要超大碟,邊食得哂呀

蛋煎蝦米腸粉
鮮蝦腐皮卷
呢樣無乜特別,腐皮入面包住蝦同芹菜芫荽等,幾香的,但好油。
流汁叉燒包($28)

清潤雪耳燉木瓜

食唔哂打包左半碟飯同幾款點心,真係好味又抵食
2018-02-24
2018-03-05 71 浏览
呢日跟同事黎食晏,午市都幾多人,我地等左一陣先有位但呢度既套餐唔貴,價錢夠貼地!!呢日我要左個水餃麵餐水餃飽滿,內餡蝦肉爽彈鮮味,好吃之後同事提議要上一碟牛筋腩share質素同樣不俗,牛腩入味唔嚡,筋位軟諗富膠質然後喝上一口充滿汽泡既汽水就是爽!------------------------------食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
呢日跟同事黎食晏,午市都幾多人,我地等左一陣先有位

但呢度既套餐唔貴,價錢夠貼地!!
呢日我要左個水餃麵餐

水餃飽滿,內餡蝦肉爽彈鮮味,好吃

之後同事提議要上一碟牛筋腩share

質素同樣不俗,牛腩入味唔嚡,筋位軟諗富膠質

然後喝上一口充滿汽泡既汽水就是爽!
食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
午餐
2018-03-05 50 浏览
久不久食粥品清清腸胃真的不錯。合和七樓有間古色古香的粥麵店,唔知以為價錢貴價,其實有套餐好抵食。爽滑肉丸粥跟平時食開的肉丸大有分別,爽口原因是加入了馬蹄粒增加了嚼感,整粒入口爽滑,有肉香。粥底好綿滑。瑤柱真料咸肉粽標明真料無花假,材料好足,鹹蛋鹹鹹香香溶入綠荳茸,咸肉的油脂也滲透出來,每啖充滿香甜。白果腐竹糖水套餐的主食加糖水只幾十元。份量不會是單點的多,少吃多滋味。好滋潤,不過甜。環境,服務態度,食物水準,價錢而論真係值得推介。

白果腐竹糖水
白果腐竹糖水

環境,服務態度,食物水準,價錢而論真係值得推介。
2018-03-02
2018-03-04 1100 浏览
說是難得一見你可能有點誇張,但在云云灣仔的食肆中,要找一個地方不錯的地方,又要平,又要好味的,是有難度的,你知道,食野有平有貴,在灣仔區可以差天共地的。 特別是胡忠和合和一帶,你應該想像不了這裡有平野食,但這個星期六來到這裡,經灣仔朋友推薦下,吃了間不錯的食店。 今日來到的是以點心,粥品和粉麵為主的薈麵館。 首先,地方是非常骨子和四正,有葡京那個同樣買粥麵買到出神入化的日夜粥麵莊的感覺,星期六的下午,出奇不多人。 可惜我們兩個人,叫不了太多野,粥麵炒物美食有很多,還有下午茶,重點係價錢親民,你想像不到以這裡的配套,價錢可以咁平。 朋友說這裏的叉燒非常不錯,當然沒有新桂香咁好食,也沒有米芝蓮富聲般高貴吸引,但以一個相宜的價錢可以享用到這個薑蔥叉燒撈麵,絕對性價比很高,每舊叉燒都燒得很香脆,肥瘦均勻,絕對有驚喜。 跟餐還可以要大大碟的油菜,嫩綠的芥蘭配上蠔油,只係維持街邊小店麵檔的價,不吃就絕對愚蠢。 女友要一個豬手炸醬撈麵,豬手雖然不是最大隻的那款,炆得非常入味,充滿骨膠原,如使用更肥美的豬手肯定更加動人。 炸醬呈鮮豔奪目的橙紅色,配上幼麵條令整件事更吸引。 另外叫了兩個

今日來到的是以點心,粥品和粉麵為主的薈麵館。

炸醬呈鮮豔奪目的橙紅色,配上幼麵條令整件事更吸引。

另外叫了兩個點心,蝦餃燒賣又點會走得甩,兩個點心質素都非常好, 非常精緻,但以呢個價錢,粒粒大蝦於蝦餃燒賣中,童叟無欺,三十多,去普通酒樓要有靚水準都要呢個價。

我們都喜歡魚皮,另外叫了個爽脆薑蔥鯇魚皮都是不錯,很難在外面吃到這些了,好吃的爽脆薑蔥鯇魚皮,香港不多,大都要過大海去。

每人一百多吃到抱住個肚去,如果不是這樣般豐富,五十多就可以了,以這個價錢,有這食物,地點,說難得一見都不會太離譜吧。

薈麵館
灣仔皇后大道東183號合和中心7樓709號舖
2018-03-03
2018-03-04 622 浏览
今晚和家人出外吃晚飯。媽媽是極度挑吃的人,只愛吃點心,但妹妹不愛吃點心,為了顧全大局,所以選擇了一家多元化的中菜館。餐館裝潢古色古香,大理石紋桌子,典雅的木質椅子,牆邊還裝嵌了中式仿真窗戶,配搭中式吊燈,彷彿置身古代的庭院用餐。卡位還可供充電,十分貼心呢!翻開餐牌,有各式點心和粉麵,而且價錢合理,收取加一服務費和每人$3茶費。⭐️晶瑩鮮蝦餃$38蝦餃的外皮雖不至於晶瑩剔透,但咬下去非常有彈性,軟軟糯糯的,蝦肉彈牙,吃起來爽脆,在水準之上,不俗。⭐️蟹籽燒賣皇$38吃一口,吃到燒賣的餡香和鮮肉的鮮甜,點綴的蟹籽增加燒賣口感,實在不錯。⭐️原汁柱候炆牛腩$68這道炆牛腩牛腩熬得又香又酥,筋肉分明,牛腩熬得香濃可口,不過如果牛筋部分再軟一點就更完美了!⭐️馬拉糕$28這客馬拉糕端上時,遠遠已經聞到濃濃的紅糖香氣,不禁使人食指大動呢!挾一塊入口,馬拉糕十分鬆軟,鬆軟可口,齒頰留香,令我忍不住大口大口地吃起來呢!⭐️杞子桂花糕$22杞子桂花糕是我的最愛,最愛那清澈透明的造型和那古早的幽香。嚐一口,桂花糕清甜冰涼,甜度稍為高了點,但毫無影響我對糕點的喜愛呢!▫️餐廳環境大方舒適,適合大家庭用餐呢!▪️餐館的點心

餐館裝潢古色古香大理石紋桌子,典雅的木質椅子,牆邊還裝嵌了中式仿真窗戶,配搭中式吊燈,彷彿置身古代的庭院用餐。卡位還可供充電,十分貼心呢!

晶瑩鮮蝦餃

⭐️晶瑩鮮蝦餃$38

⭐️蟹籽燒賣皇$38

吃一口,吃到燒賣的餡香和鮮肉的鮮甜點綴的蟹籽增加燒賣口感,實在不錯。

原汁柱候炆牛腩

⭐️原汁柱候炆牛腩$68
原汁柱候炆牛腩

這道炆牛腩牛腩熬得又香又酥筋肉分明,牛腩熬得香濃可口,不過如果牛筋部分再軟一點就更完美了!

馬拉糕

⭐️馬拉糕$28

杞子桂花糕

⭐️杞子桂花糕$22

▫️餐廳環境大方舒適,適合大家庭用餐呢!

▪️餐館的點心質素不錯,尤其是馬拉糕,現在仍然讓我回味呢!
晶瑩鮮蝦餃
馬拉糕
杞子桂花糕
2018-03-04 44 浏览
晚上放工同幾個同事食開年飯,揀左係合和中心食,餐廳裝修得幾清幽,有圓台同卡位選擇。有唔少粥麵粉套餐可以選擇,加錢可以點糖水或點心等。叫了一個鮮蝦雲吞麵$32配芥蘭$28,鮮蝦雲吞好食,好彈牙。麵都有彈性,好食!又叫了酥炸蜆蚧鯪魚球(6粒)$48,炸得好脆,好正!以為呢個馬蹄魚肉釀一字椒$48都好好食,份量都夠。最後梗係食炸野,百理香脆皮一字雞翼$48,炸得好香口,不過有D炸得耐左d。爽脆薑蔥鯇魚皮,原來唔係油炸,相信炸會更好食。五柳醬酥炸雲吞$48,雲吞粒粒炸得香口,真心唔錯。呢間飲茶幾抵食,價錢唔算貴,食物質素唔錯,可以再食。

有唔少粥麵粉套餐可以選擇,加錢可以點糖水或點心等。

又叫了酥炸蜆蚧鯪魚球(6粒)$48,炸得好脆,好正!

以為呢個馬蹄魚肉釀一字椒$48都好好食,份量都夠。

爽脆薑蔥鯇魚皮,原來唔係油炸,相信炸會更好食。

五柳醬酥炸雲吞$48,雲吞粒粒炸得香口,真心唔錯。

呢間飲茶幾抵食,價錢唔算貴,食物質素唔錯,可以再食。
2018-03-04 61 浏览
農歷年第一個星期五,更要食好的,有利是,身痕,首先經過QRE Plaza 等打蛇餅,青蛙巳經去咗一遊等位,等成十個,我上去薈軒,個場好大,唔駛book都有位,點知俾人包場,再過些,原來開咗間薈麵館,裝修雅緻,最緊要有位,原本街角搭枱,坐係到的客人面色唔願意,侍應走入去找另一張4,5人枱去搭,更好,唔駛坐街邊。此處多配搭,粥麵配搭小食,點心,油菜,甜品點义燒撈麵配雞蛋煎腸粉,見到人吔好多义燒,所以叫,真不錯,鋪滿碟,買相有光澤,瘦中間有粒肥,煙煙靭靭,甜咸適中,是有些瘦靭咗,麵質爽口,及格,湯當然吾係蝦子湯,估佢大地魚湯;腸粉是吾夠滑,蛋味吾夠香,厚咗些,可接受。艇仔粥配咸肉稯,肉碎唔多,油炸鬼,鱿魚,豬皮足;咸肉稯,綠豆多個糯米,實實正正,好香五香瘦豬肉,有少少肥更好,如果話靠得住正,佢都正。以後多個選擇,食粥麵唔駛淨去海皇,九記,靠得住。以每位约70~80的價錢,茶錢每位$3,有啖茶飲,環境潔淨雅緻,可以坐吓抖吓,平過飲茶,好過茶餐廳。

此處多配搭,粥麵配搭小食,點心,油菜,甜品

。以後多個選擇,食粥麵唔駛淨去海皇,九記,靠得住。

义燒捞麵,食剩咸肉糭
雞蛋煎腸粉
艇仔粥
2018-02-23
义燒捞麵,食剩咸肉糭
2018-03-03 29 浏览
晚上去了合和中心7樓這間薈麵館,晚上都有咁多人黎食~這裡有點心,粥,粉麵飯食~~仲見到有個好抵食既set.menu上這個A餐,我食完之後真係覺得呢度d份量真係非常多,這個價錢;這個份量;這個味道真係性價比極高。所以想食好西又平平地來這裡絕無失望銀芽肉絲炒麵麵底都脆卜卜的!上層個銀芽肉絲芡汁覆蓋了麵,所以香味十足。味道唔會過咸!鑊氣夠哂,可顯廚師功價香煎蘿蔔糕,份量多到嚇了我初時以為食 set份量只會一,二件。但可見圖中的份量最重要係味道好正,煎到好香口再加上甜辣醬更加惹味蟹籽燒賣皇~4粒大大粒!即叫即蒸~熱辣辣夠哂好味道,蝦爽口彈牙,入口質感好豐富還有一陣陣好香既蒸籠既香味百里香脆皮一字雞翼,醃料味道香濃!內層肉汁juicy又係個句。。。份量多得很最後食埋個椰汁馬豆糕唔會死甜清清地既椰香岩哂我口味呢

香煎蘿蔔糕,份量多到嚇了我
初時以為食 set份量只會一,二件。但可見圖中的份量
最重要係味道好正,煎到好香口
再加上甜辣醬更加惹味

還有一陣陣好香既蒸籠既香味

百里香脆皮一字雞翼,醃料味道香濃!內層肉汁juicy
又係個句。。。份量多得很

最後食埋個椰汁馬豆糕唔會死甜
清清地既椰香
岩哂我口味呢

2018-03-01 41 浏览
難得放假 當然要陪下屋企人今日行完利東街就去飲下午茶起openrice搵到附近有間幾多好評既薈麵館上到去發現裝修都幾靚 有好多竹而且價錢都唔貴叫左2人套餐有一個飯/麵、3個點心、1個小食、1碟菜同埋糖水呢個係冰浸豬手食落好爽脆而且辣辣地好開胃最鐘意呢個!!叉燒腸皮薄餡靚裡面有好多叉燒鮮蝦腐皮卷炸得香脆入面仲有好多蝦真材實料!燒賣新鮮蒸起又大粒食落真係啖啖都有蝦同肉唐生菜都好新鮮清甜完全唔會老好食過出面好多酒樓星洲炒米好大碟而且炒得乾身又多料完全冇得輸最後食埋個合桃糊暖笠笠又唔會太甜而且真係合桃磨出黎冇溝稀到好正兩個人都係飲左二百幾蚊都幾抵食
難得放假 當然要陪下屋企人

好正
兩個人都係飲左二百幾蚊
都幾抵食
2018-02-24 48 浏览
喜歡食特色野嘅我,最近發掘左呢間位於灣仔主打撈麵嘅餐廳,今日難得準時放工,所以決定同朋友黎試下。可能因為係商業區嘅關係,晚飯時候唔算多人,我地七點幾到餐廳都未需要等位。雖然餐牌上有唔少套餐,但係為左選擇更加多元化,我地揀左單點。餐廳嘅餐具都算幾新淨,最吸引我嘅當然係有公雞圖案嘅碗碟啦。漂爽海蜇皮伴香辣順風耳小青瓜:呢碟前菜非常精緻,賣相相當吸引,有海蜇,豬耳同埋青瓜。海蜇拌左麻油之後非常之香,豬耳亦都整到好似肴肉咁,一塊一塊咁令人食過不停。至於青瓜,味道微辣,入口清爽。炸醬雲吞撈麵:由於餐廳有名叫「薈麵館」,咁當然出名食麵架啦。眼見餐牌內有各式各樣嘅撈麵,令我覺得我點都要叫返碟黎食。由於自己好鍾意食炸醬同埋雲吞,所以一於叫呢個雙拼組合。撈麵上檯時會配上清湯,幼麵撈入炸醬,拌上湯食,唔會扭作一團,好容易同朋友分享。味道方面亦都非常惹味,配埋皮薄餡多嘅雲吞食,好有口感,非常好味。五柳醬酥炸雲吞:有別於一般嘅錦鹵雲吞,五柳醬酥炸雲吞係用春卷皮整成,所以用油炸過後都唔會起氣泡,亦都炸得非常鬆脆,餡料雖然唔多,但恰到好處,點埋極之惹味嘅五柳醬,入口酸酸甜甜,非常開胃。香軟懷舊馬拉糕:馬拉糕熱辣辣

餐廳嘅餐具都算幾新淨,最吸引我嘅當然係有公雞圖案嘅碗碟啦。
漂爽海蜇皮伴香辣順風耳小青瓜:
呢碟前菜非常精緻,賣相相當吸引,有海蜇,豬耳同埋青瓜。

炸醬雲吞撈麵:

由於自己好鍾意食炸醬同埋雲吞,所以一於叫呢個雙拼組合。

五柳醬酥炸雲吞:

香軟懷舊馬拉糕:
馬拉糕熱辣辣, 入口層層鬆化柔軟,亦帶香濃嘅蛋味。

流汁叉燒包:
比係一般酒樓,呢度嘅叉燒包包皮夠薄,餡料好足,輕輕搣開叉燒包,餡料就會慢慢流出,的而且確係「流汁」。

晶瑩鮮蝦餃:
蝦餃一籠四隻,皮都算薄而且帶點黏性,鮮蝦爽口彈牙而且多汁,每一粒都非常飽滿,以$9一隻黎講真係性價比高。

食左咁多野,埋單都唔洗300蚊,仲可以慢慢坐去品嚐美食,咁嘅價錢,算係性價比高。
2018-02-20 52 浏览
就到新年假,我搵左日放下午假。我素來鍾意飲下午茶,所以今次去左灣仔薈麵館試下佢地遠近馳名既粥。我叫左個下午茶餐要左荔灣艇仔粥(會跟油炸鬼),配以芥蘭 。而成個餐只需要HKD 38。另外,我亦都叫左個香油條腸粉(即係炸兩,HKD 32)。先黎既係個粥,有花生,蔥花同魚。 值得一講既係個粥底好綿,有別於其他食店,而且極足料。魚絕對沒有腥味,反之非常好味。 芥蘭賣相同味道唔錯,點埋佢地既醬汁,正。佢地既炸兩真係一流,腸粉皮滑,油炸鬼唔油膩而且非常爽口,又夠熱。食完呢餐下午茶,我先發青菜粥品原來都可以好幸福,同埋可以靜待我既新年假。

荔灣艇仔粥

芥蘭賣相同味道唔錯,點埋佢地既醬汁,正

芥蘭

香油條腸粉