2019-01-15
呢間萬芳冰室嚮元朗,位置好難搵,依家周街都係茶餐廳,有好多唔同風格嘅,而萬芳冰室就係一間sell懷舊風采嘅茶記。呢間冰室唔知點解有好多人慕名而來,所以最好就嚮啲冇咁多人嘅時段,例如閒日下午茶時段,否則人多嘅話有排你地等。冇錯,懷舊嘅冰室通常都係賣果幾樣野,各式三文治、雞比薯條、西多士、豬扒雞扒雞翼撈麵、紅豆冰菠蘿冰之類嘅嘢飲嘢食。我同四個朋友就嗌咗上述圖片嗰啲嘢食,都覺得冇乜特別,個雞髀係炸得幾出色,但其實好多地方啲炸脾都好好食,但呢間個價錢實在好貴🤧豬扒撈麵都係一樣,睇得出成本好低但係價格就好高,個麵就冇乜特別之處而且有啲乾。反而食返一個平凡嘅西多士,價格唔算貴但又有一定水準,脆得來麵包同醬嘅比例適中,同埋杯紅豆冰都算好味!總括來講,嚮呢間冰室可以感受到一啲懷舊嘅氣氛同食物,但啲食物都好平凡而且價格比其他冰室或茶餐廳貴,我都未必再專登走入去嗰邊食。