2008-02-22
係生記食完小食,到主菜出場,即刻由油麻地轉去老尖,點知去到竟然仲未開舖,想坐低等又唔比,唯有四處逛,打個白鴿轉返黎,已經見到一pair情侶係度等開門.舖內檯子不少,但大多已給人訂下,而當我在店內等食之間,但凡有電話響起,侍應隨即拿起便放下,根本唔會聽電話,服務一項是可以比負分的.反而在店內有問題想問,可能店內只得四,五檯客,雖未至於有禮貌,但都一一作答.一坐低二話不說是先端上一杯熱麥茶,係店外吹風吹到手腳凍時有d熱飲係唔同.此店主打石燒手打烏冬,而店名’萬豚’,無理由唔叫豚肉架?就選了石燒上豚肉手打烏冬,等了大約十五分鐘, 一窩熱騰騰的烏冬便在眼前嘖氣,幾條溫室豆苗及少許蔥花平放在肉塊之上,而湯面浮了一層豬油,踫一踫窩邊,熱得辣手,是原窩煮的沒錯,先喝一口湯,熱燙得要命,但實在鮮甜,再咬一口豚肉,脂肪是入口即化,瘦肉亦煮得淋中帶柔嫩,好吃得不得了,碗底有少許粟米已不重要,而烏冬吸收了肉湯的精華之後亦變得有層次起來,煙韌得來彈牙,帶點肉香,從外觀到食料的選材,都是令人滿足的一餐,如能在服務水平上加一把,在我心中的評分會更高.
此店主打石燒手打烏冬,而店名’萬豚’,無理由唔叫豚肉架?