2021-08-23
自從疫情之後, 真係少左出街食飯, 最近見疫情有緩和, 趁早放工出尖沙咀食個飯同朋友聚下, 想搵間坐得耐又可以靜靜傾下計既地方, 二話不說就諗起居酒屋我地去嗰晚係星期四, 去到就立即入座, 客人唔算好多, 店員帶我地到吧枱位置坐低, 裝修都好有日式風味, 燈光柔和帶昏暗, 感覺好自在落單點餐都係用手機掃QR code, 依家好多餐廳都用依個方式落單叫野食, 方便又環保! 我地點左幾樣野食醫下個胃先, 上菜速度都算快見到師傅係我地面前製作緊我地份特上壽司盛, 一共有10件, 每件都厚切肥美其中最鍾意油甘魚、帆立貝、牡丹蝦, 非常鮮甜嫩滑, 火灸左口魚邊入口即溶, 三文魚籽粒粒大粒鮮甜又唔腥, 最不得了係件海膽, 堆到成座山咁高, 好震撼辣味吞拿魚腩卷面頭有少少脆脆, 令整體增添多重口感, 帶少少辣味香明太子雞翼外皮炸得好香脆, 一啖咬落雞肉嫩滑多汁, 滿滿明太子餡, 咸度剛剛好, 好惹味!本身都好愛食免治雞肉棒既我, 去到居酒屋必叫, 佢依度係自家製, 雞肉表面搽滿醬燒汁, 沾蛋咁食多左蛋汁既甜味, 甜咸交錯, 雞肉燒得好Juicy, 完全唔會覺得乾身, 好好味傾住計必叫小食之一味醂雞泡
傾住計必叫小食之一味醂雞泡魚干, 燒得煙刃有咬口, 甜甜地好正
食哂之前叫嗰幾款唔多夠喉, 後加左依個黑豚唐心流, 一送到上枱黎真係嘩一聲, 糖心蛋外層用黑豚肉包住咁燒
超滑既海鮮茶碗蒸, 高湯味道剛好, 帶少許蟹柳味, 蒸蛋好滑溜, 蒸既時間唔會過老, 入口即溶
整體都唔錯, 上菜速度快, 環境氣氛都好適合同朋友黎聚餐, 野食味道幾滿意, 刺身食材都好新鮮, 價錢又唔貴, 下次又多個居酒屋選擇啦!